Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 6. 2018,
12.54

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

1

Natisni članek

Didier Deschamps Lionel Messi Lionel Messi Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Renato Sanches FIFA SP 2018

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 12.54

5 let, 10 mesecev

Seznami udeležencev SP 2018

Kdo bo nastopil na SP 2018?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,57

1

Joachim Löw Nemčija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Selektorji udeleženk letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu so predstavili sezname kandidatov za nastop na največjem tekmovanju, ki ga bo poleti gostila Rusija. Sporočili so imena 23 potnikov. Na seznamih ne manjka zanimivih imen, novincev in presenečenj, saj so selektorji zaradi takšnih in drugačnih razlogov "pozabili" kar na nekaj zvezdnikov.

Končni seznam s 23 potniki so morali selektorji dostaviti do 4. junija, ko se je iztekel rok Mednarodne nogometne zveze (Fifa). Kot zadnji so odločitev podali Kolumbijci in Švicarji, ki so na seznam uvrstili tudi Maria Gavranovića, nekdanjega izbranca Matjaža Keka.

Nemci brez Saneja in Götzeja, Argentina prečrtala Icardija

Mauro Icardi, soigralec Samirja Handanovića pri Interju, ne bo zaigral na SP 2018. | Foto: Getty Images Mauro Icardi, soigralec Samirja Handanovića pri Interju, ne bo zaigral na SP 2018. Foto: Getty Images Branilka naslova Nemčija je na končni seznam uvrstila povratnika Manuela Neuerja, v hudi konkurenci vratarjev pa je kratko potegnil Bernd Leno.

V Rusijo ne bo odpotovalo kar nekaj nemških zvezdnikov. Že dolgo se ve, da ne bo junaka finala SP 2014 Maria Götzeja, ki je na Maracani prekrižal načrte Argentini, v ponedeljek pa je Löw šokiral javnost, zlasti Angleže, ko je prečrtal Leroyja Saneja, enega najboljših igralcev angleškega prvaka Manchester Cityja, ki je nedavno prejel nagrado za najboljšega mladega igralca angleškega prvenstva.

Gavči prihajajo v Rusijo z zelo močno reprezentanco. Ko je selektor Jorge Sampaoli skrajšal seznam s 35 na 23 imen, je prečrtal tudi zvezdnika milanskega Interja Maura Icardija, z 29 zadetki najboljšega strelca serie A v tej sezoni.

Prvi vratar dvakratnih svetovnih prvakov Sergio Romero je naknadno izpadel s seznama. Zaradi težje poškodbe kolena, zaradi katere bo neizbežen operacijski poseg, ne bo mogel nastopiti v Rusiji.

Anglija se je v kvalifikacijski skupini za SP 2018 merila tudi s Slovenijo. V Ljubljani bi skoraj doživela poraz (0:0), a jo je rešil vratar Joe Hart. Čuvaja mreže zaradi slabe forme pri West Hamu ne bo v Rusiji, na seznamu ni tudi zveznega igralca Arsenala Jacka Wilshera, si je pa vozovnico za SP zagotovil mladi nogometaš finalista lige prvakov Liverpoola Trent Alexander-Arnold, ki še ni nastopil za tri leve. Kapetanski trak bo v Rusiji nosil Harry Kane.

Španci brez Morate, Belgijci pa Nainggolana in Bentekeja

Radja Nainggolan ne bo zaigral na SP 2018. Selektor je pojasnil, da ga na seznam ni uvrstil zaradi taktičnih razlogov. | Foto: Reuters Radja Nainggolan ne bo zaigral na SP 2018. Selektor je pojasnil, da ga na seznam ni uvrstil zaradi taktičnih razlogov. Foto: Reuters Španci, svetovni prvaki iz leta 2010, imajo ogromno bazo kakovostnih igralcev. Selektor Julen Lopetegui je prečrtal kopico znanih imen. Med njimi izstopajo Alvaro Morata, Cesc Fabregas, Marcos Alonso in Hector Bellerin.

Belgijski selektor Roberto Martinez, ki je pred kratkim podaljšal sodelovanje z rdečimi levi do leta 2020, na seznam presenetljivo ni uvrstil zveznega igralca Rome Radje Nainggolana. Odločitev selektorja ga je tako razočarala, da je še isti dan sporočil, kako končuje reprezentančno kariero. Star je 30 let.

V ponedeljek je Martinez znova razburil belgijsko javnost, saj je pri zadnjem krčenju reprezentance krajšo potegnil še zvezdnik Crystal Palaca Christian Benteke. Poškodovani kapetan Vincent Kompany je zadržal mesto na seznamu. Če ne bo pripravljen za prvo tekmo na SP (18. junija proti Panami), ga bo selektor 24 ur pred srečanjem zamenjal z Laurentom Cimanom (Los Angeles).

Izjemna konkurenca v napadu Francije

Dimitri Payet se je poškodoval v finalu evropske lige. | Foto: Reuters Dimitri Payet se je poškodoval v finalu evropske lige. Foto: Reuters Galski petelini imajo na papirju eno najmočnejših zasedb. Selektor Didier Deschamps je imel zelo zahtevno delo, saj se je moral zaradi prevelikega števila kakovostnih kandidatov zahvaliti številnim zvezdnikom. Zaradi poškodbe sta odpadla osmoljenec finala evropske lige Dimitri Payet in branilec Arsenala Laurent Koscielny.

Največja gneča je bila v napadu. Karim Benzema že nekaj časa ne igra za galske peteline, v Rusijo ne bodo odpotovali tudi Anthony Martial (Man Utd), Alexandre Lacazette (Arsenal), Wissan Ben Yedder (Sevilla), Kingsley Coman (Bayern), Moussa Sissoko (Tottenham) …

Brazilija brez Alvesa, Portugalci brez "čudežnega najstnika" in Nanija

Fernando Santos ni zadovoljen s tem, kar v tej sezoni ponuja Renato Sanches. | Foto: Reuters Fernando Santos ni zadovoljen s tem, kar v tej sezoni ponuja Renato Sanches. Foto: Reuters Brazilija, edina država, ki je nastopila na vseh dozdajšnjih svetovnih prvenstvih, hkrati pa je s petimi naslovi absolutna rekorderka na lestvici naslovov, je ena izmed tistih, ki je prehitevala dogodke. Njen selektor Tite je 23 udeležencev SP izbral že 14. maja.

Med njimi ni zvezdnika PSG Daniela Alvesa, ki se je poškodoval, je pa na seznamu njegov klubski soigralec, eden najboljših nogometašev na svetu Neymar. V nedeljo se je vrnil na igrišča in proti Hrvaški dosegel zelo atraktiven gol.

Na seznamu Portugalske, aktualnih evropskih prvakov, ni Renata Sanchesa. Za nekatere presenetljivo, za druge razumljivo, saj 20-letni zvezni igralec, ki ga je leta 2016 za skoraj 50 milijonov evrov kupil Bayern München, po bleščečih nastopih na Euru 2016 ni navdušil navijačev nemškega prvaka. Bavarci so ga posodili Swansea Cityju, kjer pa je kot posojen nogometaš Bayerna zbral le 12 nastopov v angleški premier league, njegov klub pa je za nameček zapustil elito. Po težavah s poškodbami, slabi formi in izpadu kluba je tako Sanches doživel nov udarec, saj ga letos ne bo na tekmovanju vseh tekmovanj. 

V Rusijo ne bosta odpotovala tudi zvezni igralec Barcelone Andre Gomes in napadalec Lazia Nani

Čast 1. SNL rešuje nekdanji član Drave

Na razširjenem srbskem seznamu je bil tudi nekdanji svetovni mladinski prvak Nemanja Maksimović, ki se je pred leti dokazoval v Domžalah, nato nadaljeval pot v Kazahstanu, zdaj pa je nogometaš močne Valencie. Ko so Srbi določili končen seznam, je znanec 1. SNL odpadel.

Je pa na končnem seznamu Nigerije John Ogu, znanec slovenskih nogometnih ljubiteljev, ki so ga pred leti spremljali v dresu Drave, lani pa se je v dresu izraelskega prvaka Hapoel Be'er Sheva v kvalifikacijah za ligo prvakov boril proti Mariboru.

Pri Avstralcih na seznamu ni Jasona Davidsona, ki je z ljubljansko Olimpijo osvojil dvojno krono. S tem je propadla možnost, da bi 1. SNL prvič po osmih letih (nekdanja člana Maribora Suad Fileković in Elvedin Džinić) imela aktivnega udeleženca na svetovnem prvenstvu.

Mario Gavranović bo nastopil na SP 2018 kot napadalec hrvaškega prvaka zagrebškega Dinama. | Foto: Sportida Mario Gavranović bo nastopil na SP 2018 kot napadalec hrvaškega prvaka zagrebškega Dinama. Foto: Sportida

Davidson si je nekaj časa pri Rijeki delil slačilnico z Mariem Gavranovićem, ki se je nato preselil k Dinamu iz Zagreba in bo s švicarsko zasedbo odpotoval na SP 2018.

 

Svetovni rekord Egipčana, legendarni Mehičan petič zapored

Rafael Marquez bo odpotoval v Rusijo. | Foto: Reuters Rafael Marquez bo odpotoval v Rusijo. Foto: Reuters Na seznamu Egipta poškodovanemu Mohamedu Salahu, enemu najbolj vročih nogometašev v tem letu, ki ne bo nared za prvo tekmo SP in se bo pridružil soigralcem na pripravah 9. junija, družbo dela tudi soimenjak Mohamed Elneny (Arsenal), čigar nastop na SP 2018 je še vprašljiv zaradi poškodbe gležnja. Na končnem seznamu je tudi 45-letni vratar Essam El Hadary, ki se bo tako kmalu vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejši udeleženec SP.

Veterani imajo poseben status tudi v Mehiki. Nekdanji zvezdnik Barcelone Rafael Marquez se je pri 39 letih znašel na mehiškem seznamu. To bo zanj že peto svetovno prvenstvo. Navijači Mehike držijo pesti, da bosta Andres Guardado in Diego Reyes do začetka SP odpravila zdravstvene težave.

Švedi so se pričakovano odločili, da ne bodo menjali zmagovite postave, ki je v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018 izločila Italijo. Na seznamu 23 potnikov ni Zlatana Ibrahimovića, ki je po prihodu v ZDA hitro dokazal, da še ni pozabil vrhunskega nogometa.

Pri Peruju so z veseljem sprejeli novico, da bo lahko kapetan Paolo Guerrero vendarle nastopil v Rusiji, pri Dancih pa je zaradi poškodbe "pet minut pred dvanajsto" odpadel izkušeni napadalec, ljubljenec navijačev Nicklas Bendtner.

 
Ne spreglejte