Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 8. 2016,
12.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

kolesarstvo Rio 2016 almanah olimpijskih športov

Sobota, 6. 8. 2016, 12.29

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – kolesarstvo (28)

Medalje lovijo na cestah, stezah in brezpotjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Kolesarstvo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Kolesarstvo je v takšni ali drugačni obliki del olimpijskega programa vse od prvih iger moderne dobe, leta 1896 v Atenah. V Riu bodo kolesarji medalje lovili na cestni dirki, v kronometru, pa na velodromu, v krosu z gorskimi kolesi in na razburljivih dirkah s kolesi bmx.

Kolesarstvo se je razvilo v sredini 18. stoletja, prva kolesa pa so bila zelo nepraktična in zato bolj atrakcija kot pa uporabno prevozno sredstvo. To se je kmalu spremenilo in z bolj razširjeno uporabo koles so se kaj kmalu pojavila prva tekmovanja. Ko je leta 1885 J. K. Starley razvil sistem verižni sistem prenosa moči in temu dodal še prestave, je šport dobil krila.

Ženske so v kolesarstvu prvič nastopile na igrah leta 1984 v Los Angelesu, cestnim dirkam in dirkam na velodromu se je v Atlanti leta 1996 pridružilo gorsko kolesarstvo, leta 2008 v Pekingu pa še bmx.

 

Slovenija je bila v tem športu na olimpijskih igrah vsakič dobro zastopana, nič drugače ni v Riu, kjer bodo tekmovali Polona Batagelj, Matej Mohorič, Simon Špilak, Jan Polanc in Primož Roglič na cestnih dirkah ter Tanja Žakelj na olimpijskem krosu z gorskim kolesom.

V Riu bodo kolesarska tekmovanja z dirkami na cesti potekala 6., 7. in 10. avgusta, od 11. do 16. avgusta bodo tekmovanja na velodromu, od 17. do 19. avgusta na progi za bmx, 20. in 21. avgusta pa sledijo še tekmovanja z gorskimi kolesi.

Nabor športov v Riu:

atletikabadmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travijadranje,judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno),konjeništvokošarkalokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenisnogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanjeritmična gimnastikarokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanjeskoki v vodostreljanjetaekwondotenistriatlon,vaterpoloveslanje.

Ne spreglejte