Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2024,
14.30

Osveženo pred

2 tedna, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Borussia Dortmund Real Madrid Slavko Vinčič UEFA liga prvakov

Sobota, 1. 6. 2024, 14.30

2 tedna, 4 dni

Slavko Vinčić pred vrhuncem kariere

Slovenec, ki ga bo danes podrobno spremljalo na milijone ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Slavko Vinčić | Slavko Vinčić upa, da bo danes v finalu lige prvakov čim manj "viden" na igrišču. | Foto Guliverimage

Slavko Vinčić upa, da bo danes v finalu lige prvakov čim manj "viden" na igrišču.

Foto: Guliverimage

Ni je klubske nogometne tekme, ki bi izžarevala tako mogočno kot finale lige prvakov. Tako kot ga ni nogometaša na tem svetu, ki si ne bi želel vsaj enkrat nastopiti na takšnem spektaklu, ga tudi ni sodnika, ki si ne bi želel izkusiti takšnega privilegija in soditi v velikem finalu. Zato je lahko Slovenija, ena manjših evropskih držav, še toliko ponosnejša, da bo danes v finalu na Wembleyju zvezdnikom Borussie in Reala delil pravico Slavko Vinčić. To bo vrhunec kariere 44-letnega Mariborčana, ki je pred srečanjem delil občutke v pogovoru za Uefo.  

Real Borussia
Sportal Labodji spev velikega Dončićevega oboževalca

"Ko so mi sporočili, da bom sodil finale lige prvakov, je bil to zelo čustven trenutek. Še vedno me preveva ta veličasten občutek, ki ga je težko opisati. Ponosen sem nase in svojo ekipo, saj smo se ves čas trudili in trdo delali za vse skupaj," je v pogovoru za Evropsko nogometno zvezo (Uefa) poudaril Slavko Vinčić, najboljši slovenski nogometni sodnik, ki je v karieri delil pravico že na številnih vrhunskih dogodkih.

Leta 2022 je delil pravico na finalni tekmi lige Europa v Sevilli. | Foto: Guliverimage Leta 2022 je delil pravico na finalni tekmi lige Europa v Sevilli. Foto: Guliverimage

Sodil je že na evropskem prvenstvu 2020, pa tudi v finalu lige Europa (2022), ko je Eintracht Frankfurt v Sevilli po izvajanju 11-metrovk ugnal Glasgow Rangers.

Sploh ni sanjal o tem, da bi nekoč sodil finale lige prvakov

Tako je v petek skupaj s pomočnikoma spoznaval zelenico na Wembleyju. | Foto: Reuters Tako je v petek skupaj s pomočnikoma spoznaval zelenico na Wembleyju. Foto: Reuters Danes pa ga čaka največji zalogaj v karieri. Danes ga bo podrobno spremljalo na milijone nogometnih navdušencev po vsem svetu. Za sodnike radi rečejo, da so najboljši takrat, ko so na zelenici malodane neopazni in ne prihaja do kočljivih in spornih situacij, ob katerih bi lahko prihajalo do izlivov slabe volje. Če bo tako tudi danes, ko bo Vinčić prvič sodil sklepno dejanje največjega klubskega tekmovanja na svetu, bo več kot uspešno prebrodil najtežji izpit, ki nosi ogromno čast, a tudi odgovornost. To bo vrhunec njegove 25-letne sodniške kariere.

"Ko sem začel soditi na nogometnih tekmah, iskreno sploh nisem sanjal o tem, da bi lahko nekoč delil pravico v finalu lige prvakov. To je res velika stvar," je v smehu poudaril 44-letni Mariborčan in dodal, da se sploh ne more spomniti svoje prve tekme, na kateri je bil v osrednji vlogi s piščalko v ustih. Sojenje na nogometnih tekmah je začel v rojstnem mestu, v Mariboru, pri 20 letih, nato pa je vsako napredovanje, vsak nadaljnji korak, ki ga je storil v sodniški karieri, doživljal kot ogromen uspeh. Tako je leta 2007 iz tretje kategorije prestopil v drugo, leta 2010 pa je postal mednarodni sodnik.

Tottenham Liverpool
Sportal Zgodovinski večer Skomine in pomanjkljivo oblečena svetlolaska

Ob himni vedno začuti kurjo polt

Damir Skomina je leta 2019 sodil finale lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom. | Foto: Reuters Damir Skomina je leta 2019 sodil finale lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom. Foto: Reuters Kako pa je sploh soditi na tekmah najvišje ravni v ligi prvakov? "Pred tekmo lige prvakov se mi zaradi ikonične glasbe (veličastne himne lige prvakov, op. p.) tako kot drugim dvigne srčni utrip. Takrat dobiš kurjo polt. To se mi vedno zgodi. Še vedno čutim ponos in zadovoljstvo, na drugi strani pa bomo osredotočeni na svoje obveznosti, saj želimo povrniti zaupanje, ki so nam ga izkazali," želi s svojimi sodelavci, med katerimi prevladujejo rojaki, povrniti zaupanje, ki ga je deležen od Uefe.

V finalu tako še zdaleč ne bo edini Slovenec. Po tekmi bo čutil posebno zadovoljstvo, ko mu bo spominsko medaljo podelil prvi mož evropskega nogometa, ki ga pozna zelo dobro. To je njegov rojak Aleksander Čeferin, tudi nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije, ki bo tako po letu 2019, ko je v Madridu po finalu med Liverpoolom in Tottenhamom (2:0) čestital Damirju Skomini, spremljal na delu še drugega Slovenca. Kdo bi si mislil, da je Slovenija sploh edina država na svetu, ki se lahko v zadnjem desetletju pohvali s tem, da sta finale lige prvakov sodila kar dva njena predstavnika.

Slavko Vinčić, oče dveh otrok in podjetnik iz Maribora, je postal mednarodni sodnik leta 2010. | Foto: www.alesfevzer.com Slavko Vinčić, oče dveh otrok in podjetnik iz Maribora, je postal mednarodni sodnik leta 2010. Foto: www.alesfevzer.com

Kolikšen pa bo zaslužek najboljšega slovenskega nogometnega sodnika v finalu lige prvakov? Španska Marca se je pred dnevi razpisala o tem, kako bo Mariborčan prejel deset tisoč evrov, njegova pomočnika bosta bogatejša za tri, sodnik VAR pa štiri tisoč evrov. Za primerjavo, Damir Skomina je pred petimi leti za sojenje finalne tekme lige prvakov v Madridu prejel 7.300 evrov.

Pred finalom je osvežil znanje o Borussii in Realu

Vinčić je letos že sodil Borussii Dortmund. Madridskemu Realu bo danes sodil prvič. | Foto: Guliverimage Vinčić je letos že sodil Borussii Dortmund. Madridskemu Realu bo danes sodil prvič. Foto: Guliverimage Kako pa se bo pripravil na finale med Realom in Borussio Dortmund, kateri je spomladi že sodil, in to ravno na povratni četrtfinalni tekmi, ko so rumeno-črni v atraktivnem srečanju izločili Oblakov Atletico (4:2)? "Finale predstavlja nekaj velikega, a se bom nanj pripravil tako kot na vsako tekmo. Dobro poznam ekipi, pred srečanjem pa bom še osvežil znanje in tako poskrbel, da bom v dvoboj vstopil čim bolje pripravljen. Najpomembnejše je, da ostanemo zbrani, saj nas čaka pomembna naloga," se bo spopadel z najodgovornejšo nalogo, saj bo finale lige prvakov, vrhunec klubske sezone 2023/24, spremljalo več milijard nogometnih navdušencev.

Po neljubem zapletu, ki se mu je primeril v začetku leta 2021 (afera z orožjem in drogo, ko je prišlo do aretacije velikega števila ljudi na razvpiti zabavi v Bosni in Hercegovini) in je odmeval tudi v tujini, takrat se je ob nepravem času znašel na nepravem mestu z nepravimi ljudmi in bil nato zaslišan kot priča, so se mu v sodniški karieri dogajale bistveno prijetnejše stvari.

Slavko Vinčić je v tej sezoni sodil na 23 tekmah. Največkrat je bil prisoten na slovenskih zelenicah, petkrat pa je sodil dvoboje lige prvakov, na katerih je pokazal 19 rumenih kartonov. Nikdar ni pokazal na belo točko, nobenega igralca tudi ni poslal predčasno v slačilnico. Realu bo sodil prvič v karieri. | Foto: Guliverimage Slavko Vinčić je v tej sezoni sodil na 23 tekmah. Največkrat je bil prisoten na slovenskih zelenicah, petkrat pa je sodil dvoboje lige prvakov, na katerih je pokazal 19 rumenih kartonov. Nikdar ni pokazal na belo točko, nobenega igralca tudi ni poslal predčasno v slačilnico. Realu bo sodil prvič v karieri. Foto: Guliverimage

V tej sezoni je sodil na petih tekmah lige prvakov. Tudi dveh v izločilnem delu. Nemcem je prinesel veliko sreče, tako da tisti bolj vraževerni navijači rumeno-črnih pričakujejo, da se bo niz nadaljeval tudi v Londonu. Bayern je tako na povratni tekmi osmine finala, ki jo je sodil Vinčić, premagal Lazio s 3:0, Borussia pa na povratni tekmi četrtfinala Oblakov Atletico s 4:2.

Zvečer ga čaka največji izziv kariere, znak za začetek špansko-nemškega spektakla bo v Londonu dal natanko ob 21. uri. 

Kdo bo sodil v finalu lige prvakov 2024?

Glavni sodnik: Slavko Vinčić (Slovenija)
Pomočnika: Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič (oba Slovenija)
Četrti sodnik: Francois Letexier (Francija)
Rezervni pomočnik: Cyril Mugnier (Francija)
VAR-sodnik: Nejc Kajtazović (Slovenija)
Pomočnik sodnika VAR: Rade Obrenović (Slovenija)
VAR-podpora: Massimiliano Irrati (Italija)

Andrij Lunin
Sportal Živce paral tudi Šešku, zdaj mu je sreča obrnila hrbet: Tako mi je žal
Edin Terzić Borussia
Sportal "Če želiš biti prvak, moraš premagati prvake"
Borussia Dortmund
Sportal Nogometna poslastica s slovenskim pridihom
Carlo Ancelotti Real Madrid
Sportal "Uživali bomo do petka, nato pa pride strah"
Ne spreglejte