Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
9. 11. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

Birkirkara Vito Plut Žiga Kastrevec St. Andrews Malta Getafe NK Krka Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Sreda, 9. 11. 2016, 11.37

6 let, 7 mesecev

Slovenski nogometaš na delu na Malti

V Sloveniji igral za drobiž, zdaj uživa na Malti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18
Žiga Kastrevec | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek v kvalifikacijah za SP 2018 predstavila na Malti. Otoško državico, ki se ne more pohvaliti z vidnejšimi nogometnimi uspehi, vse bolje pozna mladi slovenski reprezentant Žiga Kastrevec.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.

Slovenski nogometaš Žiga Kastrevec je poleti presenetil z odločitvijo, da bo kariero nadaljeval v državi, ki ne slovi po močnem prvenstvu. Po nekaj mesecih je prepričan, da ni storil napake. Na Malti, priljubljeni turistični točki s prijetnimi podnebnimi razmerami, mu je všeč. Uživa tako zelo, da bi, če bi ga v svoje vrste povabil kateri izmed boljših slovenskih klubov, dvakrat premislil.

Sanjske vremenske razmere

Malta slovi po številnih mikavnih plažah. | Foto: Osebni arhiv Malta slovi po številnih mikavnih plažah. Foto: Osebni arhiv V tednu, ko je Slovenija bolj ali manj spominjala na deželo na deževni strani Alp, ljubiteljem nogometa pa so delali družbo škornji in dežniki, je bilo na Malti drugače. Živo srebro se je čez dan dvignilo do 25 stopinj Celzija, sončnih žarkov je bilo v izobilju, oblakov pa od nikoder. "Prijetno je. Za nas nogometaše so to sanjske razmere," nam je z nasmehom, ki v turobnem jesenskem vremenu kliče po ljubosumju, povedal mladi slovenski legionar.

Nekdanjega zveznega igralca Krke, ki je v dresu dolenjskega kluba tako izstopal, da je prejel vpoklic za nastop v mladi reprezentanci, je pot pri 22 letih popeljala na Malto.

Odločitev, da bo nadaljeval kariero v okolju, ki ne premore kakovostne lige, je mnoge šokirala, sam pa je ugotovil, da ima več plusov kot minusov. Zlasti v finančnem pogledu, nezanemarljivo pa je tudi ugodje ob milem sredozemskem podnebju.

Prijateljem je zabičal, naj mu prinesejo zastavo

V petek bo stiskal pesti za Katančevo četo. V malteškem prvenstvu je odigral devet srečanj in prispeval zadetek. | Foto: Osebni arhiv V petek bo stiskal pesti za Katančevo četo. V malteškem prvenstvu je odigral devet srečanj in prispeval zadetek. Foto: Osebni arhiv Na Malti se uradne tekme igrajo le na treh nogometnih štadionih. Le na tistih, ki so nekoliko večji in imajo naravno travnato podlago. Preostali objekti je na Malti nimajo, med njimi pa je tudi tisti, na katerem trenirajo nogometaši Kastrevčevega kluba St. Andrews.

"Na nacionalnem štadionu v Ta' Qaliju, kjer bo v petek igrala Slovenija, sem odigral kar nekaj tekem. Igrišče je odlično pripravljeno. Tribune sprejmejo okrog 15 tisoč ljudi, v petek pa ne bodo polne. Reprezentanca na Malti ni tako priljubljena. Do zdaj nisem uzrl niti enega plakata, ki bi vabil na tekmo. O njej sem nekaj besed slišal le na lokalnem radiu. Komaj čakam na tekmo in bučno podporo, ki je bo deležna slovenska reprezentanca," je Dolenjec vesel, da bo v petek na Malti odmeval slovenski jezik, saj bo prispelo okrog 300 njegovih rojakov.

Tekme ne bo zamudil, spremljala pa ga bo slovenska trobojnica. "Prijateljem, ki prihajajo na Malto, sem zabičal, naj mi prinesejo zastavo," komaj čaka, da bo najboljše slovenske nogometaše spremljal na delu v deželi, ki jo pozna vedno bolje in kjer si služi kruh. Načrtuje, da jih bo pred tekmo pozdravil v hotelu. Tako se bo lahko srečal s številnimi nekdanjimi soigralci, s katerimi je branil barve domovine v mladi izbrani vrsti.

Finančni pogoji kot pri Mariboru ali Olimpiji

Napadalec Vito Plut igra na Malti od leta 2015. | Foto: Vid Ponikvar Napadalec Vito Plut igra na Malti od leta 2015. Foto: Vid Ponikvar Starejši soigralci v klubu, ki imajo več izkušenj z domačim prvenstvom, mu dopovedujejo, da liga na Malti napreduje iz leta v leto. "Strinjal bi se z njimi. Vedno več je denarja, veliko se vlaga v igralce in površine."

V nasprotju s Slovenijo večino časa v svojem klubu St. Andrews trenira na umetni podlagi. Razlika, zelo pomembna v karieri vsakega športnika, pa je še ena. "Glede financ je tako, da se lahko primerjam s pogoji, ki jih imajo najboljši slovenski klubi, na primer Maribor in Olimpija. Podpisal sem najdonosnejšo pogodbo v karieri. Za zdaj," je zadovoljen.

Pristal je v ekipi, ki se poteguje za obstanek. Ocenjuje, da se z njo v Prvi ligi Telekom Slovenije ne bi dokopal do višjih mest. Tiste, ki imajo malteško prvenstvo za eno najslabših v Evropi, opozarja, da bi najboljši klubi z Malte zlahka mešali štrene tudi vodilnim v Sloveniji. O tem je prepričan. To sta ne nazadnje dokazala tudi primera prvaka Vallette in podprvaka Birkirkare, za katero igra nekdanji mladi slovenski reprezentant Vito Plut, ki sta letos v Evropi namučila kar nekaj favoritov.

Birkirkara je izločila hercegovski Široki Brijeg in škotski Hearts, lani izpadla šele po izvajanju 11-metrovk proti londonskemu favoritu West Hamu, Valletta se je pogumno zoperstavila srbskemu prvaku Crveni zvezdi.

Pogosto naleti na Srbe

Malta nima težav z zatekanjem skupin beguncev in prebežnikov, ki se prek Severne Afrike odpravljajo v Evropo. Za gnečo skrbijo turisti, kar ne čudi, saj je otok poln čudovitih plaž, ki jih obdaja kristalno čisto morje. Med turisti je veliko Slovencev.

"Pogosto na ulici ali pa v kakšnem gostinskem lokalu slišim kakšno slovensko besedo. Še bolj pa prevladuje srbski jezik. Na Malti je okrog 25 tisoč Srbov," je dejal Kastrevec, ki s Srbom sodeluje tudi v klubu. Njegov trener je Danilo Dončić, ki ni v sorodu s slovenskim košarkarskim draguljem Luko Dončićem.

Hitro se je navadil vožnje po levi strani

Na otoku je čutiti visok turistični utrip tudi jeseni. | Foto: Osebni arhiv Na otoku je čutiti visok turistični utrip tudi jeseni. Foto: Osebni arhiv Zakaj se je Žiga sploh odločil za Malto? "Bližal se je konec poletnega prestopnega roka. Treniral sem v Krki, z njo odigral dve tekmi v drugi ligi, potem pa smo se z mlado reprezentanco zbrali v Novi Gorici, kjer smo igrali z Litvo. Takrat so mi sporočili, da se je odprla možnost odhoda na Malto, in to brez preizkušnje, kar mi je bilo zelo všeč," se spominja Kastrevec.

Presodil je, da bi bil to veliko boljši korak od tekmovanja s Krko v drugi ligi. Že naslednji dan se je odpravil na Malto. Otok je obiskal prvič in bil navdušen nad gostoljubnostjo domačinov. "Edino, kar mi ni bilo všeč, je bila poletna sopara. Tega sem se malce bal."

Hitro se je navadil na vožnjo po levi strani, ki so si jo Maltežani izposodili od Britancev. V šali je dodal, da na nogometnih tekmah igra ne poteka večinoma po levi strani. Povedal je tudi, da na cestah, ko se vozi po otoku, ne manjka odprtih oken, iz njih pa štrlijo prikupni psički bele barve, ki so dobili ime prav po tej državi. "Psičkov maltežanov je ogromno," je potrdil nekdanji nogometaš Krke.

Vsi poznajo Handanovića

Na Malti ne manjka niti strastnih ljubiteljev klubskega nogometa. Podrobno spremljajo dogajanje v italijanskem in angleškem prvenstvu, najbolj priljubljena kluba pa sta Inter in Milan. "Vsi poznajo Handanovića," je pohvalil rojaka, prvega vratarja črno-modrih, ki ima tu ogromno navijačev.

Selektor Katanec ima prav

Žiga Kastrevec v dresu mlade slovenske izbrane vrste (št. 11) na srečanju z Litvo. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Žiga Kastrevec v dresu mlade slovenske izbrane vrste (št. 11) na srečanju z Litvo. Foto: Urban Urbanc/Sportida Člansko reprezentanco Malte spoznava v domačem prvenstvu, saj računa le na enega legionarja. Upa, da njegovi rojaki ne bodo podcenjevali Maltežanov. Razveselil se je opozoril Srečka Katanca, ki noče ničesar prepustiti naključju, ampak se lotiti srečanja z izkazanim spoštovanjem do zadnjeuvrščene reprezentance v skupini.

"Selektor je povedal prav. V petek tekma ne bo lahka. Malta igra taktično disciplinirano, skuša slediti italijanski šoli, zlasti z igro v obrambi. So malce nižji, tako da bo imela Slovenija prednost v igri v zraku, a tudi nevarni v protinapadih. Dokler bo 0:0, bo težko. Če bi že v prvem polčasu dosegli zadetek, bi bilo lažje. Takrat igra Malte razpade, zlasti proti velikim reprezentancam. V prvenstvu je tako, da na srečanjih ni veliko priložnosti. Ne pade veliko zadetkov. Nogometaši bolj stojijo in čakajo napako tekmeca. Če se ti ponudi priložnost na tekmi, jo moraš izkoristiti," drži pesti Katančevi četi, da bo v petek učinkovita v napadu.

Pozdravlja tudi donedavnega soigralca v mladi izbrani vrsti Andraža Šporarja, ki bi po njegovem mnenju lahko zakrpal luknje po zdravstvenih težavah Roberta Berića in Romana Bezjaka. "Sloveniji se s pravim pristopom ni treba bati za zmago. Realno bi morala razlika znašati dva, tri zadetke za nas," je primerjal petkova tekmeca.

Ali je sploh vredno igrati nogomet?

Zaveda se, da bo težko na Malti naredil kakovosten preskok, s katerim bi si lahko prislužil še vpoklic v člansko reprezentanco. "Moral bi stopiti stopničko višje. Pogodbo imam sklenjeno do konca sezone, potem pa bomo videli," razmišlja o prihodnosti.

V Prvi ligi Telekom Slovenije je v prejšnji sezoni s Krko, ki jo je vodil oče Andrej Kastrevec, mešal štrene velikanom. Tudi prvaku Olimpiji. | Foto: Vid Ponikvar V Prvi ligi Telekom Slovenije je v prejšnji sezoni s Krko, ki jo je vodil oče Andrej Kastrevec, mešal štrene velikanom. Tudi prvaku Olimpiji. Foto: Vid Ponikvar

V nasprotju s Španijo, kjer se je v prejšnji sezoni kot posojen nogometaš Krke dokazoval v drugi ekipi Getafeja, a nato z njo iz tretje izpadel v četrto špansko ligo, na Malti ne doživlja rezultatskih stresov. "Ni nobenega pritiska, da bi morali na dvoboju nujno zmagati. Igra se bolj sproščeno. V Getafeju so po izpadu prve ekipe v drugo ligo oklestili klubski proračun, tako da sem se odločil za vrnitev v Slovenijo. Malce mi je žal, ker sem zapustil tako nogometno deželo, kot je Španija, a sem prepričan, da so leta (ima 22 let, op. p.) moj zaveznik," načrtuje nove nogometne podvige v prihodnjih letih.

Ne vleče ga nazaj v domovino

Kastrevec je v 1. SNL odigral 76 tekem in dosegel 12 zadetkov. | Foto: Vid Ponikvar Kastrevec je v 1. SNL odigral 76 tekem in dosegel 12 zadetkov. Foto: Vid Ponikvar Bi se kdaj vrnil v Prvo ligo Telekom Slovenije? "Za zdaj ne, sploh v manjše klube. V Sloveniji je denar velika težava. Igraš nogomet za 500 evrov na mesec, pa sploh ne veš, ali boš pravočasno prejel denar. Tako zamuja nekaj mesecev, nato pa se lahko samo vprašaš, ali je sploh še vredno igrati nogomet. Pri Krki je v zadnji sezoni še šlo, v prejšnjih letih pa smo doživljali številne šoke," je po svoje vesel, da je na Malti naletel na drugačne pogoje.

V petek bo prvič, odkar je na Malti, zadonela še državna himna. Zvoki Zdravljice bodo napovedali kvalifikacijsko srečanje za SP 2018, v katerem Kastrevec napoveduje nove tri točke Slovenije. Iz njegovih ust v božja ušesa ...

Ne spreglejte