Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 12. 2023,
4.00

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

zimska rekreacija na današnji dan Alberto Tomba alpsko smučanje rojstni dan

Torek, 19. 12. 2023, 4.00

3 mesece, 3 tedne

Na današnji dan (19. december)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Ilka Štuhec | Foto Sportida

Foto: Sportida

... leta 2018 je Ilka Štuhec zmagala na superveleslalomu v Val Gardeni. Najboljša slovenska alpska smučarka je manj kot 24 ur pred tem slavila tudi na smuku za svetovni pokal alpskih smučark. Štuhčeva je z deveto zmago v svetovnem pokalu presegla dosežek legendarnega Bojana Križaja, za dve zmagi pa je izboljšala dosežek Mateje Svet. Več zmag od Štuhčeve ima od Slovenk in Slovencev v svetovnem pokalu le Tina Maze, ki ji je v karieri nanizala kar 26.

... leta 2015 je Peter Prevc prepričljivo zmagal na tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v švicarskem Engelbergu. Drugi je bil njegov mlajši brat Domen Prevc za prve stopničke v karieri, tretji pa je bil japonski veteran Noriaki Kasai.

Alberto Tomba danes praznuje rojstni dan. | Foto: Reuters Alberto Tomba danes praznuje rojstni dan. Foto: Reuters

... leta 1966 se je rodil nekdanji odlični italijanski alpski smučar Alberto Tomba. Eden od najboljših "tehničarjev" vseh časov, predvsem pa zabavljač številka ena, je vitrine napolnil s številnimi odličji s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, pa tudi z osmimi malimi kristalnimi globusi in enim velikim (leta 1995).

S svetovnih prvenstev se je vrnil s štirimi kolajnami. Prve se je veselil že leta 1987 v Crans Montani, ko je bil tretji v slalomu. Sledil je skoraj desetletni post, saj se je na zmagovalni oder vrnil šele leta 1996 na prvenstvu v Sierra Nevadi. Vrnitev je bila izjemno udarna – zmagal je v obeh tehničnih disciplinah. Piko na i je Tomba la Bomba, kot se ga je prijel vzdevek, postavil pred domačimi navijači v Sestrieru, ko je leta 1997 slalom končal na tretjem mestu.

Še uspešnejša je njegova bera z olimpijskih iger, na katerih je kar trikrat ugnal vso konkurenco (leta 1988 v Calgaryju prvak v slalomu in veleslalomu, leta 1992 v Albertvillu prvak v veleslalomu). Dvakrat je bil tudi olimpijski podprvak (leta 1992 v Albertvillu in leta 1994 v Lillehammerju v slalomu).

Spoštljivi pa so njegovi dosežki v svetovnem pokalu, v katerem je zbral 50 zmag, 28 drugih mest, 11 tretjih, veliki kristalni globus (1995) in osem malih.

Tomba se je od belega cirkusa poslovil po slalomski zmagi leta 1998, ko je odšel, kot je pozneje zapisal v biografiji, zaradi prevelikega stresa. "Nihče mi ni pustil dihati," je dejal ob koncu kariere.


Zgodilo se je še ...

Leta 1909 so ustanovili nemški nogometni klub Borussia Dortmund, za katerega je igral tudi Kevin Kampl. Osemkrat so osvojili naslov nemškega prvaka, pohvali pa se lahko tudi z evropskim naslovom iz leta 1997, zmago v pokalu pokalnih zmagovalcev 1966 in medcelinskim pokalom 1997.

Leta 1976 so v finalu Davisovega pokala v Santiagu v Čilu italijanski teniški igralci s 4:1 premagali gostitelje.

Leta 1984 je legendarni hokejist Wayne Gretzky pri 23 letih postal najmlajši hokejist, ki je v ligi NHL dosegel tisoč točk. Pred njim je to uspelo 17 hokejistom.

Leta 1990 je na prijateljski nogometni tekmi proti ZDA pri zmagi z 1:0 prvič za Portugalsko nastopil Fernando Couto. Legendarni branilec je v izbrani vrsti zbral 110 nastopov in zabil osem golov. Po številu nastopov je tretji na lestvici portugalske reprezentance. Prvo mesto drži Cristiano Ronaldo (136 nastopov). Na isti tekmi je v izbrani vrsti debitiral tudi legendarni vratar Vitor Baia, ki je zbral 80 tekem.

Leta 1997 so nekdanjega nogometaša Ronalda Luíza Nazária izbrali za evropskega nogometaša. V več kot štiridesetletni zgodovini tega prestižnega nogometnega priznanja mu je to uspelo kot prvemu Brazilcu in šele kot drugemu Neevropejcu. V boju za nagrado zlata žoga je zbral kar 222 točk, medtem ko sta Mijatović in Zidane kot najbližja konkurenta zbrala le po 72 in 63 točk. Ronalda so imenovan tudi za svetovnega nogometaša leta 1997, evropsko zlato žogo pa je drugič dobil še leta 2002.

Leta 2001 je nekdanja smučarska tekačica Petra Majdič zablestela na šprintu v Asiagu v Italiji. Leto pred tem je na tem prizorišču prvič v karieri stopila na stopničke na šprintu, takrat pa je z drugim mestom v isti disciplini izenačila dotlej najboljšo slovensko uvrstitev v svetovnem pokalu. Hitrejša od Majdičeve je bila le serijska zmagovalka Norvežanka Bente Skari, ki je Slovenko ugnala za 3,6 sekunde.

Leta 2002 je takrat sedemindvajsetletni slovenski biatlonec Janez Marič v šprintu za svetovni pokal v slovaškem Osrblieju zasedel drugo mesto in s tem poskrbel ne le za svoj najboljši dosežek v karieri, ampak tudi za najboljši dosežek slovenskega moškega biatlona nasploh. 

Leta 2012 je Tina Maze zasedla tretje mesto na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v švedskem Aareju. Zmagala je Nemka Viktoria Rebensburg, druga je bila Avstrijka Anna Fenninger.

Leta 2013 je društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) na prireditvi športnik leta 2013 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani razglasilo najboljše športnike leta. V posamični konkurenci sta naslova osvojila alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa je bila hokejska reprezentanca.

Leta 2017 je disciplinska komisija Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) obvestila Mednarodno biatlonsko zvezo (IBU), da je slovenski biatlonki Teji Gregorin zaradi kršitve protidopinških pravil črtala vse dosežke z XXI. zimskih olimpijskih iger leta 2010 v Vancouvru. Gregorinova je padla na dopinškem testu po naknadnem testiranju vzorcev.

Leta 2018 je Žan Kranjec zmagal na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Saalbachu. To je bil njegov največji uspeh v karieri. Pred tem je bil najvišje tretji lani na veleslalomu v Alta Badii. Že po prvi vožnji je Kranjec držal odlično četrto mesto, na drugi progi pa je z 19 stotinkami naskoka premagal prvega izzivalca za krstno zmago v svetovnem pokalu, Švicarja Loica Meillarda, tretje mesto je zasedel Francoz Mathieu Faivre.

Leta 2020 je Anamarija Lampič v sprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v Dresdnu zasedla tretje mesto. Med tekom je zlomila palico ter si je nato z zadnjega mesta v finalu izborila zmagovalne stopničke. Zmagala je Švicarka Nadine Fähndrich.

Leta 2020 je Anže Lanišek na tekmi svetovnega pokala smučarjev skakalcev v Engelbergu v Švici zasedel tretje mesto, zaostal je le za zmagovalcem Halvorjem Egnerjem Granerudom iz Norveške ter drugo uvrščenim Poljakom Kamilom Stochom.

Leta 2021 so norveške rokometašice osvojile naslov svetovnih prvakinj, potem ko so v finalu turnirja v Španiji premagale Francozinje z 29:22 (12:16). V tekmi za tretje mesto je bila Danska boljša od Španije s 35:28 (16:13).

Leta 2021 je slovenska ženska ekipa, ki sta jo sestavljali Anamarija Lampič in Eva Urevc, na ekipnem sprintu za svetovni pokal v smučarskem teku v Dresdnu kljub padcu zasedla tretje mesto. Za 1,21 sekunde sta Lampičeva in Urevčeva zaostali za Švedinjama Jonno Sundling in Majo Dahlqvist, ki sta zmagali.


Rodili so se …

1966 italijanski alpski smučar Alberto Tomba
1974
nekdanji slovenski rokometaš Borut Papež
1979
nekdanji slovenski nogometaš Sanel Konjević
1986 
nizozemski nogometaš Ryan Babel
1987 francoski nogometaš Karim Benzema
1988
čilenski nogometaš Alexis Sanchez
1990 
slovenski nogometaš Elvis Džafić
1991 nizozemski nogometaš Steven Berghuis
1992 španski nogometaš Iker Muniain
1992 nogometaš iz BiH Gojko Cimirot
1993 avstrijska alpska smučarka Stephanie Venier
1993 slovenski nogometaš Nino Kouter
1994 nogometaš iz Slonokoščene obale Franck Kessie
1995 slovenski kajakaš Martin Srabotnik
1997 angleški nogometaš Fikayo Tomori
2003
 slovenski nogometaš Mark Strajnar
2003 
slovenska odbojkarica Naja Boisa

Srečko Katanec
Sportal Na današnji dan (18. december) ...
Peter Mankoč
Sportal Na današnji dan (17. december) ...
Ronaldo, AC Milan
Sportal Na današnji dan (16. december) ...
Boris Strel
Sportal Na današnji dan (15. december) ...
štadion Santiago Bernabeu, Santiago Bernabeu
Sportal Na današnji dan (14. december) …
Martin Čater
Sportal Na današnji dan (13. december) ...
Gorazd Bertoncelj Timi Zajc
Sportal Na današnji dan (12. december) ...
Ne spreglejte