Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
11. 11. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

Natisni članek

infografika kvalifikacije za svetovno prvenstvo nogomet Boštjan Cesar Valter Birsa Milivoje Novakovič Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca nogometna reprezentanca Malta Slovenija Michael Mifsud

Petek, 11. 11. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Primerjava Slovenije in Malte

Slovenija v primerjavi z Maltežani evropska velesila #infografika

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

1

nogometna reprezentanca slovenija anglija | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Pred novo kvalifikacijsko tekmo za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji 2018 nas je zanimalo, ali se lahko slovenska in malteška nogometna reprezentanca v čemerkoli primerjata. Ugotovili smo, da je odgovor negativen.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.


Slovenija se je po manjšem spodrsljaju v prvem krogu kvalifikacij z SP proti Litvi (2:2), ko je bila deležna velikih kritik, v septembrskem ciklusu odkupila navijačem in se vodilnim Angležem v skupini F približala le na dve točki. Najprej so v Stožicah premagali Slovake (1:0), čez nekaj dni pa so do velike točke prišli še proti vodilnim trem levom.

Bo Slovenija premagala Malto?

  • da
    89,93 %
    134 glasov
  • ne
    10,07 %
    15 glasov
Oddanih 149 glasov

Favorit je znan, a …

Četa Srečka Katanca se želi od letošnje reprezentančne sezone posloviti z zmago, vsaj na papirju pa kaže, da ta cilj ne bi smel biti preveč težko dosegljiv. Njen nasprotnik bo Malta, ki je na prvih treh kvalifikacijskih tekmah trikrat izgubila. Dosegla je en zadetek in jih prejela kar sedem. Od tega jim jih je kar pet natresla Škotska, ki se bo ta konec v petek pomerila z Angleži.

Čeprav je favorit znan, slovenski selektor opozarja svoje izbrance. ''Malta je reprezentanca, vredna spoštovanja. Pričakala nas bo reprezentanca, ki igra bolj ali manj obrambno, a ima tudi hitre igralce, ki so dobri v transformaciji in nevarni v napadu. Hitro se lahko opečeš,'' je prepričan Katanec in napoveduje, da bo to tekma, v kateri gledalci zagotovo ne bodo uživali.

Srečko Katanec svoje izbrance svari pred reprezentanco, ki je na svojih zadnjih 25 tekmah zmagala le dvakrat. Obakrat je šlo za prijateljski obračun. Enkrat so Maltežani premagali Litvo, drugič pa Ferske otoke. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec svoje izbrance svari pred reprezentanco, ki je na svojih zadnjih 25 tekmah zmagala le dvakrat. Obakrat je šlo za prijateljski obračun. Enkrat so Maltežani premagali Litvo, drugič pa Ferske otoke. Foto: Vid Ponikvar

Več izkušenj imajo Maltežani

Kaj pa pravi primerjava med Slovenijo in Malto? Le to, da je v vseh parametrih boljša slovenska izbrana vrsta, edino, kar bi lahko šteli v korist Malte, so izkušnje. Reprezentanti te imajo v povprečju v svojem žepu 31 nastopov za svojo domovino, pri Slovencih pa je ta številka manjša: slabih 18 nastopov. A to ni nobena prednost, to govori le o tem, da so Slovenci zamenjali generacijo, v povprečju pa so od igralcev Malte tudi za več kot leto mlajši.

Že Valter Birsa je vreden več kot vsa reprezentance Malte. | Foto: Vid Ponikvar Že Valter Birsa je vreden več kot vsa reprezentance Malte. Foto: Vid Ponikvar

Samo Birsa je vreden več kot vsa malteška ekipa 

Ko primerjamo Slovenijo z velesilami, kot je na primer Anglija, za primerjavo vzamemo svoje največje zvezdnike, kot so Jan Oblak, Josip Iličić ali Kevin Kampl, a v tem primeru to ni potrebno. Že Valter Birsa, ki je na transfermakrt.de ovrednoten na 3,5 milijona evrov, je za sto tisoč evrov dražji kot vsa malteška ekipa. Slovenija je brez poškodovanega Kampla zdaj vredna okoli 78 milijonov evrov.

Michael Mifsud, legendarni malteški napadalec, ki je nekoč igral tudi v Nemčiji in Angliji, trenutno pa igra za domačo Valletto. | Foto: Guliverimage/Getty Images Michael Mifsud, legendarni malteški napadalec, ki je nekoč igral tudi v Nemčiji in Angliji, trenutno pa igra za domačo Valletto. Foto: Guliverimage/Getty Images

Več zadetkov ima kot Novaković

Največji zvezdnik Malte je legendarni Michael Mifsud, ta je za svojo domovino zbral že neverjetnih 121 nastopov in dosegel tudi 40 zadetkov, kar je izkupiček, ki mu trenutno ni blizu noben Slovenec.

Med aktivnimi reprezentanti ima pri Sloveniji največ zadetkov Milivoje Novaković (31), slovenski absolutni rekorder po nastopih pa je kapetan Boštjan Cesar (94).

 

 


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte