Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2022,
22.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

4

Natisni članek

Kylian Mbappe Kylian Mbappe Atletico Madrid Real Madrid Manchester City Erling Haaland Benjamin Šeško Benjamin Šeško Kevin Kampl Samir Handanović Jan Oblak Jan Oblak UEFA liga prvakov

Sreda, 12. 10. 2022, 22.55

1 leto

Liga prvakov, 4. krog

Infarktna končnica v Barceloni! Goli padali kot nori, Salah zrušil rekord.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,16

4

Mohamed Salah | Liverpool je na gostovanju v Glasgowu zaostajal z 0:1, nato pa je sledil veličasten preobrat rdečih. Zaznamoval ga je zlasti Mohamed Salah. | Foto Reuters

Liverpool je na gostovanju v Glasgowu zaostajal z 0:1, nato pa je sledil veličasten preobrat rdečih. Zaznamoval ga je zlasti Mohamed Salah.

Foto: Reuters

Po Manchestru Cityju in branilcu naslova Realu so si napredovanje v osmino finala zagotovili še Napoli, Club Brugge in Bayern. Neapeljčani so še enkrat nadigrali Ajax (4:2), belgijski prvak jo je zagodel Oblakovemu Atleticu tudi v Madridu (0:0), Bavarci pa so zlahka osvojili točke na Češkem (4:2). Na šestih večernih tekmah je potekal razkošen festival zadetkov, padlo jih je kar 30! Barcelona in Inter sta se v dramatični poslastici razšla s 3:3. Liverpool je na Škotskem nadigral Rangers s 7:1, Mohamed Salah pa je poskrbel za najhitrejši hat-trick v zgodovini tekmovanja!

Na derbiju večera v Barceloni je bilo zelo pestro, polni Camp Nou je spremljal pravcato poslastico, na kateri ni manjkalo imenitnih priložnosti, zadetkov, preobratov in drame. Gostitelji bi v 9. minuti skoraj povedli po strelu z glavo Roberta Lewandowskega, a je žogo z golove črte izbil Henrikh Mkhitaryan, v 17. minuti pa so imeli veliko sreče gostitelji, saj je izkušeni napadalec milanskega velikana Edin Džeko zatresel prečko. Kamerunec Andre Onana, ki je med vratnicama Interja dobil prednost pred Samirjem Handanovićem, je imel ogromno dela. V 25. minuti se je izkazal po nevarnem strelu Ousmaneja Dembeleja, vrata Barcelone pa je na drugi strani ogrozil Nizozemec Denzel Dumfries.

Navijači Barcelone so najprej prišli na svoj račun v 40. minuti, nato so se že spogledovali z bolečim porazom, a jim je Robert Lewandowski z drugim zadetkom na srečanju vrnil upanje. Na koncu z remijem 3:3 vseeno niso mogli biti zadovoljni. | Foto: Reuters Navijači Barcelone so najprej prišli na svoj račun v 40. minuti, nato so se že spogledovali z bolečim porazom, a jim je Robert Lewandowski z drugim zadetkom na srečanju vrnil upanje. Na koncu z remijem 3:3 vseeno niso mogli biti zadovoljni. Foto: Reuters

Katalonci so v prvem izmed treh finalnih srečanj do konca skupinskega dela, kot se je slikovito izrazil trener Xavi Hernandez, iskali pot do zmage. V 40. minuti se jim je trud poplačal, saj je Francoz Ousmane Dembele po podaji Sergija Roberta zatresel italijansko mrežo in poskrbel za delirij navijačev. Barcelona je bila nevarnejši tekmec v prvem polčasu, razmerje strelov na gol je bilo 15:4, blizu podvojitve prednosti je bila po strelu Brazilca Raphinhe.

Nicolo Barella je bil strelec prvega zadetka Interja na Camp Nouu. | Foto: Reuters Nicolo Barella je bil strelec prvega zadetka Interja na Camp Nouu. Foto: Reuters Drugi polčas, ki je postregel z izjemnim razpletom, se je začel imenitno za Inter. Gerard Pique si je privoščil ogromno napako, ko je ocenil, da predložek Alessandra Bastonija ne bo nevaren za vrata Barcelone. Prepustil je žogo, do katere pa se je dokopal Nicolo Barella in z izjemnim udarcem matiral Marc-Andreja ter Stegna. Inter je izenačil na 1:1 in si priigral še nekaj priložnosti, a je na vratih gostiteljev blestel Nemec. Barcelona se je znašla v težavah, te pa so postale še večje, ko je Argentinec Lautaro Martinez v 63. minuti z natančnim strelom po napaki Sergia Busquetsa črno-modre popeljal v vodstvo z 2:1! Asistenco je prispeval Hakan Calhanoglu.

Gostitelji se vseeno niso predali, ampak silovito napadli vratarja Interja. V 82. minuti je Barcelono v igro vrnil Robert Lewandowski. Izkušeni Poljak, vajen tako napetih srečanj, je s pomočjo Alessandra Bastonija izenačil na 2:2.

Sledila je infarktna končnica, v kateri je najprej goste osrečil Robin Gosens. Nemec, nekdanji soigralec Josipa Iličića pri Atalanti, je Milančanom tik pred koncem rednega dela po podaji Lautara Martineza zagotovil novo vodstvo (3:2), a je poljski as Robert Lewandowski na začetku šestminutnega sodnikovega podaljška po predložku Erica Garcie izenačil na 3:3. Sledile so nore zaključne minute, v katerih je Inter zapravil izjemno priložnost za zmago. Raoul Bellanova in Kristjan Asllani sta izgubila dvoboj z vratarjem Barcelone.

Ostalo je pri remiju (razmerje v strelih na gol je bilo 11:8 v korist Kataloncev), po katerem Barcelono čaka izjemno zahteven izziv, če bo želela z drugega mesta zriniti Inter, saj ima v medsebojnih srečanjih slabše razmerje (0:1 in 3:3), Milančane pa med drugim čaka še dvoboj z zadnjeuvrščeno Viktorio. 

Sedmica Liverpoola in rekordni hat-trick Salaha

Največ zadetkov je v 4. krogu padlo v Glasgowu. Na Ibrox Parku se je začelo po željah navijačev Rangers, ki so v "bitki za Britanijo" povedli z 1:0. Liverpool, ki ima v zadnjem obdobju težave tako s slabšimi rezultati kot tudi s poškodbami nekaterih zelo pomembnih igralcev, je dvoboj začel neuspešno. Robert Firmino je sedem minut pozneje le izenačil rezultat (1:1), v drugem polčasu pa je Kloppova četa spomnila na predstave, s katerimi se je v zadnjih sezonah v Evropi uvrščala visoko in osvojila tudi veliki naslov.

Rdeči so v nadaljevanju dvoboja osramotili škotskega podprvaka. Najprej je Firmino dodal še en zadetek, nato se je med strelce vpisal Darwin Nunez, to je bil njegov evropski prvenec za Liverpool, od 65. do 72. minute pa je nogometna Evropa spremljala čarovnijo Mohameda Salaha. Egipčan, ki je v igro vstopil v 68. minuti, je poskrbel za najhitrejši hat-trick v zgodovini lige prvakov. Tri gole je dosegel v razmaku šestih minut in 12 sekund, pri vseh zadetkih pa mu je podal Portugalec Diogo Jota.

Tako je po 11 letih popravil rekord Francoza Bafetimbija Gomisa, ki je kot napadalec Lyona proti zagrebškemu Dinamu zadel v razmiku osmih minut. Za pravljično sedmico Liverpoola je na dvoboju, na katerem je pravico delil slovenski sodnik Slavko Vinčić in pokazal le en rumeni karton (v 90. minuti ga je prejel Joe Gomez), poskrbel Harvey Elliott.

Napoli in Brugge že pozno popoldan do napredovanja

Napoli je v vodstvo popeljal Mehičan Hirving Lozano. | Foto: Reuters Napoli je v vodstvo popeljal Mehičan Hirving Lozano. Foto: Reuters V sredo sta bila najprej odigrana dvoboja v Neaplju in Madridu. Če so nogometaši Napolija hitro pritisnili na goste iz Amsterdama in že po 17 minutah vodili z 2:0 – v polno sta zadela Mehičan Hirving Lozano in Italijan Giacomo Raspadori, za katerega je bil to že četrti zadetek v ligi prvakov tej sezoni, na koncu pa so izbranci Luciana Spallettija zmagali s 4:2 in si že zagotovili napredovanje –, sta mreži v španski prestolnici ostali nedotaknjeni.

To pa še ne pomeni, da je bilo srečanje med Atleticom in vodilnim Club Bruggejem, največjo senzacijo evropske sezone, dolgčasno. Jan Oblak, ki je od 60. minute nosil kapetanski trak Atletica, je ubranil dva, njegov stanovski kolega Simon Mignolet pa kar devet strelov v okvir vrat. Ob koncu prvega dela, ko je Kanadčan Tajon Buchanan padel v kazenskem prostoru Atletica po stiku z Nahuelom Molino, je sodnik Danny Makkelie takoj pokazal na belo točko. Sledil je protest nogometašev Atletica, po posredovanju VAR pa se je nizozemski delivec pravice, čeprav je na počasnih posnetkih pošteno dišalo po enajstmetrovki, odločil, da ne bo kazenskega strela. Razočarani Buchanan je prejel rumeni karton.

Veselje Simona Mignoleta in soigralcev po remiju v Madridu. | Foto: Reuters Veselje Simona Mignoleta in soigralcev po remiju v Madridu. Foto: Reuters

V nadaljevanju srečanja je Atletico lovil zmagoviti zadetek, od 83. minute je imel na zelenici tudi igralca več, saj je bil izključen napadalec gostov Kamal Sowah. Priigral si je nekaj imenitnih priložnostih, najlepši sta v izdihljajih srečanja imela Alvaro Morata in Matheus Cunha, a je med vratnicama belgijskih prvakov blestel Mignolet.

Nekdanji čuvaj mreže Liverpoola je še četrtič zapored v ligi narodov ohranil mrežo nedotaknjeno, Club Brugge pa se je senzacionalno prebil v osmino finala. To mu je uspelo prvič v 10. poskusu, odkar nastopa v ligi prvakov. Postal je šele druga belgijska ekipa po Gentu (2015/16), ki se je uvrstil v izločilni del lige prvakov.

Harry Kane
Sportal To bi bil prav poseben trojček Bayerna: Mane, Sane in ... Kane!

Najboljši strelci:

– Haaland (Man City), Lewandowski (Barcelona), Salah (Liverpool)
– Bellingham (Borussia D.), Mbappe (PSG), Raspadori (Napoli), Sane (Bayern), 
– Kudus (Ajax), Okafor (Salzburg), Zielinski (Napoli)

Evropski nogometni torek se je začel na Danskem in v Izraelu. Na tekmi Köbenhavn – Manchester City bi moral biti v središču pozornosti Erling Braut Haaland, ki je najboljši strelec lige prvakov in angleškega prvenstva, na 13 tekmah, odkar nastopa za Manchester City, je dosegel kar 20 golov. A ker Manchester v nedeljo čaka pomembno gostovanje v Liverpoolu, je Pep Guardiola spočil vročega strelca. Tekmo je začel na klopi. 

City tudi brez Haalanda in zmage do napredovanja

Rdeči karton za Sergia Gomeza. | Foto: AP / Guliverimage Rdeči karton za Sergia Gomeza. Foto: AP / Guliverimage In brez njega City ni bil tako zelo nevaren. Sicer je že v 11. minuti zadel Rodri, a je bil gol po ogledu s sistemom VAR zaradi igre z roko razveljavljen. Sredi polčasa pa je v lastnem kazenskem prostoru z roko posredoval Nicolai Boilesen in Manchester je dobil 11-metrovko. Pa jo je Riyad Mahrez zapravil. Od 30. minute so bili Angleži z igralcem manj, saj je bil izključen Sergio Gomez

Kevin De Bruyne je imel v drugem polčasu dve izjemni priložnosti, prvo je ubranil Kamil Grabara, pri drugi je za las zgrešil okvir vrat. Streli v okvir vrat na tekmi: 1 proti 4 v prid Cityja. Grabara je bil na pravem mestu tudi ob koncu, ko je izvrsten strel sprožil Joao Cancelo. Brez Haalanda, ki ni vstopil na zelenico niti kot menjava, se je tekma skupine G končala z 0:0. Ker je Sevilla ostala brez zmage v Dortmundu, si je tako City kot prvi zagotovil napredovanje med najboljših 16.

Polom Juventusa v Izraelu, Allegri ne bo odstopil

Wojciech Szczesny je moral dvakrat po žogo v svoj gol. | Foto: AP / Guliverimage Wojciech Szczesny je moral dvakrat po žogo v svoj gol. Foto: AP / Guliverimage Prava katastrofa pa prvi polčas v skupini H za Juventus. Omer Atzili je Wojciechu Szczesnyju zabil dva gola. Maccabi je imel kar osem strelov proti golu stare dame, od tega štiri v okvir vrat (ob dveh golih še eno vratnico), Juventus pa samo enega. Za nameček se je hitro poškodoval še Angel Di Maria

Črno-beli so v drugem polčasu petkrat streljali v okvir vrat, a niso zares ogrozili vratarja Maccabija. Tako so Torinčani izgubili še na četrti tekmi zapored, drugi v ligi prvakov in si priprli vrata v izločilne boje tega tekmovanja. Maccabi je v ligi prvakov zmagal sploh prvič po 20 letih!

Bo Juventus zamenjal trenerja?
"Sram me je tega, kar se dogaja. Jezen sem. A ne gre za enega človeka. Allegri je trener Juventusa in tudi ostaja," je dejal predsednik kluba Andrea Agnelli. Massimiliano Allegri pa: "Ne bom odstopil. Nikakor. To je izziv. Ko postane težko, je še lepše."

PSG Kylian Mbappe
Sportal Po štirih mesecih konec ljubezni? Mbappe naj bi želel takoj oditi.

Šeško začel akcijo za prvi gol na Maksimirju

Na večernih tekmah je prvi gol padel na zagrebškem Maksimirju, kjer je pri Dinamu v skupini E gostoval Salzburg. V 12. minuti je v protinapad potegnil Benjamin Šeško, po njegovem strelu se je žoga odbila od enega od zagrebških branilcev, a neposredno na nogo Nicolasa Seiwalda, ki je bil odkrit in mu ni bilo težko zabiti prvega gola v ligi prvakov. Dinamo je prišel do izenačenja na 1:1 tik pred koncem prvega polčasa, ko je z 20 metrov streljal Robert Ljubičić, žogo pa je nesrečno preusmeril Strahinja Pavlović in zato je bil vratar Salzburga povsem nemočen.

Stadion Maksimir | Foto: AP / Guliverimage Stadion Maksimir Foto: AP / Guliverimage Šeško v nadaljevanju ni dobil veliko uporabnih žog. Z velike razdalje – več kot 30 metrov – je denimo s strelom po tleh poskusil v 54. minuti, a je žoga zletela nekaj 10 centimetrov levo od vrat. Slovenski reprezentant je bil na zelenici do 86. minute. Salzburg je bil v drugem polčasu bliže drugemu golu, 20-letni hrvaški vezist, rojen v Linzu, Luka Sučić je v 74. minuti zatresel okvir vrat. Pred koncem tekme pa je Dominik Livaković branil Seiwaldu. Že v sodnikovem dodatku pa prečka tudi na strani Dinama. Iz prostega strela jo je zadel Petar Bočkaj in tekma na Maksimirju se je končala z delitvijo točk 1:1. Ob porazu Milana s Chelseajem z 0:2 je Salzburg na lestvici skupine E drugi.

Oleksandr Zubkov je popeljal Šahtar v vodstvo v izdihljajih prvega polčasa. Ukrajincem se je nasmihala velika zmaga, a jim je v zadnjih sekundah dvoboja pokvaril načrte Nemec Antonio Rüdiger. | Foto: Reuters Oleksandr Zubkov je popeljal Šahtar v vodstvo v izdihljajih prvega polčasa. Ukrajincem se je nasmihala velika zmaga, a jim je v zadnjih sekundah dvoboja pokvaril načrte Nemec Antonio Rüdiger. Foto: Reuters

Nogometaši Reala so bili na gostovanju na Poljskem, kjer igrajo domače evropske tekme ukrajinski ''brezdomci'' iz Donecka, na pragu prvega poraza v tej sezoni, a je odmevno senzacijo v Varšavi v peti minuti sodnikovega podaljška preprečil Antonio Rüdiger. Beli baletniki so si že zagotovili napredovanje med najboljših 16, že v nedeljo pa jih čaka veliki vrhunec v domačem prvenstvu, el clasico proti Barceloni.

Rüdiger Real
Sportal Rešil Real Madrid in jo odnesel z 20 šivi

Liga prvakov, skupinski del (4. krog):

Skupina A:
Sreda, 12. oktober:

Napoli : Ajax 4:2 (2:0)
Lozano 4., Raspadori 16., Kvaratskhelia 62./11-m, Osimhen 89,; Klaassen 49., Bergwijn 83./11-m

Glasgow Rangers : Liverpool 1:7 (1:1)
Arfield 17.; Firmino 24., 55., Nunez 66., Salah 75., 80., 82., Elliott 87.

Lestvica:
1. Napoli* 4 tekme – 12 točk
2. Liverpool 4 – 9
3. Ajax 4 – 3
4. Rangers 4 – 0

Skupina B:
Atletico Madrid : Club Brugge 0:0
R.K.: Sowah 82./Brugge
Jan Oblak (Atletico) je branil vso tekmo in zbral dve obrambi.

Bayer Leverkusen : Porto 0:3 (0:1)
Galeno 6., Taremi 53./11-m, 64./11-m
Demirbay (Bayer) je v 16. minuti zapravil 11-m.

Lestvica:
1. Club Brugge* 4 – 10
2. Porto 4 – 6
3. Atletico Madrid 4 – 4
4. Bayer Leverkusen 4 – 3

Skupina C:
Viktoria Plzen : Bayern München 2:4 (0:4)
Vlkanova 62., Kliment 75.; Mane 10., Müller 14., Goretzka 25., 35.

Barcelona : Inter 3:3 (1:0)
Dembele 40., Lewandowski 82., 90.+1; Barella 50., Martinez 63., Gosens 89.; R.K.: Inzaghi 90.+6/trener Interja
Samir Handanović (Inter) je sedel na klopi.

Lestvica:
1. Bayern München* 4 – 12
2. Inter 4 – 7
3. Barcelona 4 – 4
4. Viktoria Plzen 4 – 0

Skupina D:
Sporting Lizbona : Marseille 0:2 (0:2)
Guendouzi 20./11-m, Sanchez 31.; R.K.: Esgaio 19./Sporting, Goncalves 62./Sporting

Tottenham : Eintracht Frankfurt 3:2 (3:1)
Heung-min 20., 36., Kane 28./11-m; Kamada 14., Alidou 87.; R.K.: Tuta 60./Eintracht
Kane (Tottenham) je v 92. minuti zapravil 11-m.

Lestvica:
1. Tottenham 4 – 7
2. Marseille 4 – 6
3. Sporting 4 – 6
3. Eintracht 4 – 4

Skupina E:
Torek, 11. oktober:

Dinamo Zagreb : Salzburg 1:1 (1:1)
Ljubičić 40.; Seiwald 12.
Benjamin Šeško (Salzburg) je igral do 86. minute.

Milan : Chelsea 0:2 (0:2)
Jorginho 21./11-m, Aubameyang 34.; R.K.: Tomori 18./Milan

Lestvica:
1. Chelsea 4 – 7
2. Salzburg 4 – 6
3. Milan 4 – 4
4. Dinamo Zagreb 4 – 4

Skupina F:
Celtic Glasgow : RB Leipzig 0:2 (0:0)
Werner 75., Forsberg 84.
Kevin Kampl (Leipzig) je bil na klopi.

Šahtar Doneck : Real Madrid 1:1 (0:0)
Zubkov 45.+1; Rüdiger 90.+5

Lestvica:
1. Real Madrid* 4 – 10
2. RB Leipzig 4 – 6
3. Šahtar Doneck 4 – 5
4. Celtic 4 – 1

Skupina G:
Köbenhavn : Manchester City 0:0
R.K.:
Gomez 30./Manchester City 
Mahrez (Manchester City) je v 25. minuti zapravil 11-m.

Borussia Dortmund : Sevilla 1:1 (1:1)
Bellingham 35.; Nianzou 18.

Lestvica:
1. Manchester City* 4 – 10
2. Borussia Dortmund 4 – 7
3. Sevilla 4 – 2
4. Köbenhavn 4 – 2

Skupina H:
Maccabi Haifa : Juventus 2:0 (2:0)
Atzili 7., 42.

PSG : Benfica 1:1 (1:0)
Mbappe 40./11-m; Joao Mario 62./11-m

Lestvica:
1. PSG 4 – 8
2. Benfica 4 – 8
3. Juventus 4 – 3
4. Maccabi Haifa 4 – 3

* že zagotovljeno napredovanje v osmino finala

Ne spreglejte