Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 8. 2021,
23.07

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

7

Natisni članek

Jon Gorenc Stanković Sturm Graz Dejan Petrović Miha Zajc Filip Valenčič NK Mura Liga Europa

Četrtek, 19. 8. 2021, 23.07

2 leti, 8 mesecev

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (prve tekme)

Začelo se je sanjsko za Muro, nato je sledil velik preobrat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

7

Mura Sturm | Žiga Škoflek je navdušil navijače Mure z evrogolom že v 3. minuti. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Žiga Škoflek je navdušil navijače Mure z evrogolom že v 3. minuti.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Nogometaši Mure so v prvi tekmi play-offa kvalifikacij za evropsko ligo v Fazaneriji ostali praznih rok proti graškemu Sturmu (1:3). Slovenske prvake je že v 3. minuti s prekrasnim zadetkom popeljal v vodstvo poletni novinec Žiga Škoflek, a je avstrijski prvoligaš v nadaljevanju poskrbel za preobrat. Če slovenski prvak prihodnji četrtek v Gradcu ne bo nadoknadil zaostanka, bo nadaljeval evropsko sezono v skupinskem dela konferenčne lige.

Mura Sturm
Sportal Muro "ubile" tri minute, kaj je z Bobičancem?

Fotogalerija s tekme v Murski Soboti, fotograf Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 66

Prihodnji teden bo znanih zadnjih deset potnikov v skupinski del evropske ligi. Pridružili se bodo številnim velikanom klubskega nogometa (npr. Napoli, Lazio, Bayer Leverkusen, Leicester City, West Ham, Lyon in Marseille), kar predstavlja dodaten motiv Muri, da v play-offu kvalifikacij izloči graški Sturm in nadaljuje evropsko sezono v evropski ligi. Če se bo slovenskim prvakom proti severnim sosedom zalomilo, jih čaka še vedno mikavna tolažilna nagrada, dokazovanje v skupinskem delu konferenčne lige in 2,94 milijonov evrov nagrade Evropske nogometne zveze (Uefa).

Škoflek dvignil Fazanerijo na noge

Graški Sturm je odigral prvo evropsko tekmo v tej sezoni. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Graški Sturm je odigral prvo evropsko tekmo v tej sezoni. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Sodeč po prvi tekmi, v kateri je Mura prekinila letošnji niz neporaženosti v Fazaneriji in proti avstrijskemu tekmecu ostala praznih rok (1:3), so izbranci Anteja Šimundže bližje jesenskim nastopom v skupinskem delu novoustanovljenega evropskega tekmovanja. Slovenski prvaki so v obračunu sosedskih klubov, ki ju povezujejo tako črno-beli dresi kot tudi reka Mura, potegnili krajšo.

Čeprav so že v 3. minuti povedli po zaslugi prekrasnega zadetka poletnega novinca Žige Škofleka, je Sturm, v prejšnji sezoni je v avstrijskem prvenstvu osvojil tretje mesto, hitro izenačil. V 17. minuti je moral Matko Obradović po strogo dosojeni najstrožji kazni prvič po žogo v svojo mrežo. Mura si je priigrala kar nekaj priložnosti za nov zadetek, a se mreža gostov ni več zatresla. Se je pa še dvakrat mreža gostiteljev. Med 60. in 63. minuto so Avstrijci, katerim je vso tekmo pomagal slovenski reprezentant Jon Gorenc Stanković, dokončno prevesili jeziček na tehtnici v korist Sturma. Mura je izgubila z 1:3, tako da bo morala prihodnji četrtek, če se bo želela prebiti v skupinski del evropske lige (nagrada 3,6 milijona evrov), ugnati trikratne avstrijske prvake kar s tremi zadetki razlike.

Pri Sturmu si služi nogometni kruh tudi slovenski reprezentant Jon Gorenc Stanković. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Pri Sturmu si služi nogometni kruh tudi slovenski reprezentant Jon Gorenc Stanković. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Slovenski prvaki so s tem odigrali še zadnjo evropsko letošnjo tekmo v Fazaneriji in doživeli prvi poraz. Shkendijo so visoko ugnali (5:0), proti Ludogorcu in Žalgirisu gledalci niso videli zadetkov (0:0), tokrat pa so se veselili gostje, katere je na stadionu, čeprav je Uefa v kvalifikacijah prepovedala vstop na stadione organiziranim skupinam gostujočih navijačev, bodrilo več sto glasnih privržencev. 

Stadion v Murski Soboti ne izpolnjuje pogojev za igranje v skupinskem delu evropskega tekmovanja, tako da bodo Prekmurci tekmece v poznejšem delu sezone, za zdaj se še ne ve, ali bo to liga Europa ali konferenčnega liga, gostili v Ljudskem vrtu.

Mura : Shkendija, kvalifikacije liga prvakov, Mihael Klepač
Sportal Ni kaj, takšne "nevihte" v Murski Soboti pa še ne!

Zajc v slovenskem spopad ugnal Valenčiča

"Slovenski" spopad se je poleg tistega v Murski Soboti v četrtek odvil tudi v Istanbulu. Fenerbahče je s pomočjo Mihe Zajca, ki je pridobil zaupanje trenerja in se ustalil v začetni enajsterici, tesno odpravil HJK Helsinki (1:0), za katerega je tudi tokrat zaigral Filip Valenčič.

Miha Zajc je lahko po vrnitvi iz Italije zelo zadovoljen z minutažo pri turškem velikanu iz Istanbula.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Zajc je lahko po vrnitvi iz Italije zelo zadovoljen z minutažo pri turškem velikanu iz Istanbula. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dunajski Rapid Dejana Petrovića je upravičil vlogo favorita proti ukrajinskemu prvoligašu Zorja Lugansk in v Avstriji zmagal s 3:0.

Abass Issah Rijeka
Sportal Mourinho debitiral z zmago, Rijeka po drami v Solunu ostala brez zmage
Benjamin Šeško
Sportal Bizjak in Šeško blizu lige prvakov, Blažič v zaostanku

Liga Europa, kvalifikacije, play-off (prve tekme):

Četrtek, 19. avgust:
Mura : Sturm Gradec 1:3 (1:1)
Škoflek 3.; Jantscher 18./11-m, Kiteishvili 60., Yeboah 63.
Jon Gorenc Stanković (Sturm) je odigral vso tekmo in v 34. minuti prejel rumeni karton.
Poročilo s tekme

Fenerbahče : HJK Helsinki 1:0
Miha Zajc (Fenerbahče) je odigral vso tekmo; Filip Valenčič (HJK) je odigral 87 minut.

Rapid Dunaj : Zorja Lugansk 3:0
Dejan Petrović (Rapid) je vstopil v igro v 79. minuti.

Omonia Nikozija : Antwerpen 4:2
Randers : Galatasaray 1:1
Slavia Praga : Legia Varšava 2:2
Olympiakos Pirej : Slovan Bratislava 3:0
Glasgow Rangers : Alaškert 1:0

Sreda, 18. avgust:
Celtic : AZ Alkmaar 2:0

Torek, 17. avgust:
Crvena zvezda : CFR Cluj 4:0

Ne spreglejte