Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
29. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

FIFA Aleksander Čeferin Gianni Infantino

Petek, 29. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Kdo je vplivnež, ki bo v novi vlogi prvič stopil na slovenska tla?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Gianni Infantino, ki je konec februarja postal predsednik Krovne svetovne nogometne organizacije (FIFA), bo prihodnji petek prvič obiskal Slovenijo. Kdo je človek, ki bo prisoten na otvoritvi novega nogometnega centra na Brdu pri Kranju in bo gost predsednika Nogometne zveze Slovenije Aleksandra Čeferina, ki ga je v boju za nogometno krono odkrito podprl?

Glavno besedo v svetovnem nogometu, katerega ugled so v zadnjem času močno omajale raznorazne afere na čelu s tisto, zaradi katere se je moral posloviti dozdajšnji predsednik Fife Sepp Blatter, ima po novem obraz, ki je širši javnosti znan z raznoraznih žrebanj najvišje ravni nogometnih tekmovanj.

 

"Nogomet je strast, nogomet so čustva, nogomet je strpnost, nogomet je spoštovanje, nogomet je čudež!" je pred tedni dejal Gianni Infantino. Švicar je v izboru, kot se pogosto dogaja tudi na nogometnih igriščih, presenetil in ugnal bahrajnskega šejka Salmana Bina Ibrahima Al-Khalifo. Razplet, ki je bil po godu tistim, ki zagovarjajo čistost v nogometu. 

 


Prvič je bil predsednik, ko je bil star vsega 18 let

Za razliko od glavnega protikandidata se Švicarja italijanskih korenin v preteklosti ni povezovalo z nobenim škandalom. Po zobeh so ga vlačili le najbolj zagreti pripadniki teorij zarote. Obtožb, da je s pomočjo vibrirajočih kroglic in magnetov prirejal žreb lige prvakov, pač ne gre jemati resno.

 

45-letnik ima ogromno izkušenj z administrativnim delom v nogometu, a je zdaj stopil v čevlje, ki so nekajkrat večji od tistih, ki jih je nosil do zdaj.

 

Ko je bil star vsega 18 let, je ob dveh gospodih kandidiral za predsedniško mesto enega izmed majhnih, amaterskih klubov v bližini Briga v Švici in presenetljivo zmagal. "Takrat sem glasovalcem obljubil, da bo moja mama, če bom zmagal, vsak teden oprala klubsko opremo. In sem zmagal," se je z nasmehom spomnil dogodkov izpred skoraj treh desetletij, a po tokratni zmagi bo moral poskrbeti za veliko več kot le mamine gospodinjske usluge. Zdaj so težave, ki so pred njim, nekaj tisočkrat večje od tistih, kako poskrbeti za športno opremo.

 

Zdaj ali nikoli

Dolgo časa je bil generalni sekretar Uefe. | Foto: Dolgo časa je bil generalni sekretar Uefe.

Že prej je bil marsikomu znan, a po novem je čez noč sedel v morda najbolj vpliven predsedniški stolček v svetovnem športu. V posel, ki letno obrača milijarde evrov, ameriških dolarjev ali katerekoli že denarne valute. Predvsem pa je prevzel funkcijo, ki je močno omadeževana. Korupcijske afere, izsiljevanja in raznorazni umazani posli so dejanja, ki jih najbolj vplivnim možem svetovnega nogometa pripisujejo v zadnjih letih.

 

"Izkoristiti moramo priložnost, ki je pred nami, se obrniti za 180 stopinj in začeti delati za drugačno, boljšo in bolj pozitivno Fifo. Zdaj ali nikoli," je že pred časom dejal gologlavi pravnik, ki je bil do nedavnega generalni sekretar Evropske nogometne zveze (Uefa), tej se je pridružil leta 2000. Pred tem je delal kot svetovalec različnih nogometnih organizacij, med drugim je sodeloval tudi z italijansko, špansko in švicarsko nogometno ligo.

 

Kako bo Infantinu uspelo, ni znano, a jasno je, da ne bo lahko. Pravi, da bo lažje predvsem zato, ker si na poti do velike zmage ni pomagal z raznoraznimi kompromisi, ti so v velikih poslih seveda stalnica. "Sem kandidat za predsednika Fife in nič drugega. Z nikomer nisem sklepal nobenih dogovorov," je v tednih pred predsedniškimi volitvami ponavljal mož, ki mu mnogi očitajo, da nima izkušenj z vodilnimi položaji, a sam odgovarja, da to ni težava, saj je prepričan v svoje sposobnosti.

 

Prejšnjega in novega predsednika loči le nekaj kilometrov

Novi predsednik Fife Infantino prihaja iz Briga v Švici. Ta kraj je le nekaj kilometrov oddaljen od Vispa, od koder prihaja prejšnji prvi mož svetovnega nogometa Blatter, ki je bil predsednik Fife med letoma 1998 in 2015.

 

Pod njegovim okriljem je 209 članic Fife s celega sveta. Zdaj je na čelu po mnenju velike večine najbolj vplivne športne organizacije. Zdaj se bo moral nedvomno dokazati.

 

"V dozdajšnji vlogi sem se dnevno srečeval z raznoraznimi nogometnimi zvezami, tekmovanji, klubi, z najbolj vplivnimi ljudmi. Imam ogromno izkušenj z delom v praksi, dobro vem, kako delati z ljudmi. Ne samo to, vem tudi, kako priti do končnih rezultatov. Bolj kot diktatorja Fifa potrebuje nekoga, ki zna delati," je po zmagi na volitvah odgovarjal na takšne in podobne očitke.

 | Foto:

Lahko bi sedel v pisarni in gledal, kako vse propada

 

"Lahko bi sedel v svoji lepi pisarni pri Uefi in gledal, kako vse okoli mene propada, lahko pa bi vstal, se izpostavil, prevzel odgovornost in skušal narediti nekaj, da rešim svetovni nogomet. Izbral sem drugo možnost," je takrat še povedal.

 

Zdaj, ko je zmagal v bitki, v katero se je podal šele po tem, ko je bil njegov nadrejeni pri Uefi Michele Platini suspendiran in je odložil svojo predsedniško kandidaturo, bo moral od besed preiti k dejanjem.

 

Slovenija eden izmed postankov na poti do cilja

"Od prvega dne bom začel z reformami, katerih končni cilj bo dobro vodstvo, finančna transparentnost in strukturne spremembe, ki so nujno potrebne v svetovnem nogometu," je povedal po tem, ko je bil izbran. Med enajstimi točkami načrta, ki ga je pripravil, je omenil za širšo javnost najbolj zanimivo spremembo. Število udeleženk svetovnih prvenstev bo z zdajšnjih 32 reprezentanc razširil na 40.

Nogometna zveza Slovenije in njen predsednik Aleksander Čeferin sta odkrito podprla zdajšnjega prvega moža Fife. | Foto: Nogometna zveza Slovenije in njen predsednik Aleksander Čeferin sta odkrito podprla zdajšnjega prvega moža Fife.

Švicar, ki tekoče govori pet tujih jezikov, je že pošteno pljunil v roke in se zakopal v delo. Obisk Slovenije in novega prijatelja Aleksandra Čeferina – ta je bil po razpletu predsedniških volitev zelo dobre volje, kar je razumljivo, saj utegne dobro sodelovanje z vplivnim Švicarjem v prihodnosti slovenskemu nogometu prinesti marsikaj dobrega – je le eden izmed postankov na dolgi poti, na katero se je podal.

 

Obljubil si je, da bo preskočil vse ovire, ki se bodo pojavile pred njim in skušal narediti vse, da bo spremenil nogometni svet in predvsem opral madeže, ki so se zasušili na podobi funkcije, ki jo je prevzel. Da bodo predsednika Fife čez nekaj let raje kot z Botrom, osrednjo osebo filmske uspešnice, posnete po romanu Maria Puza, primerjali s kakšnim drugim, bolj poštenim filmskim likom …

 

 

Nekaj tednov za tem, ko je postal predsednik, je izbruhnila afera

Začel ni najbolje. Na prvo oviro je naletel že nekaj tednov po prevzemu funkcije najbolj vplivnega moža svetovnega nogometa. Pred tedni se je njegovo ime namreč pojavilo v aferi Panamski dokumenti, saj naj bi sodeloval pri pranju denarja in okoriščanju v davčnih oazah.

Odkar je postal predsednik Fife, se je ustavil v številnih državah. Pred prihodom v Slovenijo je obiskal tudi Bolivijo. | Foto: Odkar je postal predsednik Fife, se je ustavil v številnih državah. Pred prihodom v Slovenijo je obiskal tudi Bolivijo.

Ko je pred dobrim desetletjem pri Uefi opravljal vlogo direktorja pravne službe, se je (so)podpisal na nekatere pogodbe z argentinskim podjetjem Cross Trading, ki je kupilo televizijske pravice za prenose tekem lige prvakov, takratnega pokala Uefa in evropskega superpokala med letoma 2003 in 2006. Po sklenjenem poslu so jih Argentinci, njihov lastnik je trenutno v hišnem priporu, za skoraj trikrat višjo ceno hitro prodali ekvadorski medijski mreži Teleamazonas.

 

"Ne bom dovolil, da nekateri mediji dvomijo o moji integriteti, saj je Uefa razkrila vsa dejstva v zvezi s temi pogodbami," je ob tem dejal Švicar, njegove besede pa so potrdili tudi pri krovni evropski nogometni organizaciji, ki je zanikala kakršno koli kršitev zakona v omenjenih postopkih.

Po tem je afera poniknila, o njej se ni več veliko pisalo in govorilo. Bodite prepričani, tudi čez teden dni, ko se bo Infantino nasmihal in skupaj s prijateljem Čeferinom nasmihal številnim fotografskim objektivom, ki ju bodo obkrožali, se ne bo.

 

Podprla sta ga tudi slovita trenerja

Dva izmed najboljših nogometnih trenerjev vseh časov, Portugalec Jose Mourinho in Škot, ki je vrsto let navduševal na klopi Manchester Uniteda, sir Alex Ferguson, sta v dneh pred volitvami javno podprla kandidaturo Infantina.

"Poznam ga zelo dobro in vem, česa je sposoben. Je zelo izkušen, ima ogromno znanja o vsem, kar se dogaja v nogometu in njegovi glavni organizaciji. Menim, da je pravi človek za to nalogo. Prepričan sem, da bi z njim svetovni nogomet ogromno pridobil," je Švicarju uspeh zaželel Mourinho.

"V vlogi ambasadorja Uefe sem Infantina dodobra spoznal. Je velik profesionalec, discipliniran in poln znanja. Menim, da je pravi kandidat za predsednika," pa je povedal Ferguson.

Ne spreglejte