Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2022,
15.00

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

9

Natisni članek

1. SNL Prva liga Telemach Josip Iličić Katar 2022 SP 2022 v nogometu slovenska nogometna reprezentanca NK Maribor NK Maribor

Petek, 25. 11. 2022, 15.00

1 leto, 5 mesecev

Josip Iličić

"Katastrofalno. Nimam občutka, da prvenstvo sploh poteka."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,89

9

Josip Iličić | Josip Iličić ni navdušen nad SP pozimi. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Josip Iličić ni navdušen nad SP pozimi.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kljub svetovnemu prvenstvu se bo nadaljevala prva slovenska nogometna liga. Osemnajsti krog bo odigral sredi naslednjega tedna. V Mariboru so že v petek organizirali novinarsko konferenco (v torek zvečer igrajo z Bravom), pred sedmo silo pa je stopil Josip Iličić. Zacelil je poškodbo in bo spet nared za igranje. Obenem pa je usmeril nekaj ostrih puščic proti mundialu pozimi.

SP Anglija ZDA
Sportal Po Nizozemski z bledo igro razočarala še Anglija

SP Mehika Poljska Lewandowski | Foto: Reuters Foto: Reuters Slovenski klubski nogomet je z vrnitvijo Josipa Iličića v Maribor dobil dodatno prepoznavnost. Dejstvo je, da je svetovno prvenstvo v Katarju v novembrsko-decembrskem terminu, kar pomeni, da se domače ligaško tekmovanje križa s tekmami mundiala. "Katastrofalno. Ne morem si predstavljati, da se to dogaja. Nimam občutka, da prvenstvo sploh poteka," je dejal Iličić. "Bil sem navajen, da sem bil med svetovnimi prvenstvi – na žalost tam v zadnjih letih ni bilo naše reprezentance –, na počitnicah, da sem si tekme lahko ogledal ob hladni kopeli."

Poudaril je, da se je nogomet razvil, se še razvija. "Je pa veliko več tekem, kar je zelo zahtevno za igralce. Ne morejo se ustrezno pripraviti na SP, nimajo pravega časa za to. Posledično prihaja do poškodb in podobnih težav. Veliko igralcev ne more tega zdržati. SP tako izgubi nekaj čara, tudi kakovost. Če pogledamo le Francijo, koliko igralcev je odpadlo. Ni isto, kakor je bilo. Nogomet ni isti."

Verjame v slovensko reprezentanco

Iličić se je dotaknil tudi slovenske reprezentance in njenih možnosti za preboj na evropsko prvenstvo 2024. Kvalifikacije se bodo začele 23. marca. "Bil sem optimist, tudi ko ni bilo rezultatov. Ne predajam se vnaprej. Vsaka zmaga prinese nekaj dobrega, tudi če gre za prijateljsko tekmo ali trening. Vedno sem verjel v fante, zdaj pa je treba to prenesti na prave tekme. V nogometu je vse mogoče. To je pokazala tudi Savdska Arabija z zmago proti Argentini na SP," je dejal tehnično dovršen nogometaš.

Slovenija Črna gora
Sportal "Slovenija mora izkoristiti tako dobrega Benjamina Šeška"

"Z mojo vrnitvijo v Maribor je klub dobil opaznost tudi v Italiji"

pokal NK Maribor NK Krka Iličić | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Svoj optimizem in odločnost želi prenesti tudi v štajerski klub. Maribor mora razmišljati zmagovalno, je najboljši klub v v Sloveniji, meni Iličić in dodaja, da je po težavah s poškodbo zdaj na voljo trenerju ter da daje na vseh treningih sto odstotkov za čim boljši zaključek jesenskega dela. Klube čakajo še trije krogi. Maribor je trenutno peti, precej nižje od svojih pričakovanj, za vodilno Olimpijo zaostaja velikih 19 točk. Zanj pozitivno je to, da je nazadnje nanizal dve visoki zaporedni zmagi. 

"Tu imam pogodbo kot igralec, moram pomagati fantom na igrišču, če je mogoče, jim pokazati neke stvari, za katere mogoče niso niti vedeli, da so jih sposobni. Prišel sem zmagovat, pripravit igralce na tujino. Tujina pomeni veliko odrekanja, vedno moraš biti stoodstoten," je poudaril nekdanji zvezdnik Atalante, sicer pa v karieri tudi član Bonifike, Interblocka, Palerma in Fiorentine.

Njegova vrnitev, ko je na tekmi proti Muri v začetku novembra v 89. minuti z bele pike prispeval zadnji zadetek k zmagi s 5:1, je požela precej pozornosti tudi na Apeninskem polotoku. "Z mojo vrnitvijo v Maribor je klub dobil neko opaznost tudi v Italiji. To je zelo velika priložnost za fante, da se pokažejo, dokažejo in si zaslužijo tujino. Tega se morajo zavedati. To se je meni zgodilo pred 12 leti. To sem želel vrniti Mariboru, ker mi je dal možnost pokazati se svetu," je dejal 34-letnik.

NK Olimpija
Sportal Maribor se je znesel nad Taborom, veselje Mure, pestro v Celju
Ne spreglejte