Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 10. 2023,
22.56

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

Natisni članek

Manchester United Arsenal Real Madrid Napoli Bayern München Rade Obrenović UEFA liga prvakov

Torek, 3. 10. 2023, 22.56

6 mesecev, 3 tedne

Liga prvakov, skupinski del, 2. krog (torek)

Velika poslastica v Neaplju, spodrsljaja angleških velikanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80
Real Madrid | Real Madrid je s 3:2 ugnal Napoli. | Foto Reuters

Real Madrid je s 3:2 ugnal Napoli.

Foto: Reuters

Drugi krog lige prvakov je postregel z nekaj poslasticami in tudi presenečenji v skupinah od A do D. Evropski rekorder Real Madrid je na pravem spektaklu s 3:2 slavil na gostovanju v vročem Neaplju, Galatasaray, krvnik Olimpije v kvalifikacijah za ligo prvakov, je s 3:2 ugnal ranjeni Manchester United, hud udarec pa je doživel tudi drugi angleški velikan, Arsenal, ki je z 1:2 klonil na gostovanju pri Lensu. Evropski podprvak Inter je z 1:0 ugnal Benfico, Bayern pa je po preobratu z 2:1 premagal Köbenhavn in dosegel rekord v ligi prvakov. Danes v ligi prvakov na delu ni bilo slovenskih nogometašev. Jan Oblak, Benjamin Šeško in Kevin Kampl bodo na delu v sredo, vrhunec večera pa se obeta v Leipzigu, kjer bodo rdeči biki gostili evropske prvake Manchester City.

Jan Oblak
Sportal Zgodovinski podvig Jana Oblaka, ki ne odmeva le v Španiji

Liga prvakov, 2. krog:

Torek, 3. oktober:

Torkov spored nogometne lige prvakov se je začel v Berlinu in Salzburgu. Union, ki je novinec v elitnem tekmovanju, je odigral svojo prvo domačo tekmo v ligi prvakov, Brago je pričakal pred več kot 70 tisoč navijači na razprodanem Olimpijskem stadionu, bil na dobri poti k uspehu, a na koncu ostal praznih rok. Za veselje nemške ekipe je v 30. in 37. minuti poskrbel Sheraldo Becker, ki je zadel za vodstvo z 2:0. A gostje so še pred koncem prvega polčasa po zadetku Sikouja Niakateja zaostanek znižali na 1:2, za popoln preobrat pa sta v drugem polčasu poskrbela Bruma, že globoko v sodnikovem podaljšku pa je za zmago Brage s 3:2 zadel Andre Castro.

Zanimivo je bilo tudi pri severnih slovenskih sosedih, kjer je Real Sociedad na gostovanju pri Salzburgu prekinil niz enajstih zaporednih tekem v skupinskem delu lige prvakov brez zmage. Za zmago Špancev sta zadela Mikel Oyarzabal in Brais Mendez.

Branilec Leo Østigard je zadel za vodstvo Napolija. | Foto: Reuters Branilec Leo Østigard je zadel za vodstvo Napolija. Foto: Reuters Real slavil na poslastici v Neaplju

Vrhunec večera se je odvil v Neaplju, kjer je madridski Real s 3:2 zmagal pri italijanskem prvaku Napoliju. Trener Reala Carlo Ancelotti, ki bo v prihodnji sezoni prevzel vodenje brazilske reprezentance, je gostoval pri nekdanjem delodajalcu. V karieri je vodil Napoli v letih 2018 in 2019.

Napoli se je začetnega pritiska belega baleta uspešno ubranil, v 19. minuti pa je Leo Østigard poskrbel za eksplozijo navdušenja na stadionu, potem ko je s strelom z glavo po odbiti žogi našel pot v mrežo Reala. 

Vroče dogajanje se tudi po zadetku ni umirilo, v 27. minuti je po hudi napaki kapetana Napolija Giovannija di Lorenza žogo prestregel Jude Bellingham in jo podal do Viniciusa Juniorja, ta pa je z natančnim strelom v desni spodnji kot izenačil na 1:1. Bellingham je bil v glavni vlogi v 34. minuti, ko je po samostojnem prodoru matiral obrambo Napolija in poskrbel za vodstvo Reala z 2:1. Otočan je do zdaj na uvodnih sedmih prvenstvenih tekmah dosegel kar šest zadetkov in s tem izenačil rekordni dosežek Cristiana Ronalda. Portugalcu je to uspelo v letu 2009. Bellingham, ki se je Realu pridružil poleti, pred tem pa je opozarjal nase pri Borussii Dortmund, je podobno kot Ronaldo zadel tudi na krstni tekmi za bele baletnike v ligi prvakov. V prvem krogu je v sodnikovem podaljšku Madridčane popeljal do domače zmage nad Unionom (1:0).

Jude Bellingham je v izjemni formi. | Foto: Guliverimage Jude Bellingham je v izjemni formi. Foto: Guliverimage

Takoj na začetku drugega polčasa pa je na stadionu Diega Armanda Maradone znova završalo. Ob poskusu podaje Victorja Osmihena je Nacho igral z roko. Glavni sodnik srečanja Clement Turpin si je ob posredovanju iz VAR-sobe tudi sam ogledal posnetek dogajanja in po daljšem premisleku pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel Piotr Zielinski, ki je z natančnim strelom od leve vratnice izid poravnal na 2:2.

V nadaljevanju so nogometaši Napolija pritiskali na vrata Reala, vendar brez uspeha. Sledila je kazen na drugi strani. V 78. minuti je z izjemno močnim strelom zunaj kazenskega prostora poskusil Federico Valverde, njegov projektil je zadel prečko, vendar se je zatem žoga od glave vratarja Napolija Alexa Mereta, ki so mu pripisali avtogol, odbila v mrežo Napolija.

Nov udarec za ten Haga in United, Bayern se je rešil in postavil rekord  Manchester United je po dveh tekmah lige prvakov še brez točke. | Foto: Reuters Manchester United je po dveh tekmah lige prvakov še brez točke. Foto: Reuters

Galatasaray je v gosteh še poglobil krizo Manchester Uniteda, potem ko je bil po preobratu boljši s 3:2. Rdeči vragi so na zadnjih devetih tekmah kar šestkrat izgubili, tako da se stolček trenerja Erika ten Haga trese vse močneje.

Navijači rdečih vragov so sicer dočakali strelsko razodetje mladega Danca Rasmusa Hojlunda, saj je domača ekipa po njegovih dveh zadetkih dvakrat vodila, a so se Turki obakrat vrnili. Še pred doseženim tretjim zadetkom pa so že imeli veliko priložnost za vodstvo, saj je po hudi napaki vratarja Andreja Onanaja Casemiro zaradi prekrška v kazenskem prostoru dobil drugi rumeni karton, Mauro Icardi pa je nato zgrešil enajstmetrovko. A se je oddolžil že nekaj minut zatem, ko je iz igre zadel v polno. Z igralcem manj rdeči vragi niso zmogli izenačiti in so tako po dveh tekmah še brez točke na zadnjem mestu.

V skupini A je imel največji favorit za prvo mesto Bayern v Köbenhavnu kar nekaj težav. Po prvem polčasu brez zadetkov je v drugem na veselje domačih navijačev pot do mreže v 56. minuti našel Lukas LeragerJamal Musiala je zatem enajst minut kasneje izid poravnal na 1:1, za zmago z 2:1 pa je zatem poskrbel Mathys Tel. Bayern je z novo zmago popravil rekord lige prvakov, saj je v skupinskem delu zmagal kar na zadnjih 15 tekmah. 

Bayern je slavil po preobratu. | Foto: Reuters Bayern je slavil po preobratu. Foto: Reuters

Inter do minimalne zmage, Arsenal se je opekel

Milanski Inter je z 1:0 ugnal ranjeno Benfico, ki je klonila še drugič v evropski sezoni. Pod edini zadetek se je v 63. minuti podpisal Marcus Thuram.

Praznih rok je ostal tudi Arsenal, ki se je odpravil čez Rokavski preliv k francoskemu Lensu. Prvi gol večernih tekem je padel ravno na tej tekmi, v 14. minuti je za vodstvo Arsenala v Franciji zadel Gabriel Jesus. A Lens je hitro našel odgovor, enajst minut kasneje je na 1:1 izenačil Adrien Thomasson. Francoskemu prvoligašu je nato uspel popoln preobrat, v 69. minuti je v polno meril Elye Wahi in s tem poskrbel za veliko zmago Lensa.

Na Nizozemskem sta se PSV in Sevilla razšla z delitvijo točk (2:2). V 68. minuti je povedla Sevilla, saj je zadel Nemanja Gudelj. Na drugi strani je nato v 86. minuti z bele točke odgovoril Luke de Jong, a je le minuto kasneje za novo vodstvo Špancev zadel Youssef En Nesyri. Ko je že delovalo, da bo Sevilla domov odnesla vse tri točke, pa je v 95. minuti na 2:2 poravnal Jordan Teze.

Mladi Ljubljančan bo prvič sodil v ligi prvakov

Rade Obrenović bo v sredo sodil dvoboj lige prvakov v Antwerpnu. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Rade Obrenović bo v sredo sodil dvoboj lige prvakov v Antwerpnu. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com V sredo bo prvič v sodniški karieri na tekmi lige prvakov pravico delil Rade Obrenović. Ljubljančan sodi mednarodne tekme od leta 2017. Pri 33 letih bo tako dočakal veliki trenutek v karieri. Sodil bo na srečanju med belgijskim in ukrajinskim prvakom, pomerila se bosta Royal Antwerp in Šahtar Doneck.

Obrenović gre tako po stopinjah številnih rojakov, ki so že sodili v najmočnejšem evropskem tekmovanju, največji uspeh pa je dosegel Damir Skomina, ki je leta 2019 sodil finale med Liverpoolom in Tottenhamom.

Liga prvakov, 2. krog:

Torek, 3. oktober:

Sreda, 4. oktober:

Lestvice:

Atletico Madrid Angel Correa
Sportal Atletico od hudih težav do drugega najdaljšega zmagovitega niza na Metropolitanu
Josep Guardiola
Sportal Po Cityju in Unitedu izgubil še Liverpool. In to kako!
Lisandro Martinez
Sportal Manchester United dva meseca brez Martineza
Inter Milan Lautaro Martinez
Sportal Martinez v pol ure zabil štiri gole, Fiorentina skočila na peto mesto
Bayern München
Sportal V Münchnu se je kresalo, presenečenje za podprvake
Kevin Kampl
Sportal Bayernu uspel preobrat v Leipzigu, Šeško za las prekratek
Jan Oblak Lazio Atletico
Sportal Mojstrovina Jana Oblaka navdušila tudi Uefo
Benjamin Šeško
Sportal Kakšen večer! Prvenec Šeška, velika čast za Kampla, Oblak ob zmago v zadnjih sekundah.
Ne spreglejte