Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
13.57

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64

Natisni članek

danska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 13.57

1 teden, 1 dan

Srčni slovenski navijač Milan

Starejši slovenski navijač žrtev izpada pijanega Danca, a mu je oprostil #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,64

Od našega poročevalca

Po nedeljskem srečanju evropskega prvenstva v Stuttgartu smo se pogovarjali s starejšim slovenskim navijačem Milanom. Na tekmi je doživel veliko lepega, njegovo srce so ogreli Kekovi izbranci, ki so osvojili veliko točko proti favorizirani Danski (1:1), v slabšo voljo pa ga je spravil incident, ko ga je na tribunah napadel danski navijač. Kaj se je zgodilo in kakšen je bil njegov odziv? Več v video prispevku.

Erik Janža, Eruo 2024
Sportal Erik Janža. Slovenski junak z neverjetno življenjsko zgodbo.

Ena najbolj spektakularnih tekem v zgodovini slovenske nogometne reprezentance je na tribune prekrasnega stadiona v Stuttgartu privabila kar 54 tisoč ljudi. Kar 12 tisoč jih je prišlo iz Slovenije, najmanjše udeleženke Eura po številu prebivalcev. Tako je padel nov rekord, kar se tiče najbolj množičnega športnega romanja Slovencev po svetu. Med navijači, ki so ponosno stiskali pesti za izbrance Matjaža Keka, je bil tudi Milan.

"Mi, Slovenci, ne vračamo udarcev. Mi umirimo ljudi."

Korošec Milan je spremljal dvoboj med Dansko in Slovenijo v Stuttgartu z zastavo na drogu. | Foto: R. P. Korošec Milan je spremljal dvoboj med Dansko in Slovenijo v Stuttgartu z zastavo na drogu. Foto: R. P. Prihaja iz Koroške, dvoboj pa si je ogledal skupaj s prijatelji in sorodniki na delu stadiona, kjer so sicer prevladovali danski privrženci. Ko smo ga po tekmi uzrli pred stadionom, kako zadovoljno je vihtel slovensko zastavo, smo ga pocukali za rokav in zaprosili za komentar. Imel je kaj povedati, razkril pa tudi manj čedne stvari, s katerimi je imel opravka na dvoboju, ki se bo vpisal v zgodovino slovenskega nogometa.

"Rezultat je bil idealen, občinstvo je bilo neverjetno, zgodilo pa se je tako, da smo sedeli med samimi Danci. A se nismo dali. Doživeli smo celo fizični napad, a brez težav … Mi, Slovenci, ne vračamo udarcev. Mi umirimo ljudi. Gremo naprej! Zato, ker smo Slovenci. Slovenija gre naprej," je pomahal z zastavo. Ob znani krilatici, ki so jo v obdobju prve slovenske nogometne pravljice pred 24 leti poslali v svet "trije na in", slovenski glasbeniki Peter Lovšin, Vlado Kreslin in Zoran Predin so takrat obnoreli domovino s ponarodelo navijaško himno Slovenija gre naprej, je izžareval zadovoljstvo in ponos. Žarel je od sreče, kaj vse je v nedeljo uspelo srčni Sloveniji proti enemu izmed favoritov skupine C.

Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Kaj vse se je še dogajalo v Stuttgartu? Vsega je kriv Tadej Pogačar!

Vse skupaj je zakuhal pijani Danec

Kako pa se je zgodil incident, ki je v njegovem primeru vrgel temno senco na sicer veličastni športni dogodek v Stuttgartu? "Zgodil se je fizični napad. Pijan Danec me je hotel poriniti, ko sem imel zastavo, a so ga nato njegovi obvladali. Takoj so prišli varnostniki in me vprašali, ali ga bom tožil. Rekel sem, da ga ne bom. To je šport, vse se oprosti," Milan ni hotel prilivati olja na ogenj.

To je bil prvi remi v zgodovini slovenske nogometne reprezentance na velikih tekmovanjih, ki si ga je Slovenija izborila z izenačenjem. Pred tem je remizirala na EP 2000 z ZR Jugoslavijo (3:3, zapravila vodstvo s 3:0) in Norveško (0:0) ter deset let pozneje na SP 2010 z ZDA (2:2, zapravila vodstvo z 2:0). | Foto: Reuters To je bil prvi remi v zgodovini slovenske nogometne reprezentance na velikih tekmovanjih, ki si ga je Slovenija izborila z izenačenjem. Pred tem je remizirala na EP 2000 z ZR Jugoslavijo (3:3, zapravila vodstvo s 3:0) in Norveško (0:0) ter deset let pozneje na SP 2010 z ZDA (2:2, zapravila vodstvo z 2:0). Foto: Reuters

Kmalu so ga v boljšo voljo spravili slovenski nogometaši, ki so nadomestili zaostanek in v 77. minuti, pred tem so zapravili kar nekaj lepih priložnosti, prek Erika Janže tudi izenačili na 1:1. "V prvem polčasu je bila igra Slovencev malce bojazljiva. Hvala bogu, da so drugi polčas začeli tako, kot je treba. 'Oštro', tako kot znajo," se je nasmehnil Milan, ki so ga znova prevzela navijaška čustva, saj je glasno zavpil "Slo-ve-ni-ja" in si prislužil aplavz prijateljev.  

Kako bo šele v Münchnu ...

Takšnih in podobnih zgodb je bilo v nedeljo še veliko. V Stuttgart je pripotovalo iz Slovenije staro in mlado, srečevali smo podpornike iz vseh koncev države. Prvo popoldansko vrelišče smo doživeli na trgu Schlossplatz, kjer se je zbralo več tisoč slovenskih navijačev in poskrbelo za prvi vrhunec nepozabne nedelje.

Dogajanje na trgu Schlossplatz na dan tekme:

Nato pa se je dogajanje preselilo na tribune stadiona v Stuttgartu, kjer so resda prevladovali danski privrženci, a so jih Slovenci iz minute v minuto bolj preglasili. Najbolj v zadnjih 15 minutah, zlasti po izenačenju na 1:1, po katerem je povsem zavladala slovenska pesem. Dvignile so se slovenske zastave, med njimi tudi tista, ki jo je držal Milan.

Podobne prizore velja pričakovati tudi v Münchnu (20. junija proti Srbiji), kjer bo skoraj zagotovo padel nov rekord, saj se bo tudi zaradi večjega stadiona in bližine Bavarske zbralo še več Slovencev kot v Stuttgartu, in Kölnu (25. junija proti Angliji), tako da bo na Euru v vse bolj sončni in poletni Nemčiji še pestro. Le da bi bilo čim manj takšnih incidentov, kot jih je na lastni koži doživel simpatičen Korošec.

Kylian Mbappe
Sportal Kylian Mbappe se je na francoski narod obrnil glede političnega stanja v državi
Mbappe Kylian poškodba Euro
Sportal Francozi do minimalne zmage, Mbappe ima zlomljen nos
Slovenska nogometna reprezentanca
Sportal Lepa in čustvena gesta slovenskih nogometašev v spomin pokojnemu Matiji Šarkiću
Vanja Drkušić
Sportal Vanja Drkušić: Če delaš pošteno in dobro, te mora nogomet nagraditi
Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.
Luka Dončić
Sportal Dončić med treningom gledal tekmo Slovenija - Danska
Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Matjaž Kek: Niste mi verjeli, da so to posebni modeli
Navijači nogomet
Sportal Konec 24-letnega čakanja: od držanja za glavo, grizenja nohtov do veselja #video #foto
Euro 2024 Slovenija Danska navijači
Sportal V Stuttgartu slovenske pesmi, navijači na stadionu že tri ure prej #video
Ne spreglejte