Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 7. 2024,
8.12

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

turška nogometna reprezentanca Mert Günok Euro 2024 Euro 2024

Sreda, 3. 7. 2024, 8.12

2 dneva, 1 ura

Turkova obramba spomnila na Gordona Banksa in SP 1970

Turki slavijo Merta Günoka: Ena najboljših obramb, kar sem jih videl v živo na igrišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Mert Günok | Mert Günok je v zadnjih sekundah tekme osmine finala poskrbel za izjemno obrambo in Avstrijcem preprečil izenačenje, Turkom pa priskrbel četrtfinalno vozovnico. | Foto Guliverimage

Mert Günok je v zadnjih sekundah tekme osmine finala poskrbel za izjemno obrambo in Avstrijcem preprečil izenačenje, Turkom pa priskrbel četrtfinalno vozovnico.

Foto: Guliverimage

Torkov večer na evropskem prvenstvu je postregel s hudim bojem Turčije in Avstrije za zadnjo četrtfinalno vstopnico, ki so si jo na koncu s tesno zmago (2:1) izborili Turki. Ti slavijo vratarja Merta Günoka, ki je globoko v sodnikovem dodatku poskrbel za vrhunsko obrambo, ki je obnorela nogometni svet in spomnila na obrambo Gordona Banksa iz leta 1970.

Merih Demiral
Sportal Turki razžalostili Avstrijce, Nizozemci gladko prek Romunov

Navijači v Leipzigu so bili v torek pozno zvečer priča čudežni obrambi Merta Günoka, s katero je Avstrijcem preprečil izenačenje in podaljške, Turkom pa zagotovil prvo četrtfinalno vstopnico po letu 2008, ko so na koncu zasedli tretje mesto.

Avstrijci so ob zaostanku z 1:2 pritiskali vse do konca tekme in si v enem zadnjih napadov priigrali izjemno priložnost, da bi ostali "med živimi", a jim je načrte prekrižal član Bešiktaša. Ta je ob strelu Christopha Baumgartnerja iz neposredne bližine z glavo po izjemni paradi z desnico odbil žogo v kot.

Obramba Merta Günoka:

Replika Gordona Banksa

35-letnikova obramba je takoj zaokrožila po spletu, ljubitelji nogometa pa so kaj hitro našli vzporednico z obrambo Gordona Banksa na svetovnem prvenstvu leta 1970, ko je na podoben način ustavil poskus Peleja. Ta je pozneje Angleževo obrambo označil kot najboljšo, kar jo je doživel v karieri.

Sprejem nogometašev
Sportal Oblak navijačem obljubil, da bo naslednji sprejem že čez dve leti #video

Tudi edini avstrijski strelec na torkovi tekmi Michael Gregoritsch je po porazu dejal, "da je to ena najboljših obramb, kar sem jih kdaj videl v živo na igrišču. Vse pohvale turškemu vratarju, saj je šlo za strel, ki ga je bilo izjemno težko ustaviti. Neverjetno, res".

Obramba Günoka in Banksa:

"Morda ena najboljših obramb, kar sem jih videl"

Turčija danes slavi Günoka, ki je poskrbel za eno najboljših obramb na evropskih prvenstvih v tako ključnem trenutku. Izkazal se je že pred zadnjo obrambo, na koncu jih je zbral pet.

35-letnik bo z rojaki v četrtfinalu igral proti Nizozemcem. | Foto: Guliverimage 35-letnik bo z rojaki v četrtfinalu igral proti Nizozemcem. Foto: Guliverimage

"Mert je opravil odlično delo. Po koncu tekme smo se pogovarjali in kar nisem mogel verjeti svojim očem. Morda je to ena najboljših obramb, kar sem jih videl na lastne oči," so pri BBC povzeli besede Meriha Demirala, ki je k zmagi prispeval oba gola.

Nekoliko manj vzhičen je bil ob vprašanjih o tem, kam spada Günokova obramba med obrambami vseh časov, Italijan na klopi Turčije Vincenzo Montella: "Ne vem, ker je bilo toliko spektakularnih obramb. Sem pa vesel zanj, vesel za ekipo, vesel za državo in vesel za vse, kar smo ustvarili tukaj. Čestitke seveda tudi Mertu. Njegova naloga je, da brani, zelo smo veseli, da mu je v zadnji minuti uspelo ubraniti strel, po čemer smo zmagali."

Za polfinale proti Nizozemcem

Turki se bodo za polfinale borili v soboto, ko jim bo v Berlinu nasproti stala Nizozemska, ki je v torek s 3:0 izločila Romunijo.

Andraž Šporar in Mia Mujadžić Golob
Trendi Slovenski nogometaši po zgodovinski tekmi v objem svojih najdražjih #foto
Euro 2024 Benjamin Šeško
Sportal Čustven zapis nesrečnega Šeška: Po tej boleči izkušnji bomo še močnejši!
Jaka Bijol
Sportal Slaviša Stojanović: Celotna slika EP je odlična. Ne samo za reprezentanco, pač pa za slovenski nogomet.
Euro 2024 Slovenija Anglija navijači
Sportal Novo poglavje slovenske nogometne zgodovine
thumb
Trendi Ko je Oblak ubranil Ronaldov strel, se je oglasila njegova izbranka
Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek po bolečem porazu odprl dušo
Cristiano Ronaldo
Sportal Portugalska slavi Costo, Ronaldo ni čustven (samo) zaradi zadnjega EP

 

 

Ne spreglejte