Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
17. 4. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

14

Natisni članek

Prva liga Telemach 1. SNL Timi Max Elšnik Albert Riera NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 17. 4. 2023, 4.00

1 leto

Odmevi iz tabora Olimpije po osvojenem naslovu

Doktorsko delo španskega čudodelca, ki ne odmeva le v Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,28

14

Olimpija Maribor Albert Riera | Na račun trenerja Alberta Riere je poln hvale tudi kapetan Timi Max Elšnik, ki je prepričan, da je Španec naredil vse igralce Olimpije boljše. Tudi njega. ''Je trener, ki vidi, kaj ima na razpolago, in se ekipi prilagodi,'' poudarja Elšnik. | Foto Grega Valančič/Sportida

Na račun trenerja Alberta Riere je poln hvale tudi kapetan Timi Max Elšnik, ki je prepričan, da je Španec naredil vse igralce Olimpije boljše. Tudi njega. ''Je trener, ki vidi, kaj ima na razpolago, in se ekipi prilagodi,'' poudarja Elšnik.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Nogometaši Olimpije so izkoristili prvo zaključno žogico in postali prvaki že sredi aprila. Čeprav so iz Maribora samozavestno napovedovali, da bi lahko pokvarili vnaprej pripravljeno zabavo v Stožicah, so Ljubljančani, ki so bili med tednom zmernejši v izjavah, pokazali bistveno več. Zlasti v drugem polčasu. Trener Albert Riera je še enkrat poudaril pomembnost posesti žoge, skupaj s kapetanom Timijem Maxom Elšnikom, ki si je ob slavju dal duška z mikrofonom in zapel z navijači, pa sporočata, da sezone še ni konec. Zanima ju dvojna krona.

Olimpija Maribor
Sportal Trener Maribora se je posul s pepelom in potožil: To je nesprejemljivo

Olimpija je po petih letih poskrbela, da se državni naslov vrača v Ljubljano. Na zadnjem večnem derbiju sezone, ki se je za zmaje po nepričakovanem odhodu Roberta Prosinečkega začela zelo turbulentno, je z 2:0 odpravila Maribor in navdušila skoraj deset tisoč gledalcev. "Te priložnosti nismo hoteli izpustiti iz rok. Le enkrat v karieri se ti morda ponudi priložnost, da osvojiš naslov prvaka ravno proti največjemu tekmecu," je pojasnil kapetan Timi Max Elšnik, eden izmed največjih ljubljencev ljubljanskega občinstva.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 56

Mladi Štajerec, znan po preudarnih mislih in izjemnih vodstvenih sposobnostih, zaradi katerih pri Olimpiji nosi tudi kapetanski trak, je čutil posebno zadoščenje. Ves teden je poslušal širokoustenje Mariborčanov, nato pa jim pokazal, kdo je št. 1 v Sloveniji. "Pred tekmo je bilo dosti komentarjev iz njihovega tabora, da so boljši, moj odgovor pa je bil preprost - da je treba odgovoriti na igrišču. Mi smo danes to naredili. Maribor smo v tej sezoni premagali že trikrat. Jasno je, kdo je v Sloveniji gospodar."

David Sualeke
Sportal Neverjetno, kaj je uspelo Portugalcu proti Mariboru!

Maribor presenetil Olimpijo, ki je izkoristila ponujeno

Olimpija je postala prvak že pet krogov pred koncem sezone. Takšnega razpleta pred začetkom sezone ni pričakoval nihče. Nasmešek predsednika Adama Deliusa, ki je spremljal dvoboj na častni tribuni, je bil zaradi tega še večji, glavni krivec za to, da so bili zmaji v tej sezoni razred zase v 1. SNL, pa je Albert Riera. Nekdanji zvezdnik španskega nogometa, ki je Slovenijo poznal že od prej, si je za krstno sezono, v kateri se preizkuša kot prvi trener članskega moštva, izbral Olimpijo.

Uspehu Olimpije je zaploskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. | Foto: Grega Valančič/Sportida Uspehu Olimpije je zaploskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prišel je v vse prej kot mirnih okoliščinah, a so sledili čudežni podvigi, s katerimi ni le vcepil moštvu zmagovalne miselnosti, ampak naredil igralce še boljše, hkrati pa postal nerešljiva uganka za večino stanovskih kolegov. Le redkim ga je uspelo prelisičiti. Damir Krznar ga v nedeljo ni znal. Na derbiju, na katerem je Maribor lovil še zadnji vlak za vsaj simbolične možnosti za morebitni preobrat v boju za naslov, je izkusil moč Olimpije. Sprva sicer ni kazalo tako slabo.

To, da je bil Maribor boljši uvodnih 10, 15 minut, je priznal tudi Elšnik. A dodal, da so takrat zmaji ostali mirni in kompaktni. Tako, kot so se dogovorili. Pozneje so našli ritem, začeli prevladovati, Mariborčani so vse težje parirali gostiteljem.

David Sualeke je dočakal prvi zadetek v članski karieri v najbolj posrečenem trenutku za navijače Olimpije. | Foto: Grega Valančič/Sportida David Sualeke je dočakal prvi zadetek v članski karieri v najbolj posrečenem trenutku za navijače Olimpije. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Gol Davida nam je dal veter v jadra, lažje smo nadzorovali potek tekme," je zadetek Davida Sualeheja v 44. minuti močno olajšal delo zmajem. Pa ne le 26-letni Portugalec, ampak tudi Mariborčani. V drugem polčasu namreč ni bilo njihove igre na vse ali nič, ki jo je marsikdo pričakoval. "Maribor me je v drugem polčasu presenetil. Pričakoval sem, da se bo odzval drugače. Da nas bo poskusil stisniti, nas sprovocirati. Mariborčani so nas zvlekli na svojo polovico in čakali, kar je bila voda na naš mlin. Izkoristili smo ponujeno. Žogo bi lahko držali in tekmo poskušali mirno pripeljati h koncu, a smo šli po drug gol in bili tudi blizu tretjega. Lepo bi jih bilo pokončati," ni manjkalo veliko, pa bi se slovenskemu reprezentantu uresničila želja.

"Če hočeš premagati tekmeca, potrebuješ žogo"

Olimpija je nadigrala Maribor in prednost na lestvici povišala na 15 točk. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpija je nadigrala Maribor in prednost na lestvici povišala na 15 točk. Foto: Grega Valančič/Sportida Na koncu je ostali pri 2:0 in vidni premoči Olimpije, ustvarjeni v drugem polčasu. Takrat so poskrbeli za srečo in ponos trenerja Riere. "Zmagali smo z 2:0 in tekmo končali z žogo v naši posesti. V nogometu, če vprašaš mene, potrebuješ žogo. Če hočeš biti boljši od tekmeca, potrebuješ žogo. Če ga hočeš premagati, potrebuješ žogo," je poudaril pomembnost posesti žoge, katere visok odstotek večkrat krasi Olimpijo. To je bilo njegovo doktorsko delo, po že tretji zmagi nad Mariborom v tej sezoni pa ni pozabil tekmecev dregniti s sporočilom, da so Ljubljančani zmagali brez najstrožje kazni, o kateri se je toliko govorilo v prejšnjih dneh.

Vratar Maribora Ažbe Jug je izrazil prepričanje, da bi lahko sodnik Matej Jug pokazal na belo točko za Olimpijo, s tem pa so znova spodbudil govorice, da ima Olimpija privilegiran status pri sodnikih in z njihovim vetrom v hrbet osvaja tako veliko število točk, da si je priigrala ogromno prednost pred zasledovalci.

Čudež Portugalca, Sešlar poskrbel za potezo tekme

Veselje Matevža Vidovška in soigralcev na častni tribuni, ko so še enkrat pozdravili navijače na zelenici. | Foto: Grega Valančič/Sportida Veselje Matevža Vidovška in soigralcev na častni tribuni, ko so še enkrat pozdravili navijače na zelenici. Foto: Grega Valančič/Sportida V nedeljo je premagala Maribor na nenavaden način, saj je strelec prvega zadetka David Sualehe dosegel prvi gol v članski konkurenci. In to ne velja le za Olimpijo, ampak nasploh za vse klube, za katere je nastopal. Tako so bili zmaji priča prav posebnemu čudežu Portugalca mozambiških korenin. Svit Sešlar, najbolj vroči nogometaš Olimpije v jesenskem delu, ki v letu 2023 sploh še ni dosegel zadetka, je poskrbel za potezo dvoboja, ko je v slogu največjih svetovnih virtuozov preigral Luko Uskokovića, nato pa s pomočjo Ažbeta Juga "asistiral" Admirju Bristriću za 2:0.

Vratar Matevž Vidovšek je še tretjič v tej sezoni ohranil mrežo nedotaknjeno proti Mariboru. Zmago, vredno naslova prvaka, je proslavljal s prižgano baklo v rokah že na igrišču, nato pa še na častni tribuni, kjer je bilo zelo prešerno. Kapetan Elšnik je tako, ko je prejel v roke mikrofon, najprej nagovoril navijače, se že dotaknil evropskih ciljev na začetku druge sezone, nato pa zapel navijaško pesem, ki jo sovražijo privrženci Maribora.

V preteklosti jo je z navijači Olimpije na igrišču zapel že Andraž Šporar in si nakopal srd privržencev Maribora, zdaj pa je to storil Elšnik, ki ga po tekmi zadnjega kroga proti Celju čaka ogromna čast, saj bo prejel "kanto".

Pred tem želi še nekaj. Želi osvojiti še pokal, to pa bi pomenilo, da bi Olimpija prvič po petih letih osvojila dvojno krono. "Cilj je dvojna krona. Sezone še ni konec, želimo popraviti čim več rekordov, osvojiti dvojno krono, potem sledi kratek premor in že kvalifikacije za ligo prvakov, ki so glavni cilj kluba," razmišlja dolgoročno. Mar to pomeni, da ostaja v Ljubljani? To je vprašanje, ki zelo zanima tudi navijače Olimpije.

Trener Albert Riera in kapetan Timi Max Elšnik sodelujeta izjemno uspešno. | Foto: Grega Valančič/Sportida Trener Albert Riera in kapetan Timi Max Elšnik sodelujeta izjemno uspešno. Foto: Grega Valančič/Sportida

Elšnik bo o tem razmišljal pozneje, verjame pa, da bo imel vrata kluba vedno odprta. "Navijači Olimpije so me sprejeli kot enega izmed njih, čeprav sem iz Štajerske. Tega ne bom nikoli pozabil. Takšne stvari je treba ceniti. To mi veliko pomeni," se mu je odvalil kamen od srca, da je po treh neuspešnih poskusih končno osvojil naslov slovenskega prvaka.

Kako dolgo bo Riera ostal v Ljubljani?

Kaj zdaj čaka novopečene prvake? Trener Riera je dal vedeti, da bodo imeli v ponedeljek in torek prosto, nato pa se bodo začeli pripravljati na nedeljsko gostovanje v Novi Gorici. "Prvenstva še ni konec," poudarja Riera, ki noče govoriti o tem, kaj se bo dogajalo čez tri ali štiri mesece, ampak le o stvareh, ki se dogajajo danes. Španec je napovedal, da bo varovance, čeprav so si že zagotovili naslov državnega prvaka, preganjal do konca sezone. Njegova želja je, da bi igrali dobro do konca sezone. "To je moja odgovornost, moja naloga," zagotavlja, da Olimpija pod njegovim vodstvom, čeprav ima v žepu že naslov prvaka, ne bo popuščala. To pa ni najbolj prijetna novica za tekmece.

Vprašanje se poraja tudi privržencem Olimpije, saj jih skrbi, da je španski čudodelec s svojimi podvigi že prerasel slovensko okolje. Ker se za dobrim konjem vedno dviga prah, bi lahko Riera, ki je poskrbel za enega najhitreje osvojenih državnih naslovov v Evropi v tej sezoni, po koncu sezone zapustil Ljubljano. Na to so namigovali tudi hrvaški mediji. Sam želi o tem razpredati šele takrat, ko bo konec vsega. Ko se bo končala sezono, ki jo želi skleniti z dvojno krono. To pa bi bilo diplomsko delo brez primere, s kakršnim bi se Španec postavil ob bok Igorju Bišćanu in podobnim. In obstaja velika verjetnost, da se bo o tem odločalo v finalu pokala prav proti Mariboru.

NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Olimpija zmlela največjega tekmeca in postala državni prvak!
NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Lani Tavares, letos Elšnik! Olimpija jih ima čarobnih sedem.
Ne spreglejte