Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 8. 2023,
22.30

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99

Natisni članek

Benjamin Verbič Andraž Šporar Adam Gnezda Čerin Kenan Bajrić Tomi Horvat Jon Gorenc Stanković Dinamo Zagreb AEK Atene Galatasaray NK Olimpija NK Olimpija UEFA liga prvakov

Sreda, 9. 8. 2023, 22.30

8 mesecev, 3 tedne

Liga prvakov, kvalifikacije, 3. krog (prve tekme)

Turki osvojili Stožice, "slovenski" Panathinaikos do velike zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,99
Olimpija Galatasaray | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski prvak Olimpija je v prvi tekmi 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov v torek v razprodanih Stožicah izgubil proti turškemu velikanu Galatasarayu (0:3). Graški Sturm je z dvema Slovencema visoko izgubil v Eindhovnu (1:4), med strelce se je vpisal Jon Gorenc Stanković, prvak Ferskih otokov KI Klaksvik je spisal novo senzacijo in doma premagal tudi norveški Molde (2:1). Srečanje med Aekom in zagrebškim Dinamom v Atenah je bilo po tem, ko je v navijaških spopadih ugasnilo življenje privrženca grškega prvaka, prestavljeno na 19. avgust. Andraž Šporar, Benjamin Verbič  in Adam Gnezda Čerin so se v sredo s Panathinaikosom veselili zmage nad Marseillem (1:0), Kenan Bajrić pa je odigral vseh 90 minut tekme med Slovanom in Maccabijem (1:2).

Olimpija Galatasaray
Sportal Sporna sodniška poteza, ki je pri Olimpiji še dolgo ne bodo pozabili

Spektakularni dvoboj v Stožicah so pospremili tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin in predsednik NZS Radenko Mijatović. Poleg njih sta bila še predsednik Olimpije Adam Delius in direktor Igor Barišić. | Foto: Vid Ponikvar Spektakularni dvoboj v Stožicah so pospremili tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, prvi mož evropskega nogometa Aleksander Čeferin in predsednik NZS Radenko Mijatović. Poleg njih sta bila še predsednik Olimpije Adam Delius in direktor Igor Barišić. Foto: Vid Ponikvar

Galatasaray prehud zalogaj za Olimpijo

V Stožicah je gostoval turški prvak, katerega vrednost ekipe znaša več kot 220 milijonov evrov. Turke je v gosteh bodrilo dobrih tisoč navijačev, ki so bili glasni, a ne toliko kot domače občinstvo. Prejšnji teden so Ljubljančani z zgodovinsko zmago nad Ludogorcem spravili privržence v delirij, zdaj so želeli prekrižati načrte še Galatasarayu.

Olimpija Galatasaray | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Navijači obeh klubov so se spomnili žrtev nedavnih poplav, ki so razdejale večji del Slovenije. Tako so privrženci navijaške skupine Green Dragons izobesili transparent z napisom Za dežjem vedno posije sonce, drži se, zelena Slovenija, navijači Galatasaraya pa so na ogradi pred svojim sektorjem obesili napis We stand with U Slovenija, pokazali srce in izrazili podporo vsem, ki jih je prizadela naravna katastrofi ogromnih razsežnosti.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, foto Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 53

Gostje so takoj nakazali, po kaj so prišli v Ljubljano. Njihov trener Okan Buruk je pred srečanjem dal vedeti, da prihajajo po zmago. V uvodnih minutah so dvakrat nevarno prodrli po desni strani, a je obramba zmajev le preprečila najhuje. Nato je Olimpija pokazala zobe, v 8. minuti je Izraelec Saar Fedida ogrel rokavice vratarja turškega velikana. Namesto kaznovanega Agustina Doffa se je na položaj zadnjega zveznega igralca preselil kapetan Timi Max Elšnik.

Prvi strel v okvir vrat gostov je navdušil navijače, a je že v naslednji minuti sledilo razočaranje. Galatasaray je po imenitni akciji izigral levi del ljubljanske obrambe, David Sualehe je izpadel iz igre, Baris Alper Yilmaz je podal Bardakcu Abdülkerimu, ki je z natančnim strelom v desni kot Vidovškovih vrat popeljal goste v vodstvo.

Dvoboj je potekal v razprodanih Stožicah. | Foto: Vid Ponikvar Dvoboj je potekal v razprodanih Stožicah. Foto: Vid Ponikvar

Domače občinstvo je hitro prebolelo šok, izbranci Joaa Henriquesa so na krilih bučne podpore pogumno krenili po izenačenje. V 14. minuti bi lahko Sualehe izenačil, znašel se je sam pred vratarjem, a je bil izkušen vratar Fernando Muslera na mestu.

V 20. minuti pa je sledila eksplozija navdušenja, saj je Admir Bristrić sam krenil proti golu, nato prevaral Muslero in zatresel mrežo. Vsesplošno navdušenje, navijači so proslavljali 1:1, a žal veselje ni trajalo dolgo, saj je švedski sodnik Andreas Ekberg zaradi predhodnega prekrška Bristrića v napadu razveljavil zadetek. 

David Sualehe je zapravil lepo priložnost za izenačenje, a se je izkazal vratar Galatasaraya. | Foto: Vid Ponikvar David Sualehe je zapravil lepo priložnost za izenačenje, a se je izkazal vratar Galatasaraya. Foto: Vid Ponikvar

Tako je Galatasaray ohranil prednost 1:0, a so kmalu sledile kritične minute za Olimpijo, v katerih je znova dišalo po zadetku gostov. Matevž Vidovšek je reševal zmaje, dvakrat izjemno posredoval, Cedric Bakambu pa je zgrešil iz ugodnega položaja. V zaključku prvega polčasa je bila Olimpija nevarnejša, švedski delivec pravice si z nekaterimi potezami ni pridobil simpatij občinstva, Galatasaray, ki je v napadu pokazal zavidljivo znanje in dal vedeti, da lahko ob takšni individualni kakovosti igralcev kaznuje skoraj vsako napako, pa je do konca prvega dela zadržal prednost.

Olimpija je v prvem polčasu zapravila kar nekaj zrelih priložnosti za zadetek. | Foto: Vid Ponikvar Olimpija je v prvem polčasu zapravila kar nekaj zrelih priložnosti za zadetek. Foto: Vid Ponikvar

Trener Olimpije Joao Henriques je na začetku drugega polčasa opravil eno menjavo. Namesto Izraelca Fedide je v igro vstopil Srb Nemanja Motika. S tribun ga je v družbi svaka Milenka Ačimovića spremljal nekdanji zvezdnik srbskega nogometa Dejan Stanković. Zmaji so poskušali izenačiti rezultat, a se je zgodilo obratno. Gostje so po silovitem protinapadu pritisnila na vrata Ljubljančanov, Vidovšek je ubranil strel Yilmaza, a se je žoga odbila do Driesa Mertensa, izkušeni belgijski napadalec pa ni okleval in z natančnim strelom po tleh zatresel mrežo slovenskih vrat.

Turški privrženci so si dali duška, Olimpija se je znašla v težavah, Galatasaray, ki je iz minute v minuto bolj dokazoval, kako zahteven tekmec je za zeleno-bele, pa si je priigral še nekaj priložnosti. Vidovšek je imel ogromno dela, na drugi strani se je priložnost ponudila Ivanu Posavcu, a je žogo poslal visoko čez vrata.

Šved razveljavil tudi zadetek gostov. In to kar dvakrat.

V 57. minuti je Galatasaray povedel že s 3:0. Ob nezbrani ljubljanski obrambi se je pred vrata Olimpije prikradel Abdulkerim Bardakci in z glavo premagal Vidovška. Na semaforju je že zasvetil rezultat 3:0, a so VAR-sodniki posumili na nedovoljen položaj strelca. Glavni sodnik si je ogledal posnetek in osrečil ljubljansko občinstvo. Zadetek je bil razveljavljen. Podobno, le brez posredovanja VAR se je zgodilo Victorju Nelssonu v 63. minuti. Danec je zadel v polno, a je bil v nedovoljenem položaju.

Trener Olimpije Joao Henriques je doživel prvi poraz v Stožicah. | Foto: Vid Ponikvar Trener Olimpije Joao Henriques je doživel prvi poraz v Stožicah. Foto: Vid Ponikvar

Ljubljančani so se na vse pretege trudili, da bi znižali zaostanek, a se je obramba Turkov izkazala za prehud zalogaj. Svit Sešlar je poskušal z nevarnim strelom z razdalje, nekajkrat je bilo vroče tudi pred vrati Olimpije, v 75. minuti pa so navijači istanbulskega velikana z velikim aplavzom pozdravili prihod v igro Maura Icardija, argentinskega zvezdnika in svetovnega prvaka. O tem, kako močen je kader turških prvakov, priča tudi podatek, da bi lahko na povratni tekmi zaigrala Italijan Nicolo Zaniolo in napadalec iz Slonokoščene obale Wilfried Zaha.

Vidovšek premagan še enkrat, aplavz navijačev Olimpije

Gostje so na začetku sodnikovega podaljška poskrbeli za prepričljivo zmago, po kateri lahko Olimpijo do napredovanja popelje le še čudež v Istanbulu. Rezervist Halil Dervisoglu je v igro vstopil v 86. minuti, nedolgo za tem pa s strelom z glavo popeljal rumeno-rdeče do vodstva s 3:0. S tem pa nevarnosti pred vrati Vidovška še ni bilo konec. Turki so še nekajkrat ogrozili vrata, na koncu je ostalo pri prepričljivi zmagi s tremi zadetki razlike.

Navijači so vse tri zadetke videli v mreži Matevža Vidovška. | Foto: Vid Ponikvar Navijači so vse tri zadetke videli v mreži Matevža Vidovška. Foto: Vid Ponikvar

Domači nogometaši so izgubili prvič v Evropi v tej sezoni, po dvoboju pa prejeli glasen aplavz polnih tribun, ki jim bo zagotovo dal spodbudo pred zahtevnim povratnim srečanjem v Istanbulu. Pred tem zmaje čaka še prvenstveno srečanje s Kosićevimi Domžalami.

Igor Barišić
Sportal Hrvat, ki je rešil Olimpijo pred propadom: Ljubljana je za nas München

Groza v Atenah, kjer je ugasnilo življenje navijača Aeka

Nekdanji trener Olimpije Igor Bišćan zaradi tragičnih dogodkov v Atenah, ki so jih zakuhali navijači zagrebškega Dinama, danes ne bo mogel voditi srečanja. | Foto: Guliverimage Nekdanji trener Olimpije Igor Bišćan zaradi tragičnih dogodkov v Atenah, ki so jih zakuhali navijači zagrebškega Dinama, danes ne bo mogel voditi srečanja. Foto: Guliverimage Danes bi moral biti odigran dvoboj v Atenah med grškim (AEK) in hrvaškim prvakom (Dinamo Zagreb), a je zaradi tragičnega dogodka, smrti 29-letnega navijača atenskega kluba, ki je umrl v navijaških obračunavanjih z gostujočimi privrženci, prestavljen.

Pred stadionom Nea Filadelfia v Atenah so v spomin na pokojnega navijača, ki je bil zaboden do smrti, prižgali sveče in razvili transparent. Policija je po silovitem obračunavanju v noči na torek aretirala 98 navijačev, ki jih čaka zaslišanje pri tožilcu.

Mesto v bližini stadiona v Atenah, kjer so do smrti zabodli navijača Aeka. | Foto: Guliverimage Mesto v bližini stadiona v Atenah, kjer so do smrti zabodli navijača Aeka. Foto: Guliverimage

AEK smrt Atene | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Hrvati so pripotovali v Atene v velikem številu, prišlo jih je več kot sto, čeprav na tej tekmi velja prepoved gostujočih navijačev. Podoben odlok velja tudi za četrtkov dvoboj kvalifikacij za konferenčno ligo v Splitu med Hajdukom in solunskim Paokom. Član Aeka je sicer tudi mladi slovenski branilec Žiga Laci, a ni prijavljen za nastop v Evropi.

Prestavljena tekma v Atenah bo odigrana 19. avgusta, dvoboj v Zagrebu, ki bi prvotno moral biti povratni, pa bo odigran v prvotnem terminu, 15. avgusta.

Klubska zastava grškega prvaka je danes v znak žalovanja spuščena na pol droga. | Foto: Guliverimage Klubska zastava grškega prvaka je danes v znak žalovanja spuščena na pol droga. Foto: Guliverimage

Sveča
Sportal V pretepu je umrl mladi navijač

Panathinaikos v Francijo s prednostjo

Andraž Šporar je pomagal grškemu podprvaku do pomembne zmage. | Foto: Guliverimage Andraž Šporar je pomagal grškemu podprvaku do pomembne zmage. Foto: Guliverimage Slovenska nogometna reprezentanta na delu v Atenah Andraž Šporar in Benjamin Verbič sta tekmo z Marseillem začela v prvi postavi Panathinaikosa, medtem ko je Adam Gnezda Čerin začetek pospremil s klopi za rezervne igralce. V 58. minuti je igrišče zapustil Verbič, v 72. še Šporar, Gnezda Čerin pa je v igro vstopil šest minut kasneje. V 83. minuti je za domače zadel Brazilec Bernard. Marseille je od 65. minute, ko je drugi rumeni karton prejel Geoffrey Kondogbia, igral z igralcem manj.

Slovaški prvak Slovan Bratislava je doma izgubil proti izraelskemu Maccabiju iz Tel Aviva (1:2). Kenan Bajrić je za gostitelje odigral vseh 90 minut.

Zadetek Gorenca Stankovića, Ferci so jo zagodli še Norvežanom

Slovenski dvojec v vrstah Sturma, Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat, ki se je v soboto izkazal s prekrasnim zadetkom proti Lasku, je ostal praznih rok na gostovanju pri nizozemskem velikanu PSV Eindhovnu. Avstrijski podprvak in pokalni zmagovalec je izgubil z 1:4, častni gol za slovenske severne sosede pa je dosegel prav nekdanji nogometaš Domžal.

Evrogol Tomija Horvata na sobotni tekmi proti Lasku (2:0):

Na stadionu Torsvollur v Torshavnu, ki sprejme 6.500 gledalcev, je prvak Ferskih otokov presenetil tudi prvaka Norveške. KI Klaksvik je največja senzacija te evropske sezone, izločil je že prvaka Madžarske in Švedske, v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov pa se bo, če bo odpravil še ekipo Moldeja, nameril na boljšega iz obračuna Olimpija - Galatasaray. Ferci so si podobno kot Olimpija prvič zagotovili dolgo evropsko jesen, ki pa jo lahko še olepšajo celo z ligo prvakov.

Braga je na znamenitem stadionu Municipal, zarezanem v skalno gmoto, visoko s 3:0 odpravila srbskega podprvaka TSC iz Bačke Topole. Ta si je že zagotovil dolgo evropsko jesen, najmanj udeležbo v skupinskem delu konferenčne lige, njegove barve pa brani tudi Hrvat Josip Ćalušić, član šampionske zasedbe Celja iz leta 2020.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (prve tekme):

Torek, 8. avgust:

Sreda, 9. avgust:

Pari zadnjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Slovan Bratislava/Maccabi Haifa - Young Boys Bern
Royal Antwerp - AEK Atene/Dinamo Zagreb
Rakow Czestochowa/Aris Limassol - Köbenhavn/Sparta Praga
KI Klaksvik/Molde - Olimpija Ljubljana/Galatasaray
Rangers/Servette - PSV Eindhoven/Sturm Gradec
Braga/Bačka Topola - Panathinaikos/Marseille

Nastop v skupinskem delu LP ima že zagotovljen 26 klubov:

Manchester City, Arsenal, Manchester United in Newcastle (vsi Anglija), Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid (Jan Oblak), Real Sociedad in Sevilla (vsi Španija), Napoli, Inter, Milan in Lazio (vsi Italija), Bayern München, Borussia Dortmund, RB Leipzig (Benjamin Šeško in Kevin Kampl) in Union Berlin (vsi Nemčija), PSG in Lens (oba Francija), Benfica in Porto (oba Portugalska), Feyenoord (Nizozemska), Šahtar Doneck (Ukrajina), Salzburg (Avstrija), Crvena zvezda (Srbija) in Celtic Glasgow (Škotska). 

Zoran Dragić Luka Dončić
Sportal Prelepo. Dončić, Dragić in ekipa jutri tudi na spektaklu Olimpije.
Albert Riera Galatasaray
Sportal Riera se je razgovoril o Olimpiji, Galatasarayu in ... Ramosu
NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Igralci Olimpije dobili potencialnega tekmeca v zadnjem krogu kvalifikacij
NK Olimpija : Ludogorec
Sportal Uefa kaznovala Olimpijo, a ...
Ne spreglejte