Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
24. 5. 2024,
4.00

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92

Natisni članek

Admir Kršić NK Rogaška ND Gorica pokal Slovenije Prva liga Telemach 1. SNL Druga liga

Petek, 24. 5. 2024, 4.00

3 tedne, 2 dneva

Pogled direktorja Gorice Admirja Kršića

Čudi jih, da nekateri že vidijo Bravo v Evropi: Kaj pa mi?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,92
Gorica | Gorica se bo danes potegovala za prvo lovoriko po letu 2014. | Foto www.alesfevzer.com

Gorica se bo danes potegovala za prvo lovoriko po letu 2014.

Foto: www.alesfevzer.com

V petek zvečer bo v Stožicah najbolj nenavaden finale pokala v obdobju državne samostojnosti, ki prinaša kar nekaj vprašajev. Rogaška je favorit, a bi v primeru zmage osvojila zgolj lovoriko, ne bi pa zaigrala v Evropi. Še več, v naslednji sezoni ne bo več igrala v prvi ligi, ampak ji grozi padec v ligo MNZ. Gorica na drugi strani vstopa v svoj prvi pokalni finale po desetih letih. Zvečer se lahko zapiše v zgodovino kot prvi slovenski klub, ki je osvojil pokal kot drugoligaš, še vedno pa se ne ve, ali bi lahko vrtnice nato zaigrale v Evropi. Ne manjka celo govoric, da bi lahko Gorica kaj kmalu prejela povabilo za popolnitev 1. SNL. Kaj je res in kaj ne, smo preverili pri direktorju Admirju Kršiću.

Rogaška
Sportal Ogorčenje v Rogaški Slatini: Rogaška izpostavila tudi najhujši scenarij

Rogaška v prihodnji sezoni ne bo več igrala v 1. SNL. | Foto: www.alesfevzer.com Rogaška v prihodnji sezoni ne bo več igrala v 1. SNL. Foto: www.alesfevzer.com Pred nogometaši Gorice je zgodovinski izziv. Ne zgodi se pogosto, da bi drugoligaški klub osvojil pokal, nato pa zaigral še v Evropi. Novogoričani se zavedajo, da obstaja možnost, nenazadnje jim bo v petek stala nasproti Rogaška, ki je v spomladanskem delu 1. SNL nizala odlične rezultate, a je nato v sredo izvedela, da v prihodnji sezoni ne bo zaigrala ne v prvi ligi ne v Evropi.

"Ostajam prepričan, da bodo nogometaši Rogaške dali vse od sebe, da osvojijo lovoriko. To bi bila tudi zvezdica v njihovih karierah. Lahko špekuliramo o tem, da vzdušje pri Rogaški ni enako, kot bi bilo, če bi bilo vse v redu z njihovo licenco in možnostjo nastopa v Evropi. Lahko, da bo malenkost drugače, a s tem se ne bomo obremenjevali. Vemo, za kakšno ekipo gre. Ima kakovost, spomladi je osvojila četrto mesto po največjem številu točk v prvi ligi in si na igrišču izborila obstanek. To ni naključje. Ima dobre igralce, ki jih dobro poznamo, nekateri so bili tudi naša želja v preteklosti," nam je zaupal Admir Kršić, nekdanji nogometaš Gorice, ki je nato pri vrtnicah opravljal vlogo športnega direktorja, pred začetkom spomladanskega dela pa je postal direktor.

Pred tekmo se ukvarjajo le s športnim delom

Ljubitelji nogometa v Novi Gorici že dolgo niso spremljali evropskih tekem. | Foto: www.alesfevzer.com Ljubitelji nogometa v Novi Gorici že dolgo niso spremljali evropskih tekem. Foto: www.alesfevzer.com Zato je bil več kot primeren naslov za naše vprašanje, kakšna bo usoda Gorice, če danes v finalu pokala premaga Rogaško in osvoji lovoriko. Bo lahko potem zaigrala tudi v Evropi, kjer naj bi pokalni zmagovalec začel sezono celo v prvem krogu kvalifikacij za ligo Europa, tako da se mu obeta še popravni izpit v konferenčni ligi, s tem pa najmanj štiri evropske tekme?

"Zaradi tega je morala Gorica opravljati dvojno licenciranje. Torej tudi licenciranje za Evropo. Prošnjo smo oddali pravočasno, upoštevali navodila, mislim da je bilo popolno. Z našega vidika so bile stvari čiste, a se pred tekmo resnično ukvarjamo le s športnim delom. S svojo problematiko, načrtovanjem tekme z Rogaško," je pojasnil Kršić, ki je pred leti, ko je še nosil dres Gorice, nastopal v dveh finalih pokala. Enega je dobil, drugega izgubil. To so bili časi, ko so vrtnice zaradi močnega pokrovitelja Hit razpolagale z bolj stabilno finančno konstrukcijo kluba.

Thalisson Charles NK Rogaška
Sportal V petek za pokalno lovoriko Rogaška in Gorica ter Mura Nona in Ljubljana

Morda pa so ljudje toliko favorizirali Rogaško ...

Danes 43-letni Admir Kršić je bil član Gorice v njenih najboljših časih in kar trikrat postal državni prvak. | Foto: www.alesfevzer.com Danes 43-letni Admir Kršić je bil član Gorice v njenih najboljših časih in kar trikrat postal državni prvak. Foto: www.alesfevzer.com Če bi Gorica osvojila pokal, bi lahko zaigrala v Evropi. Seveda pa bo morala pred tem prejeti potrditev, ali so ji sploh dodelili licenco za igranje v Evropi. Je pa tabor Novogoričanov v zadnjem obdobju v medijih večkrat zasledil informacije, da je med Koprom in Bravom potekal boj za Evropo.

"Kaj pa mi? Čudno je, da so se pojavljale takšne informacije. Morda pa so ljudje toliko favorizirali Rogaško in nam namenjali tako minimalne možnosti. Verjamem, da bomo odigrali finale po svojih najboljših močeh. Nenazadnje smo edina ekipa, ki je v pokalu do polfinala izločila dva prvoligaša. To smo si zaslužili. Zato nas ne bi odpisal s takimi komentarji, da Bravu četrto mesto omogoča Evropo," je prepričan, da bo treba nekaj vprašati tudi štirikratne državne prvake.

Navijači Gorice se bodo v Stožice odpravili v velikem številu. | Foto: Grega Valančič/Sportida Navijači Gorice se bodo v Stožice odpravili v velikem številu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Če bi Gorica zaigrala v Evropi, bi odigrala najmanj štiri tekme. "Glede finančnega vidika ni treba omenjati, kaj bi to pomenilo za klub. Težavo vidimo le v infrastrukturi, zato pozivam lokalno oblast, da popravi določene zadeve na igrišču in stadionu v primeru preboja v Evropo. Brez tega ne bomo mogli izpolnjevati minimalnih pogojev za prvi in drugi predkrog kvalifikacij," je pojasnil direktor vrtnic in dodal, da so za potrebe licenciranja za možnost igranja v naslednjih krogih kvalifikacij zaprosili stadion Stožice. Ravno objekt, na katerem bodo zvečer lovili prvo klubsko lovoriko po desetih sušnih letih, v katerih se v zadnjem obdobju sprehajajo med prvo in drugo ligo.

"Če bomo povabljeni v prvo ligo, bomo to zagrabili"

Gorica je po slabšem zaključku sezone sklenila 2. SNL na četrtem mestu. | Foto: www.alesfevzer.com Gorica je po slabšem zaključku sezone sklenila 2. SNL na četrtem mestu. Foto: www.alesfevzer.com Ker pa izvršni odbor NZS še ni sporočil, kako poteka popolnitev 1. SNL, v javnosti sicer prevladuje prepričanje, da bo deseto mesto pripadlo drugoligaškemu podprvaku Nafti, obstaja tudi scenarij, po katerem bi vabilo za 1. SNL prejel četrtouvrščeni drugoligaški klub Gorica. "Realno je pričakovati, da se bo prva liga razporedila po uvrstitvah. Če pa bomo povabljeni v prvo ligo, bomo to zagrabili. Če pa tega ne bo, imamo postavljene temelje za naslednjo sezono v drugi ligi in ne bo nobene katastrofe," je dodal Kršić, ki bo danes stiskal pesti za nogometaše Gorice, ki jih po odhodu Mirana Srebrniča vodi 44-letni srbski strateg Nenad Stojaković.

Iz Nove Gorice se bo sicer danes proti Ljubljani odpravilo vsaj pet avtobusov navijačev. Vrtnice računajo, da bi lahko v finalu pokala stiskalo zanje pesti vsaj 500 privržencev, navijači pa pripravljajo tudi posebno koreografijo.

Rogaška
Sportal Pritožba zavrnjena, Rogaška ostaja brez prve lige
Celje
Sportal Lepo je, če imaš denar. Še lepše je, če ti zaupajo.
Goran Boromisa
Sportal Boromisa se opravičuje navijačem Olimpije: Zaslužili smo si žvižge
Goran Boromisa
Sportal Bravo šokiral Olimpijo, Koper po drami na Bonifiki ostal brez Evrope
Milan Anđelković
Sportal Ajdovščina na nogah, Primorje po 13 letih spet prvoligaš!
Ne spreglejte