Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 12. 2022,
19.54

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Radomlje NK Tabor Sežana NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Četrtek, 1. 12. 2022, 19.54

1 leto, 4 mesece

1. SNL, 18. krog

Olimpija niti v Stožicah ni našla recepta za Celjane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,13

3

NK Olimpija : NK Celje | Vodilna Olimpija in drugi Celjani so se razšli brez zmagovalca in golov. | Foto Nik Moder/Sportida

Vodilna Olimpija in drugi Celjani so se razšli brez zmagovalca in golov.

Foto: Nik Moder/Sportida

Za konec 18. kroga slovenskega nogometnega prvenstva sta se na derbiju vodilnih v Stožicah pomerila Olimpija, ki si je že zagotovila naslov jesenskega prvaka, in Celje ter se razšla z najmanj priljubljenim rezultatom 0:0. Ljubljančani tako pred Celjani, ki jih v tej sezoni še niso premagali, ohranjajo 13 točk prednosti. V sredo so na lokalnem spopadu Domžalčani z 2:0 premagali Radomlje, v ''malem'' derbiju kroga pa je na Bonifiki gostovala Mura (0:0). Mariborčani so že v torek s 3:0 premagali Bravo, Gorica in Tabor sta se razšla z remijem (1:1).

1. SNL, 18. krog:

Torek, 29. november:

Sreda, 30. november:

Četrtek, 1. december:

 

Po skoraj treh tednih se je nadaljeval prvoligaški nogometni ples. Sprva so klubi počivali zaradi reprezentančnega premora, številni so za določen čas ostali brez reprezentantov, tako članskih kot tudi tistih v mlajših izbranih vrstah, nato pa se vneto pripravljali za zaključek jesenskega dela. Letos bodo odigrani še trije krogi, nato bo prvoligaška družba potegnila črto pod prvi del sezone, ki so ga zaznamovali izjemni rezultati Olimpije. Ljubljančani so si naslov jesenskega prvaka zagotovili že krepko pred koncem. Poraja se le še vprašanje, s kakšno prednostjo pred zasledovalci bodo vstopili v leto 2023.

Derbi kroga brez zmagovalca in gola

Na zadnji tekmi kroga v Stožicah sta se pomerili prva in druga ekipa slovenskega prvenstva in se razšli z najmanj priljubljenim rezultatom 0:0. Varovanci Alberta Riere, ki tokrat zaradi dveh prejetih rumenih kartonov ekipe ni smel voditi ob igrišču, tako tudi na drugi tekmi prvenstva niso našli recepta, kako premagati Celjane. Ti so po nepozabnem festivalu preobratov v knežjem mestu zmagali s 4:3, junak srečanja pa je postal dvakratni strelec Charles Ikwuemesi.

Olimpija ohranja 13 točk prednosti pred Celjem. | Foto: Nik Moder/Sportida Olimpija ohranja 13 točk prednosti pred Celjem. Foto: Nik Moder/Sportida

Olimpija je bolje začela srečanje, a prav velike nevarnosti za vratarja Celja Matjaža Rozmana ni bilo. Še najbolj vroče je bilo na začetku, ko je z bližine močno z diagonalnim strelom udaril Mustafa Nukić, a je žoga poletela blizu vratnice z igrišča. Celjani so po zadržanem uvodu stopnjevali igro, bili nevarnejši, do dveh lepih priložnosti je prišel razigrani Aljoša Matko, a domačega vratarja Matevža Vidovška mu ni uspelo premagati. Tudi v drugem polčasu se mreži nista zatresli, še najlepšo priložnost je imel Lovro Bizjak v 58. minuti, ko se je sam znašel pred golom Olimpije, a z dveh metrov zadel le vratnico.

Olimpija je drugič v sezoni remizirala in ima po 18. krogih že 44 točk, Celjani pa 13 manj.

Prvake iz leta 2020 čaka zahteven konec jesenskega dela, saj bodo po Stožicah gostovali še dvakrat v Domžalah. Olimpija bo na drugi strani prihodnji teden gostila Muro, nato pa rezultatsko zelo uspešen jesenski del sklenila v Sežani.   

Fotogalerija (Foto: Nik Moder/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

Soočenje najboljših strelcev lige, pa vseeno brez golov

V sredinem ''malem'' derbiju 18. kroga je Koper na Bonifiki pričakal Muro. Kanarčki so bili dolgo najbližji zasledovalec Olimpije, po nekoliko slabših rezultatih pa so padli na četrto mesto. Tudi tokrat so ostali brez zmage, že peto tekmo zapored, a tudi poraza niso doživeli, njihov obračun z Muro se je namreč končal brez golov, kar je zanimivo ob dejstvu, da sta se soočila najboljša strelca lige, Andrej Kotnik (8 zadetkov) in Mirlind Daku (11 zadetkov). Koper in Mura sta se v sredo razšla brez zmagovalca. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Koper in Mura sta se v sredo razšla brez zmagovalca. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Zvezdniški obisk v Domžalah

Domžalčani so v prvi sredini tekmi kroga "gostovali" pri Radomljah, torej so tekmo igrali doma v Šoportnem parku. Četa Simona Rožmana je zmagala z 2:0, tekmo pa si je ogledal tudi zvezdnik evropskega nogometa, reprezentant Bosne in Hercegovine Edin Džeko.

Ta je v 50. minuti lahko videl pravi evrogol Žige Repasa, ki je Domžale popeljal v vodstvo z 1:0. V 65. minuti so Radomljani ostali z igralcem manj, po drugem rumenem kartonu je moral namreč v slačilnico njihov vezist Madžid Sosić. Premoč na igrišču so Domžalčani kronaliv 84. mimuti  z drugim golom, zabil pa ga je Andrej Djurić.

Domžalčani so dobili še desetega od 14 sosedskih obračunov, Mlinarji pa so po zelo spodbudnem začetku sezone padli v težavah.  Brez zmage so že 15 krogov zapored, na lestvici pa so se nevarno približali dnu.

Valter Birsa
Sportal Velikan slovenskega nogometa, ki po karieri ne potrebuje veliko denarja

Mariborčani odločili v prvem polčasu

Mariborski navijači so dočakali tretjo zaporedno zmago v prvenstvu. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborski navijači so dočakali tretjo zaporedno zmago v prvenstvu. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Na večerni torkovi tekmi v Ljudskem vrtu, kjer je po vrnitvi Josipa Iličića zapihal bolj prijeten veter, so se pomerili Mariborčani in člani Brava. Štajerci so nadaljevali uspešne rezultatske predstave. Potem ko so pred premorom v prvenstvu Muri in Taboru skupaj nasuli kar devet zadetkov, v pokalu izločili novomeško Krko, so varovance Dejana Grabića, ki so na 17 tekmah prejeli zgolj 14 golov, odpravili s 3:0. Tudi naslednja obračuna bodo odigrali v Ljudskem vrtu, opravka bodo imeli s kluboma iz spodnje polovice razpredelnice (Radomlje in Gorica).

Mariborčani so začeli odlično, že v peti minuti je mrežo gostov zatresel Žan Vipotnik in poskrbel za hitro vodstvo na tekmi. Deset minut pozneje je na 2:0 zvišal Jan Repas, to pa ni bil zadnji gol vijolic v prvem polčasu. V 36. minuti je s svojim drugim zadetkom soigralce na tri točke prednosti odpeljal Vipotnik. Po protinapadu ga je natančno zaposlil Aljaž Antolin, Vipotnik pa je preigral obrambo gostov in nazadnje še vratarja Gala Lubeja Finka za 3:0. Na drugi strani so imeli tudi nogometaši Brava svoje priložnosti. V 33. minuti je Almin Kurtović poslal žogo za hrbet Ažbeta Juga, a gol zaradi prepovedanega položaja ni bil priznan. Deset minut pozneje je David Flakus Bosilj po strelu z razdalje zadel prečko – Bravu je okvir vrat še drugič preprečil veselje – žoga se je odbila izven golove črte in ekipi sta se na odmor odpravili pri rezultatu 3:0.

Fotogalerija s tekme (foto: Blaž Weindorfer/Sportida):

Fotogalerija
1 / 27

Nadaljevanje je bilo manj razburljivo. Mariborčani so uspešno branili prednost, pri gostih sta v rednem delu zapretila Kristjan Trdin z glavo in rezervist Loren Maružin, a brez uspeha. Se je pa mreža domačih znova zatresla v sodnikovem dodatku, a je bil Martin Kramarič v prepovedanem položaju, tako da je ostalo pri zmagi Maribora s 3:0.

Mariborčani so s 27 točkami peti, Bravo z 21 sedmi.

Neodločeno v Novi Gorici

Dušan Kosić je s Taborom prišel do točke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Dušan Kosić je s Taborom prišel do točke. Foto: Grega Valančič/Sportida V uvodnem dejanju 18. kroga sta se v Novi Gorici domači klub in Taboru iz Sežane razšla z remijem 1:1. Primorska soseda sta v dozdajšnjem delu sezone zbrala le skromnih 12 točk in sta na dnu lestvice.

Najpomembnejši dogodek prvega polčasa se je zgodil že v sedmi minuti, ko je član gostov Žiga Ovsenek po natančni podaji z leve strani sprejel žogo na robu kazenskega prostora in močno udaril, po njegovem natančnem strelu pa je žoga končala v zgodnjem kotu vrat Uroša Likarja. A tudi odgovor Goričanov v drugem polčasu je bil hiter. Že v 52. minuti je namreč Luka Vekić poskrbel za še en atraktiven zadetek. Žogo je ustavil na robu kazenskega prostora, nato pa z desne strani močno udaril in tudi Jan Koprivec jo je lahko le nemočno pospremil na poti v svojo mrežo.

Josip Iličić
Sportal "Katastrofalno. Nimam občutka, da prvenstvo sploh poteka."
1. SNL, 16. krog: Koper - Domžale
Sportal Žreb je določil: Koper v pokalu proti Domžalam

 

Matej Poplatnik
Sportal Rogaška zasidrana na vrhu, napadalec Ilirije kralj strelcev 2. SNL

Najboljši strelci:

11 – Mirlind Daku (Mura),
8 – Andrej Kotnik (Koper), Svit Sešlar (Olimpija), 
7 – Ivan Durdov (Domžale), Martin Kramarič (Bravo), 
6 – Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Mustafa Nukić (NK Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Mihael Klepač (Mura), Mario Kvesić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Rui Pedro (Olimpija), Marko Tolić (Maribor), Žan Vipotnik (Maribor)
4 – Bartol Barišić (Domžale), Žan Benedičić (Koper), Jan Repas (Maribor), Jakoslav Stanković (Tabor), Etien Velikonja (Gorica)
... 

Ne spreglejte