Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 7. 2016,
18.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Rio 2016 vaterpolo almanah olimpijskih športov

Ponedeljek, 25. 7. 2016, 18.27

6 let, 7 mesecev

Almanah olimpijskih športov – vaterpolo (15)

Zanimiv, naporen in včasih grob. Od leta 2000 tudi za dekleta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Vaterpolo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Vodni rokomet ali vodni ragbi? Kakorkoli, vaterpolo je zanimiv, naporen in včasih grob šport, v katerem blestijo Madžari, Srbi, Rusi …

Vaterpolo je igra z žogo v vodi, v kateri se merita dve ekipi s po šestimi igralci in vratarjema. Zmaga tista, ki doseže več golov. Igralni čas je razdeljen na četrtine po osem minut. Gre za kontaktni šport, manjši prekrški (držanje, tunkanje, oviranje …) so običajni in se kaznujejo z izključitvijo igralca za 20 sekund, če gre za hujše prekrške (namerni udarci …), igralca doleti štiriminutna izključitev. V tem času njegova ekipa igra z igralcem manj.

Vodni nogomet? Rokomet? Rabi?

Vaterpolo naj bi razvil angleški plavalni učitelj in novinar William Wilson, ko je leta 1877 v Glasgowu na Škotskem sestavil prva pravila igre, ki jo je imenoval vodni nogomet. Glede na to, da se žogo, na začetku so uporabljali žogo iz indijske gume, ki se ji je reklo "pulu" (od tod tudi ime water polo), v bazenu lovi in podaja z rokami, so izumitelja hitro popravili, češ da gre bolj za vodni rokomet oziroma vodni ragbi.

 


Vaterpolo je svoj olimpijski debi doživel na pariških igrah leta 1900, v St. Louisu leta 1904 so vaterpolo igrale tri ameriške ekipe, a turnirja Mok ni priznal in tam podeljenih odličij ne šteje. So pa vaterpolisti nastopili na vseh igrah od takrat.

Ženske so prvič nastopile leta 2000 v Sydneyju, natančno sto let po prvem olimpijskem turnirju v vaterpolu. Edini slovenski vaterpolist, ki je nastopil na olimpijskih igrah je bil Miran Fuks, član jugoslovanske reprezentance na igrah v Berlinu leta 1936.

Madžarska je velesila

Daleč najuspešnejša država v vaterpolu je Madžarska, ki je med letoma 1928 in 1980 osvojila medalje na prav vsakih olimpijskih igrah. Med letoma 1932 in 1976 je osvojila šest od desetih zlatih medalj, ki so bile na voljo.

V Riu se bo na moškem turnirju v dveh skupinah merilo 12 reprezentanc, na ženskem pa osem izbranih vrst, prav tako v dveh skupinah. Po skupinskem delu tekmovanja bosta v moški konkurenci iz vsake skupine izpadli po dve reprezentanci, preostale se bodo merile v četrtfinalu. V ženski konkurenci bodo v četrtfinalu nastopale vse ekipe na olimpijskem turnirju. Tekme za odličja bodo 19. (ženske) in 20. (moški) avgusta.

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peterobojnamizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte