Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 7. 2016,
20.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ritmična gimnastika almanah olimpijskih športov Rio 2016 Olimpijske igre 2020 Olimpijske igre Rio de Janeiro

Četrtek, 28. 7. 2016, 20.20

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – ritmična gimnastika (20)

Eleganca, gibčnost in spretnost, ki jih na OI uprizarja le nežnejši spol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
ritmična gimnastika | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ritmična gimnastika je olimpijski oder zavzela leta 1984 v Los Angelesu in ga vse od takrat ni zapustila. Med gibčnimi in spretnimi dekleti, ki v svojih predstavah združujejo gimnastiko, ples in balet, so v zadnjih letih na svetovnem prestolu prevladovale Rusinje.

Začetke tega športa bi lahko poiskali že v 18. in 19. stoletju, ko so mnogi francoski plesalci in baletniki spodbujali čustveno izražanje z glasom in gibi ob glasbi. A bolj kot za ritmično gimnastiko, ki jo poznamo danes, je šlo za izrazni ples in balet. Ritmična gimnastika v današnji obliki je luč sveta tako ugledala šele leta 1940, ko so se z njo pretežno ukvarjali v nekdanji Sovjetski zvezi. Konec 40. so tam priredili tudi prvo nacionalno tekmovanje, prvo mednarodno tekmovanje pa je potekalo leta 1961.

Takrat je Mednarodna gimnastična zveza (Fig) to športno zvrst vzela pod svoje okrilje, sprva pod imenom moderna gimnastika, nato pod imenom ritmična športna gimnastika, šele pozneje pa z današnjim imenom ritmična gimnastika.

V 60. letih svetovna premiera, v 80. olimpijska

Prvič so se dekleta za odličja na svetovnih prvenstvih bojevala leta 1963, ko so bile na voljo le kolajne za individualen predstave, medtem ko so skupine debi na svetovnih prvenstvih dočakale štiri leta pozneje.

Šport so olimpijski družini priključili v Los Angelesu leta 1984, ekipne vaje pa so se na olimpijskem seznamu premierno znašle leta 1996 v Atlanti. Čeprav se z ritmično gimnastiko ponekod (predvsem na Japonskem) ukvarjajo tudi moški, je ta na olimpijskih igrah ob sinhronem plavanju rezervirana le za ženske.

 

Preplet gimnastike, baleta in plesa

Elegantna športna disciplina, v kateri se prepletajo elementi gimnastike, plesa in baleta, zahteva izjemno gibčnost, ravnotežje, občutek za ritem in glasbo ter spretnost z rekviziti.

Rusinje so na zadnjih štirih OI osvojile vsa mogoča zlata odličja. Jevgenija Kanaeva je bila najboljša tako v Pekingu kot v Londonu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rusinje so na zadnjih štirih OI osvojile vsa mogoča zlata odličja. Jevgenija Kanaeva je bila najboljša tako v Pekingu kot v Londonu. Foto: Guliverimage/Getty Images

Dekleta, ki bodo tudi v Riu de Janeiru tekmovala posamično in v skupini, poskušajo ob glasbi narediti čim boljši vtis na žirijo z različnimi rekviziti: kolebnico, žogo, obročem, trakovi in kiji. Na oceno vpliva več dejavnikov vaje, in sicer težavnost (elementov s telesom in rekvizitom, kot npr. skok, pirueta …), umetniška vrednost in izvedba.

Prevlada vzhodnih evropskih držav

Nekoč najboljše ritmičarke so prihajale iz Sovjetske zveze, danes kraljujejo predvsem Rusinje, pa Ukrajinke, Belorusinje, Bolgarke, tudi Španke.

Zaradi bojkota več držav (med njimi tudi Sovjetske zveze) olimpijskih iger v Los Angelesu si je prvo zlato olimpijsko odličje okoli vratu poveznila Kanadčanka Lori Fung. Sicer pa so bile na tekmovanju petih krogov do zdaj najuspešnejše Rusinje, ki so od leta 2000 osvojile vsa prva mesta. Slovenskih predstavnic v Riu ne bo.

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte