Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Rajmond Debevec streljanje Rio 2016 almanah olimpijskih športov

Ponedeljek, 1. 8. 2016, 20.05

6 let, 6 mesecev

Almanah olimpijskih športov – streljanje (24)

V Atenah in Parizu streljali na žive golobe, v času Rajmonda Debevca bolj kulturni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Streljanje | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Streljanje je olimpijska disciplina vse od prvih iger moderne dobe, ki so bile leta 1896 v Atenah. Na teh in naslednjih so olimpijci streljali žive golobe, a v Parizu leta 1900 zadnjič. V tem športu je neizbrisen pečat pustil tudi slovenski as Rajmond Debevec, ki je s svojih osmih olimpijskih iger prinesel tri medalje.

Streljanja do zdaj ni bilo le v programu iger v St. Louisu (1904) in Amsterdamu (1928), sicer je ta šport olimpijska stalnica.

Strelno orožje je imelo v človeški zgodovini pred ustanovitvijo prvih športnih društev zgolj en namen. Ubijati. Bodisi živali pri lovu bodisi ljudi v vojni. Gre za veščino, ki potrebuje tudi nekaj vaje, pri tej pa je zagotovo zelo hitro prišlo tudi do oblik tekmovanja. A o streljanju kot športu lahko govorimo šele od konca 19. stoletja, ko je v Angliji nastala prva strelska zveza. Nad športnim streljanjem sicer bdi Mednarodna zveza za strelski šport (ISSF – International Shooting Sport Federation), ki je bila ustanovljena leta 1907.

 

Na olimpijskih igrah se danes strelja v devetih moških in šestih ženskih disciplinah, s tremi različnimi orožji, pištolo, puško in puško šibrenico. Pri pištoli in puški se uporablja tako zračno kot malokalibrsko orožje. Medtem ko s pištolami in puškami streljajo v tarče, pa s puško šibrenico streljajo glinaste golobe in ne več živih, ki so jih z neba klatili v Atenah in Parizu. Disciplini pri puški šibrenici sta trap in skeet, razlika med njima pa je predvsem smer in število letečih golobov.

Rajmond Debevec je najuspešnejši slovenski strelec, s svojim osmih olimpijskih iger je prinesel tri medalje. | Foto: Vid Ponikvar Rajmond Debevec je najuspešnejši slovenski strelec, s svojim osmih olimpijskih iger je prinesel tri medalje. Foto: Vid Ponikvar

Na olimpijskih igrah je do danes nastopilo osem slovenskih strelk in strelcev, sinonim za ta šport pri nas pa je nedvomno Rajmond Debevec, ki je streljal na osmih olimpijskih igrah (1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008 in 2012). Debevec je tudi najuspešnejši slovenski strelec vseh časov, z iger je prinesel tri medalje, od teh eno zlato (Sydney 2000, trojni položaj), pa dve bronasti (Peking 2008, trojni položaj in London 2012 puška leže).

Slovenci in Slovenke, ki so nastopili na OI so še: Edvard Delorenzo (1952), Karlo Umek (1960), Franc Peternel (1976, 1980), Andraž Lipolt (2000), Natalija Prednik (2000), Živa Dvoršak (2012) in Boštjan Maček (2012).

V Riu bo strelsko tekmovanje potekalo od 6. do 14. avgusta, vsak dan bodo tudi obračuni za odličja.

Nabor športov v Riu:

atletikabadminton, boksdviganje utežigimnastikagolfhokej na travijadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvomoderni peterobojnamizni tenisnogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanjeritmična gimnastikarokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanjeskoki v vodo, streljanjetaekwondotenistriatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte