Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 1. 2019,
12.03

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Prva liga Telekom Slovenije

Petek, 11. 1. 2019, 12.03

5 let, 3 mesece

Seznam kandidatov za tekmo s Kitajsko

Kek izbral seznam, na katerem mrgoli novincev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

1

Matjaž Kek | Matjaž Kek bo ta mesec na krajše priprave v Španijo popeljal 25 kandidatov. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Matjaž Kek bo ta mesec na krajše priprave v Španijo popeljal 25 kandidatov.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Novopečeni selektor slovenske izbrane vrste Matjaž Kek je določil seznam 23 nogometašev, na katere bo računal za prijateljsko tekmo z reprezentanco Kitajske do 25 let, ki bo odigrala 24. januarja v Španiji. Mariborčan je za tekmo, ki ni v uradnem terminu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), izbral večinoma igralce slovenskih klubov. S šestimi kandidati prevladujejo Maribor in Domžale. 

Na prvem Kekovem seznamu, odkar se je vrnil na selektorski stolček, je enaindvajset nogometašev iz slovenske lige. Največ reprezentantov bosta v Španijo poslala kluba iz Maribora in Domžal, vsak po šest. Ljubljanska Olimpija ima tri reprezentante, Mura in Aluminij po dva, Celje in Gorica pa enega. Tako se lahko s predstavniki na reprezentančnem seznamu Matjaža Keka pohvali kar sedem prvoligaških klubov. Nimajo ga le Rudar, Triglav in Krško, trije najslabši klubi v jesenskem delu.

"Cilj treningov in tekme, ki niso v uradnem terminu Fife, je, da preverimo nekatera dodatna imena, ki bi lahko razširila reprezentančni kader. Večina igralcev prihaja iz slovenske lige, zato gre zahvala našim klubom, ki so omogočili prihod igralcev na reprezentančni teden, ter NZS, ki je našla termin in nasprotnika," je ob objavi seznama, na katerem prednjačijo igralci slovenskih klubov, povedal selektor Kek.

Sportal Zlatko Zahović pojasnil odločitev, ki buri duhove

Od najboljših manjka le Kronaveter

Rok Kronaveter je leta 2016 odločil zmagovalca na tekmi med Slovenijo in Slovaško. | Foto: Sportida Rok Kronaveter je leta 2016 odločil zmagovalca na tekmi med Slovenijo in Slovaško. Foto: Sportida Selektor Kek se je osredotočil na kandidate iz slovenskih klubov in izbral najboljše, kar ponuja Prva liga Telekom Slovenije. Izmed najboljših strelcev na seznamu manjka le izkušeni Rok Kronaveter, čigar klubska usoda pri Olimpiji je nejasna. Kronaveter je jeseni v 1. SNL dosegel deset zadetkov, tako kot njegov soigralec Andres Vombergar in soimenjak pri Muri Rok Sirk

Selektorju Keku je pri izbiri kandidatov šel na roko podatek, ki že dolgo ni bil prisoten v slovenskem prvoligaškem nogometu v takšni obliki, saj je od osmih vodilnih strelcev kar sedem Slovencev. Ne preseneča podatek, da so se zato na seznamu znašli tudi Luka Zahović (9 zadetkov v jesenskem delu PLTS), Jan Mlakar (9), Rudi Požeg Vancaš (9) in Dino Hotić (8), ki je moral zaradi kazni preskočiti kar zadnjih šest tekem.

Pričakuje velik motiv za dokazovanje, kmalu se dobi s trenerji

Med vpoklicanimi je tudi član Domžal Dejan Lazarević. V državnem dresu je zbral že 20 nastopov, dosegel pa je tudi en zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Med vpoklicanimi je tudi član Domžal Dejan Lazarević. V državnem dresu je zbral že 20 nastopov, dosegel pa je tudi en zadetek. Foto: Vid Ponikvar Slovenija se bo pomerila s kitajsko reprezentanco do 25 let, tekma bo v četrtek, 24. januarja, ob 17. uri v Marbelli. "Kitajska reprezentanca do 25 let se že dalj časa pripravlja v Marbelli in je perspektiva za njihovo člansko reprezentanco," je o nasprotniku povedal Kek, ki ima jasna pričakovanja pred odhodom.

"Popolnoma jasno je, da so igralci v začetni fazi pripravljalnega obdobja, večina jih je v procesu treninga. To pomeni, da bomo lahko konkretno in usmerjeno delali. Pričakujem pravi pristop, velik motiv za dokazovanje in primerno obnašanje tako na igrišču kot zunaj njega. Moram priznati, da se sam izjemno veselim te akcije, ki mi bo dala informacije, ki jih želim, s tem pa sovpada tudi sestanek s trenerji prvoligašev, ki ga bom opravil na trenerskem licenčnem seminarju v Portorožu. To lepo zaokroža celotno akcijo, v kateri bom lahko videl, spoznal potencial igralcev, ki so na seznamu. Na koncu koncev nisem niti pričakoval, da bodo klubi iz tujine igralcem dovolili udeležbo na zboru," je ambiciozni selektor napovedal, da bo v kratkem opravil sestanek s trenerji klubov Prve lige Telekom Slovenije.

Nastopi se ne bodo šteli pod A-reprezentanco

Andres Vombergar in njemu podobni kandidati, ki so se prvič znašli na reprezentančnem seznamu, se 24. januarja v primeru nastopa proti Kitajski ne bodo beležili pod zgodovino A-reprezentance. | Foto: Mario Horvat/Sportida Andres Vombergar in njemu podobni kandidati, ki so se prvič znašli na reprezentančnem seznamu, se 24. januarja v primeru nastopa proti Kitajski ne bodo beležili pod zgodovino A-reprezentance. Foto: Mario Horvat/Sportida Nogometaši, ki bodo zastopali barve Slovenije na tekmi proti kitajski izbrani vrsti do 25 let, bodo s tem v arhivih Nogometne zveze Slovenije zabeleženi zgolj na seznamu tekem B-reprezentance. Podobno kot njihovi predhodniki leta 2017, ki so na turnirju v ZAE pod vodstvom Srečka Katanca odigrali dve tekmi.

Zato 24. januarja ne bo novincev, ki bi se prvič vpisali na večni seznam nastopov A-reprezentance. Ta bo prvo uradno tekmo v tem letu odigrala 21. marca, ko bo vstopila v kvalifikacijski ciklus za EP 2020 z gostovanjem v Izraelu.

Od tujcev le Delamea Mlinar in Korun

Nekdanji kapetan Olimpije Antonio Delamea Mlinar se dokazuje v ZDA. | Foto: Vid Ponikvar Nekdanji kapetan Olimpije Antonio Delamea Mlinar se dokazuje v ZDA. Foto: Vid Ponikvar Na seznamu triindvajseterice sta le dva reprezentanta, ki igrata v tujini. Antonio Delamea Mlinar se bo v Slovenijo odpravil iz ZDA, Uroš Korun, ki bo prvič v članski reprezentančni selekciji, pa bo prišel iz Poljske.

"Delamea Mlinar je na začetku priprav kot igralci iz naše lige, medtem ko je Korun zaigral na nekaj tekmah ob koncu sezone po poškodbi. V poljski ligi je ob koncu igral na zanimivem mestu, ki lahko v prihodnje postane deficitarno. Želel sem si še nekatera druga imena, ampak izhajam iz tega, da posamezniki ne pomenijo nič. Imamo nekaj igralcev z reprezentančnimi izkušnjami, nekaj je novih imen, nekaj pa je mladih in perspektivnih, ki so nase opozorili z igranjem v ligi. Morda bi se še našel kdo, ampak ta izbor je končen in spremeni ga lahko le kakšna poškodba oziroma odpoved," je dal vedeti, da se bo seznam spreminjal le še zaradi višje sile.

Največ izkušenj premore Lazarević

Amir Dervišević je najboljši asistent jesenskega dela. Zbral je kar 11 podaj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Amir Dervišević je najboljši asistent jesenskega dela. Zbral je kar 11 podaj. Foto: Grega Valančič/Sportida Od igralcev, ki so bili na seznamu tudi za zadnjo tekmo lige narodov v letu 2018, je Kek vpoklical Amirja Derviševića, Rudija Požega Vancaša in Luko Zahovića.

Za člansko reprezentanco je zaigralo že osem igralcev z obstoječega seznama. To so Antonio Delamea Mlinar, Gregor Sikošek, Matic Črnic, Amir Dervišević, Dejan Lazarević, Amedej Vetrih, Blaž Vrhovec in Luka Zahović. Izstopa zlasti 28-letni Lazarević. Dolgoletni legionar, ki se je lani vrnil v Domžale, je državni dres oblekel že 20-krat, enkrat pa se vpisal med strelce.

Najmlajši vpoklicani reprezentant je z 19 leti Adam Gnezda Čerin (Domžale).

 

Slovenija se bo v Španijo odpravila 19. januarja, v domovino pa se selektor Kek in njegovi izbranci vrnejo dan po tekmi s Kitajsko.

Seznam kandidatov za tekmo proti Kitajski (23):

Vratarji: Luka Janžekovič (NK Aluminij), Grega Sorčan (Gorica), Nejc Vidmar (Olimpija Ljubljana).

Branilci: Antonio Delamea Mlinar (New England Revolution, ZDA), Gaber Dobrovoljc (Domžale), Tilen Klemenčič (Domžale), Denis Klinar (Maribor), Uroš Korun (Piast Gliwice, Poljska), Gregor Sikošek (Domžale), Klemen Šturm (Mura).

Zvezni igralci: Matic Črnic (Olimpija Ljubljana), Amir Dervišević (Maribor), Adam Gnezda Čerin (Domžale), Dino Hotić (Maribor), Dejan Lazarević (Domžale), Dejan Petrović (Aluminij), Rudi Požeg Vancaš (Celje), Amedej Vetrih (Domžale), Blaž Vrhovec (NK Maribor).

Napadalci: Jan Mlakar (Maribor), Rok Sirk (Mura), Andres Vombergar (Olimpija Ljubljana), Luka Zahović (Maribor).

Razpored tekem Slovenije v kvalifikacijah za EP 2020:

21. marec 2019: Izrael – Slovenija
24. marec 2019: Slovenija – Makedonija
7. junij 2019: Avstrija – Slovenija
10. junij 2019: Latvija – Slovenija
6. september 2019: Slovenija – Poljska
9. september 2019: Slovenija – Izrael
10. oktober 2019: Makedonija – Slovenija
13. oktober 2019: Slovenija – Avstrija
16. november 2019: Slovenija – Latvija
19. november 2019: Poljska - Slovenija

Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek bo kmalu objavil seznam, ki bo bodel v oči

 

Ne spreglejte