SiolNET. Sportal Olimpizem
0,07

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Olimpijske igre: strokovnjaki opozarjajo, da leto dni morda ne bo dovolj

0,07

termometer

Tokio 2020
Foto: Getty Images

Olimpijske igre Tokio 2020, prestavljene na leto 2021, bodo kljub koronavirusu varne, trdi guvernerka Tokia Yuriko Koike. Kot pravi, bodo Japonci vložili "120-odstotni napor", da bodo igre izvedli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koikejeva je v petek potrdila, da se bo potegovala za še en mandat, obenem pa izpostavila, da so se mestne oblasti zavezale, da bodo pripravile igre, ki bodo tudi znak zmage človeštva nad koronavirusom. Obenem je še enkrat potrdila, da bodo igre v svoji izvedbi skromnejše.

V pogovoru za AFP je Koikejeva poudarila, da bo sama v projekt vložila 120 odstotkov energije, ni pa povedala, kako prepričana je, da se bo dogodek res odvil po načrtu.

Igre v Tokiu, ki bi morale biti na sporedu letos, so prve igre v zgodovini olimpizma, ki so prestavljene. Po vzoru drugih prireditev po zemeljski obli so bile prav tokijske igre med prvimi večjimi dogodki v svetu, ki so bile prestavljene, saj je novi koronavirus najprej prizadel Azijo.

Tokio 2020 Foto: Reuters

Japonska se je dobo spopadla z virusom

Nov datum odprtja iger je 23. julij 2021, številni strokovnjaki po svetu pa opozarjajo, da leto dni morda ne bo dovolj, da bo virus res premagan in da so igre zato še vedno pod vprašajem, saj bo do takrat težko zagotoviti varnost udeležencev iger in obiskovalcev.

Tokiu v prid šteje dejstvo, da se je Japonska z virusom zelo dobro spopadla. Doslej je v državi umrlo nekaj več kot 900 ljudi, našteli pa so skoraj 18.000 okužb. Kritiki japonskim oblastem sicer očitajo, da so izvedli relativno malo testiranj, zato je tudi število potrjenih okuženih nizko.

Koikejeva pa poudarja, da so se prebivalci japonske prestolnice zelo odgovorno odzvali na virus, posebej po aprilskem vnovičnem valu, seveda pa je prezgodaj napovedati razplet s krizo v svetu. Ne glede na razvoj dogodkov v Tokiu pripravljajo protikoronske ukrepe v času iger, trdno oporo pa imajo tudi v državnih oblasteh, piše STA.

Thomas Bach Sportal Prvi mož MOK zanikal špekulacije okoli olimpijskih iger 2021 Mia Krampl Sportal Nenavadna japonska izkušnja Mie Krampl: ko življenje v maski postane rutina #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin