Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2024,
11.19

Osveženo pred

1 ura, 24 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca NK Olimpija NK Olimpija Javni zavod Šport Ljubljana Stožice

Torek, 17. 9. 2024, 11.19

1 ura, 24 minut

Obeta se celostna sanacija

Sramotno stanje zelenice v Stožicah bo le še preteklost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62
Stožice | Foto www.alesfevzer.com

Foto: www.alesfevzer.com

Stadion Stožice, največji nogometni objekt v Sloveniji, je v zadnjem obdobju gostil veliko tekem Olimpije in slovenske reprezentance. Lahko bi bilo spektakularno, a je vse skupaj skazila klavrna podoba travnate površine. Upravljavec stadiona Javni zavod Šport Ljubljana napoveduje, da bo kmalu drugače. V pogovoru za Sportklub je povedal, kako se decembra obeta celostna sanacija. Tako bo sramotno stanje zelenice v Stožicah, vrhunec posmehovanja po svetu je doživel lani na tekmi konferenčne lige med Olimpijo in Lillom, dokončno le še preteklost. Težave z zelenico nima le objekt v Ljubljani. Takšnih primerov je po Sloveniji več, o klavrnem stanju igrišča poročajo celo iz Münchna, ki bo 31. maja 2025 gostil finale lige prvakov.

Aleksander Čeferin
Sportal Evropa česa takega še ni videla, Čeferin prepričan o uspehu

Stadion Stožice ima v zadnjem obdobju skoraj vse, kar potrebuje za nogometni spektakel. Manjka le tisto, kar nogometaši najbolj potrebujejo, da ne bi le uživali v igri, ampak bi lahko vse, kar si zamislijo, na igrišču tudi uresničili. Brez kakovostno pripravljene travnate površine pade v vodo kar nekaj zamisli o kombinatorni in dinamični igri, zato se morajo trenerji oprijemati drugačnih rešitev. O tem so v zadnjem letu veliko govorili.

Prizori, ki so med lanskoletnim srečanjem med Olimpijo in Lillom romali v svet ter niso bili v ponos slovenskemu nogometu. | Foto: www.alesfevzer.com Prizori, ki so med lanskoletnim srečanjem med Olimpijo in Lillom romali v svet ter niso bili v ponos slovenskemu nogometu. Foto: www.alesfevzer.com

Lani je denimo katastrofalna podoba načetega in "potopljenega" igrišča v Stožicah zaokrožila po svetu po tekmi med Olimpijo in Lillom, ko je postal zelo viralen prizor reševanja stanja obupanih upravljavcev stadiona z brisačami. O tem smo nedavno obujali spomine tudi v Sobotnem intervjuju s kapetanom Olimpije Marcelom Ratnikom.

Marcel Ratnik
Sportal Marcel Ratnik. Najbolj priljubljeni Prekmurec v Ljubljani.

Kritiko podal tudi selektor Avstrije

Slovenija in Avstrija sta se v sosedskem spopadu "prijateljsko" razšli z 1:1. | Foto: www.alesfevzer.com Slovenija in Avstrija sta se v sosedskem spopadu "prijateljsko" razšli z 1:1. Foto: www.alesfevzer.com Ta mesec je o stanju travnate podlage nič kaj prijazno spregovoril selektor avstrijske reprezentance Ralf Rangnick. Dejal je, da je bila tako katastrofalna, da na njej sploh ne bi smeli igrati tako pomembne tekme, kot je reprezentančni obračun lige narodov.

Glede na vse prej kot idilično stanje pripravljenosti travnate površine na največjem slovenskem stadionu, na katerem bodo letos odigrali še nekaj zelo pomembnih tekem, poleg prvoligaških domačih srečanj Olimpije (morda tudi Brava, ki mu je Nogometna zveza Slovenija zaradi višjih sil, beri: skromnega stanja zelenice v Stožicah, dovolila začasno vrnitev v Spodnjo Šiško) tudi trije domači obračuni zmajev v konferenčni ligi (proti Lasku iz Linza 24. oktobra, proti severnoirskemu Larneju 28. novembra in proti belgijskemu Cercle Bruggeu 12. decembra). Vrhunec, kar zadeva spektakle v Stožicah, na katerem bodo tribune zagotovo polne do zadnjega kotička, pa lahko pričakujemo 14. novembra, ko se bosta v Ljubljani v ligi narodov udarili Slovenija in Norveška. Takrat se bo slovenskemu občinstvu po dveh letih znova predstavil skandinavski superzvezdnik Erling Haaland. Jan Oblak, Benjamin Šeško in druščina ga bodo poskušali podobno kot leta 2022 znova spraviti v slabo voljo.

Stožice, tako so bile zasedene tribune na zadnjem evropskem dvoboju Olimpije proti Rijeki, bodo zagotovo polne do zadnjega kotička 14. novembra, ko se bosta v ligi narodov pomerili Slovenija in Norveška. | Foto: www.alesfevzer.com Stožice, tako so bile zasedene tribune na zadnjem evropskem dvoboju Olimpije proti Rijeki, bodo zagotovo polne do zadnjega kotička 14. novembra, ko se bosta v ligi narodov pomerili Slovenija in Norveška. Foto: www.alesfevzer.com

V želji, da bi travnata podlaga v Stožicah omenjene dvoboje pričakala v čim boljšem stanju, je Nogometna zveza Slovenija (NZS) Bravu omogočila začasno vrnitev v Spodnjo Šiško. Vse z namenom, da se pridobi dodatni dragoceni čas, v katerem lahko zelenica v Stožicah počiva in ji obenem lahko upravljavci z rednim vzdrževanjem (gretje s posebnimi lučmi, uporaba vodoneprepustnih pokrival za zaščito pred dežjem …) zagotavljajo ustrezno raven igralne površine. Tako je Šport Ljubljana pojasnil Sportklubu.

Stanje zelenice se bo še poslabšalo

Ko je Slovenija spomladi ugnala Portugalsko, je Kekova četa nastopila na prenovljeni zelenici stadiona v Stožicah, ki je nato iz meseca v mesec dobivala bolj klavrno podobo. | Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Ko je Slovenija spomladi ugnala Portugalsko, je Kekova četa nastopila na prenovljeni zelenici stadiona v Stožicah, ki je nato iz meseca v mesec dobivala bolj klavrno podobo. Foto: Grega Valančič/www.alesfevzer.com Upravljavec stadiona Stožice je dodal, da so pred spomladansko prijateljsko tekmo s Portugalsko, na kateri je Kekova četa 26. marca senzacionalno premagala zvezdniško zasedbo nekdanjih evropskih prvakov na čelu s Cristianom Ronaldom (2:0), izvedli sanacijo igrišča. Bila je nujna, a ni bila celovita, ampak le delna.

Po tej sanaciji, med katero so odkrili določene težave v spodnjem sloju kremenčevega peska, so na največjem slovenskem nogometnem objektu odigrali 23 tekem. Po podatkih Športa Ljubljana je do 12. decembra, ko bo Olimpija odigrala še zadnjo domačo tekmo konferenčne lige, v Sloveniji bo gostoval belgijski Cercle Brugge, načrtovanih še vsaj 22 treningov in tekem.

Šport Ljubljana poskuša z rednim vzdrževanjem zelenice preprečiti nadaljnje poslabšanje stanja, a tudi opozarja, kako je to zaradi občutljivosti naravne trave, vremenskih pogojev in prezasedenosti objekta s športnim programom oteženo. "Normativ za uporabo igrišč z naravno travo je štiri ure na teden, igrišče Stadiona Stožice je v povprečju obremenjeno od šest do sedem ur tedensko. Glede na veliko obremenjenost igrišča kljub intenzivnemu vzdrževanju pričakujemo, da se bo stanje zelenice še poslabšalo," so sporočili Sportklubu in napovedali, da naj bi do oktobra na stadionu, če jim bo na roko šlo vreme, namestili dodatne drenažne cevi, hkrati bodo izvajali še mehanske ukrepe. Luknjanje, peskanje in sejanje. Zamenjali bodo tudi travo v vratarjevem prostoru.

Nogometaši Olimpije bodo zadnjo domačo evropsko tekmo v tem letu odigrali 12. decembra proti Cercle Bruggeu. | Foto: www.alesfevzer.com Nogometaši Olimpije bodo zadnjo domačo evropsko tekmo v tem letu odigrali 12. decembra proti Cercle Bruggeu. Foto: www.alesfevzer.com

Po zadnji letošnji tekmi, ki jo bo gostil stadion Stožice, Olimpija bo 12. decembra gostila Cercle Brugge, naj bi začeli celovito sanacijo. "Potrebna je zamenjava celotnega rastnega sloja, ki sega v globino 20 centimetrov, zamenjava neprimernega peščenega dela ter zamenjava travne ruše," so sporočili, kaj vse bo treba zamenjati ob koncu leta, ko se bo v Stožicah ob naklonjenosti vremenskih pogojev lahko začela popolna prenova travnate površine. Potem bo lahko največji slovenski stadion, ki je v zadnjih letih prerasel tudi v dom članske reprezentance, zaživel v novi podobi, ko bo travnata površina v bistveno boljšem stanju in Ljubljani oziroma slovenskemu nogometu nasploh ne bo več predstavljala sramote, kot jo je kar nekajkrat v zadnjem obdobju.

Travnata površina na celjskem stadionu Z'dežele že dolgo ni v bajnem stanju. | Foto: www.alesfevzer.com Travnata površina na celjskem stadionu Z'dežele že dolgo ni v bajnem stanju. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljubljani niso edini, ki jih v teh dneh tarejo težave s podobo travnate površine. Pred začetkom evropskih tekem, Celje bo prvič sodelovalo v enem izmed evropskih tekmovanj do konca jeseni, se s težavo načete zelenice spopadajo tudi v knežjem mestu na stadionu Z'dežele, podobe obubožanih igrišč spremljalo tudi objekte v Novi Gorici, Kopru in še kje drugje.

Nogometaši Dinama v Münchnu ostali brez treninga

Na dvoboju Eura 2024 med Slovenijo in Srbijo v Münchnu je bilo na stadionu več kot 20 tisoč Slovencev! | Foto: Guliverimage Na dvoboju Eura 2024 med Slovenijo in Srbijo v Münchnu je bilo na stadionu več kot 20 tisoč Slovencev! Foto: Guliverimage S slabšo pripravljenostjo igrišča se v teh dneh spopadajo celo tam, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. To se namreč dogaja v Münchnu, na vrhunskem stadionu Allianz Arena, kjer je pred tremi meseci na Euru 2024 padel slovenski rekord, saj se je dvoboja med Slovenijo in Srbijo udeležilo več kot 20 tisoč podpornikov Kekove čete.

Trenutno stanje travnate površine na stadionu, kjer bo 31. maja 2025 potekal finale lige prvakov, je zaradi ekstremnih vremenskih razlik, najprej so imeli v Nemčiji opravka z zelo visokimi poletnimi temperaturami, v zadnjih dneh se je ohladilo in začelo močno deževati, tako klavrno, da v ponedeljek nogometašem zagrebškega Dinama niso dovolili opraviti treninga. O tem so vodstvo Dinama, pri katerem položaj trenerja opravlja Sergej Jakirović, ki je bil pred štirimi leti strateg Maribora, obvestili že prejšnji teden.

Hrvaški prvaki so tako zadnji trening pred uvodnim dejanjem lige prvakov na Bavarskem opravili v Zagrebu in se nato v ponedeljek zvečer v Münchnu zgolj fotografirali ob glavni zelenici. Prireditelji niso želeli tvegati, saj bi lahko s tem uničili današnji praznik, prvo tekmo Bayerna in Dinama v prenovljeni ligi prvakov.

Maribor Mbina
Sportal Maribor zaostaja le še za Olimpijo, nora tekma v Celju
Red Bull Arena Leipzig
Sportal Navijači pozdravljajo odločitev Uefe o zgornji meji cene vstopnic
prva liga Victor Sanchez Albert Riera
Sportal Riera presenetil in prečrtal še nekaj novincev, Sanchez prijavil tudi Marina
Olimpija Celje
Sportal Celje in Olimpija dobila tekmece
NK Olimpija : NK Rijeka
Sportal Uefa ostro kaznovala Rijeko in Olimpijo
Slovenija navijači
Sportal Stožice pridobivajo mitski status Bežigrada in Ljudskega vrta
Kylian Mbappe
Sportal Zgodovinski dan za nogomet, od danes naprej bo marsikaj drugače!
 
Ne spreglejte