Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
4. 11. 2016,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Malta Srečko Katanec kvalifikacije za SP 2018

Petek, 4. 11. 2016, 12.20

6 let, 6 mesecev

Malta v očeh slovenskega selektorja

Pozor, Slovenija se lahko hitro opeče

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca bo kvalifikacije za SP 2018 nadaljevala prihodnji petek, ko bo gostovala na Malti. ''Gledalci ne bodo uživali v igri,'' napoveduje selektor Srečko Katanec, ki bo reprezentantom poskušal vcepiti, naj tekmeca nikar ne podcenijo.

Malta je vrsto let spadala med najslabše evropske reprezentance. Vsaka tekma, ki se ni končala s porazom, je dišala po presenečenju. Tako je bilo v prejšnjih desetletjih. V zadnjih kvalifikacijskih ciklusih, ko so senzacije prerasle v sestavni del tekmovanja, je drugače.

Nastopilo je obdobje, v katerem se velike ekipe pogosto znajdejo v nepričakovanih težavah, zlasti tiste, ki v dvoboj vstopajo s podcenjevalnim odnosom. Malta, ki ni bila nikoli niti blizu nastopu na velikem tekmovanju, je nazoren primer, kako lahko favoritom zagreni življenje tudi evropski nogometni palček.

Na Malto opozarja vse od žreba

Navijači Malte čakajo na prve točke v kvalifikacijah za SP 2018. | Foto: Reuters Navijači Malte čakajo na prve točke v kvalifikacijah za SP 2018. Foto: Reuters Ko je letos odprla kvalifikacije za SP 2018 na domačih tleh, je v njeni mreži počila škotska petarda (1:5). Proti Škotski, s katero se Slovenija v kvalifikacijah za SP 2018 še ni pomerila, je doživela hud poraz, a selektor Srečko Katanec, ki je v zadnjih tednih analiziral ogromno srečanj Malte, opozarja, da je rezultat skrajno varljiv.

''Na Malto sem opozarjal že takoj po žrebu. Moja dolžnost je, da fante opozorim na to, kar nas čaka,'' je pojasnjeval Ljubljančan na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, na kateri je predstavil seznam kandidatov za srečanje na Malti, ki bo na sporedu prihodnji petek (11. novembra).

Zavajajoča zmaga Škotske s 5:1

Škotska je septembra na Malti zmagala kar s 5:1. | Foto: Reuters Škotska je septembra na Malti zmagala kar s 5:1. Foto: Reuters Vložek je velik. Sloveniji se ponujajo tri točke, s katerimi bi okrepili položaj pod vrhom. Katanec na Malti pričakuje vse prej kot preprosto tekmo.

''Čaka nas izredno zahteven tekmec. Zmaga Škotov s 5:1 nas ne sme zavesti. To ni bil realen rezultat. Škoti so dali prvi gol po naključju, pri njihovem vodstvu z 2:1, a je sodnik za njih piskal najstrožjo kazen, čeprav sploh ni bilo stika med igralci. Nogometašu Malte je pokazal še rdeči karton, zato je bilo na koncu 5:1,'' Katanec opozarja slovensko javnost, da Malte, na papirju daleč najslabše reprezentance v skupini, ne uvršča v skupino tekmecev, ki bodo zlahka podpisali predajo.

''Malta je reprezentanca, vredna spoštovanja. Pričakala nas bo reprezentanca, ki igra bolj ali manj obrambno, a ima tudi hitre igralce, ki so dobri v transformaciji in nevarni v napadu. Lahko se hitro opečeš,'' je prepričan, da bi se lahko 11. novembra že najmanjše podcenjevanje hitro maščevalo.

O tem, kako je Malta neugodna, po njegovih besedah pričajo tudi težave Hrvaške, ki jo je lani premagala z 1:0, podobno pa velja tudi za Italijo, ki je za nameček doma zmagala s spornim zadetkom, doseženim z roko.

Zmagoviti zadetek Italije proti Malti za 1:0 (2015):

''Treba bo biti strpen. Če bomo hoteli kaj postoriti na silo ali pa se bodo poskušali dokazovati posamezniki in ne bomo igrali kot ekipa, se lahko hitro pojavijo težave. Treba bo storiti vse, da tekmo dobimo. Bo pa to tekma, v kateri gledalci ne bodo uživali v igri,'' pravi. 

Katanec pričakuje strogo obrambno postavitev Malte, ki jo bodo poskušali prebijati najboljši nogometaši, kar jih v tem trenutku premore Slovenija. Tudi vroči Kevin Kampl, ki je na seznamu, a je še negotovo njegovo zdravstveno stanje.

Na Wembleyju prejela le dva gola

Kakšni so rezultati Malte v letošnjih kvalifikacijskih tekmah? Na treh srečanjih je ostala brez točke.

Reprezentanca Malta je v uvodnih treh tekmah v kvalifikacijah za SP 2018 trikrat izgubil, razlika v zadetkih pa znaša 1:9. | Foto: Reuters Reprezentanca Malta je v uvodnih treh tekmah v kvalifikacijah za SP 2018 trikrat izgubil, razlika v zadetkih pa znaša 1:9. Foto: Reuters

Doma je izgubila proti Škotski, a rezultat 1:5 po mnenju Katanca ne izžareva realnega razmerja moči in prikazanega na igrišču. Na Wembleyju je proti Angliji prejela le dva zadetka (0:2), z enakim rezultatom pa je ostala brez točk v Litvi, a je treba dodati, da je gostitelje spravljala ob živce vse do izdihljajev srečanja, saj je bil še v 74. minuti rezultat 0:0.

Dva letošnja remija

Letos je v prijateljskih tekmah bolj uspešna. Z Avstrijo, udeleženko EP 2016, je izgubila le 1:2, remizirala je proti Estoniji (1:1) in Moldaviji (0:0). Nemočna je bila le proti Češki, ki je polnila njeno mrežo kot za stavo in se ustavila pri 6:0.

Tako je bilo letos. Kako pa je Malta kvalifikacijske domače tekme igrala v prejšnjih letih? Na domačem nacionalnem štadionu Ta'Qali je lani izgubila s Hrvaško in Bolgarijo s tesnim rezultatom (obakrat 0:1), remizirala pa z Azerbajdžanom (2:2), ki mu gre letos pod taktirko Roberta Prosinečkega odlično, saj je eno izmed najbolj pozitivnih presenečenj kvalifikacij za SP 2018.

Dve zmagi na 92 tekmah

Selektor Malte je Italijan Pietro Ghedin. Pred dvema desetletjema je Malto vodil Srb Milorad Kosanović, ki se pred tremi leti ni proslavil na klopi ljubljanske Olimpije. | Foto: Reuters Selektor Malte je Italijan Pietro Ghedin. Pred dvema desetletjema je Malto vodil Srb Milorad Kosanović, ki se pred tremi leti ni proslavil na klopi ljubljanske Olimpije. Foto: Reuters Predlanskim se je doma krčevito upirala sosedi Italiji (0:1). Malteško uganko so prepričljivo, sebi v prid na gostovanju rešili le Norvežani in leta 2014 zmagali s 3:0, vsi preostali tekmeci pa so za ugoden rezultat trepetali do zadnjih sekund.

Podobno velja za leto 2013, ko je Malta namučila Bolgarijo in Dansko (obakrat 1:2), manj uspešna pa je bila proti Češki (1:4). Bolj uspešni so bili v gosteh. Leta 2013 so tako premagali Armenijo (1:0), leto pozneje pa presenetili Bolgarijo (1:1).

V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so Maltežani v dobrih štirih desetletjih odigrali 92 tekem. Zmagali so le dvakrat, devetkrat remizirali, vknjižili pa kar 81 porazov. Povprečno se njihova mreža na tekmo zatrese trikrat.

Vse domače kvalifikacijske tekme Malte od zadnje zmage:

Tekma Rezultat Tekmovanje
Malta : Škotska 1:5 kvalifikacije za SP 2018
Malta : Hrvaška 0:1 kvalifikacije za EP 2016
Malta : Azerbajdžan 2:2 kvalifikacije za EP 2016
Malta : Bolgarija 0:1 kvalifikacije za EP 2016
Malta : Italija 0:1 kvalifikacije za EP 2016
Malta : Norveška 0:3 kvalifikacije za EP 2016
Malta : Češka 1:4 kvalifikacije za SP 2014
Malta : Bolgarija 1:2 kvalifikacije za SP 2014
Malta : Danska 1:2 kvalifikacije za SP 2014
Malta : Italija 0:2 kvalifikacije za SP 2014
Malta : Armenija 0:1 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Izrael 0:2 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Gruzija 1:1 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Hrvaška 1:3 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Grčija 0:1 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Latvija 0:2 kvalifikacije za EP 2012
Malta : Švedska 0:1 kvalifikacije za SP 2010
Malta : Danska 0:3 kvalifikacije za SP 2010
Malta : Albanija 0:0 kvalifikacije za SP 2010
Malta : Madžarska 0:1 kvalifikacije za SP 2010
Malta : Portugalska 0:4 kvalifikacije za SP 2010
Malta : Norveška 1:4 kvalifikacije za EP 2008
Malta : Moldavija 2:3 kvalifikacije za EP 2008
Malta : Turčija 2:2 kvalifikacije za EP 2008
Malta : Grčija 0:1 kvalifikacije za EP 2008
Malta : Madžarska 2:1 kvalifikacije za EP 2008

 

Ne spreglejte