Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Rio 2016 lokostrelstvo almanah olimpijskih športov

Sreda, 27. 7. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – lokostrelstvo (17)

Eden najstarejših športov nasploh, ki pa ga ni bilo na vseh OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Lokostrelstvo | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lokostrelstvo je stara lovsko-vojaška veščina, danes pa pretežno športna. Izum loka in njegov vpliv na civilizacijo nekateri primerjajo z odkritjem ognja in izumom kolesa. Na olimpijskih igrah je bil prvič leta 1900 v Parizu.

Uporaba loka in puščice za lov naj bi segala 25 tisoč let v človeško zgodovino, gre za natančno strelsko veščino, od izuma strelnega orožja pa je v vojski izgubil vrednost. Lokostrelstvo je zato postalo predvsem športna dejavnost, občasno še vedno tudi lovska.

V olimpijskem programu se je lokostrelstvo prvič znašlo leta 1900 na igrah v Parizu. Tudi na naslednjih dveh izvedbah iger, leta 1904 v St. Louisu in leta 1908 v Londonu, so lokostrelci lovili olimpijske medalje, leta 1912 tega športa na igrah v Stockholmu ni bilo, vrnil se je leta 1920 v Antwerpnu, nato pa izginil vse do leta 1972, ko je olimpijske igre gostil München.

 

Sistem tekmovanja se je v zgodnjem olimpijskem obdobju spreminjal, včasih so lokostrelci puščice streljali v premikajoče se tarče, enotnih pravil ni bilo vse do ustanovitve Mednarodne lokostrelske zveze (najprej FITA - Fédération Internationale de Tir à l'Arc, danes World Archery) leta 1930. Ženske so nastopile že leta 1904, prav tako leta 1908, leta 1920 pa ne. Od leta 1972 streljata oba spola.

Danes na olimpijskih igrah streljajo v statične tarče na razdalji 70 metrov. Uporabljajo ukrivljeni (recurve) lok. Tekmovanje poteka v obliki dvobojevanja na izločanje. Dvoboji potekajo v setih, v vsakem setu ima tekmovalec na voljo tri puščice.

Pet slovenskih lokostrelcev je izkusilo olimpijske igre, leta 1976 Bojan Postružnik še pod zastavo Jugoslavije, v času samostojne Slovenije pa Samo Medved (1992 in 1996), Matevž Krumpestar (1996), Peter Koprivnikar (1996 in 2000) in Klemen Štrajhar (2012).

V Riu bodo podelili štiri komplete medalj, za posamični in ekipni preizkušnji v moški in ženski konkurenci. Lokostrelsko tekmovanje bo potekalo od 5. do 12. avgusta, boji za odličja bodo 6., 7., 11. in 12. avgusta.

Nabor športov v Riu:

atletika, badmintonboksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte