Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2022,
9.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Marko Roblek Lidl Lunos tek Intersport Ljubljanski maraton maraton Gremo na tek Gremo na tek

Četrtek, 20. 10. 2022, 9.00

2 meseca

GREMO NA TEK, 6. ODDAJA

Peklenska preizkušnja na slovenski obali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Tik pred ciljem, tekom na maratonu, se je Karin spoprijela še z zadnjim izzivom, desetkilometrskim tekom od Kopra do Pirana. Čeprav jo je Marko ves čas bodril in spremljal ne električnem skiroju, se je zadnji klanec izkazal za težko preizkušnjo. Na pomoč ji je priskočil najboljši slovenski ultramaratonec Luka Videtič, ki dobro ve, kako se na dolgih tekaških preizkušnjah spoprijeti z bolečino in jo s primerno motivacijo celo odpraviti. Kakšen psihološki trik ji je razkril, si preberite v nadaljevanju.

gremo na tek 6 | Foto:

Na poti priprav za dosego cilja, da preteče maraton, je Marko ob pomoči številnih strokovnjakov Karin opremil z nasveti, ki ji bodo zagotovo pomagali preteči maraton. Helena Javornik, slovenska rekorderka v maratonu, je Karin pomagala izbrati pravo tekaško opremo, ki sta jo našli v Intersportu. Pravilno tekaško tehniko ji je prikazal najboljši slovenski maratonec Primož Kobe. Varineja Drašler, odlična gorska tekačica in dietetičarka, jo je s svojimi bogatimi izkušnjami naučila, kako prehrana vpliva na športne dosežke. Peter Dakskobler, organizator trail tekov, jo je popeljal skozi čudovita Tolminska korita in na Kozlov rob, kjer jo je pričakal prekrasen razgled na Posočje. Trening moči, ki sta ga predstavila vrhunska veslača, je bil za Karin in Marka pretrd oreh, a je bila Neja Kršinar, vrhunska maratonka, s svojo idejo ob pravem času na pravem mestu.

gremo na tek 6 | Foto:

Pred vami je še zadnja oddaja serije Gremo na tek, ki razkriva skrivnosti psihološke priprave na tekaško preizkušnjo. V tokratno oddajo je Marko povabil najboljšega slovenskega ultramaratonca Luko Videtiča, ki je Karin postregel z uporabnimi nasveti, ki lahko vsem ljubiteljem teka pomagajo pri spopadanju z bolečino in večajo motivacijo za dosego cilja.

Oglejte si vse oddaje Gremo na tek in se tudi sami kar najbolje pripravite na svojo maratonsko preizkušnjo.

1. oddaja: O tem, kako začeti

Sportal Tekaška preobrazba s slovensko legendo teka: kako začeti? #video

2. oddaja: O obvezni tekaški opremi

Sportal Dragoceni nasveti najboljše slovenske maratonke #video

3. oddaja: Osnove tekaškega treninga z olimpijskim maratoncem

Sportal Kdo je trener, ki ti zaigra na harmoniko in ti pripravi poseben izziv?

4. oddaja: O primerni prehrani pred maratonom

gremo na tek 4
Sportal S padcem v hladno reko je partnerja rešila pred kaznijo #video

5. oddaja: O dopolnilnem treningu

Sportal Začela v čolnu, na koncu prosila za diskreten molk #video

Marko Roblek | Foto: Foto: Ana Kovač Foto: Foto: Ana Kovač Marko Roblek je član tekaškega društva Vitezi dobrega teka, pionir bosonogega teka, soustanovitelj Nočne 10ke, enega najbolj priljubljenih tekaških tekmovanj pri nas, vloger, avtor priljubljene tekaške knjige Zagret za tek in organizator številnih tekaških dogodkov. Po duši je minimalist, ki namesto na stvari stavi na doživetja. Je mož in oče treh nadobudnih otrok, s katerimi že od mladih nog odkriva skrivnosti narave. Najlaže se sprosti v gorah ali s pravo družbo, ko pohaja po Sloveniji.

S svojim znanjem in različnimi strokovnjaki pomaga, da se bo ljubiteljska tekačica Karin razvila v novo zvezdo teka.

gremo na tek 6 luka videtič | Foto: Luka Videtič iz Izole je najboljši slovenski ultramaratonec. Je aktualni državni prvak v teku na 100 kilometrov ter državni rekorder v teku na 100 milj in teku na 24 ur. Pretekel je tudi Špartatlon in dosegel 12. mesto. Je redni udeleženec evropskih in svetovnih prvenstev, ki na leto preteče več kot deset tisoč kilometrov.


Izziv, ki se je izkazal za precej zahtevnega

Marko je Karin tokrat postavil zahteven izziv, desetkilometrski tek od Kopra do Pirana. Po vseh pripravah in številnih nasvetih priznanih slovenskih strokovnjakov in tekačev se je Karin na izziv dobro pripravila. Pred začetkom se je okrepila s proteinsko ploščico iz Lidla, nato pa se dobro ogrela.

gremo na tek 6 | Foto:

Marko pa je ubral lažjo pot in Karin med tekom spremljal kar na električnem skiroju. Ti so vse bolj priljubljeni, dobro izbiro pa najdete v trgovinah Intersport, kjer vam bodo pri tem pomagali izjemno prijazni in izkušeni prodajalci.

gremo na tek 6 | Foto:

Ker je bil cilj teka pri Luki Videtiču doma, se je tekaška preizkušnja končala s tekom v klanec. Prav ob premagovanju najtežjega dela poti je Karin zapustil tudi Marko, zaradi česar je izgubila motivacijo in le stežka pretekla zadnji del, kar je opazil tudi Luka Videtič. Ker tudi sam kot izkušeni ultramaratonec dobro ve, kako težki trenutki lahko nastopijo na daljših tekih, ji je predstavil trike, ki njemu omogočajo lažje premagovanje najtežjih trenutkov.

Kaj narediti, ko gre res za nohte in zmanjka motivacije?

gremo na tek 6 | Foto:

Čeprav na leto preteče več kot deset tisoč kilometrov, tudi Luka doživlja trenutke, ko je med tekem utrujen, demoraliziran, moker zaradi dežja, čuti bolečine in se spopada celo s poškodbami. A s svojimi mislimi se zna spoprijeti zelo učinkovito. Kot sam pravi, je pomembno, da se soočiš s tem, zadevo predihaš in greš naprej. "Bolečina vedno pride, a gre tudi mimo. Daljši ko je tek, večkrat se to zgodi." Kot je še povedal Luka, se navadno to pri tekačih zgodi enkrat na maraton, pri ultramaratonih pa se lahko ti trenutki ponovijo tudi do desetkrat.

gremo na tek 6 | Foto:

Skrivnost uspešnega spoprijemanja z bolečino je v postavljanju bližjih ciljev. Namesto končnega cilja si raje postavljajte več vmesnih, ki so lahko tudi zelo blizu, na primer tek do prve luči, morda ovinka, nato do naslednjega in tako naprej. Bolj oddaljeni cilji namreč lahko človeka demoralizirajo in se zdijo težko dosegljivi, zato je postavljanje lažje dosegljivih ciljev veliko prijetnejše in boljše za motivacijo.

Pomembno je, da presežeš samega sebe

Po Lukovih izkušnjah, in te niso maloštevilne, se pri maratonu in ultramaratonu tekači ne smejo obremenjevati s časom. Pomembna sta sproščen pristop in razumevanje, da mora biti cilj premagati samega sebe, s čimer tekač doseže nekaj, za kar je do zdaj mislil, da ne more doseči.

gremo na tek 6 | Foto:

"Nikoli ne smeš obupati," je Karin svetoval Luka. "Tudi ko bo najtežje, imej v mislih, zakaj to delaš in kaj je tvoj cilj. Ta je, da maraton končaš. Če lahko tečeš, tečeš, če ne moreš, pač hodiš. Pomembno je, da ne obupaš."

Dlje ko tečete, bolje se boste počutili

Ali ste vedeli, da se po teku v krvni obtok sproščajo hormoni, endorfini in endokanabinoidi? Rečemo jim kemikalije za dobro počutje, temu občutku evforije pa tekaška vznesenost. Blaži bolečino in vas nagradi za opravljeno delo. Najboljše pri tem pa je, da dlje ko tečete, bolj boste vzneseni. Tekaška vznesenost je razlog, da številni ljudje postanejo zagreti tekači.

gremo na tek 6 | Foto:

Ko zmorete vzpon, vas ta dvojno nagradi

Desetkilometrski tek, ki se je končal s tekom v klanec, je Karin prinesel kar nekaj zadoščenja. Ne le, da je premagala samo sebe in zmogla tako celo pot kot tudi zaključni vzpon, naužila se je lahko tudi čudovitega razgleda na prelepo slovensko obalo in se nadihala svežega morskega zraka.

gremo na tek 6 | Foto:

Dobro počutje je močno povezano z zrakom, ki ga dihamo, še posebej v zimskem delu leta, ko vedno več časa preživimo v zaprtih prostorih. Ti morajo biti dobro prezračeni, a tako lahko izgubljamo topel zrak in s tem višamo položnice za ogrevanje. Kako torej poskrbeti za svež zrak, ne da bi vam ob tem uhajala toplota? Prezračevalni sistem Lunos lahko za zračenje poskrbi namesto vas.

S prezračevalnim sistemom Lunos je mogoče svežino narave vnesti tudi v svoj dom oziroma prostor, kjer vadimo. Lunos oziroma prezračevalni sistem poskrbi za redno in nadzorovano izmenjavo svežega in izrabljenega zraka ter odvajanje odvečne vlage iz prostorov. V podjetju Lunos veljajo za prave specialiste za prezračevanja pri nas. Jeseni so pripravili posebno akcijo, v kateri vam za nakup paketa rekuperatorskih enot Lunos podarjajo kar tisoč oziroma dva tisoč evrov popusta.

Ne spreglejte