Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 4. 2023,
18.32

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Larne The New Saints Crvena zvezda NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telemach 1. SNL

Sreda, 19. 4. 2023, 18.32

1 leto

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi

Olimpija najhitrejša v Evropi? Skoraj.

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Matevž Vidovšek | Matevž Vidovšek, ki je zaznamoval sezono z izjemnimi predstavami in si prislužil tudi vpoklic v člansko reprezentanco, je takole proslavljal naslov državnega prvaka po nedeljski zmagi nad Mariborom. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matevž Vidovšek, ki je zaznamoval sezono z izjemnimi predstavami in si prislužil tudi vpoklic v člansko reprezentanco, je takole proslavljal naslov državnega prvaka po nedeljski zmagi nad Mariborom.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bodo morali ljubitelji nogometa v najmočnejših ligah v Evropi še malce počakati na državnega prvaka, najbolj razburljivo in izenačeno bi bilo lahko v Angliji in Nemčiji, pa ponekod drugod glede najboljšega kluba v državi ni več dvomov. Tako je v treh prvenstvih, tudi slovenskem, kjer si je Olimpija zagotovila naslov že pet krogov pred koncem. Od nje sta v Evropi hitreje do državnega prestola prisopihala le prvaka Walesa in Severne Irske!

Albert Riera
Sportal Pravljična zgodba Alberta Riere očarala tudi Špance

Na nogometnem zemljevidu Evrope ne manjka državnih prvenstev. V prihodnjih tednih velja pričakovati pestro dogajanje, saj se bo v zaključku sezone odločalo o marsičem. V številnih državah so razlike pri vrhu tako majhne, da bi bilo lahko napeto do zadnje minute. V zadnjih letih je imela s tem izkušnje tudi Slovenija. V 1. SNL je bilo zanimivo do konca, letos pa so se zadeve korenito spremenile.

Olimpija je bila razred zase in si pred zasledovalci priigrala tako visoko prednost, da je naslov proslavljala že mesec dni pred koncem sezone! Ko so izbranci Alberta Riere v nedeljo v Stožicah premagali Maribor z 2:0, so si zagotovili neulovljivo prednost pred največjim rivalom že pet krogov pred koncem. Že dolgo ni uspelo kateremu izmed slovenskih klubov priti tako kmalu do državnega naslova. Ljubljančani so bili zelo prepričljivi, vseeno pa niso bili najhitrejši prvaki v Evropi.

Larne, ki prihaja iz istoimenskega mesteca na Severnem Irskem z okrog 19 tisoč prebivalci, je prvič v klubski zgodovini postal prvak. Naslov najboljšega si je zagotovil le nekaj dni pred Olimpijo. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Larne, ki prihaja iz istoimenskega mesteca na Severnem Irskem z okrog 19 tisoč prebivalci, je prvič v klubski zgodovini postal prvak. Naslov najboljšega si je zagotovil le nekaj dni pred Olimpijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že pred mesecem dni je namreč svojega novega (starega) prvaka dobil Wales, v petek, torej le dva dni pred nedeljskim večnim derbijem v Stožicah, pa je bilo konec vseh neznank glede najboljšega kluba še na Severnem Irskem. Je pa, upoštevajoč kakovost prvoligaškega tekmovanja, v omenjenih delih Velike Britanije, ki se lahko pohvalita s svojim državnim prvenstvom, v katerem prevladuje model polprofesionalnih klubov, v primerjavi s prvenstvom v Sloveniji vendarle manj zahtevno, kar daje dosežku zeleno-belih še večjo vrednost.

Seznam prvakov in pokalnih zmagovalcev v Evropi:

Država Prvak Pokalni zmagovalec
Albanija   polfinale (26. april in 11. maj)
Anglija   polfinale (22./23. april)
Armenija   finale Širak - Urartu (13. maj)
Avstrija   finale Rapid Dunaj - Sturm Gradec (30. april)
Azerbajdžan   polfinale (18./19. in 26./27. april) 
Belgija   finale Mechelen - Antwerp (30. april)
Bolgarija   polfinale (25./26. april in 10./11. maj)
Bosna in Hercegovina   polfinale (19. april)
Ciper   polfinale (26. april)
Češka   finale Sparta - Slavia (3. maj) 
Črna gora   polfinale (19. april in 3. maj)
Danska   polfinale (25./26. april in 11. maj)
Francija   finale Nantes - Toulouse (29. april)
Grčija   finale AEK Atene - PAOK Solun (20. maj)
Hrvaška   finale Hajduk Split - Šibenik (24. maj)
Italija   polfinale (26./27. april)
Izrael   polfinale (2./3. maj)
Kosovo   polfinale (19. april)
Luksemburg   četrtfinale (26. april)
Madžarska   finale Budafoki MTE - Zalaegerszegi TE (3. maj)
Moldavija   polfinale (26. april in 3. maj)
Nemčija   polfinale (2. in 3. maj)
Nizozemska   finale Ajax - PSV Eindhoven (30. april)
Poljska   finale Legia Varšava - Rakow Czestochowa (2. maj)
Portugalska   polfinale (25. in 26. april, 4. maj)
Romunija   polfinale (26. in 27. april)
Rusija   regijska četrtfinala (19. april)
Severna Irska Larne finale Ballymena United - Crusaders (7. maj)
Severna Makedonija   finale Struga - Makedonija GjP (20. maj)
Slovaška   polfinale (19. april)
Slovenija Olimpija Ljubljana polfinale (25. in 26. april)
Srbija   četrtfinale (3. maj)
Škotska   polfinale (29 in 30. april)
Španija   finale Real Madrid - Osasuna (6. maj)
Švica   finale Young Boys - Lugano (4. junij)
Turčija   polfinale (24. april in 3./4. maj)
Ukrajina   četrtfinale (1., 2. in 3. maj)
Wales The New Saints finale The New Saints - Bala Town (30. april)
V tabeli so izpuščeni prvaki in pokalni zmagovalci nekaterih manjših evropskih držav, pa tudi nekaterih lig, ki potekajo v drugačnih časovnih okvirih.
V ligah petice, kjer je zgoščena največja kakovost, prednjači pa vrhunski nogomet, v katerem je zelo zahtevno osvajanje točk, sta v tem trenutku najbližje državni zvezdici Napoli (+14 v Italiji) in Barcelona (+11 v Španiji). Konkretno prednost ima tudi PSG (+8 v Franciji), bolj izenačeno pa je v Angliji in Nemčiji, kjer ima Arsenal pred Manchester Cityjem ob odigrani tekmi več +4, a bo že prihodnjo sredo gostoval na Etihadu, Bayern, ki se spopada s kriznim obdobjem, pa ima pred Borussio Dortmund le dve točki prednosti.

Crvena zvezda kraljuje v Srbiji

Olimpija ima trenutno pred drugouvrščenim Mariborom kar 15 točk prednosti. V Evropi ni veliko lig, ki se lahko pohvalijo s tako visoko točkovno razliko med dvema najboljšima kluboma. Vseeno pa so v nekaterih ligah prisotni še višji naskoki vodilnih ekip. V tem trenutku ima najvišjo prednost Crvena zvezda.

Crveno zvezdo delijo le še milimetri od ubranitve naslova srbskega prvaka. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Crveno zvezdo delijo le še milimetri od ubranitve naslova srbskega prvaka. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Beograjski velikan, ki je pred dobrimi tremi desetletji postal tudi evropski in svetovni prvak, ima kar 20 točk prednost pred presenetljivim najbližjim zasledovalcem TSC iz Bačke Topole. Rdeče-beli bodo tako zelo kmalu tudi uradno postali srbski prvaki, prvo mesto pa jih bo zaradi visoke uvrstitve Srbije na lestvici klubske uspešnosti v evropskih tekmovanjih uvrstilo neposredno v skupinski del lige prvakov. V kvalifikacijah za ligo prvakov bo nastopil še srbski podprvak, prvi favorit za omenjeno mesto, beograjski Partizan, ki se bo moral še potruditi, da se zavihti na želeno drugo mesto.

V Walesu ima prvak The New Saints, ki si je naslov zagotovil že 17. marca, kar 19 točk prednosti pred Connah's Quay, Larne, ki je tudi uradno postal prvak Severne Irske v petek, 14. aprila, pa ima trenutno devet točk naskoka pred Linfieldom, ki je pred tem štirikrat zapored osvojil naslov najboljšega v deželi, s katero se bo Slovenija kmalu spoprijela v kvalifikacijah za Euro 2024, letos pa je ostal brez naslova.

V Švici so najbližje naslovu nogometaši bernskega kluba Young Boys. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko V Švici so najbližje naslovu nogometaši bernskega kluba Young Boys. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kar se tiče najvišjih prednosti na vrhu lestvice, izstopa tudi Bosna in Hercegovina. Zrinjski iz Mostarja je pred novim naslovom, sedem krogov pred koncem ima 17 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, to je Borac Banja Luka. Lani je bil z Zrinjskim prvak Sergej Jakirović, nekdanji trener Maribora, ki je spomladi na Hrvaškem preporodil Rijeko, letos pa s klubom iz mesta ob Neretvi kraljuje njegov rojak Krunoslav Rendulić.

S 17 točkami se lahko pohvali tudi vodilni klub švicarskega prvenstva Young Boys Bern. Osem krogov pred koncem jim lahko naslov prepreči le še čudež, na lestvici pa so jim najbližje nogometaši Servetta.

Največje prednosti vodilnih klubov v prvih ligah po Evropi:

20 – Crvena zvezda (Srbija)
19 – The New Saints (Wales)
17 – Zrinjski Mostar (BiH), Young Boys Bern (Švi)
15 – Olimpija (Slovenija)

Olimpija Maribor
Sportal Trener Maribora se je posul s pepelom in potožil: To je nesprejemljivo
Olimpija Maribor Albert Riera
Sportal Doktorsko delo španskega čudodelca, ki ne odmeva le v Sloveniji
NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Lani Tavares, letos Elšnik! Olimpija jih ima čarobnih sedem.
David Sualeke
Sportal Neverjetno, kaj je uspelo Portugalcu proti Mariboru!
NK Olimpija prvak 2023 slavje
Sportal Olimpija zmlela največjega tekmeca in postala državni prvak!
 
Ne spreglejte