Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
19.05

Osveženo pred

1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
Kajtanje športno plezanje golf Pia Babnik Pia Babnik Ana Belac Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret Toni Vodišek Pariz 2024 Pariz 2024 olimpijske igre OI rezultati

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 19.05

1 minuta

Olimpijske igre, Pariz 2024, 8. avgust

Vodišek še brez kolajne, izvrstna Janja Garnbret, pa tudi Pia Babnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,57
Pariz 2024 kite Toni Vodišek | Toni Vodišek je v lovu na zlato medaljo. | Foto Reuters

Toni Vodišek je v lovu na zlato medaljo.

Foto: Reuters

Poletne olimpijske igre v Parizu se počasi bližajo koncu, Slovenija pa trepeta za svoje kandidate za kolajne. Zaradi šibkega vetra so Toni Vodišek in tekmeci opravili samo en finalni plov, ki ga Koprčan ni dobil in tako je odločitev o dobitnikih kolajn prestavljena na petek. Plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl sta opravili drugi del polfinalne naloge v olimpijski kombinaciji – težavnost. Janja je spet blestela, Mia pa je tekmovanje končala na 17. mestu. Golfistka Pia Babnik je bila v četrtek najboljša in se je po dveh od štirih dni tekmovanja prebila na četrto mesto. Jekaterina Vedenejeva, ki drugič zastopa Slovenijo na olimpijskih igrah, se je v finale mnogoboja prebila s šestim rezultatom kvalifikacij.

Pariz 2024 kite Toni Vodišek
Sportal Veter ponagajal Vodišku, finale se bo nadaljeval v petek

Vodišek blizu zlatu, finale prestavljen na petek

Toni Vodišek | Foto: Reuters Toni Vodišek Foto: Reuters Kajtar Toni Vodišek se pred obalo Marseilla bori za odličja v razredu formula kite. Vodstvo je prevzel že v torek, v sredo pa je tekmovalcem in organizatorjem nagajalo brezvetrje. Tako je bilo tudi v četrtek, polfinale in finale sta se začela z zamikom. Vodišek je bil v finale uvrščen neposredno. Koprčan je imel dve točki in je za zlato potreboval samo še eno zmago (na šestih plovih). A so uspeli izvesti samo en finalni plov, ki je pripadel Avstrijcu Valentinu Bontusu, Vodišek je bil četrti. Pred drugim plovom sta zaradi šibkega vetra tako Botnus kot Vodišek končala v vodi. Tekmovanje je bilo prekinjeno in se bo nadaljevalo v petek. 

V ženski konkurenci so finale uspeli dokončati že v četrtek, prva olimpijska zmagovalka pa je postala Britanka Eleanor Aldridge.

Janja Garnbret v sobotni finale kot številka 1

Janja Garnbret je bila izvrstna tudi v težavnosti. | Foto: Anže Malovrh/STA Janja Garnbret je bila izvrstna tudi v težavnosti. Foto: Anže Malovrh/STA

Športni plezalki Janjo Garnbret in Mio Krampl sta imeli pred seboj drugi del polfinalne preizkušnje v kombinaciji. Prva favoritinja Garnbretova je vodila prepričljivo že po balvanih, nič drugače pa ni po težavnosti. V smeri za težavnost je splezala skoraj do vrha in zbrala 96,1 točke, skupaj z izkupičkom iz balvanov (99,6) pa osvojila 195,7 točke, kar je skoraj 40 več od zasledovalke, Avstrijke Jessice Pilz (156,9). Mia je končala z nastopi na igrah in je bila 17.

Janja Garnbret
Sportal Sproščena igra Janje Garnbret, trener nekaj puščic uperil proti organizatorjem
Janja Garnbret
Sportal Janja Garnbret se v lov na medaljo podaja kot najboljša v polfinalu! Mia Krampl do 17. mesta.

Vedenejeva v finalu, Babnikova se je prebila na četrto mesto

Jekaterina Vedenejeva je kvalifikacije začela dobro. | Foto: Reuters Jekaterina Vedenejeva je kvalifikacije začela dobro. Foto: Reuters Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva, ki po Tokiu v Parizu še drugič zastopa Slovenijo na poletnih olimpijskih igrah, se je prebila v finale mnogoboja. Potem ko je igre v Tokiu končala na 16. mestu, je v Parizu pokazala boljše predstave in se s šestim dosežkom uvrstila v boj za kolajne najboljše deseterice, ki bo v petek.

Drugi dan štiridnevnega turnirja v golfu je z izvrstno igro presenetila 20-letna Pia Babnik. S šestimi udarci pod parom igrišča se je prebila na  četrto mesto. Za prvim mestom zaostaja za štiri udarce, za drugim oziroma tretjim samo za enega. Od dvanajste do šestnajste luknje je naredila pet birdiejev zapored. Tudi Ana Belac je drugi dan igrala bolje kot prvi. Po petih izgubljenih udarcih na uvodnih 18 luknjah je v četrtek igrala par igrišča. Trenutno je uvrščena okoli 40. mesta.

Pia Babnik se je z najboljšim dosežkom drugega dne prebila na peto mesto. | Foto: Guliverimage Pia Babnik se je z najboljšim dosežkom drugega dne prebila na peto mesto. Foto: Guliverimage

"Že prvi dan sem rekla, da sem igrala boljše, kot se je pokazalo v rezultatu. Zdaj je bilo še veliko boljše in sem res zadovoljna z odigranim," je po 66 udarcih povedala Ljubljančanka Pia Babnik. "Smo šele na polovici. Pred nami sta še dva dneva, imam priložnost, da svoj izid izboljšam in se že veselim." 
Andreja Leški
Sportal Andreja Leški: Ne skrivam emocij, sem taka, kot sem, in ni se mi težko pokazati v taki luči

V četrtek so kolajne osvojili ...

Avstrijska jadralca Lara Vadlau in Lukas Maehr sta postala prva olimpijska prvaka v mešanem razredu 470 in s tem prišla do uspeha kariere. Italijana Ruggero Tita in Catarina Banti sta ubranila olimpijski naslov v jadranju s katamarani razreda nacra 17.

Veliko avstrijsko slavje. | Foto: Reuters Veliko avstrijsko slavje. Foto: Reuters Novozelandke Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett, Tara Vaughan so v kajakaškem četvercu na 500 metrov osvojile zlato medaljo. Nemški kajakaši Max Rendschmidt, Max Lemke, Jacob Schopf in Tom Liebscher-Lucz pa so osvojili zlato v moški konkurenci. Kitajska kanuista na mirnih vodah Liu Hao in Ji Bowen pa v dvojcu na 500 metrov

Trikratni svetovni prvak v hitrostnem plezanju Veddriq Leonardo je tem lovorikam dodal še olimpijskega. Indonezijski športi plezalec je s 4,75 sekunde v steni za 0,02 sekunde ugnal Kitajca Wu Penga na drugem mestu.

Nizozemka Sharon van Rouwendaal je zmagovalka nekaj več kot dvourne preizkušnje v daljinskem plavanju v pariški reki Seni. Xie Siyi je novi olimpijski prvak v skokih v vodo s trimetrske deske. V finalu je konkurenco pokoril z dobrimi 543 točkami in Kitajski priboril še šesto zlato v skokih v vodo v Parizu.

Kitajska dvigovalka uteži Luo Shifang je zlato medaljo osvojila v kategoriji do 59 kilogramov. Tako v potegu kot sunku ter seštevku obeh disciplin je postavila olimpijske rekorde. 

Pariz 2024 atletika Kristjan Čeh
Sportal Čeh četrti, Vodišek v finale kot vodilni, rokometaši v polfinale

Polfinale košarkarskih velesil

Dennis Schröder | Foto: Reuters Dennis Schröder Foto: Reuters Na moškem košarkarskem turnirju se igrata polfinalna obračuna. V prvem se merijo Francozi in Nemci (17.30), v drugem pa prvi favoriti Američani in Srbi (21.00).

V polfinalu rokometnega turnirja za ženske so Švedinje po dveh podaljških izgubile s Francozinjami z 28:31 (25:25, 12:10). V drugem dvoboju igrajo Norvežanke z Dankami (21.30). 

Odbojkarice ZDA so postale prve finalistke odbojkarskega turnirja. Američanke so v polfinalu premagale Brazilijo s 3:2 (23, -18, 15, -23, 11). V nedeljskem finalu se bodo merile z boljšo iz drugega polfinalnega dvoboja med Turčijo in Italijo. 

Na moškem nogometnem turnirju so bron osvojili Maročani, ki so na tekmi za tretje mesto s kar 6:0 premagali Egipt. 

Pariz 2024 košarka polfinale Francija Nemčija  Victor Wembanyama
Sportal V živo: Francozi po preobratu bliže finalu, zvečer Jokić proti ZDA
Pariz 2024 nogomet Egipt
Sportal Afriški dvoboj za nogometni bron, evropski za zlato

Olimpijske igre, Pariz 2024, 8. avgust, slovenski nastopi

Golf:
9.00 2. krog, ženske (Ana Belac, Pia Babnik)

Jadranje:
Formula kite, polfinale, 6 plovov, moški (Toni Vodišek)
Formula kite, 6 plovov za medalje, moški (Toni Vodišek)

Ritmična gimnastika:
mnogoboj, posamično, 1. del (Jekaterina Vedenejeva)
15.00 mnogoboj, posamično, 2. del (Jekaterina Vedenejeva)

Športno plezanje:
kombinacija, težavnost, polfinale, ženske (Janja Garnbret, Mia Krampl)

Končne odločitve (25):

Atletika
20.00 daljina, ženske
20.25 kopje, moški
20.30 200 m, moški
21.25 400 m ovire, ženske
21.45 110 m ovire, moški

Boks
22.34 do 51 kg, finale, moški
22.51 do 54 kg, finale, ženske

Daljinsko plavanje
10 km, ženske

Dviganje uteži
do 59 kg, ženske
19.30 do 73 kg, moški


Hokej na travi
tekma za 3. mesto, moški:
14.00 Indija – Španija
tekma za 1. mesto, moški:
19.00 Nemčija – Nizozemska

Jadranje
470, mešane ekipe
nacra 17, mešane ekipe
formula kite, finale, moški (prekinjeno pri prvem od šestih plovov)
formula kite, finale, ženske


Na mirnih vodah
C-2, 500 m, finale, moški
K-4, 500 m, finale, ženske
13.50 K-4, 500 m, finale, moški


Kolesar. na stezi
19.11 keirin, finale, ženske
19.27 omnium, dirka na točke, moški

Nogomet
tekma za 3. mesto, moški:
Egipt – Maroko


Rokoborba
19.55 do 67 kg, grško-rimski, finale, moški
20.30 do 87 kg, grško-rimski, finale, moški
21.15 do 53 kg, prosti slog, finale, ženske

Skoki v vodo
posamično, deska 3 m, finale, moški

Športno plezanje
hitrost, finale, moški

Tekvondo
21.23 do 68 kg, finale, moški
21.39 do 57 kg, finale, ženske

Ne spreglejte