Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
23.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

13

Natisni članek

Gheorghe Cretu Ukrajina Stožice slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Sreda, 7. 9. 2022, 23.00

1 leto, 7 mesecev

SVETOVNO PRVENSTVO V ODBOJKI ZA MOŠKE, ČETRTFINALE

Slovenci v Stožicah pisali zgodovino in se uvrstili v polfinale SP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,33

13

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenski odbojkarji so v polfinalu svetovnega prvenstva. | Foto Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenski odbojkarji so v polfinalu svetovnega prvenstva.

Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Slovenska odbojkarska reprezentanca se veseli premierne uvrstitve v polfinale svetovnega prvenstva. V četrtfinalu je v polnih Stožicah s 3:1 v nizih (-18, 24, 19, 23) premagala Ukrajince in si prvič v zgodovini priigrala polfinalno vstopnico največjega odbojkarskega reprezentančnega tekmovanja. Slovenci se bodo za odličja borili v Katovicah, od koder so se lani vrnili z naslovom evropskih podprvakov. V sobotnem polfinalu jih v ponovitvi lanskega finala EP čakajo Italijani, ki so v poslastici s 3:2 premagali Francijo.

Poročilo s tekme

SP v odbojki 2022 (Stožice): Slovenija - Ukrajina, slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci prek Ukrajincev v Katovice in boj za odličja

Svetovno prvenstvo v odbojki, četrtfinale

Sreda, 7. september (Ljubljana)
Slovenija : Ukrajina 3:1 (-18, 24, 19, 23)
Poročilo s tekme.

Dvorana Stožice, gledalcev 11.000, sodnika: Maroszek (Pol), Alrousi (ZAE).
Slovenija: T. Štern 1, Pajenk 9, Kozamernik 9, Gasparini, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 1, Urnaut 11, Čebulj 23, Možič 7.
Ukrajina: Polujan, Drozd 9, Ševčenko, Plotnickij 30, Brova, Ostapenko, Semenjuk 9, Fomin, Tupčij 12, Kovalov 10, Ščitkov, Kanajev, Kisiljuk, Sinicia.

Tako Slovenci kot Ukrajinci so še pred večernim obračunom, ki je znova potekal v izjemnem vzdušju Stožic, vknjižili najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih. Oboji na SP sodelujejo šele drugič, oboji so si prvič priigrali četrtfinale. Slovenci so zanj v osmini finala izločili Nemce (3:1), Ukrajinci, ki so se na prvenstvo uvrstili, potem ko so Rusiji zaradi napada na Ukrajino odvzeli gostiteljstvo in ji prepovedali nastop, pa s presenetljivo lahkostjo Nizozemce (3:0). 

Slovenci bodo v sobotnem polfinalu igrali z Italijani. Reprezentanci sta se pomerili v lanskem finalu evropskega prvenstva, ko so po petih nizih slavili zahodni sosedi. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Slovenci bodo v sobotnem polfinalu igrali z Italijani. Reprezentanci sta se pomerili v lanskem finalu evropskega prvenstva, ko so po petih nizih slavili zahodni sosedi. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Vloga favorita je bila na strani evropskih podprvakov, prednost Ukrajincev pa ta, da so lahko igrali brez pritiska, saj niso imeli česa izgubiti. In res, začeli so silovito, poletno. Slovenci v uvodnem nizu niso našli rešitve za servis in blok tekmeca, ki je pri vodstvu z 22:14 Romuna na slovenski klopi Gheorgheja Cretuja prisilil v prvo menjavo. Namesto Dejana Vinčića je zaigral Gregor Ropret. Slovenci stika s tekmecem v uvodnem nizu niso več našli, Ukrajinci so povedli z 1:0 (25:18). Tudi v nadaljevanju so sprva s težavo, točko po točko, trli ukrajinski oreh, na koncu pa ga strli po štirih nizih. Cretuju se je obrestovala taktična poteza sredi drugega niza, ko je zaupal razpoloženemu Roku Možiču in zaigral s tremi sprejemalci. Drugi niz so Slovenci dobili s 26:24, tretjega s 25:19, četrtega pa s 25:23.

Slovenci, pri katerih se je Klemen Čebulj ustavil pri 23 točkah, so dosegli največji uspeh na svetovnih prvenstvih, prinesel jim je polfinale in selitev v Katovice, kjer jih v soboto čaka obračun z Italijo.

Gledalci so znova poskrbeli za odlično vzdušje. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Gledalci so znova poskrbeli za odlično vzdušje. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Fotogalerija (foto: Siniša Kanižaj/Sportida):

Fotogalerija
1 / 77

"Ko smo se sprostili, smo pokazali, kdo je šef v Stožicah"

"Ukrajinci niso naivna ekipa, to smo vedeli. Imeli so veliko željo, veliko motivacije, kar so pokazali že na začetku, ko so leteli po igrišču. Pokazali so fizično dominantnost, kako so pripravljeni na to tekmo, tako da so nas v prvem nizu res odpihnili. Nam je na začetku manjkalo mirnosti, podarjali smo jim žoge, delali direktne napake, tukaj se je naredila razlika. Sem pa vesel, da smo ohranili mirno glavo in na koncu pokazali, da si bolj želimo to zmago," je bil po uvrstitvi v polfinale vesel Jan Kozamernik, ki pravi, da so ob silovitem začetku tekmeca ostajali mirni.

"Ko smo se enkrat sprostili in zaigrali, kot znamo, smo pokazali, kdo je šef v Stožicah, a ne bomo se ustavljali tu." | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Ko smo se enkrat sprostili in zaigrali, kot znamo, smo pokazali, kdo je šef v Stožicah, a ne bomo se ustavljali tu." Foto: Siniša Kanižaj/Sportida "Odbojka je zanimiva igra. Dvakrat lahko izgubiš, pa potem trikrat zmagaš in si na koncu zmagovalec. Vsak niz, ki ga izgubiš, še ne pomeni nujno konca tekme. Po prvem nismo zganjali nobene panike, nobene nervoze, vedeli smo, da bomo morali igrati točko po točko, da moramo biti potrpežljivi, da bi bila tekma lahko dolga. Ko smo se enkrat sprostili in zaigrali, kot znamo, smo pokazali, kdo je šef v Stožicah. Z glavami smo se znali osredotočiti na vsako žogo, le tako prideš daleč, do zmag v nizu. Prišli smo do tiste prednosti, motivacija je bila na koncu na naši strani večja. Pred takšnim občinstvom je težko izgubiti."

V soboto ponovitev lanskega finala EP

Slovenci se bodo v sobotnem polfinalu v Katovicah pomerili z Italijani. Gre za ponovitev zadnjega finala evropskega prvenstva, v katerem so zahodni sosedi slavili s 3:2.

"Nismo še rekli zadnje besede. Seveda smo veseli tega uspeha, a imamo še veliko pred seboj. Ne bomo se ustavljali tu. Od zdaj naprej je fokus le na Italiji," je dodal Kozamernik.

Bogdan Szczebak
Sportal Kdo je Bogdan Szczebak, mož iz ozadja slovenske reprezentance?

Evropski prvaki izločili olimpijske 

Že pred slovensko-ukrajinskim srečanjem sta se pomerili odbojkarski velesili, olimpijska prvakinja in zmagovalka zadnje izvedbe lige narodov Francija in evropska prvakinja Italija. Italijani so po hudem boju zmagali s 3:2 v nizih in olimpijske prvake, ki jih vodi nekdanji selektor Slovencev Andrea Giani, poslali domov.

Italijani so po petih nizih izločili Francoze. | Foto: Siniša Kanižaj/Sportida Italijani so po petih nizih izločili Francoze. Foto: Siniša Kanižaj/Sportida

Že sam rezultat kaže, da sta bila tekmeca zelo izenačena. Veliko preobratov v samih nizih ni bilo, edini je uspel Francozom, ki so po zaostanku s 15:19 s petimi zaporednimi točkami prišli do vodstva in niz dobili. A Italijani se iz takih položajev znajo reševati. Tako je bilo lani na evropskem prvenstvu, ko so v finalu proti Sloveniji prav tako izgubljali z 1:2, nato pa zmagali.

Fotogalerija (foto: Siniša Kanižaj/Sportida):

Fotogalerija
1 / 19

Njihove uganke tokrat ni mogel rešiti niti njihov rojak Giani, selektor Francije, ki je v preteklosti že nekajkrat prekrižal načrte svojim rojakom, med drugim leta 2015 s slovensko reprezentanco v polfinalu evropskega prvenstva. Njegova tokratna ekipa je še enkrat  dokazala, da se ne predaja, v "tie breaku" je namreč že zaostajala s 6:13, a v končnici prišla čisto blizu, toda iz brezna se ni izvlekla.

V italijanski vrsti, ki je tradicionalno blestela v bloku, je bil z 22 točkami najučinkovitejši Yuri Romano, dosegel je tudi štiri ase. Alessandro Michieletto je dodal 14 točk, Gianluca Galassi se je izkazal s štirimi bloki. Pri Francozih je Jean Patry vknjižil 16 točk.

V četrtek bo pestro na Poljskem

Preostali četrtfinalni tekmi bosta v četrtek v Glivicah. Na uvodni tekmi se bodo za polfinale pomerili Argentinci in Brazilci, zvečer pa se bodo Poljaki, ki se potegujejo že za tretji zaporedni naslov svetovnih prvakov, pomerili z Američani. Reprezentanci sta se srečali že v skupinskem delu, s 3:1 so zmagali gostitelji.

Polfinale bo v Katovicah v soboto, tekmi za odličja v nedeljo.

Svetovno prvenstvo v odbojki, četrtfinale

Sreda, 7. september (Ljubljana)
Italija : Francija 3:2 (-24, 21, -23, 22, 12)
Slovenija : Ukrajina 3:1 (-18, 24, 19, 23)

Četrtek, 8. september (Glivice)
17.30 Argentina - Brazilija
21.00 Poljska - ZDA

slovenska odbojkarska reprezentanca :Nemčija, osmina finala, svetovno prvenstvo
Sportal "Ne moreš pričakovati, da boš Nemce dvakrat v nekaj dneh premagal s 3:0"
EuroVolley 2019: Slovenija - Poljska
Sportal Rezultati svetovnega prvenstva v odbojki
slovenska odbojkarska reprezentanca :Nemčija, osmina finala, svetovno prvenstvo
Sportal Slovenija v četrtfinalu z Ukrajino. Japonci namučili Francoze.
 
Ne spreglejte