Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
15. 3. 2021,
12.45

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

Timi Max Elšnik Dario Kolobarić Jan Mlakar Euro 2021 Milenko Ačimović slovenska nogometna reprezentanca do 21 let

Ponedeljek, 15. 3. 2021, 12.45

3 leta, 1 mesec

Seznam slovenske reprezentance do 21 let za Euro

Ačimović na Euro brez Mlakarja, Španci brez dragulja Barcelone

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Milenko Ačimović | Milenko Ačimović se je znašel pred zahtevnim izzivom, saj je lahko izbral le 23 izbrancev, s tem pa ni mogel zadovoljiti želja in pričakovanj vseh kandidatov s širšega seznama. | Foto Guliverimage/AP

Milenko Ačimović se je znašel pred zahtevnim izzivom, saj je lahko izbral le 23 izbrancev, s tem pa ni mogel zadovoljiti želja in pričakovanj vseh kandidatov s širšega seznama.

Foto: Guliverimage/AP

Selektor mlade slovenske izbrane vrste Milenko Ačimović je izbral 23 izbrancev, ki bodo zastopali barve Slovenije na bližajočem se evropskem prvenstvu do 21 let. Na seznamu ne manjka mladih nogometašev iz klubov Prve lige Telekom Slovenije in tudi nekaterih, ki si že služijo kruh v tujini, na seznamu pa ni nekdanjega kapetana Jana Mlakarja, posredno vpletenega v spor, zaradi katerega je lani selektorski stolček ob udarnih kritikah varovancev zapustil Primož Gliha.

Milenko Ačimović
Sportal Legenda slovenskega nogometa, o kateri ne moreš reči kaj slabega

Seznam Slovenije za Euro do 21 let:

Kmalu se bo začelo zares. Največji večtedenski nogometni dogodek, ki je kadarkoli potekal v tem delu Evrope, se bo začel 24. marca. Takrat se bosta na uvodnem srečanju v Ljudskem vrtu - žal bodo tribune prazne, tako bo tudi na vseh preostalih tekmah evropskega prvenstva v Sloveniji in na Madžarskem - udarili Slovenija in Španija.

Izbranci Milenka Ačimovića se bodo pomerili z branilci naslova, ki prihajajo na sončno stran Alp z zasedbo, polno znanih in spoštovanih imenih, skupna vrednost ekipe presega 150 milijonov evrov, bila pa bi še višja, če selektor španske reprezentance Luis Enrique danes ne bi prvič na seznam kandidatov za začetek kvalifikacij za SP 2022 uvrstil dragulja zvezne vrste Barcelone, šele 18-letnega Pedrija

Mladi adut Barcelone Pedri se je prvič v karieri znašel na seznamu kandidatov za nastop v članski reprezentanci Španije. Luis Enrique ga je uvrstil na seznam, tako da 18-letnega asa ne bo v Slovenijo.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mladi adut Barcelone Pedri se je prvič v karieri znašel na seznamu kandidatov za nastop v članski reprezentanci Španije. Luis Enrique ga je uvrstil na seznam, tako da 18-letnega asa ne bo v Slovenijo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je ena velika nevarnost za Slovenijo manj. Pedri je zagotovo ključni mož te reprezentance, imajo pa Španci še 22 igralcev, ki so sposobni odigrati vrhunsko, kar so tudi že dokazali. Igramo proti prvakom, ki so najboljši v tej konkurenci, a moramo gledati nase. V dresu slovenske reprezentance sem doživel marsikaj. Bili smo že v podobnem položaju, a smo znali s pravim pristopom dobiti tudi kakšno takšno tekmo ali pa se uvrstiti na kakšno tekmovanje."

Da bo španska reprezentanca močna tudi brez Pedrija, dokazuje seznam preostalih mladih nogometašev. Na seznamu sta na primer tudi Brahim Diaz (Milan) in Riqui Puig (Barcelona), selektor Luis de la Fuente pa bo računal na igralce, ki že bolj ali manj redno nastopajo v močnem španskem prvenstvu.

Prioriteta je A-reprezentanca

Jan Mlakar kljub štirim zadetkom, ki jih je dosegel v spomladanskem delu Prve lige Telekom Slovenije, ne bo nastopil na evropskem prvenstvu do 21 let. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Jan Mlakar kljub štirim zadetkom, ki jih je dosegel v spomladanskem delu Prve lige Telekom Slovenije, ne bo nastopil na evropskem prvenstvu do 21 let. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Slovenski selektor je na seznam 23 kandidatov, ki bodo tekmovali v skupini s Španijo, Češko in Italijo, uvrstil 15 nogometašev, ki nastopajo v domačem prvenstvu.

''Zadnje tri mesece sem se s tem veliko ukvarjal. Izhodiščni točki sta bili novembrski tekmi z Nemci in Rusi, imamo sedem novih imen, veliko sem se pogovarjal s selektorjem Kekom (Adam Gnezda Čerin in Dejan Petrović bosta tako v prihodnjih tednih z mlado, ne pa člansko izbrano vrsto, op. p.). Zavedamo se, da je prioriteta A-reprezentanca, s fanti pa vemo, kakšna priložnost nas čaka. S fanti, katere sem vpoklical, sem že nekaj časa v stiku. O njih sem razmišljal. Prepričan sem, da vedo, za kaj gre in kakšna priložnost je to za njihove kariere," je pojasnil Ačimović in osmoljencu, poškodovanemu zveznemu igralcu Olimpije Vitji Valenčiču, zaželel čimprejšnje okrevanje. "Bil je v mojem načrtu, dobro ga poznam in mu želim, da se čim prej vrne na igrišče. Mlad je še, pred njim je vsaj še deset let, če ne še več igranja," je mlademu Ljubljančanu, ki se je prejšnji teden poškodoval na treningu zmajev, zaželel hitro okrevanje po ponovni hudi poškodbi kolena.

Sportal Vroča uvertura v spektakel leta. Zahović ostro nad Ačimovića.

Kolobarić dobil prednost pred Mlakarjem

Med udeleženci evropskega prvenstva je 15 nogometašev, ki se dokazujejo v domačih klubih, osem pa jih igra v tujini. Na seznamu ni Jana Mlakarja, z osmimi zadetki prvega strelca NK Maribor v tej sezoni. 22-letni Ljubljančan, ki igra v Sloveniji kot posojen napadalec Brightona, je še lani v mladi izbrani vrsti nosil kapetanski trak, po sporu s tedanjim selektorjem Primožem Gliho - podpisal se je pod pismo za javnost, v katerem mladi reprezentanti niso skoparili z očitki na račun dela selektorja - pa ni več zaigral za mlado izbrano vrsto. 

Upi slovenskega nogometa so lani v prijateljskem srečanju v gosteh skoraj premagali velesilo Nemčijo (1:1). To je bila krstna tekma selektorja Ačimovića. | Foto: Guliverimage/AP Upi slovenskega nogometa so lani v prijateljskem srečanju v gosteh skoraj premagali velesilo Nemčijo (1:1). To je bila krstna tekma selektorja Ačimovića. Foto: Guliverimage/AP

"Govorimo o vsej sezoni. Nisem gledal le zadnjih tekem, ampak vse, tudi tiste, ki so jih prej igrali za reprezentance. Manjkajo mi pripravljalne tekme, ki jih v teh časih nismo mogli odigrati. Na njih bi lahko vključil še kakšne druge fante in jih spoznal. Potrebujem karakterje za to prvenstvo. Nočem govoriti posamezno o enem fantu, ampak o skupini 23 igralcev, s katerimi gremo v Španijo. To je naša prioriteta," je pojasnil selektor Ačimović, ki bo prvi trening z vsemi kandidati s seznama opravil šele dva dni pred tekmo. Priprave v Mariboru bo začel že v četrtek, šele po koncu tedna pa se bodo pridružili še vsi legionarji. Tako bo lahko pred dvobojem s Španijo opravil le dva celovita treninga, a poudarja, da bodo imeli podobne težave tudi preostali udeleženci Eura.

Sportal Štajerski kapetan, ki je zaljubljen v Ljubljano. Ona pa vanj.

Selektor Ačimović je po prevzemu odgovornega položaja vodil reprezentanco na dveh prijateljskih tekmah in se razšel brez zmagovalca proti Nemčiji (1:1 v gosteh, Slovenija je v zadnjih minutah zapravila najstrožjo kazen, in 2:2 v Mariboru proti Rusiji). Nekdanji slovenski reprezentant, ki je nastopil na dveh članskih velikih tekmovanjih (EP 2000 in SP 2002), je na seznamu kandidatov za Euro pred Mlakarjem dal prednost najboljšemu strelcu Domžal, 20-letnemu Dariu Kolobariću.

Žal mu je, da ne bo gledalcev

Vrata Ljudskega vrta bodo 24. marca žal zaprta za gledalce. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Vrata Ljudskega vrta bodo 24. marca žal zaprta za gledalce. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Slovenski kapetan na Euru 2021, ki se bo vpisal v nogometno zgodovino kot največji dogodek pod okriljem Uefe na slovenskih tleh, bo Timi Max Elšnik (Olimpija). Ačimović vstopa v projekt optimistično, poudarja, da je večina reprezentance igrala skupaj že od izbranih vrst do 15 oziroma 16 let in se dobro pozna, žal pa mu je, da tribune ne bodo polne. 

"Verjamem, da so igralci zdaj bolj zreli. Da vedo, kaj nogomet od njih potrebuje, kakšno tekmovanje je to. Skupaj so že nekaj let, vedo, kdo je sposoben česa na igrišču. Verjamem, da se bo celotna ekipa predstavila v dobri luči. Je pa res škoda, da ne bo gledalcev. Zadnji stavek na tekmi z Rusijo je bil, naj odigrajo tako, kot je treba, potrdijo dober rezultat iz Nemčije in bodo napolnili Ljudski vrt," bo pogrešal navijače na mariborskem stadionu proti prvemu favoritu skupine Španiji.

Mladi slovenski upi bodo 27. marca v Celju gostili Češko, 30. marca pa se bodo vrnili v Ljudski vrt in v Mariboru odigrali še dvoboj s sovrstniki iz Italije.

Seznam slovenske reprezentance do 21 let:

Vratarji: Žan-Luk Leban (Everton, Anglija), Martin Turk (Parma, Italija), Igor Vekić (Bravo).

Branilci: David Brekalo (Bravo), Jan Gorenc (Mura), Žan Kolmanič (Austin, ZDA), Aljaž Ploj (Aluminij), Žan Rogelj (Swarovski Tirol, Avt), Sven Šoštarič Karić (Domžale), Dušan Stojinović, Žan Zaletel (oba Celje), Andraž Žinič (Domžale).

Zvezni igralci: Sandi Ogrinec (Bravo), Timi Max Elšnik (Olimpija), Tomi Horvat (Mura), Adam Gnezda Čerin (Rijeka, Hrvaška), Dejan Petrović (Rapid, Avstrija), Tamar Svetlin (Domžale).

Napadalci: Aljoša Matko (Maribor), Žan Celar (Cremonese, Italija), Žan Medved (Wisla Krakov, Poljska), Nik Prelec (Sampdoria, Italija), Dario Kolobarić (Domžale).

Predsednik NZS upa na preboj v četrtfinale

Predsednik NZS bo imel 24. marca dvojno vlogo. Najprej bo v Mariboru spremljal uvodni dvoboj Eura do 21 let med Slovenijo in Španijo, zvečer pa v praznih Stožicah še uvodno člansko tekmo kvalifikacij za SP 2022 med Slovenijo in Hrvaško. | Foto: Vid Ponikvar Predsednik NZS bo imel 24. marca dvojno vlogo. Najprej bo v Mariboru spremljal uvodni dvoboj Eura do 21 let med Slovenijo in Španijo, zvečer pa v praznih Stožicah še uvodno člansko tekmo kvalifikacij za SP 2022 med Slovenijo in Hrvaško. Foto: Vid Ponikvar "Priprave na to EP trajajo že dve leti. Postorjeno je bilo vse, kar smo imeli v načrtu. Veselimo se uvodne tekme. Upam, da se bo prvenstvo odvilo tako, kot smo načrtovali, in da bomo po njem vsi zadovoljni," je dejal prvi mož slovenskega nogometa in nato spregovoril o tem, kako se bo ocenjevala uspešnost projekta.

"Uspešnost se meri po rezultatih. Upam, da bo naši reprezentanci uspel preboj v izločilni del, po drugi strani pa se uspešnost meri z obiskom in številom prodanih vstopnic. Tega žal ne bomo mogli uporabiti, saj zaradi koronakrize gledalcev vsaj v prvem delu evropskega prvenstva ne bo. Verjetno bo zato merilo za uspešnost, kako in na kakšen način nam je uspelo okrepiti vlogo nogometa v Sloveniji, koliko nas bodo spremljali, kakšna bo gledanost, kakšna zapuščina bo ostala v mestih, ki gostijo tekme (Ljubljana, Maribor, Koper in Celje, op. p.). Verjetno bodo to kazalniki uspešnosti glede na specifično situacijo," razmišlja Mijatović.

NZS, Nogometna zveza Slovenije
Sportal Evropsko prvenstvo do 21 let v skupinskem delu brez gledalcev
Slovenija : Rusija, slovenska nogometna reprezentanca do 21 let
Sportal Na EP do 21 let v Sloveniji s pravilom, ki ga še testirajo. EP do 19 let ne bo.
Ljudski vrt, prenova
Sportal Ljudski vrt na otvoritvi Eura s kozmetično napako. Kaj bo z gledalci?
Sportal Negotovost Ačimovića po žrebu, ki Sloveniji ni prizanesel
Ne spreglejte