Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
19.13

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

Natisni članek

Marco Bonitta slovenska ženska odbojkarska reprezentanca EuroVolley2023

Sreda, 23. 8. 2023, 19.13

8 mesecev, 1 teden

Evropsko prvenstvo v odbojki za ženske, 9. dan

Po drami konec upanja za Slovenke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62
slovenska ženska odbojkarska reprezentanca | Slovenke so bile dolgo časa v igri za uspeh, a so na koncu morale priznati premoč Ukrajinkam. | Foto CEV

Slovenke so bile dolgo časa v igri za uspeh, a so na koncu morale priznati premoč Ukrajinkam.

Foto: CEV

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca se od evropskega prvenstva poslavlja po predtekmovanju. V predtekmovalni skupini A je s štirimi porazi in zmago nad Madžarsko zasedla peto mesto, četrto, ki bi zagotavljalo napredovanje v osmino finala, je dokončno zapravila na zadnji tekmi proti Ukrajinkam. Tekmo so Slovenke izgubile z 1:3 (19, -23 -24, -17).

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca : Madžarska, evropsko prvenstvo
Sportal Slovenke zmagovito opravile pomembno nalogo

Evropsko prvenstvo:

Sreda, 23. avgust

Ukrajinke so bile pred tekmo favoritinje, predvsem zato, ker so na prvenstvu v Gentu gladko premagale gostiteljice Belgijke. A sam začetek tekme je pokazal, da Slovenke niso brez možnosti. Po gladko dobljenem prvem nizu, v katerem so imele nekaj težav le ob koncu, pred tem pa tekmicam praktično niso dovolile, da bi končale napad, so imele svoje priložnosti tudi v drugem in tretjem, a jih niso izkoristile, za kar je bila kriva predvsem nezbranost v končnicah. Oba omenjena niza so izgubile ob koncu, ko so storile nekaj nepotrebnih in tudi nesrečnih napak.

V drugem nizu se je Iza Mlakar pri izidu 23:23 dotaknila mreže, tekmice so nato izkoristile že prvo zaključno žogo, v tretjem nizu pa so Slovenke preveč oklevale s servisom, po nepotrebnem izgubile točko, nato pa prejele še as. Ob zaostanku 1:2 je bilo že jasno, da za napredovanje nimajo več možnosti. Tako jim je padlo tudi nekaj motivacije, kar so Ukrajinke v četrtem nizu znale izkoristiti.

Marco Bonitta se s svojimi varovankami poslavlja od EP. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Marco Bonitta se s svojimi varovankami poslavlja od EP. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Slovenke so sicer v prvih treh nizih pokazale zelo dobro predstavo, predvsem v obrambi. Blok je bil res na visoki ravni, z njim so dosegle 13 točk, nekoliko slabši je bil sprejem. Tudi nad servisom se selektor Marco Bonitta ne bo mogel pritoževati, nekoliko slabše je deloval napad. V njem je bila z 21 točkami najučinkovitejša Lorena Lorber Fijok, štiri je dosegla z blokom, Iza Mlakar jih je dodala 14, Eva Zatković pa 13.

Kaj so povedali v slovenskem taboru?

Marco Bonitta, selektor Slovenije: "Žalostni smo, tako v drugem kot v tretjem nizu smo imeli možnost, da ju dobimo. Žal smo storili napake, v tretjem tudi jaz, ker sem zmedel igralke, ko sem želel menjati. Ukrajinke so bile v odločilnih bolj zbrane, težko najdem kakšne druge besede. Tako je pač življenje, lahko pa rečem, da smo naredili dva, tri korake naprej. Igrati na enaki ravni kot Ukrajina ni lahko, a žal ti koraki niso zadostovali."

Saša Planinšec, kapetanka Slovenije: "Zelo smo razočarane, težko je zdaj kaj pametnega povedati. Ponosna sem na punce, ki so danes na igrišču pustile srce. Na žalost se ni izšlo po naših načrtih. A moramo dvigniti glave, verjamemo, da bo jutri bolje."

Saša Planinšec je bila po porazu zelo razočarana. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Saša Planinšec je bila po porazu zelo razočarana. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Lorena Lorber Fijok, sprejemalka Slovenije: "Težko je biti pameten za nazaj. Svoj vlak smo zamudile, a tako pač je. Imele smo priložnosti, nismo jih izkoristile. Celo prvenstvo govorimo, da lahko, da smo konkurenčne, a tega na igrišču nismo dokazale in to boli. Želele smo dokazati, da lahko pridemo iz skupine, a se je naše potovanje zaključilo hitreje, kot smo si želele. Še vedno mislim, da je ta reprezentanca zmožna več, prepričana sem, da smo zmožne premagati Belgijo in Ukrajino. Res smo v določenih trenutkih igrale dobro, a še vedno trdim, da to ni to."

Na evropskem prvenstvu sodeluje 24 reprezentanc, ki so v skupinskem delu razdeljene v štiri skupine po šest ekip. Po skupinskem delu štiri najvišje uvrščene iz vsake skupine napredujejo v izločilne boje.

Mlada slovenska vrsta je na prvenstvu pustila soliden vtis. Nadigrala jo je le Srbija, medtem ko se je Poljakinjam, predvsem pa Belgijkam in Ukrajinkam dostojno upirala. Mnogi so mnenja, da bi se z nekaj več sreče pri žrebu zlahka uvrstila med najboljših 16 reprezentanc.

Slovenke v tej sezoni čakajo še olimpijske kvalifikacije.

Lestvice:

Preberite še:

slovenska ženska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenke proti velikim favoritinjam brez možnosti
slovenska odbojkarska reprezentanca
Sportal Slovenci po odličnem začetku izgubili, Možič in Kozamernik v idealni postavi
Ne spreglejte