Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
16. 4. 2023,
19.45

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

Natisni članek

Albert Riera Admir Bristrić 1. SNL Prva liga Telemach NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija David Sualehe

Nedelja, 16. 4. 2023, 19.45

1 leto, 2 meseca

Olimpija po zmagi nad Mariborom prvak sezone 2022/23

Neverjetno, kaj je uspelo Portugalcu proti Mariboru!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

2

David Sualeke | Kdo bi si mislil, a 26-letni Portugalec David Sualehe je prvi zadetek v članski konkurenci dočakal šele na 123. tekmi. Na Portugalskem ni nikoli zadel v polno, to mu je uspelo šele kot legionarju na delu v Sloveniji, ko je zatresel mrežo Mariboru in Ljubljančanom na široko odprl vrata naslova prvaka. | Foto Grega Valančič/Sportida

Kdo bi si mislil, a 26-letni Portugalec David Sualehe je prvi zadetek v članski konkurenci dočakal šele na 123. tekmi. Na Portugalskem ni nikoli zadel v polno, to mu je uspelo šele kot legionarju na delu v Sloveniji, ko je zatresel mrežo Mariboru in Ljubljančanom na široko odprl vrata naslova prvaka.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Bilo je veličastno. Ljubljančani so končno prepoznali pomembnost dvoboja in prijetno napolnili tribune Stožic. Zbralo se je 9.129 gledalcev. Ljubitelji nogometa so začutili posebno draž, ko je Olimpiji zmaga na večnem derbiju zagotavljala naslov prvaka že pet krogov pred koncem sezone! Imenitne sezone, v kateri Olimpija po sladki zmagi nad Mariborom v 1. SNL ostaja razred zase.

NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Olimpija zmlela največjega tekmeca in postala državni prvak!
Stadion Stožice, gledalcev 9.129, sodniki: Jug, Žunič, Vidali.

Strelca: 1:0 Sualehe (44.), 2:0 Bristrić (76.).
Olimpija: Vidovšek, Krefl, Sualehe (od 93. Lasickas), Crnomarković, Doffo (od 88. Estrada), Aldair (od 73. Krdžalić), Ratnik, Kvesić, Sešlar (od 93. Špehar), Elšnik, Rui Pedro (od 73. Bristrić).
Maribor: Jug, Uskoković, Milec (od 89. Sirk), Watson, Karič, Repas (od 67. Antolin), Tolić, Brnić (od 89. Jakupović), Iličić (od 81. Kronaveter), Laušić (od 81. Božić), Vipotnik.
Rumeni kartoni: Rui Pedro, Doffo; Laušić, Milec, Jug.
Rdeč karton: /.

Odkar se je Olimpija leta 2009 vrnila v prvo ligo v novi klubski preobleki, je osvojila tri državne naslove. Pri zadnjem ji je ravno s številko 3 na hrbtu v zeleno-belem dresu zelo pomagal David Sualehe. 26-letni portugalski branilec s polnim imenom David De Senna Fernandes Sualehe, ki igra na levi strani, v karieri ni prav pogosto tresel mrež. Na treningih verjetno, ko pa je napočil trenutek za prave tekme, je ostala strelska statistika Portugalca z mozambiškimi koreninami prazna. In to iz sezone v sezono. Vse do izdihljajev prvega polčasa večnega derbija v Sloveniji, ko je odigral najpomembnejšo tekmo za Olimpijo in čudežno dočakal strelski prvenec.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani (foto: Sportida):

Fotogalerija
1
 / 56

Strelsko je zablestel v najbolj posrečenem trenutku. Ob koncu prvega dela, na katerem so si v prvem delu več priložnosti priigrali Mariborčani, a je nato jeziček na tehtnici prevesil v korist zmajev in obnorel Stožice. Po dvojni podaji z Aldairjem Djalom se je z okrog 20 metrov odločil za strel in bil tako natančen, da je z levo nogo poslal žogo izza hrbta Ažbeta Juga. To je bil gol, še kako potreben za nedeljsko proslavljanje državnega naslova. Nekdanji up Porta, ki v svoji domovini ni nikoli zaigral v prvi, ampak zgolj v drugi ligi, kjer je zbral skoraj sto nastopov, jo je pošteno zagodel Mariboru. Štajerci so vedeli, da jih takšen rezultat pelje v propad, da bodo že pet krogov pred koncem tudi matematično ostali brez možnosti za naslov prvaka.

Mariborčani so predali naslov najboljšega v Sloveniji Ljubljančanom. | Foto: Sportida Mariborčani so predali naslov najboljšega v Sloveniji Ljubljančanom. Foto: Sportida

Olimpiji je po prvem delu, v katerem so bili do zadetka Portugalca bližje zadetku gostje, a so imeli novopečeni prvaki srečo, saj je Đorđe Crnomarković v 25. minuti iz gneče po predložku Ivana Brnića s kota zatresel vratnico lastnih vrat, kazalo imenitno. Nad Stožicami je celo dobesedno posijalo sonce in razblinilo oblake, ki so pred tem kraljevali nad največjim slovenskim stadionom. Občinstvo je lahko uživalo.

NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Lani Tavares, letos Elšnik! Olimpija jih ima čarobnih sedem.

Pot do ''kante'' je bila po zadetku Sualeheja na široko odprta. Maribor se je znašel v godlji, začelo se mu je muditi. Občinstvo v Stožicah je postajajo bolj evforično iz minute v minuto, ko pa je Aldair Djalo v 63. minuti z ostrim strelom po tleh zadel še vratnico (nato je žoga zadela vratarja Maribora Juga in se nato odbila v kot), je zeleno-bele od podvojitve vodstva delilo le nekaj centimetrov. To bi bil verjetno dokončen udarec za upe Maribora, da v Ljubljani pokvarijo šampionsko zabavo največjemu tekmecu.

Vratar Olimpije Matevž Vidovšek je imenitno sezono kronal z naslovom državnega prvaka. | Foto: Sportida Vratar Olimpije Matevž Vidovšek je imenitno sezono kronal z naslovom državnega prvaka. Foto: Sportida

No, v 76. minuti pa je Mariborčanom vrag vzel šalo. Kmalu po prihodu v igro se je mladi rezervist zmajev Admir Bristrić ob pravem trenutku znašel na pravem mestu. Pred tem se je Svit Sešlar velemojstrsko otresel branilca Maribora, nato s strelom na vrata namučil Ažbeta Juga, ta pa je žogo odbil le od osamljenega napadalca iz BiH, ki mu ni bilo težko zatresti mreže in skočiti v objem tako s soigralci kot tudi navijači. Sledil je delirij domačega občinstva, odštevale so se minute do konca srečanja, ki je, takšna je folklora večnih derbijev, postregel s številnimi pirotehničnimi vložki.

Sledilo je kar šest minut sodnikovega podaljška, rezultat se ni več spreminjal, Sualehe je ob odhodu z igrišča prejel velik aplavz. Damir Krznar je po tekmi čestital stanovskemu kolegu Albertu Rieri za naslov prvaka, "zeleni ferrari" je dokazal, kako hiter zna biti, saj je ciljno črto 1. SNL kot prvi prečkal že pet krogov pred preostalimi! Hitri pa so bili tudi navijači zmajev, ki so po prestižni zmagi nad Mariborom napolnili zelenico stoženskega stadiona in čustveno proslavljali veliki uspeh. Olimpija je po petih letih spet najboljša v Sloveniji!

Ne spreglejte