Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
22. 3. 2017,
13.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Jan Oblak Jan Oblak

Sreda, 22. 3. 2017, 13.57

6 let, 7 mesecev

Spregovoril je tudi zvezdnik Slovenije

Jan Oblak: Vi povejte, ali sem res najboljši na svetu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Jan Oblak je zdrav. Prvi zvezdnik slovenskega nogometa je pripravljen na tekmo proti Škotski (nedelja, 20.45) in nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Vratar Slovenije, ki je po odlični beri lanske jeseni, tudi po njegovi zaslugi, spet v igri za veliko tekmovanje, je danes na Brdu pri Kranju normalno treniral in sporočil: "Upam, da bom vrata zaklenil tudi v Glasgowu. Gremo po zmago!"

Ponedeljkov in torkov trening je izpustil in treniral po prilagojenem primeru. Pred današnjim je na Brdo pri Kranju prišel v normalni opremi, pripravljen za trening. Še pred tem je stopil pred novinarske mikrofone in kamere. Kot se za prvega zvezdnika slovenskega nogometa, ki vse višje kotira tudi v svetu, spodobi, se jih je okoli njega zbralo kar nekaj.

"Danes bom normalno treniral. V zadnjih dveh mesecih po poškodbi sem dan ali dva po tekmah vedno treniral v fitnesu zaradi težav z ramo, ki sem jih imel. Danes je sreda in bom normalno treniral na igrišču," je pojasnil Jan Oblak, ki je zaradi poškodbe rame, ki jo je staknil na tekmi španskega prvenstva proti Villarrealu 12. decembra lani, počival dobra dva meseca.

Treniral je tudi Josip Iličić

Na sredinem treningu, ki je bil za javnost odprt le 15 minut, so trenirali vsi nogometaši. Tudi Josip Iličić, ki je na tokratno akcijo prišel rahlo poškodovan. Kot kaže, bo nogometaš italijanskega prvoligaša Fiorentine, ki je bil na zadnjih tekmah med najboljšimi posamezniki Slovenije, do nedeljske tekme pripravljen. Po naših informacijah naj bi trening opravil brez težav.

Vrnil se je hitreje od pričakovanj

Po operaciji, ki jo je opravil v Londonu, se je vrnil 26. februarja, ko je branil na prvenstvenem derbiju proti Barceloni. Od takrat je nastopil na šestih tekmah. Zdaj je pripravljen, da prvič po poškodbi stopi tudi v slovenska vrata.

Jan Oblak se je vrnil po poškodbi rame in zdaj že nekaj časa igra brez težav. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jan Oblak se je vrnil po poškodbi rame in zdaj že nekaj časa igra brez težav. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Vse skupaj je minilo kar hitro. Najprej se je zdelo, da bom odsoten dlje časa, a sem se vrnil že po dveh mesecih. Na srečo. Ni mi bilo lahko, a s poškodbo sem se moral sprijazniti. To je del nogometa in del življenja profesionalnega športnika. Vsak dan sem komaj čakal, da se vrnem in spet pridem v dobro formo. Zdaj je poškodba povsem pozabljena. Na težave, ki sem jih imel, sploh ne pomislim več," pravi nogometaš madridskega Atletica.

Serija obramb, o katerih je govoril ves svet

Da so težave, ki jih je imel, res pozabljene in da prihaja v staro formo, je v zadnjih tednih dokazal tudi na igrišču. Predvsem s serijo obramb na tekmi proti Bayerju Leverkusnu v osmini finala lige prvakov, o kateri je nekaj dni govoril ves nogometni svet, je navdušil.

"V zadnjem času je bilo na to temo kar nekaj vprašanj, prejel sem tudi kar nekaj čestitk, a na to sem že pozabil. Enkrat gre bolje, drugič gre slabše. Seveda si želim, da bi vedno branil dobro in pomagal ekipi. Na tekmi proti Bayerju sem imel srečo in obranil vse tri strele, medtem ko je bilo v nedeljo na tekmi proti Sevilli drugače. Že prvi strel je končal v moji mreži. Tako pač je v nogometu," je povedal 24-letni vratar, čigar tržna vrednost je z naskokom najvišja med slovenskimi reprezentanti. Znaša namreč kar 35 milijonov evrov, kar je slovenski rekord.

Pri Atleticu so ga spraševali o Kevinu Kamplu

O Kevinu Kamplu ima zelo dobro mnenje. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida O Kevinu Kamplu ima zelo dobro mnenje. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Že nekaj časa trajajo namigovanja o tem, da se pri Atleticu zanimajo za Kevina Kampla. Povratnik v slovensko reprezentanco je v pogovoru za RTV Slovenijo priznal, da se selitve v Madrid ne bi branil. Oblaka so tokrat pričakala tudi vprašanja o njegovem reprezentančnem soigralcu, s katerim bi se lahko kmalu družil tudi v Madridu.

"O Kamplu in vseh igralcih Bayerja smo se pred tekmama lige prvakov pri Atleticu pogovarjali, saj smo igrali proti njim. Ker je Slovenec in ga dobro poznam, so me v klubu seveda veliko spraševali o njem," je povedal Oblak, ki se je odgovorom na vprašanja, ali se Atletico res zanima za slovenskega vezista, izogibal. "Večinoma smo se pogovarjali o tekmi in o tem, kako bo igral," je še povedal in nato izrekel kar nekaj pohval na račun svojega rojaka.

"O njem lahko govorim samo najboljše. Zelo ga cenim, je odličen nogometaš, kar dokazuje tako v reprezentanci kot tudi v klubu. Na obeh tekmah proti nam je bil najboljši igralec Bayerja," je povedal o slovenskem vezistu.

O njem naj govorijo drugi

Po tekmi proti Bayerju, ki so ga Madridčani izločili in se še četrtič zapored uvrstili v četrtfinale najmočnejše evropske nogometne lige, pohval na njegov račun ni manjkalo.

Povsod, kjer se je pojavi, je v zadnjem času v središču pozornosti. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Povsod, kjer se je pojavi, je v zadnjem času v središču pozornosti. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Da je Nezemljan, so govorili nekateri. Da je najboljši vratar na svetu, je o Oblaku povedal njegov soigralec, najboljši strelec Atletica Antoine Griezmann. Je res najboljši? "Kot veste, nerad govorim o sebi. Zato ste tukaj vi in drugi, ki me ocenjujete. Jaz treniram, da bi bil najboljši, delam na tem. Ocenjevanje prepuščam drugim," pravi vratar, ki ob pohvalah na njegov račun, tako kot vedno, daje vtis, da mu je nerodno.

Debitiral, ko je bil star vsega 19 let

Oblak je v reprezentanci debitiral septembra 2012 na tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo na Norveškem pri porazu z 1:2, ko je bil star vsega 19 let. Takrat je bil selektor Slovenije še Slaviša Stojanović. To je tudi edini nastop, ki ga je dočakal pod njegovim vodstvom.

Skupaj je za Slovenijo na 12 tekmah prejel sedem golov. Na šestih tekmah je mrežo ohranil nedotaknjeno.

Z njim med vratnicama je Slovenija šestkrat zmagala, dvakrat remizirala in štirikrat izgubila.

Upa, da bo še četrtič zapored zaklenil vrata

Upa, da bo nepremagan tudi v Glasgowu. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Upa, da bo nepremagan tudi v Glasgowu. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V izbrani vrsti je med vratnicama nasledil Samirja Handanovića in do zdaj zbral 12 nastopov. Bo 13. nastop srečen ali nesrečen? "Gremo po zmago. Po tri točke gremo povsod, kjer igramo. Tudi na Škotskem bomo šli. Bo težko, a upamo in želimo si, da bi zmagali. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Pred tekmo je težko biti pameten, saj ne veš, kaj sledi. Če bomo igrali tako, kot znamo, in bomo na igrišču dokazali, da si zaslužimo tri točke, jih bomo tudi dobili," je prepričan Oblak.

Na zadnjih treh kvalifikacijskih tekmah, proti Slovaški, Angliji in Malti, je vselej zaklenil svoja vrata. Želi si, da bi bilo podobno tudi v nedeljo v Glasgowu. "Seveda, vedno je tako. Upam, da bo tudi na Škotskem. Pred tekmo je težko napovedati, kaj se bo dogajalo. Naredil bom vse, kar lahko, da tudi tokrat ne bi prejel gola," je za konec obljubil slovenski vratar, ki je kljub mladosti v nogometu izkusil že marsikaj.

Igral je v finalu lige prvakov, nastopil je tudi v finalu lige Europa. Seveda si želi, da bi izkusil tudi igranje na največjih reprezentančnih tekmovanjih. Če bo v nedeljo ohranil nedotaknjeno mrežo, bo temu cilju veliko bližje. Če bo Slovenija na Škotskem uspešna, bo storila velik korak proti Rusiji, ki bo poleti 2018 v središču nogometnega dogajanja.


Vse o tekmi s Škotsko:

Ne spreglejte