Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 5. 2021,
23.25

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

26

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 19. 5. 2021, 23.25

2 leti, 11 mesecev

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog

Maribor ali Mura? Olimpija v zadnji sekundi ostala brez vsega. #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

26

Olimpija Tabor | V Stožicah so po dolgem času spremljali dvoboj navijači Olimpije, a niso mogli biti kaj preveč zadovoljni z videnim. | Foto Vid Ponikvar

V Stožicah so po dolgem času spremljali dvoboj navijači Olimpije, a niso mogli biti kaj preveč zadovoljni z videnim.

Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši Olimpije so po šokantnem porazu s Taborom (1:2), ki si je zagotovil obstanek, ostali brez možnosti za osvojitev naslova. V boju za prvo mesto ostajata le še Maribor in Mura. Vijolice so na izjemno predstavo Prekmurcev proti Domžalam (3:0) odgovorile z visoko zmago v Kopru (3:0), s tem pa kanarčke, ki so se po novem porazu odločili za menjavo trenerja, spravile v hude težave. Črno-beli lahko do naslova pridejo le z zmago v zadnjem krogu v Ljudskem vrtu. Celjani so premagali Gorico in zadržali možnosti za obstanek, v torek pa jo je Aluminij zagodel Bravu (3:0). V soboto se tako obeta velika drama.

Simon Rožman
Sportal Pozor, velika sprememba! Rožmanu se bo uresničila želja.

Prvoligaška karavana je v razburljivi in stresni sezoni 2020/21 vse bližje cilju. V soboto bo odigran zadnji krog, v prvenstvu pa je še ogromno neznank. Za naslov prvaka se potegujeta Maribor in Mura, ki sta si podobno kot tretjeuvrščena Olimpija že zagotovila Evropo. Štajersko-prekmurski spopad v Ljudskem vrtu bo tako odločil o tem, kdo bo dvignil "kanto". Ali Maribor 16. ali Mura prvič. Črno-beli za zgodovinski podvig, državni prvaki niso bili še nikdar, nujno potrebujejo zmago, s katero bi po točkah ujeli Maribor, ker pa so imeli tudi boljše razmerje v medsebojnih srečanjih, bi prečkali ciljno črto kot prvi.

Kdo bo prvak Prve lige Telekom Slovenije?

  • Maribor
    41,35 %
    1786 glasov
  • Mura
    50,13 %
    2165 glasov
  • Vseeno mi je
    8,52 %
    368 glasov
Oddanih 4319 glasov

Domžale bodo ob koncu sezone zagotovo četrte, Evropo pa si lahko zagotovijo le ob pokalni lovoriki zmajev, petouvrščeni Tabor si je že zagotovil obstanek, zadnjeuvrščena Gorica pa odhaja v drugo ligo. Potem pa ostaja še krčevit boj za (vsaj) osmo mesto, v katerem sodelujejo Aluminij, Koper, Bravo in Celje. Za zdaj je v najslabšem položaju branilec naslova, ki bo, če bo ostalo pri tem vrstnem redu, v dodatnih kvalifikacijah za obstanek igral proti novomeški Krki. Iz druge lige se sicer med najboljše seli prvak Radomlje.

Olimpija Tabor
Sportal Navijači Olimpije po infarktnem porazu povedali svoje #video

Kraševci znova strup za Olimpijo

Dvoboj med Olimpijo in Taborom, sklepno dejanje predzadnjega kroga, je bil tako razburljiv, da se je o zmagovalcu odločalo v zadnji sekundi. Dobesedno! Leon Sever je v peti minuti sodnikovega podaljška izkoristil napako Žige Freliha, zatresel mrežo zmajev in popeljal Sežančane v vodstvo z 2:1, sodnik Dragoslav Perić pa je le nekaj trenutkov zatem odpiskal konec. Kraševcem je še drugo leto zapored uspel neverjeten podvig, saj so v 35. krogu zmagali v Stožicah (obakrat z 2:1) in zmajem prekrižali načrte v boju za naslov prvaka. Gostiteljem ni pomagalo niti to, da so prvi polčas dobili z 1:0, ko je prvi zadetek v prvenstvu po skoraj treh letih dosegel Nik Kapun.

Zmagoviti zadetek Leona Severja v Ljubljani:

Gostitelji so imeli še nekaj sekund pred koncem obračuna, prvega v letu 2021, ki so ga lahko v Stožicah spremljali tudi gledalci, v rokah remi, s katerim bi zadržali možnosti za osvojitev naslova. Če bi Maribor in Mura remizirala, Olimpija pa premagala Bravo, bi namreč "kanta" v tem primeru odšla v Ljubljano. Tako pa so Ljubljančani po zadetkih Aldairja Djala (79. minuta) in Severja ostali brez vsega. V prvenstvu niso zmagali že šestič zapored, kar lahko zelo skrbi klubsko vodstvo, Sežančani, ki jih je jeseni vodil prav zdajšnji trener Olimpije Goran Stanković, pa so si zagotovili obstanek in proslavljali veliko zmago.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, fotograf Vid Ponikvar:

Fotogalerija
1 / 55

V taboru Ljubljančanov je prevladovalo razočaranje, nekdanji kapetan zmajev Nejc Vidmar in borbeni Andres Vombergar, ki je v drugem polčasu po poškodbi arkade zaigral z obvezo, po šokantnem razpletu nista skrivala solza, podobno velja za prvega vratarja Freliha, ki si je privoščil nedopustno napako. Zmaji lahko sezono 2020/21 "rešijo" le še s tolažilno nagrado, pokalno lovoriko. To bi jim iz srca privoščili zlasti četrtouvrščeni Domžalčani, saj bi si na ta način zagotovili Evropo. Tabor se je na drugi strani izognil dramatičnemu razpletu v zadnjem krogu in si že zagotovil obstanek.

Poročilo s tekme in priložnosti:

Olimpija Tabor
Sportal Tabor ponovil zgodovino, igralci Olimpije niso skrivali solza #video

Celjani pod vodstvom Šalje skoraj nepremagljivi 

Derbi začelja v Novi Gorici je osrečil srca ljubiteljev nogometa iz Celja. Državni prvaki, ki bodo 22. maja predali "kanto" Mariboru oziroma Muri, so v mestu vrtnic morali zmagati, če so še želeli ostati v boju za (vsaj) osmo mesto. Izbrancem Agrona Šalje se je posrečilo! Na krilih dvakratnega strelca Ivana Božića, ki je v zadnjih tednih našel "šampionsko" formo iz sezone 2019/20, so uresničili načrt.

Prvi zadetek Ivana Božića v Novi Gorici:

Gostitelji so jim zadali nekaj težav, a so ubranili vse napade. Vratar Matjaž Rozman je ostal nepremagan, Celjani pa so pod vodstvom mladega stratega iz Ljubljane vknjižili že šesto zmago na sedmih tekmah, odkar Šalja vodi Celjane. Gorica je odigrala zadnjo domačo prvoligaško tekmo vsaj do poletja 2022, v prihodnji sezoni pa bo iskala pot do sreče v drugi ligi.

Poročilo s tekme in priložnosti:

Agron Šalja
Sportal Čudežni niz Šalje se nadaljuje #video

Maribor še korak bližje naslovu

Še tretja tekma predzadnjega kroga in še ena zmaga s 3:0! Tokrat je osrečila privržence Maribora, ki so lahko prvič letos spremljali ljubljence na stadionu. Na Obalo je pripotovala skupina (zdravih) Viol in prišla na svoj račun. Izbranci Simona Rožmana so v srečanju, v katerem so vedeli, da si ne smejo privoščiti spodrsljaja, saj bi lahko s tem ponudili Olimpiji priložnost, da jih prehiti na lestvici, osvojili vse tri točke.

Že 13. zadetek Jana Mlakarja v tej sezoni:

Najprej je v polno z bele točke zadel Jan Mlakar in se na lestvici najboljših strelcev tekmovanja izenačil z Nardinom Mulahusejnovićem (oba 13 zadetkov). Le nekaj minut pozneje je z drugim rumenim kartonom za slabšo voljo v mariborskem taboru poskrbel Denis Klinar. Moral je zapustiti igro. Mariborčani so v nadaljevanju srečanja trpeli, ko so branili prednost, a so nato v zaključku dvoboja spet zablesteli.

Najprej je rezervist Andrej Kotnik zvišal na 2:0, a mu je pri tem Žan Žužek (tudi krivec za najstrožjo kazen v prvem polčasu) poškodoval nos. Primorec je s krvavim nosom zapustil igrišče, kapetan Marcos Tavares pa je v 89. minuti postavil končni rezultat in po rekordnem 157. golu v 1. SNL s soigralcem Felipejem Santosom od sreče zaplesal sambo, nato pa se priklonil navijačem.

Že 157. zadetek Marcosa Tavaresa v 1. SNL:

Maribor tako v zadnji krog vstopa z vodilnega položaja in mu za naslov prvaka zadostuje že remi proti Muri, pred Koprčani pa je še negotovo obdobje, saj bi lahko, če se uresniči najbolj črn scenarij, do konca sezone padli celo na deveto mesto. Zmage niso dočakali že sedem tekem zapored, po tekmi pa je koprski klub sporočil, da je prišlo do menjave na položaju trenerja. Namesto Rodolfa Vanolija se je na vroči stolček podal Nedžad Okčić. 

Rodolfo Vanoli, NK Olimpija : NK Koper, prva liga, april 2021
Sportal Vanoli po porazu z Mariborom ni več trener Kopra

Poročilo s tekme in priložnosti:

Bravo Maribor Simon Rožman
Sportal Kako so Mariborčani osvojili Bonifiko? #video

Fantastična predstava Mure za (vsaj) Evropo

Pester sredin spored se je začel v Murski Soboti, kjer je Mura na krilih navijačev, ti so prvič v tem letu lahko prestopili prag Fazanerije in spremljali dvoboj na tribunah, nadigrala Domžale. Črno-beli so bili boljši tekmec, zmagali so s 3:0, še dvakrat zadeli okvir vrat in zapravili še kar nekaj zrelih priložnosti. Zadetke so dosegli Amadej Maroša, Luka Bobičanec (že desetega v tej sezoni) in Tomi Horvat.

Zadetek Luke Bobičanca:

Mura si je z visoko zmago že zagotovila najmanj tretje mesto v prvenstvu, si s tem tretjič zapored priigrala Evropo, ostala pa tudi v boju za najbolj mikavno lovoriko, državni naslov. Z Mariborom se bo za naslov spopadla v zadnjem krogu v Ljudskem vrtu. Do lovorike, katere v zgodovini kluba še ni osvojila, lahko pridejo le z zmago nad vijolicami. Domžalčani bodo sezono končali na četrtem mestu. Če želijo v Evropo, jim bo morala narediti uslugo Olimpija in v finalu pokala 25. maja v Kopru premagati Celje.

Poročilo s tekme in priložnosti:

Mura Navijači
Sportal Razigrana Mura prisilila Domžale, da bodo navijali za Olimpijo #video

Velika zmaga Aluminija za slovo od Kidričevega

Nogometaši Aluminija so se od svoje zelenice v Kidričevem, kjer so odigrali zadnjo domačo tekmo v rednem delu prvenstva, v torek poslovili z nasmejanimi obrazi. Štajerci so v zelo pomembni tekmi za obstanek lažje od pričakovanega strli odpor Brava, kar trikrat premagali novopečenega vratarja članske slovenske izbrane vrste Igorja Vekića in se povzdignili na lestvici. Na zadnjih desetih srečanjih so izgubili le enkrat.

Mrežo mladega ljubljanskega kluba je načel Tonći Mujan:

Dvoboj je potekal pred 35 gledalci, za gostitelje pa so se med strelce vpisali trije tujci. V prvem delu Hrvata Tonći Mujan in Roko Prša, v nadaljevanju pa Srb Nemanja Jakšić. Gostje, ki so pogrešali najboljšega igralca Mustafo Nukića, so si prvo večjo priložnost priigrali šele v izdihljajih srečanja, a so ostali tudi brez častnega zadetka.

Fotogalerija s tekme, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 20

Sodnik Matej Jug je pokazal kar deset rumenih kartonov (šest Kidričanom, štiri Bravu), obe ekipi pa v soboto čakata zahtevni nalogi, da si zagotovita obstanek v druščini najboljših.

Poročilo s tekme in priložnosti:

Aluminij Bravo
Sportal Kako je prerojeni Aluminij spravil Bravo v zagato? #video

Prva liga Telekom Slovenije, 35. krog:

Torek, 18. maj:
Aluminij : Bravo 3:0 (2:0)
Mujan 4., Prša 21., Jakšić 59.

Sreda, 19. maj:
Mura : Domžale 3:0 (1:0)
Maroša 42., Bobičanec 70., Horvat 78.

Koper : Maribor 0:3 (0:1)
Mlakar 28./11-m,. Kotnik 83., Tavares 89.; R.K.: Klinar 34./Maribor

Gorica : Celje 0:2 (0:1)
Božić 45., 48.

Olimpija : Tabor Sežana 1:2 (1:0)
Kapun 27.; Aldair 79., Sever 90.+5

Najboljši strelci:

13  Nardin Mulahusejnović (Koper), Jan Mlakar (Maribor), 
12 – Dario Kolobarić (Domžale),
11  Đorđe Ivanović (Olimpija), Andres Vombergar (Olimpija),
10 – Luka Bobičanec (Mura), Filip Dangubić (Celje),  
9  Christos Rovas (Tabor Sežana), 
8 – Milan Tučić (Bravo),
7  Arnel Jakupović (Domžale), Rok Kronaveter (Maribor), Aljoša Matko (Maribor), Mustafa Nukić (Bravo), Rudi Požeg Vancaš (Maribor), Dare Vršič (Koper), 
6 – Aldair Djalo (Tabor), Senijad Ibričić (Domžale), Nino Kouter (Mura), Mićo Kuzmanović (Celje), Jan Repas (Maribor), Damjan Vuklišević (Domžale)
...  

Ne spreglejte