Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
23.20

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

5

Natisni članek

Stožice slovenska odbojkarska reprezentanca SP v odbojki 2022

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 23.20

1 leto, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO V ODBOJKI ZA MOŠKE, OSMINA FINALA

Slovenija v četrtfinalu z Ukrajino. Japonci namučili Francoze.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

5

slovenska odbojkarska reprezentanca :Nemčija, osmina finala, svetovno prvenstvo | Slovenska reprezentanca se bo v četrtfinalu pomerila z Ukrajinci. | Foto Anže Malovrh/kolektiff

Slovenska reprezentanca se bo v četrtfinalu pomerila z Ukrajinci.

Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Slovenska odbojkarska reprezentanca se bo v sredo ob 21. uri v Stožicah v četrtfinalu svetovnega prvenstva pomerila z Ukrajino. Ta je v osmini finala s 3:0 premagala Nizozemsko, kar je presenečenje, če vemo, da na prvenstvu nastopajo zgolj kot zamenjava za Rusijo. Francija se je za četrtfinale pet nizov mučila z Japonsko.

Ukrajina svetovno prvenstvo v odbojki
Sportal Podvig Ukrajincev v Stožicah: Velika zmaga za reprezentanco, za našo državo

Slovenski odbojkarji so si četrtfinale zagotovili v soboto, ko so pred domačimi gledalci premagali Nemčijo in z napredovanjem v izločilne boje poskrbeli za najboljšo slovensko uvrstitev na svetovnih prvenstvih do zdaj (pred štirimi leti so bili 12.).

Vloga favorita je bila na strani odličnega korektorja Nimirja Abdela-Aziza in tulipanov. Nizozemci so s skupinskim delom opravili odlično, v osmino finala so napredovali s tremi zmagami in osmimi točkami. S 3:0 so premagali Egipt, s 3:2 Argentino in 3:1 Iran.

Na drugi strani so bili Ukrajinci, ki so si mesto na prvenstvu priigrali, potem ko je Mednarodna odbojkarska organizacija odvzela gostiteljstvo Rusiji in ji prepovedala nastop. V skupini na Poljskem so zasedli drugo mesto. Po porazu s favorizirano Srbijo so s 3:0 premagali Tunizijo in s 3:1 Portoriko. Njihova prednost je, da nimajo česa izgubiti. In to so izkoristili. V ponedeljkovem dvoboju osmine finala so Nizozemce z močnimi servisi povozili s 3:0 v nizih, ki so jih dobili na 16, 19 in 18. S tem so dosegli najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih, 

Nizozemce zasenčili v vseh prvinah igre

Ukrajinci so Nizozemce zasenčili že v uvodnem nizu, hitro so si priigrali sedem točk naskoka in povedli z 12:5. V nadaljevanju niso popustili niti za ped, vseskozi so bili korak pred favoriziranimi tekmeci in v prvem nizu zanesljivo zmagali s 25:16.

Ukrajinci so spisali lepo zgodbo, v osmini finala so povsem zasenčili Nizozemce in se prvič v zgodovini uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva. | Foto: Volleyballworld Ukrajinci so spisali lepo zgodbo, v osmini finala so povsem zasenčili Nizozemce in se prvič v zgodovini uvrstili v osmino finala svetovnega prvenstva. Foto: Volleyballworld

Izbranci italijanskega strokovnjaka na nizozemski klopi Roberta Piazze so v nadaljevanju skušali povezati svoje vrste in uveljaviti svoje prednosti, a so imeli Ukrajinci na vse njihove poskuse pripravljene odgovore. Izbranci latvijskega strokovnjaka na ukrajinski klopi Ugisa Krastinša so bili predvsem suvereni v drugi polovici drugega niza, po njihovem vodstvu z 20:15 pa je bilo jasno, da bodo v nizih povedli z 2:0. Ukrajinci so v tretjem nizu nadaljevali s poletno igro, favorizirane Nizozemce so zasenčili v vseh prvinah igre ter jim prizadejali boleč poraz.

Slovenci bi se v primeru napredovanja v Katovice v sobotnem polfinalu tam pomerili z zmagovalcem četrtfinalnega dvoboja med Italijo ter Francijo.

Francija dve uri 20 minut garala za četrtfinale 

Malo je manjkalo in zgodilo bi se še eno presenečenje. Francija je Japonsko premagala po hudem in maratonskem boju s 3:2 v nizih (17, -21, 24, -22, 16). 

Pa so galski petelini v skupinskem delu s tremi zmagami zasedli prvo mesto. Kamerun in Nemčijo so premagali s 3:0, Slovence pa po preobratu in tie-breaku. Azijski podprvaki pa so v skupini zasedli drugo mesto.

Zadnja četrtfinalista bosta znana v torek

V torek sledita še zadnji tekmi osmine finala, Srbi se bodo za četrtfinale merili z Argentino, Brazilci z Iranom.

Svetovno prvenstvo v odbojki za moške, osmina finala*

Ponedeljek, 5. september (Ljubljana)
Nizozemska : Ukrajina 0:3 (16, 19, 18)
Francija : Japonska 3:2 (17, -21, 24, -22, 16)

Torek, 6. september (Glivice)
17.30 Srbija - Argentina 
21.00 Brazilija - Iran 

*že v četrtfinalu: Slovenija, Italija, Poljska, ZDA, Francija, Ukrajina

 

Četrtfinale (7. in 8. september)

Sreda, 7. september (Ljubljana)
17.30 Italija - Francija
21.00 Slovenija - Ukrajina 

Četrtek, 8. september (Glivice)
17.30 zmagovalec Srbija/Argentina - zmagovalec Brazilija/Iran
21.00 Poljska - ZDA

Ne spreglejte