Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
17. 6. 2024,
1.58

Osveženo pred

1 teden, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Natisni članek

danska nogometna reprezentanca slovenska nogometna reprezentanca Vanja Drkušić Euro 2024 Euro 2024

Ponedeljek, 17. 6. 2024, 1.58

1 teden, 1 dan

Vanja Drkušić po dvoboju z Dansko

Vanja Drkušić: Če delaš pošteno in dobro, te mora nogomet nagraditi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

Od našega poročevalca

Vanja Drkušić | Vanja Drkušić je za reprezentanco proti Danski nastopil šele osmič, a proti favoriziranim Skandinavcem pustil zelo dober vtis. | Foto Guliverimage

Vanja Drkušić je za reprezentanco proti Danski nastopil šele osmič, a proti favoriziranim Skandinavcem pustil zelo dober vtis.

Foto: Guliverimage

Eden tistih, ki so na dvoboju evropskega prvenstva v nogometu med Slovenijo in Dansko (1:1) prijetno presenetili, je bil zagotovo Vanja Drkušić. Prepričan je, da lahko Slovenija v nadaljevanju turnirja pokvari načrte tudi Srbiji in Angliji. Zlasti s takšno pomočjo navijačev. Ti so ga navdušili že na ogrevanju. "Tega, kar sem takrat občutil, ne morem opisati z besedami," je po krstnem nastopu na velikem tekmovanju dejal 24-letni branilec Sočija.

Slovenija Danska Euro Stuttgart
Sportal Kaj vse se je še dogajalo v Stuttgartu? Vsega je kriv Tadej Pogačar!

Selektor Matjaž Kek je v enajsterico, ki je v Stuttgartu začela dvoboj z Dansko, nekoliko nepričakovano uvrstil tudi Vanjo Drkušića. Branilec Sočija je dobil prednost pred Davidom Brekalom in Miho Blažičem. Čeprav je bil to šele njegov osmi nastop za reprezentanco, njegov stanovski kolega Jaka Bijol, s katerim je sestavljal udarni par, je za primerjavo z Dansko proslavljal abrahama, saj jih je zbral že 50, se je v Novem mestu rojeni nogometaš več kot izkazal.

Čeprav je imel opravka z zelo cenjenim in dragim napadalcem Manchester Uniteda Rasmusom Hojlundom, se je 24-letni branilec Sočija izkazal. | Foto: Guliverimage Čeprav je imel opravka z zelo cenjenim in dragim napadalcem Manchester Uniteda Rasmusom Hojlundom, se je 24-letni branilec Sočija izkazal. Foto: Guliverimage

"To je bila zelo težka tekma. Največji test v moji karieri, sploh prva takšna tekma. Na začetku, ko sem izvedel, da bom igral, mi ni bilo lahko, a sem skušal ostati miren," nam je Drkušić zaupal, kako je že med treningi na Euru videl, da obstaja možnost za nastop z Dansko od prve minute. "Na dan tekme sem na sestanku izvedel, da bom začel. Na začetku je bilo prisotne nekaj treme, a mi je nato postalo lažje. Od ogrevanja dalje ne bi rekel, da sem kaj čutil," se je, čeprav na tako veliki tekmi ni še nikdar zaigral, izziva lotil sproščeno in neobremenjeno. Temu primerna je bila tudi predstava, saj se je odlično kosal z zvezdniškimi napadalci Danske.

Zadetek zaradi nezbranosti, posledice neizkušenosti

Christian Eriksen je v 17. minuti zatresel slovensko mrežo. | Foto: Reuters Christian Eriksen je v 17. minuti zatresel slovensko mrežo. Foto: Reuters Za popolno oceno mu je zmanjkalo le tistega, česar nima nobeden v njegovi ekipi. To so izkušnje velikega reprezentančnega tekmovanja. To je Slovenijo tudi stalo edinega prejetega zadetka, ko ni znala ustaviti Jonasa Winda, ta pa je mojstrsko z asistenco zaposlil Christiana Eriksena, ki je pravočasno ušel Timiju Maxu Elšniku, in nato z natančnim strelom matiral Jana Oblaka. Ravno v 17. minuti, ko so Danci povedli z 1:0.

"Ta zadetek je odločil trenutek nezbranosti v naši ekipi. To je odraz tega, da je to za vse nas prvo veliko tekmovanje. To je odraz kančka neizkušenosti. Hvala bogu, da nam je uspelo zadeti in izenačiti, s tem pa na tej težki tekmi osvojiti točko. To nam je lahko samo šola za naprej," je prepričan, da bodo izkušnje, pridobljene z zahtevnega začetka Eura 2024, še kako koristile njemu in njegovim soigralcem v nadaljevanju turnirja v Nemčiji.

Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Šešku in Šporarju gol ni bil usojen, za remi zabil Janža. Poraz Srbije.

"Šeško in Šporar bosta zadela proti Srbiji in Angliji''

Erik Janža je izenačil na 1:1 v 77. minuti. | Foto: Reuters Erik Janža je izenačil na 1:1 v 77. minuti. Foto: Reuters Slovenija si je priigrala kar nekaj priložnosti za izenačenje, a se ji ni izšlo. Andraž Šporar se je znašel v številnih nevarnih priložnostih, Benjamin Šeško je bil zelo blizu z dvema projektiloma z razdalje, drugi je zatresel vratnico, Adam Gnezda Čerin je z glavo meril mimo cilja. Se mu je takrat zazdelo, da je tekma kot zakleta za Slovenijo in bo morala Kekova četa v uvodnem dejanju Eura priznati premoč Dancem?

"Ne. Vedno pravim, da te mora nogomet, če delaš pošteno in dobro, tako kot smo mi, potem na koncu nagraditi. Prepričan sem, da bosta Šporar in Šeško zadela proti Srbiji in Angliji," je samozavestno dejal nekdanji branilec Brava. Nikakor naključno. Na vprašanje, ali bi lahko zaradi točke proti favorizirani Danski slovenski nogometaši poleteli in izgubili stik z realnostjo, je namreč odgovoril: "Zagotovo ne. Samozavest smo izrazili že pred turnirjem. Verjamemo vase. Verjamemo, da smo sposobni igrati z velikimi reprezentancami, kar smo z Dansko tudi dokazali. Ne vidim razloga, da bi šli v tekmo s Srbijo in Anglijo prestrašeno ali kako drugače," se ne boji prihodnjih izzivov.

Slovenski navijači so navdušili Vanjo Drkušića. Podobno velja tudi za druge člane Kekove čete. | Foto: Reuters Slovenski navijači so navdušili Vanjo Drkušića. Podobno velja tudi za druge člane Kekove čete. Foto: Reuters

S pomočjo navijačev, ki so ga navdušili v Stuttgartu, bodo cilji še lažje izvedljivi. V zadnjih dneh, ko so stanovali v Stuttgartu, je srečeval navijače že na ulicah. "Slovenske drese smo videvali po ulicah, a spet ne toliko. Smo pa vedeli, da jih bo veliko na tekmi. Ko smo tako prišli pred tekmo na ogrevanje in vso tribuno videli obarvano s slovenskimi zastavami, je bil to res poseben občutek, ki ga ne morem opisati."

"Ta trenutek sem si hotel zapomniti do konca svojega življenja"

Navijačem se zahvaljuje, da so prišli v Stuttgart v tako velikem številu. | Foto: Guliverimage Navijačem se zahvaljuje, da so prišli v Stuttgart v tako velikem številu. Foto: Guliverimage Podobno velja tudi za prizore po koncu dvoboja, ko je na stadionu grmelo Kdor ne skače ni Sloven'c. "Bilo je zelo posebno. V tistem trenutku sem bil res pri stvari. Ta trenutek sem si hotel zapomniti do konca svojega življenja," je še dodal Drkušić, ki je na dvoboju z Dansko dokazal, da je lahko kos izzivom tudi na tako pomembnih tekmah, kot je Euro. To je velik napredek v karieri branilca, ki v članski reprezentanci ne igra tako dolgo.

"V nogometu se stvari hitro spreminjajo. Vedno sem verjel v svoje kakovosti. Selektor mi je v zadnjem letu in pol dal priložnost, da to dokažem. Na vsakem treningu sem dal 110 odstotkov, na koncu pa me je to nagradilo, saj se je selektor odločil, da me uvrsti v enajsterico," je vedno verjel, da bi lahko igral na takšni ravni. Nov izpit se po vrnitvi reprezentance v Wuppertal obeta ob koncu tedna, ko se bo Slovenija v Münchnu udarila s Srbijo. S še eno tekmico, s katero se lahko po Drukšićevem mnenju vsaj enakovredno kosa.

Euro 2024 Slovenija Danska navijači
Sportal V Stuttgartu slovenske pesmi, navijači na stadionu že tri ure prej #video
Navijači nogomet
Sportal Konec 24-letnega čakanja: od držanja za glavo, grizenja nohtov do veselja #video #foto
Euro 2024 Slovenija Danska
Sportal Matjaž Kek: Niste mi verjeli, da so to posebni modeli
Luka Dončić
Sportal Dončić med treningom gledal tekmo Slovenija - Danska
Albanija
Sportal Albanska nogometna zveza "na zagovor"
Ne spreglejte