Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 8. 2024,
17.46

Osveženo pred

43 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,23
olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024 Kajtanje Toni Vodišek

Natisni članek

Četrtek, 8. 8. 2024, 17.46

43 minut

Pariz 2024, jadranje, formula kite, finale

Veter ponagajal Vodišku, finale se bo nadaljeval v petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,23
Pariz 2024 kite Toni Vodišek | Toni Vodišek je napadal medaljo, celo zlato, a veter je imel drugačne načrte. | Foto Reuters

Toni Vodišek je napadal medaljo, celo zlato, a veter je imel drugačne načrte.

Foto: Reuters

Koprčan Toni Vodišek bo na olimpijskih igrah boj za odličje nadaljeval v petek. V igri je zlata kolajna, saj se je v finale olimpijskih iger v formuli kite podal kot najboljši iz kvalifikacij. Vodišek za zlato potrebuje le eno zmago v finalu (šest plovov). Pred finalom so bili na sporedu še polfinalni boji, ki so se začeli šele nekaj po 15. uri, tako da se je tudi finale začel nekaj pozneje. Edini finalni plov je pripadel Avstrijcu Valentinu Bontusu, nato pa je bilo tekmovanje prekinjeno prav po težavah Bontusa. Veter se je umiril in organizatorji so sporočili, da se bo tekmovanje nadaljevalo v petek ob 12.00.

PAriz 2024 golf Pia Babnik
Sportal Vodišek še brez kolajne, izvrstna Janja Garnbret, pa tudi Pia Babnik

Vodišek, 13. na svetovni lestvici, je prvo regato finala začel tretji, za Avstrijcem Bontusom in Italijanom Pianosijem na prvi boji, na drugi pa je padel na zadnje mesto, saj se je na drugo mesto povzpel Singapurec Mäder. Koprčan je bil devet sekund za Bontusom, na tretji boji pa se je zaostanek Vodiška brez sprememb v vrstnem redu povečal na 11 sekund. Za dve sekundi se je povečal zaostanek na zadnjem obratu pred ciljno stranico. V tem delu je Bontus ohranil pet sekund prednosti pred Maederjem, 12 sekund pozneje je v cilj prišel Pianosi, Vodišek pa 20 in je na koncu dobil še kazen za pet točk pribitka namesto štirih.

Druga regata se je začela še slabše, ob koncu predzadnje minute odštevanja se je Bontus znašel v vodi skupaj s padalom, prav tako tudi Vodišek. Tik pred drugim startom je bila regata prekinjena in prestavljena na petek, ko je zadnji rezervni dan za nastop. Poleg zapleta je tudi veter počasi "ugašal" in regatnemu odboru ob bližanju zadnje ure za nov začetek ni preostalo drugega, kot da prestavijo naslednjo ali naslednje regate. 

Pariz 2024 kite Toni Vodišek | Foto: Reuters Foto: Reuters

V petek z novim padalom

V prvi izjavi za RTV Slovenija je Vodišek dejal: "Bil sem osredotočen na štartno linijo, kje je in to, da ne zgrešim kakšno sekundo, kot pri prvem štartu. Ko sem gledal nazaj, kje točno je, pred to drugo regato sem res desetkrat pogledal točno, kje je kaj, sem nekako spregledal, da je vetra kar zmanjkalo, da je šlo na nič vozlov. Spraševal sem se, kje je veter, nato pa videl, da so vse zastave padle dol in so prekinili tekmo." 

Povedal je tudi, kaj se je zgodilo z opremo: "Prišlo je do manjšega strganja pri kajtu. Folija ima razpoko, in ko smo vlekli vse z barke, je to zdrsnilo. Imamo srečo, da smo imeli že na začetku pripravljeno rezervno padalo. Šli smo tudi že čez vse postopke z merilci, pokazali, kje je težava, in vse skupaj razložili, tako da imamo jutri možnost, da vzamemo novo padalo."

Tekmovalec Točke pred finalom 1 2 3 4 5 6
Toni Vodišek 2          
Maximilian Mäder 1 2          
Riccardo Pianosi 0          
Valentin Bontus 0 3          

Štiriindvajsetletni Toni Vodišek je v rednem delu osvojil 12 točk, drugi je bil Singapurec Maximilian Mäder, sedemnajstletni dvakratni zaporedni svetovni prvak se je s 15 točkami prav tako neposredno uvrstil v finale. A ima Koprčan prednost, saj bo finale začel z dvema točkama, Mäder pa z eno, kar pomeni, da slovenskemu nekdanjemu svetovnemu in evropskemu prvaku za osvojitev zlate medalje zadošča le ena zmaga.

Pariz 2024 kite Toni Vodišek | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kajtarji od tretjega do desetega mesta po rednem delu in sedmih regatah so se uvrstili v polfinale, ki pa se je zaradi brezvetrja začel šele nekaj po 15. uri. V vsaki od polfinalnih skupin je bilo predvidenih šest regat. V obeh skupinah sta najboljša po rednem delu začela z dvema oziroma eno zmago. V finale se je uvrstil tisti, ki je prvi dosegel tri zmage. Iz druge polfinalne skupine je to že v prvem plovu uspelo Avstrijcu Valentinu Bontusu, ki je tako postal tretji polfinalist. Iz prve polfinalne skupine je nato po dveh plovih napredoval še Italijan Riccardo Pianosi.

Zmagovalca skupin, ki se bosta v finalu pridružila Vodišku in Singapurcu, bosta nastopila brez točk. Po polfinalu takoj sledi finale, in sicer prva od možnih šestih regat, a ni nujno, da bodo vse tudi izpeljane. Če bi denimo zmagal v prvem finalnem plovu Vodišek, bi že postal olimpijski zmagovalec, saj zlato osvoji tisti, ki prvi zbere tri točke.

Če bi veliki zmagovalec postal Singapurec, bi ga čakala bogata nagrada, saj bi mu nacionalni olimpijski komite namenil kar milijon ameriških dolarjev. Slovenski športniki za zlato odličje prejmejo 70 tisoč evrov.

Pariz 2024 atletika Kristjan Čeh
Sportal Čeh četrti, Vodišek v finale kot vodilni, rokometaši v polfinale
OI Pariz 2024, Toni Vodišek
Sportal Toni Vodišek neposredno v finale: Kolajna je že skoraj naša, gremo po zlato
Ne spreglejte