Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
6. 5. 2016,
11.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Nogometna zveza Slovenije Nacionalni nogometni center - Brdo pri Kranju Aleksander Čeferin FIFA UEFA Gianni Infantino Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Aleš Zavrl

Petek, 6. 5. 2016, 11.25

6 let, 6 mesecev

Lepotec, ki očara vse, država pa mu ni pristavila niti centa

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Brdo Center NNC | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Danes bo na Brdu pri Kranju slovesno. Nacionalni nogometni center, kjer po novem stanujejo Nogometna zveza Slovenija in vse državne reprezentance, bo slavnostno odprt. Zbralo se bo ogromno veljakov, ponosni pridobitvi slovenskega nogometa, vredni skoraj devet milijonov evrov, bo zaploskal tudi predsednik Fife Gianni Infantino.

Nekoč so v razkošnem parku v okolici Kranja mir iskali kraljeve družine in svetovno znani politiki, zdaj se bodo v njem razvajali še nogometaši, počaščeni, da na dresu nosijo slovenski grb. Slovenija premore 13 državnih selekcij, ki jim v prihodnjih 50 letih ne bo treba skrbeti, kje se pripravljati na največje izzive.

Na Brdu pri Kranju je v 14 mesecih zrasel moderen Nacionalni nogometni center, ki ponuja ogromno in predstavlja nekaj najlepšega, kar se je v obdobju državne samostojnosti zgodilo slovenskemu nogometu. Združuje tri nogometna igrišča z naravno travo, tribune, večnamenski vadbeni športni objekt (garderobe, fitnes, wellnes center, sprejemna dvorana ...) in upravno stavbo NZS. Umeščen je v protokolarni objekt Brdo, obkroža pa ga čudovita narava, tako da se ga je že oprijel vzdevek gorenjskega bisera.

Katanec: Kapo dol zvezi

Nogometaši so se ga zelo razveselili. "Kapo dol nogometni zvezi, da ga je zgradila v tako kratkem času. Saj sploh ne vem, ali ima še katera reprezentanca tako dobre pogoje, kot jim imamo zdaj mi," je bil selektor Srečko Katanec lansko jesen vzhičen, ko je doživel čast, da njegovi izbranci prvi preizkusijo zmožnosti pripravljalnega središča.

Danes bo na osrednjem pripravljalnem igrišču v NNC Brdo zelo slovesno. | Foto: Vid Ponikvar Danes bo na osrednjem pripravljalnem igrišču v NNC Brdo zelo slovesno. Foto: Vid Ponikvar

Danes bodo zazvenele fanfare in pred okrog 500 gosti slovesno oznanile odprtje NNC. Slavnostno odprtje bo izvedeno v sodelovanju z Anton Podbevšek Teatrom Novo mesto, ob najvidnejših slovenskih nogometnih delavcih in slovenskem predsedniku vlade Miru Cerarju pa se ga bo udeležilo okrog sto tujcev. Med njimi bosta tudi novopečeni predsednik Fife Gianni Infantino in vršilec dolžnosti predsednika Uefe, generalni sekretar Theodore Theodoridis. Švicar bo obiskal Slovenijo prvič, odkar je na predsedniškem položaju Fife nasledil rojaka Josepha Blatterja. Športno-umetniška prireditev na Brdu pri Kranju se bo začela ob 19.30.

Na Gorenjsko bo prišlo tudi okrog 20 predsednikov tujih nogometnih zvez, ki ne bodo zamudili pomembnega dogodka za slovenski nogomet. Infantino bo zaradi obveznosti zapustil Slovenijo že v večernih urah, tako da si ne bo mogel v živo ogledati največjega slovenskega derbija, ki bo v soboto potekal med Olimpijo in Mariborom v razprodanih Stožicah. 

Uefa in Fifa prispevali skoraj osem milijonov evrov   

Pripravljalno središče NNC bodo tudi tržili. Krovna zveza ne skriva, da so se za priprave v tem delu Slovenije zanimali že nekateri evropski klubski velikani, všeč pa je bil tudi nekaterim udeleženkam letošnjega evropskega prvenstva. Klubov in reprezentanc, ki izkazujejo zanimanje in bi si radi polnili baterije v lepem gorenjskem kotičku, ne manjka.

Na Gorenjskem je nov doma našla tudi Nogometna zveza Slovenija. Reprezentanca bo v kvalifikacijah za SP 2018 igrala v takšnih dresih. | Foto: Vid Ponikvar Na Gorenjskem je nov doma našla tudi Nogometna zveza Slovenija. Reprezentanca bo v kvalifikacijah za SP 2018 igrala v takšnih dresih. Foto: Vid Ponikvar  

Investicija je vredna 8,5 milijona evrov, brez prispevka Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) pa bi lahko slovenska krovna zveza le sanjala o takšni pridobitvi. Vodilni nogometni organizaciji, ki bosta na današnjem slovesnem odprtju centra zastopani z najvišjimi predstavniki, sta prispevali 90 odstotkov sredstev.

Tujcem je težko razumeti

Pet odstotkov je pristavila fundacija za šport, preostalo pa NZS. Nogometna zveza je pogrešala konkretnejšo pomoč države. "Država ni dala niti centa," ne more skrivati razočaranja generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, ki je vodil in uspešno končal projekt. "Nastal je čudovit objekt. Eden najlepših, če ne skoraj najlepši v Evropi. Gostje iz Uefe so nad njim navdušeni, a tudi začudeni, da država ni dodala niti centa. Po tem smo unikat v Evropi," se čudi predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki bo zvečer sprejel mnoge nogometne pomembneže.

Brdo Center NNC | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Država je NZS namenila stavbno pravico za zemljišče za 50 let. "Dobili smo center, ki bo z nogometaši prihodnjih 50 let. To je velika stvar. Nekdo mi je rekel, da je to eden redkih projektov v Sloveniji, ki ni obremenjen niti z najmanjšo korupcijo," si je Čeferin oddahnil, ko je krovna zveza po večletnem boju z birokracijo pridobila ustrezne dokumente in brez državne pomoči izpeljala projekt gradnje NNC.

"Tujcem je to najtežje razumeti, saj so vsi od Kazahstana do Portugalske gradbeno dovoljenje dobili v enem mesecu. Mi smo se tožarili dve leti. Pritožili smo se na ministrstvo. Uradnica, ki je sedela v pisarni, nam je rekla, da ne mara nogometa in da tega ne bo potrdila," se je spomnil na mukotrpno obdobje, ko je projekt zaradi birokratskih razlogov zastal.

Najboljši slovenski nogometaši kmalu na Brdu

Novembra 2014 so le stekla gradbena dela in lani jeseni so najboljši slovenski nogometaši pod Katančevo taktirko že lahko preizkusili glavno igrišče. Zdaj so pripravljena vsa, z njimi vred pa še spremljevalni objekti, ki niso zanimivi le slovenskim reprezentancam, ampak tudi tujim.

Slovenija je tako postala bogatejša za objekt, ki bo močno olajšal delo reprezentančnim selekcijam. Najboljši slovenski nogometaši ga bodo lahko kmalu uporabljali, saj se bodo čez nekaj tednov začele priprave na prijateljski tekmi s Švedsko in Turčijo.

Ne spreglejte