Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
12.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09

Natisni članek

Petar Stojanović Benjamin Šeško Benjamin Šeško Jan Oblak Jan Oblak Timi Max Elšnik Erik Janža David Brekalo Kvalifikacije za Euro 2024 Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 7. 11. 2023, 12.30

2 meseca, 2 tedna

Slovenija ima dve zaključni žogici za Euro 2024

Kek samozavesten, a z nekaj skrbmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,09
Matjaž Kek | Se bo Slovenija prvič po letu 2010 pojavila na zemljevidu udeležencev velikih nogometnih tekmovanj? | Foto www.alesfevzer.com

Se bo Slovenija prvič po letu 2010 pojavila na zemljevidu udeležencev velikih nogometnih tekmovanj?

Foto: www.alesfevzer.com

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je objavil seznam nogometašev, na katere računa za zadnji dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024. Priložnost za uvrstitev na veliko tekmovanje je lepa, a nekaj skrbi ima, saj smo sredi sezone in poškodbe se vrstijo. Vprašljivi so Žan Celar, Erik Janža, Petar Stojanović in Timi Max Elšnik, David Brekalo pa je že odpadel. Na seznamu je en novinec, to je vezist Nino Žugelj, ki igra za norveški Bodo/Glimt.

Severna Irska : Slovenija Benjamin Šeško
Sportal Koliko točk še potrebuje Slovenija za Euro? Matematika je jasna.

Erik Janža je proti Finski proslavljal strelski prvenec v državnem dresu. | Foto: www.alesfevzer.com Erik Janža je proti Finski proslavljal strelski prvenec v državnem dresu. Foto: www.alesfevzer.com "Zdaj smo začeli razmišljati o sklepnem dejanju, ko se bo odločalo, katera dva iz te skupine greste na EP. Mi smo v položaju, ki smo ga želeli, tak je bil naš cilj. Mislim, da smo zasluženo na tem mestu, a črta se potegne na koncu. Zato se želimo zdaj dobro pripraviti, kolikor nam čas dopušča, seveda. Najprej prva tekma, nato druga tekma," je ob predstavitvi seznama za tekmi z Dansko (17. 11.) in Kazahstanom (20. 11.) novinarje nagovoril selektor Matjaž Kek. "Skladno s časom je nekoliko več težav s poškodbami, zato se še lahko zgodijo spremembe na tem seznamu. Sveža informacija je poškodba Celarja. Bila sva v stiku. Čez teden bo videl, kako bo poškodba vplivala na začetek njegovega treniranja. Če bo v redu, bo prišel na zbor. Imamo pa še problem s poškodbami Janže, Stojanovića, Brekalo poškodbo vleče že nekaj časa in je že odpadel, skrbi tudi stanje Elšnika. To je posledica tega, da smo sredi sezone, malo se menjajo vremenske razmere in preprosto ne moreš imeti vseh."

Davida Brekala naj bi v prvi postavi zamenjal Miha Blažič in tako na osrednjih branilskih mestih tvoril udarno navezo z Jako Bijolom. Erik Janža, ki se je ustalil v začetni enajsterici na položaju levega bočnega branilca, je zaradi poškodbe gležnja izpustil zadnje tri klubske tekme. Sta se pa v svojih klubih po krajši odsotnosti Timi Max Elšnik in Petar Stojanović pretekli konec tedna vrnila na zelenico. 

Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmi z Dansko in Kazahstanom:

Vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Apoel), Martin Turk (Parma)
Branilci: Jaka Bijol (Udinese), Jure Balkovec (Alanyaspor), Miha Blažič (Lech Poznanj), Žan Karničnik (Celje), Erik Janža (Gornik Zabrze), Vanja Drkušić (Soči), David Zec (Celje)
Vezisti: Jasmin Kurtić (Universitatea Craiova), Benjamin Verbič (Panathinaikos), Petar Stojanović (Sampdoria), Miha Zajc (Fenerbahče), Sandi Lovrić (Udinese), Adam Gnezda Čerin (Panathinaikos), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Jan Mlakar (Pisa), Timi Max Elšnik (Olimpija), Nino Žugelj (Bodö/Glimt)
Napadalci: Andraž Šporar (Panathinaikos), Benjamin Šeško (Leipzig), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Žan Vipotnik (Bordeaux)

A Slovenija je vodilna v kvalifikacijski skupini H. Ima 19 točk, tako kot tudi Danska. Prednost pred Kazahstanom je štiri točke. "Jaz imam zaupanje fantov, ki so že igrali, ki bodo dobili priložnost. Sestavila se je ekipa kvalitetnih, karakterno močnih igralcev, ki so sposobni odigrati dobro ti dve tekmi. Jasno, da so pričakovanja velika. Privilegij je, da se razmišlja o nečem velikem, a moraš ostati skromen, samozavesten, odločen, predvsem pa z motivom, ki ti ga daje trenutek, ki si si ga sam prislužil. Nobenega filozofiranja, matematike. Mi smo zdaj usmerjeni v te tri treninge in na Köbenhavn."

Andraž Šporar
Sportal Šporar vstopil, zabil za zmago, a zapravil 11-metrovko

Kek: Tega pa ne bom dovolil!

Nogometna evforija na sončni strani Alp že dolgo ni bila tako izrazita. Kvalifikacije za Euro 2024 so se prevesile v drugi del, slovenska reprezentanca pa igra kot v transu. Točke osvaja marljivo in temeljito, po štirih zaporednih zmagah, drug za drugim so padli Severna Irska (4:2 v Ljubljani), San Marino (2:0 v gosteh), Finska (3:0 v Ljubljani) in še enkrat Severna Irska (1:0 v gosteh), Kekova četa v zadnja dva kroga vstopa s prvega mesta.

Stožice bodo 20. novembra na tekmi med Slovenijo in Kazahstanom pokale po šivih. Ekipo Matjaža Keka bi na Euro 2024, če si vozovnice pred tem ne bo zagotovila na Danskem, proti Kazahstanu odpeljal že neodločen izid. | Foto: www.alesfevzer.com Stožice bodo 20. novembra na tekmi med Slovenijo in Kazahstanom pokale po šivih. Ekipo Matjaža Keka bi na Euro 2024, če si vozovnice pred tem ne bo zagotovila na Danskem, proti Kazahstanu odpeljal že neodločen izid. Foto: www.alesfevzer.com Če si Kazahstan v predzadnjem krogu ne bo privoščil spodrsljaja proti San Marinu, uradno najslabši reprezentanci na svetu, ki pa je v zadnjem nastopu skoraj šokirala Dansko (1:2), bi Sloveniji na derbiju vodilnih na Danskem za zagotovitev vozovnice za Euro 2024 zadoščala zmaga. Slovencem se ponuja zgodovinska priložnost, saj si niso še nikoli priigrali nastopa na velikem tekmovanju že po skupinskem delu kvalifikacij, ampak šele po dodatnih kvalifikacijah. Letos bi bilo lahko drugače.

"Izhodišče je drugačno. Mi imamo že danes 19 točk, kar bi po nekih izračunih že skoraj lahko zadoščalo, a tako se je pač razpletlo. Nič nam ni bilo podarjeno. A prehitevanja, kalkuliranja igralcev, tega pa ne bom dovolil, tega pa ne bom dovolil! Sem tak človek. Nismo v položaju, da bi koga podcenjevali, da bi prehitevali, da bi lahko razmišljali o čem drugem kot o kvaliteti igre, o predstavitvi naše kvalitete, odnosa. Motiva pa ne vem, ali lahko manjka. Mislim, da so fantje tako zreli, da bodo znali to uporabiti. Seveda pa nas bo malo žgečkalo, a to je v redu, saj smo si to želeli," je govoril Kek.

Matjaž Kek govori o privilegiju, a je odločen, da kalkuliranja fantov ne bo smelo biti. | Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek govori o privilegiju, a je odločen, da kalkuliranja fantov ne bo smelo biti. Foto: www.alesfevzer.com

Benjamin Šeško | Foto: www.alesfevzer.com Benjamin Šeško Foto: www.alesfevzer.com Kekovi bojevniki, reprezentanca prinaša posrečeno zmes mladih, neustrašnih, drznih in ambicioznih ter starejših in izkušenih igralcev, na katere se lahko slovenska reprezentanca zanese, bodo v Köbenhavnu gostovali 17. novembra. Če takrat ne bodo premagali Dancev, s katerimi so se pred petimi meseci v Stožicah razšli brez zmagovalca (1:1), bo Slovenija dočakala še eno zaključno žogico. Ta prinaša prvovrstni nogometni praznik, kakršnega Ljubljana še ni videla. Slovenija se je namreč na velika tekmovanja uvrščala po tekmah v Kijevu (Ukrajina 1999 – 1:1), Bukarešti (Romunija 2001 – 1:1) in Mariboru (Rusija 2009 – 1:0), čez dva tedna pa se ji ponuja priložnost, da si vozovnico za veliko tekmovanje priigra še v Ljubljani.

Keka to, da Benjamin Šeško na zadnjih tekmah za RB Leipzig ni igral veliko, ne skrbi pretirano. "Že takrat sem rekel, da bo preskok iz Salzburga v bundesligo lahko šel v eno ali drugo stran. Ta pot je relativno normalna. Seveda bi lahko veselila vsaka minuta več. Praksa manj minut lahko pri mladem igralcu nekaj pusti. Po drugi strani pa je vsak mesec odigral dve tekmi v reprezentanci na zelo visoki ravni. Upam, da ga to hrani, da ga hranita želja in motiv po dokazovanju v ligi, ki je med najboljšimi na svetu. Ni pa samo Beni, še pri nekaj drugih mi minutaže niso logične, nekateri pa kar vztrajno igrajo, opozarjajo nase. A na teh dveh tekmah se ne bo spraševalo o minuti več ali manj, ali kaj boli, vemo, kakšne so vloge."
Kv. Euro: Slovenija - Finska Benjamin Šeško
Sportal Slovenijo trese nogometna mrzlica: 33 dni pred tekmo so Stožice razprodane

"Tukaj izgovorov ne bo"

Matjaž Kek | Foto: www.alesfevzer.com Matjaž Kek Foto: www.alesfevzer.com Stožice so razprodane, zanimanje je ogromno, nogometna reprezentanca na čelu z Janom Oblakom in Benjaminom Šeškom, ki se v napadu izjemno dopolnjuje z Andražem Šporarjem, igra najboljše predstave, odkar se je leta 2019 na vroči selektorski stolček vrnil Matjaž Kek. Da pa bi bila pot do nastopa na Euru 2024 še lepša, matematika potrjuje, da bi Sloveniji v zadnjem krogu do popolnega uspeha proti Kazahstanu zadoščala že točka.

"Mene bolj kot prva ali druga tekma zanima stanje igralcev. Je pa res, da zdaj tudi kakšen trening, kakšna minuta manj ne sme vplivati odločilno. Igramo proti neposrednim nasprotnikom. Tukaj izgovorov ne bo. Tudi vreme, igrišče ... Kaj bi sploh o tem razpravljali. A mislim, da bo zaradi homogenosti vse v redu. Zakaj jim ne bi zaupal, zakaj jim ne bi prepustil igrišča. Pa naj oni uživajo v tem privilegiju. Potem bomo pa sešteli."

Slovenski navijači tako že hladijo šampanjec, selektor Kek in njegovi varovanci pa ohranjajo mirno kri. Ostajajo trdno na tleh, nočejo poleteti in se prepustiti evforiji, ampak iti postopno iz tekme v tekmo. Takšno zrelo razmišljanje jim je za zdaj prinašalo imenitne rezultate. Na osmih tekmah so osvojili kar 19 od maksimalnih 24 točk. Zdaj sledi veliki finale, največji preizkus zrelosti, na katerega pa namerava 62-letni Mariborčan poslati preizkušeno zasedbo. Nikoli ni bil privrženec pretiranega eksperimentiranja.

Slovenija : Severna Irska Adam Gnezda Čerin
Sportal Prekrasno, kaj uspeva Sloveniji. Kekova četa po evrogolu spisala zgodovino.
Slovenija : Severna Irska Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek: Zrušili smo tudi ta Belfast
Sebastjan Cimirotić Cime
Sportal Cime opozarja na nekaj, kar bi bilo lahko pogubno za Slovenijo
Gnezda Čerin
Sportal Evrogol Slovenca, ki je spomnil na mojstrovino Zahovića in očaral Uefo
Ne spreglejte