Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
1. 7. 2021,
19.20

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Olimpija NK Olimpija NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij 1. SNL

Četrtek, 1. 7. 2021, 19.20

2 leti, 9 mesecev

Žreb parov 1. SNL v sezoni 2021/22

Ni kaj, Mariboru in Olimpiji ne bo lahko že v prvem krogu!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
NK Maribor NŠ Mura | Naslov najboljšega v 1. SNL branijo nogometaši Mure. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Naslov najboljšega v 1. SNL branijo nogometaši Mure.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kmalu se bo začelo zares. Prvoligaška zasedba, ki jo sestavljajo prvak Mura, Maribor, Olimpija, Domžale, Bravo, Tabor, Celje, Aluminij, Koper in drugoligaški prvak Radomlje, se bo z izzivom osvajanja točk spopadala od 17. julija dalje. Ples kroglic na Brdu pri Kranju je napovedal novo sezono, v kateri bo zaživelo prvoligaško tekmovanje pod novim imenom Prva liga Telemach. Izžrebani so bili tudi pari pokalnega tekmovanja, kjer bo v konkurenci za naslov le 12 ekip.

Spored vseh tekmovalnih krogov v 1. SNL v sezoni 2021/22:

NK Maribor prvak 2022
Sportal Spored 1. SNL 2022/23

Nova prvoligaška sezona se bo v novi podobi začela 17. julija. | Foto: Urban Meglič/Sportida Nova prvoligaška sezona se bo v novi podobi začela 17. julija. Foto: Urban Meglič/Sportida

Obeta se zgodovinska sezona za Muro, ki bo prvič branila naslov državnega prvaka. Ko se je s tem častnim izzivom v prejšnji sezoni spopadlo Celje, se s tem bremenom niso znali kaj prida nositi. Spomladi so Celjani nevarno viseli in si obstanek zagotovili šele v zadnjem krogu. Bodo črno-beli iz Murske Sobote uspešnejši? V prvem krogu bodo v Fazaneriji pričakali Tabor iz Sežane.

Prvoligaško tekmovanje je s prehodom v sezono 2021/22 deležno spremembe. Prva liga Telekom Slovenije se po 15 letih poslavlja, 1. SNL ima novega generalnega sponzorja in se po novem imenuje Prva Liga Telemach.

Robert Kuzmič
Sportal Poslovnež, ki bi si v Prekmurju zaslužil spomenik

Pari 1. kroga 1. SNL:

Bravo – Radomlje
Aluminij – Koper
Mura – Tabor
Celje – Maribor
Domžale - Olimpija

Termin tekem je predviden za konec tretjega tedna v juliju (17. in 18.).

Preostale tekme uvodne četrtfine prvenstva:

2. krog (24. julij):
Radomlje - Olimpija
Maribor - Domžale
Tabor - Celje
Koper - Mura
Bravo - Aluminij

3. krog (31. julij):
Aluminij - Radomlje
Mura - Bravo
Celje - KOper
Domžale - Tabor
Olimpija - Maribor

4. krog (7. avgust):
Radomlje - Maribor
Tabor - Olimpija
Koper - Domžale
Bravo - Celje
Aluminij - Mura

5. krog (14. avgust):
Mura - Radomlje
Celje - Aluminij
Domžale - Bravo
Olimpija - Koper
Maribor - Tabor

6. krog (21. avgust):
Radomlje - Tabor
Koper - Maribor
Bravo - Olimpija
Aluminij - Domžale
Mura - Celje

7. krog (28. avgust):
Celje - Radomlje
Domžale - Mura
Olimpija - Aluminij
Maribor - Bravo
Tabor - Koper

8. krog (11. september):
Radomlje - Koper
Bravo - Tabor
Aluminij - Maribor
Mura - Olimpija
Celje - Domžale

9. krog (18. september):
Domžale - Radomlje
Olimpija - Celje
Maribor - Mura
Tabor - Aluminij
Koper - Bravo 

Fotogalerija žreba, foto Urban Meglič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 16

Kdaj bodo najbolj zanimive tekme?

Žreb je določil, da se bo prvak Mura najprej udaril z Olimpijo v 8. krogu (11. september), z Mariborom, ki mu je v zadnjem krogu prejšnje sezone prizadejal še kako boleč udarec v Ljudskem vrtu, pa krog pozneje, torej 18. septembra v sklopu 9. kroga.

Olimpija in Maribor bosta prvi večni derbi v novi sezoni odigrala 31. julija v Stožicah. Tako bo prvi vrhunec sezone potekal že v 3. krogu, v času poletnih dopustov. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija in Maribor bosta prvi večni derbi v novi sezoni odigrala 31. julija v Stožicah. Tako bo prvi vrhunec sezone potekal že v 3. krogu, v času poletnih dopustov. Foto: Vid Ponikvar

Prvi večni derbi v tej sezoni, obračun med Olimpijo in Mariborom, ki velja za največji praznik slovenskega klubskega nogometa, bo 31. julija. Takrat bo Olimpija v Stožicah v 3. krogu pričakala Maribor. To bo prva tekma na največjem nogometnem stadionu v tej sezoni, saj bodo zmaji zaradi prenove površine v uvodnih dveh krogih gostovali.   

V pokalu le 12 ekip

Pokalna sezona 2021/22 bo zaradi pomanjkanja terminov v prejšnji minila v konkurenci zgolj 12 klubov. Deset prvoligašev iz prejšnje sezone in dveh najboljših drugoligašev.

Pari 1. kroga pokala Slovenije:

Radomlje – Krka
Gorica – Bravo
Aluminij – Koper
Tabor - Celje

Predvidoma bodo tekme odigrane 15. septembra, odigrana bo le ena. V drugem krogu (četrtfinalu) se bodo pridružili še štirje slovenski predstavniki v evropskih tekmovanjih - Mura, Maribor, Olimpija in Domžale.

Kaj pričakuje predsednik NZS Radenko Mijatović?

Radenko Mijatović drži pesti, da bi bilo v 1. SNL ponovno napeto do samega konca. | Foto: Vid Ponikvar Radenko Mijatović drži pesti, da bi bilo v 1. SNL ponovno napeto do samega konca. Foto: Vid Ponikvar ''V zadnjih dveh sezonah je bilo prav neverjetno, da se je o prvaku odločalo v zadnjem krogu na tekmi med tekmecema, ki sta imela možnost za prvo mesto. Zadnje tri sezone so se o prvaku odločale v zadnjih krogih. Nadejam se, da bo tudi to prvenstvo podobno izenačeno in zanimivo ter da se bodo tudi končne odločitve premaknile k zadnjim krogom. To daje draž tekmovanju in povečuje zanimanje za prvenstvo,'' je prepričan prvi mož slovenskega nogometa, ki s ponosom napoveduje novost na slovenskih zelenicah, sistem VAR. Na pomoč bo priskočil sodnikom.

''Že več kot 35 držav Uefe ga je vpeljalo v svoja prvenstva, ne moremo biti izjema. V dveh letih smo naredili vse, da štartamo z VAR. Na začetku z dvema tekmama vsak krog, upam pa, da bomo pozneje, že od začetka spomladanskega dela, imeli VAR na vseh tekmah kroga in s tem zagotovili še večjo regularnost.''

Pokalni naslov bo branila ljubljanska Olimpija. | Foto: Grega Valančič/Sportida Pokalni naslov bo branila ljubljanska Olimpija. Foto: Grega Valančič/Sportida

Favoriti za najvišja mesta so klubi, ki bodo branili slovenske barve v evropskih tekmovanjih. To so Mura, Maribor, Olimpija in Domžale, med najboljše pa se vrača drugoligaški prvak Radomlje. Še vedno, ko so se uvrstili v prvo ligo, so z elito plesali le eno sezono, nato pa se ekspresno vrnili med drugoligaše. Bo tokrat drugače? Podobno kot v preteklosti bodo tudi tokrat domače tekme igrali v domžalskem Športnem parku, saj domači objekt v Radomljah ne zadovoljuje številnih kriterijev.

NK Olimpija, NK Maribor, prva liga, Simon Rožman
Sportal Rusi so se znesli nad Muro, Poljaki ponagajali Mariboru, preobrat Domžal
Ante Šimundža
Sportal Nov remi Mure, najstnik Partizana se je znesel nad Koprom
Timi Max Elšnik
Sportal Mura remizirala s Partizanom, Maribor navdušil, Rusi ponižali Olimpijo
Ante Šimundža
Sportal Mura izgubila tudi proti prvaku BiH, Hrvat preprečil poraz Brava
Ne spreglejte