Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 6. 2023,
13.44

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

Natisni članek

odbojkarska liga narodov Gheorghe Cretu Odbojkarska zveza Slovenije slovenska odbojkarska reprezentanca

Sreda, 7. 6. 2023, 13.44

10 mesecev, 3 tedne

Liga narodov, 7. junij

Slovenci ligo narodov odprli z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35
slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov | Slovenci so novo sezono lige narodov odprli z zmago s 3:1 nad Srbijo. | Foto Volleyballworld

Slovenci so novo sezono lige narodov odprli z zmago s 3:1 nad Srbijo.

Foto: Volleyballworld

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na prvi tekmi nove sezone lige narodov na Japonskem s 3:1 (29, −19, 20, 21) premagala okrnjeno zasedbo Srbije. Slovence drugi obračun v Nagoji čaka v četrtek ob 5. uri po srednjeevropskem času, ko se bodo pomerili z Bolgari. Liga narodov je prvo od treh tekmovanj, v katerih bodo v štirih mesecih sodelovali Slovenci, po koncu te jih čakata še evropsko prvenstvo in vrhunec − olimpijske kvalifikacije. Do zmage so v Nagoji danes prišli še Poljaki, ki so s 3:1 premagali Francoze.

Poročilo s tekme:
slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov
Sportal Slovenci za uvod ugnali Srbe

Liga narodov, 1. turnir, prva tekma, Nagoja

Slovenija : Srbija 3:1 (29, −19, 20, 21)

Dvorana Nippon Gashi, gledalcev 500, sodnika: Myoi (Japonska), Kang (Južna Koreja).
Slovenija: Pajenk 10 (štiri bloke), Planinšič, Kozamernik 8 (en blok, en as), Kök, Toman, Bračko, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret 2, Urnaut 22 (en as), Čebulj 11, Možič 24 (dva bloka).
Srbija: Kapor, Mašulović, Katić 4, Krsmanović 9 (dva bloka), Kujundžić 14 (en as, en blok), Batak 1 (en blok), Perić 8 (en blok), Gajović, Luburić 21 (en blok), Krsteski, Petrović, Todorović 3 (dva bloka), Vučičević 3, Nedeljković 4 (en blok).

Na Japonskem (Nagoja) in v Kanadi (Ottawa) potekata uvodna turnirja lige narodov, v kateri sodeluje 16 reprezentanc. Med temi je tretjič tudi slovenska, ki se trenutno mudi v Aziji.

Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja so se na prvi tekmi zoperstavili okrnjeni reprezentanci Srbije, proti kateri so pred srečanjem veljali za favorite, in jo strli s 3:1 (29, -19, 29, 21).

Rok Možič je k zmagi prispeval 24 točk. | Foto: Volleyballworld Rok Možič je k zmagi prispeval 24 točk. Foto: Volleyballworld Uvodni niz so dobili na razliko, potem ko so pri 31:29 izkoristili zaključno žogo, drugi je s 25:19 pripadel varovancem Igorja Kolakovića, ki so se dobro upirali Slovencem. Ti so naslednja niza dobili s 25:20 in 25:21 ter kljub vknjižili pomembne tri točke.

Najučinkovitejši igralec ob zmagi je bil s 24 točkami Rok Možič, Tine Urnaut jih je dodal 22, Klemen Čebulj 11, Alen Pajenk deset (štirje bloki), Jan Kozamernik osem, Gregor Ropret dve. V igro sta ob omenjenih vstopila še Matej Kök in Uroš Planinšič. Pri Srbih je Dražen Luburić dosegel 21 točk.

"So še stvari, ki jih moramo izboljšati, a za začetek je pomembna le zmaga"

"Za prvo tekmo je pomembna le zmaga. Zagotovo moramo še veliko izboljšati. Srbi so res dobro sprejemali. Mi smo jih kar postavljali pod pritisk in oni so se kar lepo odzvali. To raven servisa moramo na naslednjih tekmah zadržati, morda še malo izboljšati, preostalo pa je bilo na neki zadovoljivi ravni. Morda bi lahko kakšno žogo več ulovili v blok, a to je šele začetek in je vse potrebno vzeti z manjšo rezervo. Zmaga je dober začetek. Moramo se sestaviti za naprej. Jutri imamo namreč že zelo zgodnjo tekmo (ob 12. uri po lokalnem času, op. a.), tako da se je treba dobro regenerirati," je po zmagi dejal Kozamernik, Čebulj pa dodal: "Začetek tekmovanja je vedno neka zgodba zase. Prva tekma je vedno težka, zato smo zelo veseli, da se je končala v našo korist. Vemo, da je Srbija, ne glede na to, s kakšno ekipo stopi na teren, skoraj nepredvidljiva ekipa. Tako da smo zelo veseli, da nam je uspelo zmagati s 3:1."

slovenska odbojkarska reprezentanca : Srbija, liga narodov | Foto: Volleyballworld Foto: Volleyballworld

"Pričakovali smo, da bo Srbija na tekmi imela svoje ambicije. Na uvodni tekmi lige narodov nam je nasproti stala dobra ekipa, ki je dobro opravila delo. Srbi so na uvodu izkoristili nekaj naših napak, a smo se uspeli vrniti v igro. Potek tekme je bil sicer precej poravnan. V prvem nizu je pri servisu dobro deloval le Kozamernik. V nadaljevanju pri udarcih izza zadnje črte nismo več uporabljali toliko moči, ampak uporabili alternative. Tekmecem je to povzročilo nekaj težav in spremenilo potek obračuna. Ne morem biti povsem zadovoljen z igro v bloku, v kateri bi pri čistih situacijah morali imeli boljši izkoristek. Temu bo potrebno posvetiti pozornost na naslednjih treningih in tekmah. Sicer sem vesel, da smo lahko igrali proti enemu najboljših korektorjev na svetu. To nam je dalo točno to, kar smo pričakovali in želeli – težko tekmo. Le s takšnimi namreč lahko izboljšaš svojo igro," pa je misli strnil selektor Cretu.

V Nagoji so po slovensko-srbskem dvoboju na igrišče stopili še Poljaki in Francozi, s 3:1 (23, -18, 33, 15) so zmagali prvi. V Kanadi se bodo Američani merili z Nizozemci, Brazilci pa z Nemci.

Osmerica po 12 tekmah na zaključni turnir

Slovenci bodo v četrtek ob 5. uri igrali z Bolgari, v petek bodo imeli tekmovanja prost dan, v soboto jim bodo nasproti stali Francozi (5.40), v nedeljo pa se bodo za konec prvega turnirja (5.40) pomerili še z Iranom.

Drugi turnir bodo igrali v Franciji, tretjega pa na Filipinih. Po treh turnirjih in 12 tekmah se bo osem od 16 sodelujočih reprezentanc uvrstilo na sklepni turnir, ki bo med 19. in 23. julijem v Gdansku.

Zadnji zmagovalci lige narodov so Francozi.

Dolgo in vroče poletje z vrhuncem konec septembra

Liga narodov je le eno od treh tekmovanj, na katerih bodo v vročem in dolgem poletju sodelovali Slovenci. Konec avgusta bodo namreč branili srebro na evropskem prvenstvu, konec septembra pa jih čaka vrhunec reprezentančne sezone − na Japonskem se bodo poskušali premierno uvrstiti na olimpijske igre. Če jim to v Aziji ne bo uspelo, si tekmovanje pod petimi krogi lahko zagotovijo še prek uvrstitve na svetovni jakostni lestvici, zato šteje prav vsaka tekma sezone.

Liga narodov, 1. turnir 

Sreda, 7. junij 

Lestvica:

 

Slovenska reprezentanca na prvem turnirju lige narodov (Nagoja):

Sprejemalci: Rok Bračko, Klemen Čebulj, Matej Kök, Rok Možič, Žiga Štern, Tine Urnaut 
Srednji blokerji: Danijel Koncilja, Jan Kozamernik, Alen Pajenk, Sašo Štalekar
Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman
Podajalca: Uroš Planinšič, Gregor Ropret 
 

Štab reprezentance

Selektor: Gheorghe Cretu    
Pomočnik selektorja: Matteo De Cecco    
Pomočnik selektorja: Zoran Kedačič    
Trener za telesno pripravo: Gioele Rosellini
Zdravnik: Mile Majstorović    
Fizioterapevt: Pietro Bavutti    
Maser: Žiga Planinc  
Statistik: Bogdan Szczebak
Statistik: Mateusz Nykiel    
Vodja ekipe: Alen Djordjevič

slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci na Japonsko brez T. Šterna: Težko je reči, kako dolgo nam ne bo mogel pomagati
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po dolgem potovanju na cilju: kmalu gre zares #video
Urban Toman
Sportal Reprezentant rešil vprašanje klubskega delodajalca
Ne spreglejte