Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 9. 2019,
21.07

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Zoran Jerončič EuroVolley 2019 slovenska odbojkarska reprezentanca

Torek, 10. 9. 2019, 21.07

4 leta, 7 mesecev

Zoran Jerončič še vidi napredek, a ne boja za sam vrh

Besede slovenskega strokovnjaka, ki bi lahko koga zmotile. In so ga.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Zoran Jerončič 1 | Zoran Jerončič ne verjame, da bodo Slovenke kdaj ogrozile najboljše evropske reprezentance. Tako meni predvsem zaradi novodobnega načina treningov. | Foto Facebook Zorana Jerončiča

Zoran Jerončič ne verjame, da bodo Slovenke kdaj ogrozile najboljše evropske reprezentance. Tako meni predvsem zaradi novodobnega načina treningov.

Foto: Facebook Zorana Jerončiča

V intervjuju za Primorski dnevnik je slovenski odbojkarski strokovnjak Zoran Jerončič, ki trenutno v Trstu službuje pri ekipi Cosseli, postregel z nekaj izjavami, ki bi lahko koga zmotile, sploh zato, ker je v času ženskega evropskega prvenstva slovenske reprezentantke vneto spremljal in zanje navijal.

Srbija Turčija odbojka finale ženske
Sportal Srbkinje ostajajo vladarice Evrope!

V času ženskega EuroVolleyja je po vsaki slovenski tekmi sledil odličen zapis na Facebooku, kjer je opisal svoje občutke in slabšim poznavalcem ženske odbojke razložil marsikatero stvar, ki je prej niso vedeli. Med tekmo z Italijo, ki so jo naša dekleta izgubila, je bolj kot gledal tekmo odpisoval na SMS-sporočila, ki so deževala od italijanskih kolegov. Spraševali so, kako je mogoče, da ima Slovenija toliko dobrih igralk, Jerončič pa jim je z veseljem odgovarjal.

Ob tem je dajal občutek, da verjame v slovenska dekleta in jih podpira, nato pa v že omenjenem intervjuju postregel z naslednjim odgovorom. Najprej je dekletom čestital za uvrstitev v osmino finala, nato pa ... "Ekipa je še mlada, zato lahko še napreduje, čeprav ne verjamem, da se bo lahko kdaj prebila zelo visoko," je udaril in nato še pojasnil zadevo.

Slovenija Nemčija
Sportal Favorizirane Nemke pretrd oreh za Slovenke
Slovenija Nemčija
Sportal Nemke končale slovenske nastope na EP

Poudarek na moči, ne na tehniki

"Z drugimi odbojkarskimi trenerji se strinjamo, da znanje tehnike nasploh upada. Vsi veliko vlagajo v moč, s katero želijo zmagati, vse manj pa se posveča tehniki," je dodal in s tem okaral novodobne trenerje in delo z mladimi odbojkaricami. Glede na to, da Jerončič ne verjame, da bi slovenska dekleta kdaj lahko dosegla raven moške izbrane vrste, se očitno slabo dela tudi v slovenskih klubih.

Slovenke so se na pravkar končanem EP, ki so ga na koncu dobile Srbkinje, uvrstile v osmino finala, tam pa so morale priznati premoč Nemkam. | Foto: CEV Slovenke so se na pravkar končanem EP, ki so ga na koncu dobile Srbkinje, uvrstile v osmino finala, tam pa so morale priznati premoč Nemkam. Foto: CEV

"Že četrtfinale bi bil velik uspeh"

Dotaknil se je tudi moškega EuroVolleyja, ki se bo v četrtek začel v Sloveniji. Tudi tukaj ni bil optimist. "Slovenija bo težko ponovila kolajno iz Bolgarije. Če se bo prebila med osem, bo to izjemen uspeh, čeprav javnost pričakuje veliko več. Slovenci so izredna generacija z nekaj izjemno dobrimi posamezniki, ni pa še skupine," je za konec intervjuja povedal Jerončič.

Bogdan Kotnik: Zoran, tukaj se pa ne morem strinjati s tabo

"Težava, ki jo sam vidim, je bolj v organizaciji. Redko si lahko ustvariš ekipo (fizioterapevta, statistika, trenerja za fizično pripravo, pomočnika trenerja), ki bi bila na razpolago na vseh treningih. To je v profesionalnem klubu osnova za profesionalno delo." | Foto: Vid Ponikvar "Težava, ki jo sam vidim, je bolj v organizaciji. Redko si lahko ustvariš ekipo (fizioterapevta, statistika, trenerja za fizično pripravo, pomočnika trenerja), ki bi bila na razpolago na vseh treningih. To je v profesionalnem klubu osnova za profesionalno delo." Foto: Vid Ponikvar Na Jerončičev intervju se je na družabnih omrežjih odzval slovenski trener dr. Bogdan Kotnik, ki ima izkušnje z vodenjem tako ženskih kot moških ekip. Nazadnje je služboval na Poljskem, kjer je pri Gdansku pomagal Italijanu Andrei Anastasiju. Skupaj sta ekipo popeljala do naslova poljskih pokalnih prvakov.

"Zoran Jerončič, tukaj se pa ne morem strinjati s tabo. Slovenska stroka je izjemno močna, saj iz majhne populacije delamo čudeže. V vseh športih, tudi v odbojki. Vsi ti igralci in igralke so šli v tujino prek rok slovenskih strokovnjakov. Težava, ki jo sam vidim, je bolj v organizaciji. Redko si lahko ustvariš ekipo (fizioterapevta, statistika, trenerja za fizično pripravo, pomočnika trenerja), ki bi bila na razpolago na vseh treningih. To je v profesionalnem klubu osnova za profesionalno delo.

Prepričan sem, da imamo znanje in da ne potrebujemo tujih trenerjev. Raje ponudimo slovenskim trenerjem enake pogoje, kot jih omogočamo tujim. V moški konkurenci razen pri Poljakih (iz posebnega razloga) vodijo v najboljših reprezentancah svoje ekipe domači strokovnjaki. Francoze vodi Francoz, Italijane Italijan, Srbe Srb, Brazilce Brazilec, Američane Američan ... Slovenci pa svojega znanja, svojih ljudi, svoje identitete ne cenimo dovolj, da bi se jasno postavili. Sam zelo cenim slovenske strokovnjake in bi dal za njih roko v ogenj. Vem, da smo dobri! Če enemu od nas ni uspelo, ne pomeni, da nihče ni sposoben voditi slovenskih fantov ali deklet.

Kot so se naši igralci prek reprezentance (ki jo je vodil Slovenec – Gregor Hribar) prebili v tujino in prinesli novo znanje in izkušnje nazaj v Slovenijo ter odprli vrata zdajšnjim reprezentantom, tako bi morali prek reprezentanc omogočati slovenskim trenerjem, da stopijo na mednarodno reprezentančno sceno in nove izkušnje prinesejo nazaj. Ne, slovenski reprezentanti niso prerasli slovenske stroke.

Slovenska stroka je pomagala igralcem, da so postali dovolj veliki, da so odšli v najboljše klube. In ko bodo res veliki, bodo ponosno peli himno skupaj s slovenskim trenerjem! Slovenska stroka je v tujini cenjena, bolj bi jo moral ceniti naš strokovni svet. Tudi igralci. Tudi predsednik. Naši sinovi so zrasli v Sloveniji! Tako kot v moško ekipo, verjamem tudi v žensko."

Se strinjate z besedami Zorana Jerončiča?

  • Da.
    29,74 %
    69 glasov
  • Ne.
    47,41 %
    110 glasov
  • Kaj pa vem, nekaj njegovih misli zagotovo drži.
    22,84 %
    53 glasov
Oddanih 232 glasov

Preberite še:

Sportal Le še tri dni do začetka: Tem fantom to dolgujemo #video
slovenska odbojkarska reprezentanca Srbija pripravljalna tekma
Sportal Za EP v Stožicah izdanih že okoli 20 tisoč vstopnic
Earvin Ngapeth
Sportal Velike težave za Francoze: kdaj se bo pozdravil Ngapeth?
Slovenija Srbija odbojka
Sportal Vsi rezultati EuroVolleyja 2019
Ne spreglejte