Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 1. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 24. 1. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

S kakšno postavo proti Kitajski?

Priložnost naj bi dobili vsi. Koga bo Matjaž Kek v ogenj poslal takoj?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

2

Matjaž Kek | Matjaž Kek se z današnjo tekmo v Marbelli tudi uradno vrača na klop slovenske reprezentance. | Foto Matjaž Vertuš

Matjaž Kek se z današnjo tekmo v Marbelli tudi uradno vrača na klop slovenske reprezentance.

Foto: Matjaž Vertuš

Danes ob 17. uri se bo slovenska izbrana vrsta, večinoma sestavljena iz nogometašev iz slovenske lige, na neuradni prijateljski tekmi v Marbelli v Španiji pomerila z reprezentanco Kitajske do 25 let. S kakšno postavo se bo Matjaž Kek v prvi akciji v svojem drugem selektorskem mandatu lotil Azijcev?

Oktobra 2011, na zadnji tekmi neuspešnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2012, ko je Slovenija z nevsakdanjim golom Dareta Vršiča v Ljudskem vrtu premagala Srbijo z 1:0, je Matjaž Kek na njeni klopi sedel nazadnje. Natanko 2.662 dni za tem in 2.034 kilometrov stran od tam, kjer je to počel zadnjič, bo z znakom NZS na trenirki (ali obleki) spet stal ob igrišču.

Tokrat sicer na tekmi, ki ne bo njegova jubilejna 50. v vlogi slovenskega selektorja, saj gre za tekmo zunaj uradnega reprezentančnega termina. Na nov mejnik in morebitno 21. zmago (njegov dozdajšnji izkupiček je 20 zmag, 9 remijev in 20 porazov) bo moral počakati še vsaj do 21. marca, ko Slovenijo v Izraelu čaka začetek kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 (tri dni pozneje bo doma pričakala Makedonijo).

Na klopi Slovenije je nazadnje sedel 11. oktobra 2011, ko je za zmago nad Srbijo zadel Dare Vršič. | Foto: Vid Ponikvar Na klopi Slovenije je nazadnje sedel 11. oktobra 2011, ko je za zmago nad Srbijo zadel Dare Vršič. Foto: Vid Ponikvar

Bo našel koga za med prvokategornike?

Prav tako je jasno, da prav veliko od tokratne akcije ne bo imel. Manjkajo skoraj vsi najboljši, kar jih ponuja slovenski nogomet (od 23 imen, na katere računa tokrat, jih kar 21 prihaja iz slovenske lige), a bo vseeno prebil led v svojem drugem selektorskem mandatu na klopi Slovenije. Ta je v zadnjem času močno razočarala, medtem ko je sam v več kot petih letih, ki jih je prebil na Reki, močno izboljšal svoj trenerski življenjepis in se vrnil kot velik rešitelj.

Ali bo to res postal, bomo videli šele čez kakšno leto ali dve, a tokrat njega, njegove sodelavce in tudi navijače zanima predvsem, kaj bo videl na tekmi proti reprezentanci Kitajske do 25 let in ali lahko iz tokratne zasedbe potegne koga, ki bi lahko vidnejšo vlogo igral tudi med prvokategorniki. Čez dva meseca, ko bo šlo zares.

Brez nastopa samo vratar Aluminija?

Gregor Sorčan bo branil od prve minute. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Gregor Sorčan bo branil od prve minute. Foto: Žiga Zupan/Sportida In kdo so tisti, ki naj bi danes, ko bo glavni sodnik v s soncem obsijani Marbelli označil začetek tekme, igrali od prve minute? Priložnost naj bi Kek ponudil vsem razen verjetno tretjemu vratarju, članu Aluminija iz Kidričevega Luki Janžekoviću.

Polčasa naj bi si med vratnicama razdelila novopečeni kapetan Olimpije Nejc Vidmar in vratar Gorice Gregor Sorčan, ki naj bi branil od prve minute. V postavitvi 4-4-2, ki je bila njegov zaščitni znak že v prvem mandatu na klopi Slovenije, naj bi osrednji par branilcev predstavljala edina nogometaša s tokratnega seznama, ki prihajata iz tujine. Član kluba New England Revolution, ki igra v severnoameriški MLS Antonio Delamea Mlinar, in najstarejši v tokratni reprezentanci Uroš Korun, ki igra na Poljskem (Piast Gliwice).

Na levi strani obrambe naj bi začel Gregor Sikošek iz Domžal, na desni bo od prve minute igral Denis Klinar iz Maribora. Na sredini bosta od prve minute stala Amedej Vetrih (Domžale) in Amir Dervišević (Maribor). Da bo Slovenija precej ofenzivna, bosta skrbela še en Mariborčan Dino Hotić na desni in eden najbolj vročih igralcev prvega dela Prve lige Telekom Slovenije Rudi Požeg Vancaš iz Celja. V napadu bosta skušala čim bolje sodelovati Anders Vombergar iz Olimpije in Luka Zahović iz Maribora.

Mariborčani "porazili" Ljubljančane

Kako se bo ob Andresu Vombergarju znašel Luka Zahović? | Foto: Vid Ponikvar Kako se bo ob Andresu Vombergarju znašel Luka Zahović? Foto: Vid Ponikvar Štirje nogometaši Maribora, dva Domžalčana, po eden pa iz Celja, Gorice in Olimpije. Maribor bo očitno močno porazil večnega tekmeca iz Ljubljane v interni tekmi, kdo bo imel v prvi postavi Slovenije več reprezentantov, če se malce pošalimo. Glede na to, kako zelo prepričljiv je bil v prvem delu sezone, povsem pričakovano in zasluženo, če smo resni.

Na voljo za igro naj bi bilo vseh 23 nogometašev, na katere se je tokrat spomnil Kek. Težav z zdravjem ni, vreme je sijajno, vzdušje v ekipi menda prav tako. Malce ga bo morda skazilo le čakanje na vrnitev domov. Nogometaši in strokovno vodstvo se bodo z redno letalsko linijo iz Španije namreč napotili šele v petek zvečer.

Predvidena postava Slovenije za današnjo tekmo:

Sorčan; Sikošek, Delamea Mlinar, Korun, Klinar; Požeg Vancaš, Hotić, Vetrih, Dervišević; Zahović, Vombergar.

Preberite še:

Matjaž Kek
Sportal Kek namerava združiti vroča strelca Olimpije in Maribora
Luka Zahović
Sportal Zahović hvali Keka in o pripravah pravi: Super, super in ... super
Matic Črnic
Sportal Nekdanji sodelavec z Reke, ki je počaščen, da se je Kek spomnil nanj
Dejan Lazarević
Sportal Največje ime, na katero se je tokrat spomnil Kek
Slovenska nogometna reprezentanca Trening Španija
Sportal Kako je bilo v Španiji na prvem treningu Matjaža Keka? #foto
Radenko Mijatović, Matjaž Kek
Sportal Mijatović zaželel srečo, Kek poskrbel za nagovor. Reprezentanti že v Španiji.
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Naj mi nekdo pokaže tega genija #video
Matjaž Kek
Sportal Kek izbral seznam, na katerem mrgoli novincev
Ne spreglejte