Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
22.56

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

Natisni članek

Newcastle United Borussia Dortmund PSG AC Milan Manchester City Barcelona RB Leipzig Atletico Madrid UEFA liga prvakov Jan Oblak Jan Oblak Kevin Kampl Benjamin Šeško Benjamin Šeško

Torek, 7. 11. 2023, 22.56

5 mesecev, 3 tedne

LIGA PRVAKOV, SKUPINSKI DEL, 4. KROG (TOREK)

Šešku prva postava in osmina finala, Oblak nepremagan do "teniške" zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10
RB Leipzig Benjamin Šeško | Benjamin Šeško je v Beogradu tekmo lige prvakov začel v prvi enajsterici Leipziga. | Foto Guliverimage

Benjamin Šeško je v Beogradu tekmo lige prvakov začel v prvi enajsterici Leipziga.

Foto: Guliverimage

V četrtem krogu lige prvakov je Borussia Dortmund še drugič premagala Newcastle in zdaj lažje diha v skupini F, v skupini smrti, v kateri je AC Milan na večerni tekmi z 2:1 premagal PSG. V skupini H bi si Barcelona s četrto zmago že lahko zagotovila osmino finala, a je izgubila z 0:1 proti Šahtarju. Naša pozornost pa je bila usmerjena v Beograd, kjer je bil na tekmi skupine G med Leipzigom in Crveno zvezdo Benjamin Šeško končno v prvi enajsterici. Zatresel je okvir vrat, s soigralci se je veselil zmage z 2:1 in napredovanja v osmino finala. To je dva kroga pred koncem skupinskega dela uspelo tudi Manchester Cityju, ki je s 3:0 premagal Young Boys. Najvišjo zmago večera je dosegel Jan Oblak z Atletico Madridom, 6:0 proti Celticu.

Jan Oblak Atletico
Sportal Nova mojstrska poteza Jana Oblaka, Uefa spet izpostavila Slovenca
Pepe Porto
Sportal Evropa se klanja neuničljivi legendi, padel je izjemen rekord

Liga prvakov, 4. krog:

Torek, 7. november:

Benjamin šeško
Sportal Angleški mediji: Arsenal si želi v svoje vrste zvabiti Šeška

Po dveh tekmah Borussia v težavah, zdaj do druge zmage

Niclas Füllkrug je zabil svoj prvi gol v ligi prvakov. Za vodstvo z 1:0. | Foto: Reuters Niclas Füllkrug je zabil svoj prvi gol v ligi prvakov. Za vodstvo z 1:0. Foto: Reuters V skupini smrti, kot smo poimenovali skupino F z AC Milanom, PSG, Borussio Dortmund in Newcastle Unitedom, se je nemški velikan po uvodnih dveh tekmah z eno samo točko zdel v zelo nezavidljivem položaju. A je pred dvema tednoma zmagal v Angliji (1:0) in bolje začel tudi povratno tekmo. Ko se je Newcastle po 20 minutah le nekoliko otresel pritiska Borussie, pa je ta izkoristila protinapad in povedla v 26. minuti. Po podaji Marcela Sabitzerja je svoj prvi zadetek v ligi prvakov dosegel Niclas Füllkrug, ki je Borussio poleti okrepil iz vrst Werderja. Na legendarnem Westfalenstadionu so bili navijači spet na nogah, potem ko jih je ekipa pred dnevi razočarala s porazom na velikem nemškem derbiju z Bayernom.

Veselje na tribunah Westfalenstadiona. Borussia Dortmund je zmagala drugič zapored. | Foto: Reuters Veselje na tribunah Westfalenstadiona. Borussia Dortmund je zmagala drugič zapored. Foto: Reuters V drugem polčasu so bili domači še bolj nevarni za nasprotnikov gol, eno najlepših priložnosti pa je imel Julian Brandt, ko je v 58. minuti dobil žogo na robu kazenskega prostora in iz težkega položaja močno in natančno streljal. Vratar Nick Pope se je vrgel in stegnil, kolikor je dolg in širok, in ravno toliko s prsti oplazil žogo, da je ta zletela mimo vratnice v kot. Zelo razpoloženi Brandt je 20 minut pozneje v protinapadu dobil žogo prek polovice igrišča (podajalec Karim Adeyemi) in stoodstotno priložnost zanesljivo izkoristil (2:0). To je bil tudi končni rezultat.

Milan Škriniar je zadel za 1:0. | Foto: Reuters Milan Škriniar je zadel za 1:0. Foto: Reuters AC Milan se je na domačem San Siru poskušal maščevati PSG za boleč poraz v Parizu pred 14 dnevi (0:3), po katerem so padli na dno skupine F. A začetek je bil zanje vse prej kot spodbuden, že v deveti minuti je za Parižane zadel Milan Škriniar. A le tri minute pozneje je Milan že izenačil na 1:1. Zadel je Rafael Leao. Akcije v prvem polčasu res ni manjkalo: na obeh straneh po pet strelov znotraj okvira vrat. A mreža se ni več stresla, enkrat le vratnica, v 27. minuti jo je zadel Ousmane Dembele.

Olivier Giroud je zadel za vodstvo AC Milana z 2:1. Zaostajali so z 0:1. | Foto: Reuters Olivier Giroud je zadel za vodstvo AC Milana z 2:1. Zaostajali so z 0:1. Foto: Reuters V 50. minuti so domači prišli do vodstva in preobrata: Theo Hernandez je izvrstno podal v kazenski prostor, Olivier Giroud pa je še enkrat dokazal, kako dobro zna zaključiti akcijo. Z glavo je žogo poslal v desni zgornji kot, vratar Gianluigi Donnarumma, ki je pred prihodom v Pariz igral za AC Milan, je bil nemočen. Milančani bi lahko še povišali prednost, a se je Donnarumma v 85. minuti izkazal z vrhunsko obrambo. Streljal je Noah Okafor. Tekmo sta v Milanu spremljala tudi legendarna David Beckham in Thierry Henry.

Dortmund zdaj s sedmimi točkami vodi, PSG jih ima šest, Milan pet, Newcastle pa štiri.

Prvi poraz za Barcelono

Danilo Sikan | Foto: Reuters Danilo Sikan Foto: Reuters V Hamburgu, kjer v tej sezoni evropske tekmece gosti ukrajinski brezdomec iz Donecka, je imela do te tekme v skupini H neporažena Barcelona v prvem polčasu več žogo, a nobenega strela v okvir vrat. Nato pa šok za favorite v 40. minuti, ko je Danilo Sikan izkoristil lep predložek v kazenski prostor in zabil z glavo za vodstvo Šahtarja z 1:0. Že v Barceloni pred 14 dnevi so Ukrajinci pošteno namučili Katalonce, a ostali brez točke (2:1). Tudi po glavnem odmoru je bil bolj nevaren Šahtar, pravzaprav je tudi še zatresel mrežo, a gol Brazilca Newertona v 87. minuti zaradi prepovedanega položaja ni veljal. Preboja med 16 tako s porazom 0:1 Barcelona (devet točk) še ni potrdila, Šahtar ima po drugi zmagi zdaj šest točk.

Na drugi tekmi skupine je Porto z 2:0 premagal Antwerp. Katalonci in Portugalci imajo devet točk, Ukrajinci šest.

Najboljši strelci lige prvakov v sezoni 2023/24:

5 - Alvaro Morata (Atletico)
4 - Evanilson (Porto), Antoine Griezmann (Atletico), Erling Haaland (Man City)
3 - Julian Alvarez (Man City), Jude Bellingham (Real Madrid), Gabriel Jesus (Arsenal), Rasmus Hojlund (Man United), Brais Mendez (Real Sociedad), Danylo Sikan (Šahtar)
...
1 - Benjamin Šeško (Leipzig) 

City in Leipzig že v osmini finala, Šeško od prve minute

Benjamin Šeško je na svoji 15. tekmi za Leipzig šele četrtič dočakal mesto v prvi postavi. | Foto: Guliverimage Benjamin Šeško je na svoji 15. tekmi za Leipzig šele četrtič dočakal mesto v prvi postavi. Foto: Guliverimage Slovenski ljubitelji nogometa smo bili še posebej pozorni na dogajanje v skupini G, v kateri sta si favorita Manchester City in RB Leipzig že dva kroga pred koncem zagotovila napredovanje. Evropski prvak je gostil švicarski klub Young Boys. Erling Haaland je pred dvema tednoma v Švici zabil dvakrat, tokrat pa je bil njegov nastop zaradi bolečin v gležnju vprašljiv, a je znova dvakrat zadel. City je zmagal s 3:0.

Rdeči biki, pri katerih nastopata Kevin Kampl in Benjamin Šeško, so gostovali pri Crveni zvezdi. Trener Marco Rose je končno v prvo postavo spet uvrstil Šeška. To je 15. tekma slovenskega reprezentanta za Leipzig, a šele četrta v prvi enajsterici. V ligi prvakov je na prejšnjih tekmah skupaj odigral 54 minut. Ni trajalo dolgo in člani nemškega kluba so se veselili. Zabil pa ni slovenski 20-letnik, temveč nizozemski: po samostojni akciji še na drugi tekmi zapored Zvezdin Xavi Simons. Šeško je sredi polčasa prvič udaril proti golu, a je eden od igralcev Zvezde podstavil nogo in žoga je zletela v kot. Zelo dramatičen je bil zaključek polčasa. Najprej je po hudi napaki v obrambi Zvezde stoodstotno priložnost dobil Lois Openda, a je ena na ena z vratarjem domačih Omrijem Glazerjem odigral tako nonšalantno, da mu je ta žogo snel z noge. In malo je manjkalo, da bi bili nekaj sekund pozneje iz protinapada Zvezde nogometaši Leipziga kaznovani. Že v sodnikovem dodatku pa je Openda prodrl po levi strani in imel v kazenskem prostoru odprta Šeška in Emila Forsberga. Podal je drugemu, ta pa je streljal mimo desne vratnice.

Crvena zvezda je drugi polčas začela zelo ofenzivno, a to je odprlo prostor našemu Šešku, ki je v 52. minuti prodrl s polovice igrišče in s 25 metrov močno streljal po tleh. Vratar je bil premagan, a je Slovencu zadetek preprečila vratnica. Ostal je brez svojega drugega gola v ligi prvakov, v 71. minuti ga je zamenjal Lukas Klostermann. Ko se je zdelo, da bo Crvena zvezda izenačila - Peter Olayinka je imel v 75. minuti lepo priložnost, a je njegov strel ubranil Janis Blaswich -, pa je dve minuti pozneje protinapad Leipziga izvrstno končal Openda. S preigravanjem je iz igre vrgel Milana Rodića in zadel za 2:0. A tekma še ni bila odločena. V Beogradu je vse močneje padel dež, v 81. minuti pa je končno vendarle padel tudi gol Zvezde. Streljal oziroma podal je Guelor Kanga, žogo je poskušal izbiti Benjamin Henrichs, a jo je le preusmeril v mrežo svojega vratarja. Za zadnjih deset minut tekme je v igro vstopil Kampl, ki to sezono običajno sicer začenja tekme.

Čeprav so Srbi še naprej pritiskali, se rezultat ni več spremenil in z zmago 2:1 je tudi Leipzig potrdil napredovanje v osmino finala. Ima devet točk (vodilni Manchester City 12), Zvezda in Young Boys samo po eno.

Matjaž Kek
Sportal Kek samozavesten, a z nekaj skrbmi

Oblak prvič nepremagan, Atletico zabil šest golov.

Antoine Griezmann in Alvaro Morata sta dosegla vsak po dva zadetka. | Foto: Reuters Antoine Griezmann in Alvaro Morata sta dosegla vsak po dva zadetka. Foto: Reuters Atletico Madrid je gostil Celtic, ki je v ponedeljek praznoval 136. rojstni dan. Slovenski vratar Jan Oblak se pretekli petek ni najbolj izkazal na gostovanju pri Las Palmasu. Na dvoboju španskega prvenstva je prejel dva zadetka, pri katerih bi lahko, tako so zapisali tudi osrednji španski mediji, bolje posredoval, tako da si ni prislužil višje ocene. Je šlo pa zdaj Škofjeločanu toliko bolje v ligi prvakov. Prvič v tej evropski sezoni je ohranil mrežo nedotaknjeno. Še bolj razpoloženi so bili njegovi kolegi v napadu. Dosegli so najvišjo zmago večera - s 6:0. Po dvakrat sta zadela Antoine Griezmann in Alvaro Morata, ki je zdaj s petimi goli najboljši strelec v letošnji ligi prvakov. Po štiri imajo Griezmann, Haaland in Evanilson (Porto).

Na drugi tekmi skupine E je Lazio z 1:0 premagal Feyenoord in je s sedmimi točkami drugi. Ima torej točko manj od Atletica. Feyenoord ima šest točk, Celtics eno samo.

Liga prvakov, 4. krog:

Torek, 7. november:

Sreda, 8. november:

Lestvice:

Manchester United poklon Bobby Charlton
Sportal Poklon legendi Manchestra in trdo prigarana zmaga, olajšanje tudi za Arsenal
Fermin Lopez FC Barcelona
Sportal Šeškovi se niso ustrašili navijačev Zvezde. Oblak dobil prva dva gola.
Bayern München Harry Kane
Sportal Anglež Kane potopil rumeno-črno ladjo, spodrsljaj Stuttgarta
Ne spreglejte