Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
23. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 23. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Infografika

Zakaj bodo Slovenci premagali Škote in obratno?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Boštjan Cesar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Poigrali smo se s statistiko in skušali ugotoviti, kdo bo v prednosti na tekmi, ki slovensko nogometno reprezentanco čaka v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v nedeljo (20.45) v Glasgowu, kjer se bo udarila s Škotsko. Kaj pravijo številke?

Slovenija je v prednosti v marsičem. Ne samo v tem, da ima v kvalifikacijski skupini F po štirih tekmah enkrat več točk kot Škoti, osem, tudi na lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je Slovenija višje.

Njena ekipa prav tako kotira višje na nogometni tržnici. Hkrati je ekipa Slovenije, na katero danes računa selektor Srečko Katanec, mlajša od škotske, a bolj izkušena glede na število nastopov v reprezentanci.

Slovenci od leta 1998 dvakrat, Škoti le enkrat

Res je, da zgodovina pravi, da so bili Škoti kar osemkrat na svetovnih prvenstvih, za katerega se reprezentance potegujejo tudi tokrat. Veliko večkrat kot Slovenija, ki je bila tam dvakrat. Toda Škoti so se potegovali za kar 20 svetovnih prvenstev, Slovenija le za pet.

Od leta 1998, prvega svetovnega prvenstva, na katerem bi lahko nastopila Slovenija, se je Škotska uvrstila na vsega eno svetovno prvenstvo. Slovenija se je na dve.

Škoti igrajo več kot Slovenci

Kje so Škoti v prednosti? Njihovi reprezentanti, med njimi jih je kar nekaj takih, ki igrajo v domači ligi, ta je močnejša od slovenske, v tej sezoni v klubih igrajo pogosteje kot Katančevi varovanci. Med njimi je kar nekaj takih, ki komaj kaj igrajo, nekaj jih kandidira tudi za nastop na nedeljski tekmi.

Prav tako so škotski reprezentanti v tej sezoni do zdaj učinkovitejši pred nasprotnikovimi vrati. Dosegli so več zadetkov in prispevali veliko podaj.

Slovenija čaka na prvo zmago

Kakorkoli že, odgovor na vprašanje bomo v nedeljo zvečer dobili na igrišču pred 51 tisoč glasnimi navijači na kultnem Hampden Parku.

Bo Slovenija prvič premagala Škote? No, da ne pozabimo. Tudi na medsebojnih tekmah je Škotska boljša. Enkrat je zmagala in dvakrat remizirala. Izgubila še ni.

Vas zanima še kaj? Vse in še več najdete v spodnjem infogramu.

 
 

Vse o tekmi s Škotsko:

Ne spreglejte