Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
10. 11. 2016,
13.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Malta Zlatko Zahović Srečko Katanec Zdenko Verdenik Bojan Prašnikar Ermin Šiljak Primož Gliha Sebastjan Cimirotić kvalifikacije za SP 2018

Četrtek, 10. 11. 2016, 13.26

6 let, 6 mesecev

Dozdajšnje tekme med Malto in Slovenijo

Ko je prvič padla, sta Katanec in Zahović igrala še skupaj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Zlatko Zahović | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Slovenska nogometna reprezentanca bo v petek v kvalifikacijah za SP 2018 gostovala na Malti. Z majhno evropsko otoško državo se bo pomerila petič. Trikrat je upravičila vlogo favorita in zmagala, pred 20 leti pa so Maltežani na domačih tleh izvlekli remi brez zadetkov (0:0) in ostali neporaženi. Kdo je bil slovenski junak pri vseh zmagah nad Malto?

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v petek ob 20.45 v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Ta'Qaliju pomerila z Malto. V ponedeljek ob isti uri jo čaka še prijateljska tekma proti Poljski v Vroclavu, ki bo njena zadnja letos.

Malta : Slovenija 0:1 (prijateljska tekma, 12. februar 1994)

Slovenska reprezentanca, ki je pogrešala mednarodne izkušnje, se je leta 1994 rade volje udeležila turnirja Rothmansa na Malti, na katerem se je pomerila tudi proti gostiteljem. To je bila šele sedma uradna tekma slovenske izbrane vrste v obdobju državne samostojnosti in tretja pod vodstvom dr. Zdenka Verdenika, ki je na Malti preizkusil model conske obrambe.

Zmagovalca je odločil Gliha

Primož Gliha je aktualni selektor mlade izbrane vrste. | Foto: Bor Slana Primož Gliha je aktualni selektor mlade izbrane vrste. Foto: Bor Slana Štajerec je na selektorskem stolčku debitiral z zmago nad Gruzijo (1:0), nato pa remiziral s Tunizijo (2:2). V sklepnem dejanju turnirja, ki je odločal o zmagovalcu, je v Valletti premagal Malto z 1:0.

Tekmo je odločil rezervist Primož Gliha, ki je v igro vstopil namesto Mladena Rudonje. Zdajšnji selektor mlade izbrane vrste je zadel v polno v 54. minuti. Podal mu je Zlatko Zahović, ki je takrat na igrišču sodeloval tudi s Srečkom Katancem. Selektorju je pomagal Branko Oblak. To je bila pomembna priprava, saj se je bližal začetek kvalifikacij za EP 1996, prvih, v katerih je nastopila Slovenija. 

Malta  : Slovenija 0:0 (prijateljska tekma, 9. februar 1996)

Najboljši slovenski nogometaši so se na Malti ustavili tudi leta 1996, ko so ponovno sodelovali na Rothmansovem turnirju. Tokrat so se pripravljali za začetek kvalifikacij za SP 1998, v kateri je selektor Verdenik pogrnil na rezultatskem izpitu in v osmih tekmah osvojil le točko.

Strelski post po rekordni sedmici

Sašo Udovič je pred 20 leti s petimi zadetki v islandski mreži poskrbel za slovenski rekord. | Foto: Sašo Udovič je pred 20 leti s petimi zadetki v islandski mreži poskrbel za slovenski rekord. Turnir na Malti je Slovenija začela sanjsko. Kar s 7:1, rekordno zmago v zgodovini slovenske reprezentance, je premagala Islandijo, s petimi goli pa je blestel Sašo Udovič. Žal se je "vroči" Ljubljančan po tej tekmi moral vrniti v svoj klub, za dodatne težave pa sta poskrbela še odhoda Matjaža Florjančiča in Zlatka Zahovića, ki sta tudi morala izpolniti obveze do svojih klubov. Napad Verdenikove čete je postal čez noč zelo oslabljen.

Proti Malti sta v konici sodelovala Ermin Šiljak in Primož Gliha, ki se je v drugem polčasu nepričakovano preselil v zvezno vrsto in si s tem nakopal jezo strokovnega vodstva. Slovenija ni našla načina, kako premagati borbene gostitelje. Ni ji uspelo, mreži sta po 90 minutah ostali nedotaknjeni. Branko Zupan na vratih Slovenije skoraj ni imel dela, v prvi postavi pa je bil tudi zdajšnji Katančev pomočnik Aleš Čeh.

Slovenija : Malta 3:0 (kvalifikacije za EP 2004, 7. september 2002) 

Bojan Prašnikar je leta 2002 na selektorskem stolčku nasledil Srečka Katanca. | Foto: Reuters Bojan Prašnikar je leta 2002 na selektorskem stolčku nasledil Srečka Katanca. Foto: Reuters To je bila prva tekma kvalifikacij za EP 2004, v katere je Slovenija stopila z visokimi pričakovanji, saj je želela po EP 2000 in SP 2002 nastopiti še na tretjem zaporednem tekmovanju. Afera v Južni Koreji je s selektorskega stolčka spodnesla Srečka Katanca, ki se je nanj usedel šele po 11 letih, Zlatko Zahović pa se je vrnil v reprezentanco, ki jo je znamenita zmaga v Trstu nad Italijo (1:0) napolnila s samozavestjo.

Reprezentanco je vodil Bojan Prašnikar. Slovenija je zaigrala za Bežigradom, ki ni bil povsem poln kot v časih zlate Katančeve čete, a je na ljubljanskem štadionu vseeno izžarevala pozitivna energija. Malto je krepilo spoznanje, da je na prejšnjih dveh tekmah s Slovenijo prejela le en gol. Nadaljevala je s strogo obrambno taktiko. Uspešno se je branila do 38. minute, nato pa si skopala grob. Lastno mrežo je zatresel branilec Darren Debono, ki je po strelu Zlatka Zahovića nespretno premagal svojega vratarja.

Cime prvič za Bežigradom

Ljubljenec ljubljanskega občinstva Sebastjan Cimirotić je na tekmi z Malto dočakal pomemben mejnik v karieri. | Foto: Vid Ponikvar Ljubljenec ljubljanskega občinstva Sebastjan Cimirotić je na tekmi z Malto dočakal pomemben mejnik v karieri. Foto: Vid Ponikvar Ko je v 61. minuti zadel še Ermin Šiljak in nakazal izjemen strelski izkupiček v takratnih kvalifikacijah, je gostiteljem postalo lažje. Po 2:0 se je začel spektakel, gledalce pa je v slabo voljo spravljal festival številnih zapravljenih zrelih priložnosti.

V zadnji minuti je po atraktivnem preigravanju za končnih 3:0 poskrbel Sebastjan Cimirotić in prvič zatresel mrežo v državnem dresu za Bežigradom. To je bila že 14. zaporedna zmaga slovenske reprezentance na objektu z negotovo prihodnostjo, ki v zadnjih letih nemočno propada.

Niz neporaženosti je končala šele leto dni pozneje, ko je v Ljubljani zmagala velika Francija z 2:0.

Malta : Slovenija 1:3 (kvalifikacije za EP 2004, 30. april 2003)

Osmoljenec Damjan Ošlaj je moral po srečanju na Malti hitro pod nož. | Foto: Sportida Osmoljenec Damjan Ošlaj je moral po srečanju na Malti hitro pod nož. Foto: Sportida Slovenija je na štadionu Ta'Qali, na katerem se bo predstavila tudi v petek, nazadnje gostovala konec aprila 2003. Pred 13 leti in pol. Ima lepe spomine, saj je bila nazadnje vsaj za razred, če ne celo dva, boljša od tekmeca in ga premagala s 3:1.

Selektor zaradi zdravstvenih težav ni mogel računati na tri pomembne igralce (Aleksander Knavs, Spasoje Bulajić in Sebastjan Cimirotić), tako da je v obrambni vrsti prvič priložnost dočakal Damjan Ošlaj, ki pa si je na reprezentančnem prvencu huje poškodoval koleno, tako da ga je zamenjal Matej Šnofl.

Zahović, Čeh in Šiljak kot dobro utečen stroj

Ermin Šiljak je zadnji Slovenec, ki je zatresel mrežo Malte. Na tekmi leta 2003 ga je vodil selektor Prašnikar. | Foto: Vid Ponikvar Ermin Šiljak je zadnji Slovenec, ki je zatresel mrežo Malte. Na tekmi leta 2003 ga je vodil selektor Prašnikar. Foto: Vid Ponikvar Gostje iz dežele na sončni strani Alp so vodili že s 3:0, na koncu pa so gostitelji v zadnji minuti dosegli častni gol in s tem poskrbeli za zgodovinsko dejanje, saj so v četrtem dejanju končno zatresli slovensko mrežo. Izbranci Bojana Prašnikarja so z zmago zadržali odlično izhodišče v boju za končno drugo mesto, ki je ponujalo sodelovanje v dodatnih kvalifikacijah. V njih je Slovenija pozneje izpadla proti Hrvaški.

Kot prvi je mrežo Malte zatresel Zlatko Zahović. V 15. minuti je mojstrsko izvajanl prosti strel. To je bil njegov 34. zadetek v državnem dresu, predzadnji v bogati karieri. V nadaljevanju je zablestel Ermin Šiljak in dosegel dva zadetka. Pri obeh se je pod podajo podpisal Nastja Čeh. Kdo bo zablestel v petek?


Pred tekmo z Malto:

Ne spreglejte