Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 1. 2020,
18.39

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

19

Natisni članek

rokomet Hrvaška Španija EP v rokometu 2020

Nedelja, 26. 1. 2020, 18.39

4 leta, 3 mesece

EVROPSKO PRVENSTVO V ROKOMETU, 18. DAN

Po drami v Stockholmu Hrvati spet brez evropskega zlata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

19

Hrvaška, rokomet | Veliko razočaranje hrvaških rokometašev po še tretjem izgubljenem finalu evropskih prvenstev od treh, ki so jih odigrali do zdaj. | Foto Reuters

Veliko razočaranje hrvaških rokometašev po še tretjem izgubljenem finalu evropskih prvenstev od treh, ki so jih odigrali do zdaj.

Foto: Reuters

Po zelo napetem obračunu v Stockholmu se naslova evropskega prvaka še drugič v nizu veselijo španski rokometaši, ki so v velikem finalu z 22:20 premagali Hrvate. Ti so tako še v tretjem finalu evropskih prvenstev ostali brez naslova, medtem ko so Španci povezali dva naslova v nizu.

Hrvaška, dvakratna olimpijska prvakinja, ki se lahko pohvali tudi z naslovom svetovne prvakinje, je osvojila šesto medaljo na evropskih prvenstvih, a tudi letos ostaja brez tiste najžlahtnejše, zlate. Po treh bronastih odličjih z evropskih prvenstev so Hrvati prišli še do tretjega srebra.

Španci so na drugi strani evropski prvaki postali še drugič v nizu, saj so bili najboljši že pred dvema letoma na Hrvaškem.

Španci so še drugič v nizu osvojili naslov evropskih rokometnih prvakov. | Foto: Reuters Španci so še drugič v nizu osvojili naslov evropskih rokometnih prvakov. Foto: Reuters

V velikem finalu v Stockholmu je bilo dramatično od prve do zadnje minute. V prvem polčasu so večji del vodili Hrvati, vmes tudi s tremi zadetki prednosti, a jim potem kar 11 minut ni uspelo zatresti nasprotnikove mreže, kar so Španci s pridom izkoristili in na odmor odšli z zadetkom prednosti.

Na začetku drugega polčasa so Španci prednost povišali na štiri zadetke, a potem smo strelski mrk videli na drugi strani. Španija ni zadela skoraj deset minut, kar so Hrvati izkoristili in povedli z 19:18. To je bila tudi njihova edina prednost v drugem delu igre. V zadnji dve minuti tekme sta reprezentanci odšli rezultatsko izenačeni, Hrvati so imeli tudi igralca več, a naredili dve napaki in Špancem dovolili, da so dosegli veliki uspeh.

V finalu, v katerem smo videli trdno igro v obrambi in malo zadetkov, sta bila najboljša strelca Aleix Abello Gomez pri Špancih in Domagoj Duvnjak, ki je bil pred tekmo izbran za najkoristnejšega igralca turnirja, pri Hrvatih. Oba sta zadela po petkrat.

Španija : Hrvaška 22:20 (12:11)

Tele2 Arena, gledalcev 17.799, sodnika: Načevski in Nikolov (oba Makedonija).

Španija: Perez de Vargas, Corrales, Maqueda 3, Fernandez 1, Entrerrios 2, A. Dušebajev 2, Sarmiento 2, Aguinagalde 2, Sole 1, Goni 1, Figueras 1, Canellas 2, Moros, Gomez 5 (3), Arino, Guardiola.
Hrvaška: Šego, Ašanin, Marić 3, Duvnjak 5 (3), Hrstić, Stepančić 3, Horvat 2 (1), Šarac, Karačić 4, Musa, Mamić 1, Cindrić, Brozović 1, Matanović, Mandić 1, Šipić.

Sedemmetrovke: Španija 3 (3), Hrvaška 5 (4).
Izključitve: Španija 4, Hrvaška 4 minute.
Blaž Janc
Sportal Lepa tolažilna nagrada za Blaža Janca (in Slovenijo)

Drugi najboljši rezultat Slovencev v zgodovini

Na letošnjem zaključnem turnirju stare celine so globoke sledi pustili tudi slovenski rokometaši. Dosegli so drugi najboljši dosežek po domačem turnirju leta 2004, ko so osvojili srebrno kolajno, in se prebili na aprilski kvalifikacijski turnir za nastop na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

V skupinskem delu v Göteborgu so premagali Poljsko, Švedsko in Švico, v drugem delu tekmovanja v Malmöju Islandijo in Portugalsko, izgubili pa so proti Madžarski in Norveški ter se prebili v polfinale. V petek so morali priznati premoč Španiji, na včerajšnji tekmi za bronasto kolajno pa še Norveški.

Finale:

Končni vrstni red:

1. Španija
2. Hrvaška
3. Norveška
4. Slovenija
5. Nemčija
6. Portugalska
7. Švedska
8. Avstrija
9. Madžarska
10. Belorusija
11. Islandija
12. Češka
13. Danska
14. Francija
15. Severna Makedonija
16. Švica
17. Nizozemska
18. Črna gora
19. Ukrajina
20. Srbija
21. Poljska
22. Rusija
23. Bosna in Hercegovina
24. Latvija

Preberite še:

Jure Dolenec
Sportal Vrhunski dosežek v državi, ki daje športu dvakrat manj kot za odstranitev cestninskih postaj
Slovenija Norveška rokomet 1
Sportal Razočaranje je veliko: "Preveč so nam zrasli apetiti"
Slovenija Norveška rokomet
Sportal Norvežani premočni, Slovenci ostali brez odličja
Ne spreglejte