Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

tenis almanah olimpijskih športov

Sobota, 23. 7. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – tenis (13)

Eden od originalnih olimpijskih športov je moral skozi več kot 60-letni olimpijski post

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
tenis OI 1924 | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Tenis je eden od devetih športov, v katerem so se za kolajne na OI bojevali že na premieri leta 1896. Po letu 1924 se je moral posloviti, v olimpijsko družino pa se je vrnil šele v Seulu. V Riu bomo pogrešali Slovence.

Priljubljena igra, katere začetki naj bi segali v 12. stoletje, ko je bilo v severni Franciji popularno odbijanje žogice z dlanjo, se je v olimpijski družini znašla med prvimi. Že na premiernih poletnih olimpijskih igrah moderne dobe leta 1896 so se teniški igralci v Atenah bojevali za odličja.

Ta so takrat pripadla le moškim – bilo jih je 13, prihajali pa so iz šestih držav –, ki so igrali posamezno in v parih. Domače veselje je dvakrat pokvaril Britanec John Pius Bolan. V moškem finalu je ugnal domačina Dionysiosa Kasdaglisa, v dvojicah pa je združil moči z Nemcem Friedrichom Traunom in Kasdaglisa na kolena spravil še enkrat.

Pridružitev nežnejšega spola, nato dolga odsotnost

Že na naslednjem tekmovanju petih krogov leta 1900 v Parizu so se v enem od devetih originalnih olimpijskih športov lahko preizkusila tudi dekleta, vsa štiri zlata odličja (moški in ženske posamezno in dvojice) so odnesli Britanci. Tenis je bil olimpijski šport – leta 1908 so bili kar štirje posamični zmagovalci, saj so igrali tako v dvorani kot na prostem –, vse do vključno leta 1924.

Zaradi spora med Mednarodno teniško zvezo in Mednarodnim olimpijskim komitejem zaradi spora, da na OI lahko sodelujejo le teniški igralci amaterji, je sledil olimpijski teniški mrk. Ponovno se je na tekmovanje vrnil leta 1968, a le kot predstavitveni  šport, podobno je bilo v Los Angelesu leta 1984. Šele štiri leta pozneje v Seulu (1988) je tenis spet dobil svoje pravo tekmovalno mesto na OI in ostal v olimpijskem programu.

 

Serena Williams, Steffi Graff, dvojčka Bryan

Tenis na olimpijskih igrah so lep čas zaznamovale polemike o vrednosti olimpijskega zlata v primerjavi z zmago na katerem od turnirjev velike četverice. Mnogi so še danes mnenja, da so vrednejše zmage na grand slamih in da je kakovost na OI bolj primerljiva s turnirji ATP1000.

Kljub temu pa imajo zmage na grand slamih skupnega z zlatom na OI. Teniški igralec ali igralka, ki se lahko pohvali z zmagami na vseh štirih velikih turnirjih (Wimbledon, OP ZDA, OP Francije in OP Avstralije)  in na olimpijskih igrah, doseže t. i. zlati karierni slam. Serena Williams je edina, ki ji je to uspelo tako posamično kot v dvojicah, Steffi Graff je do zlatega slama prišla v zgolj enem letu (1988) dvojčkoma Bryan pa je to v dvojicah kot edinima uspelo v eni teniški sezoni.

Serena in Venus Williams sta na olimpijskih igrah najuspešnejši posameznici. Vsaka ima po štiri zlata odličja. | Foto: Reuters Serena in Venus Williams sta na olimpijskih igrah najuspešnejši posameznici. Vsaka ima po štiri zlata odličja. Foto: Reuters

Po kolajne v Riu na trdo podlago

V Braziliji bodo pet kompletov odličij (dvakrat posamično, ob moških in ženskih dvojicah bodo še mešani pari) lovili na trdi podlagi.

Če smo imeli na zadnjih OI v Londonu štiri železa v ognju (Blaž Kavčič, Katarina Srebotnik, Polona Hercog in Andreja Klepač), v Riu ne bo nobenega Slovenca. Pogoje za nastop je izpolnjevala le Klepačeva, ki pa nima partnerice za dvojice.

Iz takšnih in drugačnih razlogov pa je sodelovanje zavrnilo kar nekaj športnikov, med njimi Tomaš Berdych, Miloš Raonić, Simona Halep, Bernard Tomić, Nick Kyrgios.

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte