Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
13.53

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76

Natisni članek

Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 13.53

7 mesecev

Jubilejni 400. nastop za Atletico

Zgodovinski podvig Jana Oblaka, ki ne odmeva le v Španiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,76
Jan Oblak | Jan Oblak je postal tujec z največ nastopi za Atletico v zgodovini kluba. | Foto Reuters

Jan Oblak je postal tujec z največ nastopi za Atletico v zgodovini kluba.

Foto: Reuters

Jan Oblak že vrsto let spada med najbolj prepoznavne slovenske športne ambasadorje na svetu. Pri Atleticu je podrl že marsikateri mejnik, s tem, ki mu je uspel ob zadnjem nastopu, pa si je v zgodovini madridskega klubskega velikana zagotovil prav posebno mesto.

Atletico Madrid Angel Correa
Sportal Atletico od hudih težav do drugega najdaljšega zmagovitega niza na Metropolitanu

Pri Atleticu v zadnjem desetletju ni manjkalo vrhunskih vratarjev. Najprej je med vratnicama izstopal trenutno španski brezdelnež David de Gea, nasledil ga je Belgijec Thibaut Courtois, ki ga je hujša poškodba v tej sezoni oddaljila od vrat madridskega Reala, od leta 2014 pa nase opozarja Slovenec Jan Oblak. Navijači so ga kmalu vzeli za svojega in mu posvetili pesem Obi, Oblak, cada dia te quiero mas (Obi, Oblak, vsak dan te imam raje).

Slovenec piše zgodovino pri Atleticu

Jan Oblak je v dresu Atletica debitiral pred dobrimi devetimi leti, ko je 16. septembra 2014 branil na dvoboju lige prvakov v Pireju. | Foto: Reuters Jan Oblak je v dresu Atletica debitiral pred dobrimi devetimi leti, ko je 16. septembra 2014 branil na dvoboju lige prvakov v Pireju. Foto: Reuters Ko se je Oblak leta 2014 pridružil madridskemu Atleticu, se navijačem rdeče-belih še ni svitalo, da imajo opravka z vratarjem, ki bo zaznamoval prihodnost kluba ne le z imenitnimi dosežki, ampak tudi številnimi lovorikami, nagradami in rekordi. Za novega je poskrbel konec prejšnjega tedna, ko je proti Elcheju (3:2) zbral jubilejni 400. nastop med vratnicama Atletica, s tem pa na večni lestvici poskočil na prvo mesto.

V dresu enega največjih španskih nogometnih klubov še ni bilo legionarja, ki bi za Los Colchoneros zbral kar 400 nastopov. Vse do prihoda Oblaka, ki pri Atleticu vztraja že dobrih devet let in je hitro postal ljubljenec tako navijačev kot tudi trenerja Diega Simeoneja ter se vpisal v zgodovino kot prvi tujec v klubu 400. 

Predsednik Atletica Enrique Cerezo mu je pred srečanjem z Elchejem podelil priložnostno priznanje za podvig. Kaj pa je o tem povedal Oblak? "400? Srečen sem, da sem lahko branil tolikokrat za takšen klub, kot je Atletico. Navdušen sem in ponosen," 30-letni Slovenec, nekdanji vratar ljubljanske Olimpije in Benfice iz Lizbone, ni skrival zadovoljstva, ko je iz rok prvega moža Atletica prejel nagrado. 

Pred Oblakom le še devet Špancev

Nogometaše Atletica nov nastop čaka v sredo, ko se bodo v ligi prvakov pomerili z nizozemskim prvakom Feyenoordom. | Foto: Reuters Nogometaše Atletica nov nastop čaka v sredo, ko se bodo v ligi prvakov pomerili z nizozemskim prvakom Feyenoordom. Foto: Reuters Na večni lestvici, kar zadeva nastope za klub, je pred njim le še devet Špancev. Tistega, ki je aktualni rekorder, pozna zelo dobro, saj je to njegov soigralec Koke. Ko ga zaradi poškodb ali kartonov ni v zasedbi, vlogo kapetana prevzame prav Škofjeločan. Poleg Kokeja (591 nastopov), dolgoletnega simbola zvestobe pri rdeče-belih, so več nastopov od Oblaka zbrali še Adelardo Rodríguez (553), Tomás Reñones (483), Enrique Collar (470), Carlos Aguilera (456), Isacio Calleja (425), Juan Carlos Arteche (421), Gabi (417) in Fernando Torres (404).

Če Oblak v nadaljevanju sezone ne bo imel resnejših težav z zdravjem, bo na večni lestvici kmalu pridobil še nekaj mest. Oblak je sicer tudi kapetan slovenske izbrane vrste, s katero letos lovi tako želeno vozovnico za nastop na velikem tekmovanju, trenutno pa Kekova četa vodi v kvalifikacijski skupini H za Euro 2024.

Legendarni napadalec Fernando Torres ima le štiri nastope več za Atletico, blizu je tudi Gabi, s katerim si je Oblak, eden najboljših vratarjev na svetu, delil slačilnico kar nekaj sezon, in tako naprej. Čestitke, kapetan!

Osvojil je štiri lovorike. Postal je španski prvak (2020/21) in bil izbran tudi za najboljšega igralca sezone, osvojil je ligo Europa (2018), evropski superpokal (2018) in španski superpokal (2014), pri katerem pa je dogajanje spremljal s klopi za rezervne igralce. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Osvojil je štiri lovorike. Postal je španski prvak (2020/21) in bil izbran tudi za najboljšega igralca sezone, osvojil je ligo Europa (2018), evropski superpokal (2018) in španski superpokal (2014), pri katerem pa je dogajanje spremljal s klopi za rezervne igralce. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kar petkrat je osvojil priznanje zamora, ki ga v španskem prvenstvu prejmejo vratarji z najmanjšim številom prejetih zadetkov. | Foto: Reuters Kar petkrat je osvojil priznanje zamora, ki ga v španskem prvenstvu prejmejo vratarji z najmanjšim številom prejetih zadetkov. Foto: Reuters

Jan Oblak Atletico Madrid
Sportal Oblak z dvojnim razlogom za zadovoljstvo
Slovenija : Danska slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek
Sportal Matjaž Kek ne menja zmagovalnega konja, Stožice bodo polne do zadnjega kotička
Ne spreglejte