Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
8. 11. 2016,
10.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Andraž Šporar Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca nogomet

Torek, 8. 11. 2016, 10.20

6 let, 6 mesecev

Andraž Šporar

Fant, ki je prihodnost slovenskega nogometa

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Andraž Šporar | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Pripravljen sem, da pomagam Sloveniji," sporoča veliki up slovenskega nogometa Andraž Šporar, ki je prvič dočakal klic selektorja Srečka Katanca in zdaj upa, da bo dobil priložnost tudi na igrišču.

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qualiju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma s Poljsko v Vroclavu, ki bo njena zadnja v letošnjem letu.

V preteklosti je kot po pravilu pozabljal nanj. Že prej, ko je v dresu Olimpije mreže nasprotnikov tresel kot za stavo. Tudi pred mesecem dni, ko je po okrevanju po hudi poškodbi začel redno igrati za Basel in nastopil tudi v ligi prvakov, se Srečko Katanec nanj ni spomnil.

Ko sta zaradi poškodb odpadla njegova prva aduta v napadu Robert Berić in Roman Bezjak, se je najprej spomnil na Tima Matavža, a hitro ugotovil, da je poškodovan. Razmišljal je tudi o tem, da pod svoje okrilje pokliče katerega od preostalih napadalcev iz slovenske lige, izkušenega Ljubljančana v dresu Maribora Milivoja Novakovića ima že tako ali tako ob sebi. Na koncu je priložnost ponudil napadalcu Basla, ki je po mnenju številnih strokovnjakov že nekaj časa eden izmed največjih upov slovenskega nogometa, in s tem poslušal tudi glas javnosti.

Andraž Šporar na svoji prvi reprezentančni akciji:

"Vesel sem, da sem zraven," je na ponedeljkovem zboru razlagal Andraž Šporar. Čeprav je novinec, je bil daleč najbolj oblegan in zaželen nogometaš od vseh, ki so bili tokrat na voljo za pogovore. "Ne vem, s tem se nisem obremenjeval. Selektor je tisti, ki odloča," je diplomatsko odgovoril na vprašanje, ali je pričakoval, da bo v članski vrsti že prej.

"Igram vedno več. Dolgo sem bil odsoten, nisem opravil priprav z ekipo, kar se zagotovo pozna, a počasi prihajam v tekmovalno formo," je povedal napadalec. Poškodoval se je kmalu po januarskem prestopu iz Olimpije v Basel, vrednem kar 3,3 milijona evrov, kar je bil rekord slovenske lige. Okreval je pol leta.

Eden največjih upov slovenskega nogometa je bil v prvih urah v članski reprezentanci dobro razpoložen. | Foto: Vid Ponikvar Eden največjih upov slovenskega nogometa je bil v prvih urah v članski reprezentanci dobro razpoložen. Foto: Vid Ponikvar "Odsoten sem bil res dolgo časa, a zdaj sem na poškodbo že pozabil. Ko se vrneš na treninge in začneš igrati, moraš pozabiti. Res je, da je odsotnost vplivala na mojo fizično pripravljenost, a najpomembneje je, da iz dneva v dan napredujem in prihajam v formo. Vesel sem, da je okrevanje za mano," je dejal 22-letni nogometaš.

Kako se je počutil na tekmah proti zvezdnikom Arsenala in PSG?

V ligi prvakov je igral na obeh tekmah proti PSG. | Foto: Guliverimage/Getty Images V ligi prvakov je igral na obeh tekmah proti PSG. Foto: Guliverimage/Getty Images Šporar je v mladosti izpolnil sanje vsakega nogometaša. Nastopil je v ligi prvakov. Z Baslom je igral na tekmi proti Arsenalu in na obeh tekmah proti PSG. Vselej je na igrišče prišel s klopi in zbral 83 minut igre.

Švicarski prvak je v torek, ko je nesrečno izgubil proti PSG z 1:2 po prejetem golu v zadnji minuti, zapravil vse možnosti za napredovanje iz skupine A.

Arsenal in PSG imata deset točk in sta na vrhu. Basel ima eno in se bo v zadnjih dveh krogih z bolgarskim Ludogorcem, ki je prav tako pri eni točki, potegoval za tretje mesto, ki zagotavlja obstanek v Evropi in nastop v ligi Europa.

"Škoda je, da smo tako nesrečno izgubili, a to je nogomet. Enkrat ti vzame, drugič ti, kot je nam na zadnji prvenstveni tekmi, da. Igranje v ligi prvakov je nekaj posebnega, to je neka povsem druga raven nogometa. Igrati proti tako dobrim nogometašem, kot sem na tekmah proti Arsenalu in PSG, je nekaj posebnega. Gledati, kako največji zvezdniki evropskega nogometa igrajo, kako se gibljejo, je dragocena izkušnja za mladega nogometaša, ki pripomore k napredku," je povedal o izkušnji z igranjem v najboljšem nogometnem tekmovanju na svetu.

V tej sezoni še ni zadel. Za drugo moštvo je na dveh tekmah dosegel kar šest zadetkov, na prvenec v prvi ekipi Basla pa še čaka. Na desetih tekmah, štirih v prvi postavi, je prispeval tri podaje, a gola še ne.

"Če bom dobro treniral in se trudil, bo gol že prišel. Logično je, da nisem v odlični strelski formi, saj sem bil poškodovan, a sem s tem, kako igram, povsem zadovoljen," pravi nekdanji mladi reprezentant.

Slovenija ga je oktobra navdušila

Tudi oktobra, ko je Slovenija v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 premagala Slovaško in remizirala z Anglijo, je igral pod vodstvom selektorja mlade izbrane vrste Primoža Glihe. Odlična rezultata članske vrste je spremljal od daleč in bil navdušen.

"Slovenija je odigrala izvrstni tekmi in osvojila štiri točke, kar je bil fenomenalen izkupiček. Z malce več sreče bi lahko osvojila tudi vseh šest točk," je navdušen nad tem, kar je videl pred mesecem dni. Zdaj se je v članski reprezentanci znašel tudi sam.

Že v petek bi lahko pripomogel k novim točkam Slovenije. Pričakuje, da bo ob močno oslabljenem napadu dočakal debi? "Kaj pričakujem, ni pomembno. Seveda bi si želel igrati. Kdo pa si želi sedeti na klopi? Toda selektor je tisti, ki odloča," je odgovoril strelec 46 golov v slovenski prvi ligi, ki se v Baslu počuti odlično.

Mladi napadalec upa, da bo že ob svoji prvi reprezentančni akciji med člani debitiral. | Foto: Vid Ponikvar Mladi napadalec upa, da bo že ob svoji prvi reprezentančni akciji med člani debitiral. Foto: Vid Ponikvar

Ne, seveda se kaj takega Sloveniji ne more zgoditi

"Vse je super," je sporočil in nekaj besed namenil tudi infarktni sobotni tekmi švicarskega prvenstva. V tej je z Baslom na domačem štadionu proti Laussane Sport do 91. minute zaostajal z 0:1, nato pa so s soigralci pripravil preobrat in dosegli zmago z 2:1, po kateri ima s švicarskim prvakom kar 12 točk prednosti na vrhu lestvice.

"Česa takšnega še nisem doživel," je povedal o tekmi, v kateri je za Basel sploh prvič igral od prve do zadnje minute. "Ne! Seveda, da ne," je za konec skozi smeh odgovoril še na vprašanje, ali se lahko kaj takega zgodi tudi Sloveniji v petek na Malti.

Tudi on pričakuje, da bodo Slovenci brez večjih težav dosegli drugo kvalifikacijsko zmago, s katero bi ob ugodnem razpletu na preostalih tekmah lahko skočili celo na vrh skupine F. (Anglija, ki ima sedem točk, dve več od Slovenije, in je na prvem mestu, bo v Londonu gostila Škotsko.) Z njim ali brez njega na igrišču? Bomo videli.

Ne spreglejte